Васил Божков: Бях в добри отношения с Пеевски, главният прокурор е негов служител

Васил Божков: Бях в добри отношения с Пеевски, главният прокурор е негов служител

© Дневник"Слагаш в джобовете, влизаш - даваш ги на Влади, пушим по една пура, говорим си общи приказки, довиждане-довиждане и другия месец пак. Просто и ясно. Като отивам, охраната не ме спира, викат "Здрасти", направо се качвам горе. Това всичко е проверимо."


Така обвиняемият бизнесмен Васил Божков твърди, че е ставало предаването на пари към бившия финансов министър Владислав Горанов, за да не бъде отменен текстът в Закона за хазарта за втория вид такса, по която фирмите му за лотарийни билети са заплащали. Той не за първи път обяснява как са го "рекетирали" управляващите (досега в интервю, комикс, сигнал до прокуратурата и чужди институции и статуси в социалните мрежи) и как е плащал, но в ново интервю дава още подробности за отношенията си с премиера Бойко Борисов, депутата и бизнесмен Делян Пеевски, коментира и други политици и част от своята история, както и отново обясни, че влизането в политиката било новата му мисия.


Божков, който се укрива в Дубай от година, повтори част от нещата, които вече е разказвал през последните месеци, но добави нови детайли в разговор за предаването "Цанов напред и нагоре", което се излъчва в YouTube. Преди това неговият водещ Станислав Цанов направил допитване до аудиторията си дали искат да говори с бившия хазартен бизнесмен, а интервюто е монтирано с негови коментари.


Божков за първи път коментира повече за отношенията си с Пеевски
Божков твърди, че "ударът" срещу него не е можел да бъде осъществен без участието на депутата от ДПС. "Главният прокурор е служител на Пеевски", каза той и на коментар, че това са тежки думи, заяви "аз си стоя зад думите".


Купуваме си "Нова", ще си изберем главен прокурор, никой не може да ни пипне 10 години. Цитирам Пеевски.


Васил Божков


Обвиняемият бизнесмен обясни, че никога не е имал общ бизнес с Пеевски, но че са били в добри отношения до 26 януари 2020 г., в следващ отговор определи, че е бил близък с него.


По непотвъдена информация на 25 януари миналата година Божков напуска България. През седмицата вече бяха започнали проверки в комисията по хазарта, привържениците на "Левски" не реагираха в защита на евентуално закриване на частните лотарии, което след това беше направено с бързи промени в закона, а институциите показаха, че започват да действат по сигналите, подадени от вече бившите му сътрудници - братята Боян и Цветомир Найденови. Седмица по-късно се разбра, че Божков е задържан в Дубай. Той твърди, че пътуването му е било планирано, самолетът му е имал заявки за летене и че е отишъл там по работа, а след това е щял да замине на семейна почивка. Божков твърди в това интервю, че не е бил предупреден, че готвят ареста му.


Той не беше питан защо точно до 26 януари е бил в добри отношения с Пеевски, разговарял ли е след това с него, срещали ли са се в Дубай и други детайли за ролята на депутата бизнесмен.


Божков обаче разказа как се е запознал с него - "царят ми ги прати". Делян бил със сина на личната секретарка на Сакскобургготски и "гледаха уплашено, младежкото НДСВ" (Росен Дичев и Пеевски наистина са в тази структура на партията - бел.ред.). Божков твърди, че те са правели ИТ продукти и той е трябвало да ги финансира. "Ставаше въпрос за джобни пари, известно време ги финансирах, после видях, че са безперспективни и че нищо не става от тях, и казах прекратявам, оправяйте се сами."


Според него след това "Делян отиде при Илия Павлов, там не знам как се разви, но навлезе рязко в политиката. Сигурно Илия го е запознал и с Доган. Не знам как е станало, но започна - шеф на резерва, зам.-министър". Божков смята, че Пеевски е избухнал, когато купил "Булгартабак" - "видя се с пари и реши да заграби инфраструктурни проекти".


От отговори на други въпроси се разбра, че Божков е бил масон и че "Шиши също е масон". Според него обаче принципите и на това общество в България са изкривени от оригиналните. (Шиши е прякор на Пеевски, станал много популярен, след като Борисов го използва за него през миналата година.)


Какво ще правят Борисов и Пеевски, като вземат всичко


Божков отново повтори, че е трябвало да вземе "Левски", защото "Бойко и Шиши" не са искали да дават пари. "Левски е ескалация на рекета" каза той и обясни, че според него преди това процент от определени обществени поръчки (той не даде конкретни примери) са давани за издръжка на футболния клуб, а другите отивали към Борисов.


Той се пошегува, че не разбира защо премиерът държи евро и кюлчета в нощното си шкафче, но каза отново, че и той им е носил такива евра (бел. ред. - банкноти по 500 евро). Защо някой не разследва, попита Божков. Прокуратурата всъщност спря тази проверка в края на декември миналата година, защото не е открила кой е авторът на снимките, а много въпроси как точно е проверявала са без отговор.


"Бойко и Шиши - целта им е никой да няма нищо и всичко да е у тях. И като вземат всичко, какво ще правят те двамата - единият трябва да изяде другия", коментира още Божков.


Той отново припомни неговата версия какво се е случило покрай закона за хазарта и че са поискали да дава 20% от печалбата. "Започва полуприятелски. Внасят закон. Бойко вика "Ела да се видим" - той така говори. После казва "ше оправим нещата, ама ще помагаш. Ходи при Менда". Отивам. Оправяме се. После ходи при Влади - той ще ти каже к'во... Заплахата е, че ще се отмени вторият начин на облагане, а не че е незаконен."


Божков твърди, че е давал тези 20% от печалбата, а за него са оставали 30%, защото притежавал 50% от бизнеса и че последните три години е дал около 67 млн. лева, а предишните - не знае колко точно са били.


Заяви, че при министър Горанов е ходил всеки месец (финансовото министерство отказа през миналата година на "Дневник" да предостави данни за посещенията на Божков при Горанов в кабинета му - бел.ред.).


Докато ПР-ът на премиера Севделина Арнаудова е ходила в офиса му също всеки месец. Заради нейната реакция (определила се като "Шехерезада"), с която тя и после Борисов намекнаха за някакви лични отношения между нея и Божков, бизнесменът реагира с усмивка: "Тя пък един път не ми отказа. Взема го и тръгва. Все се надявах да откаже един път, все се надявах да каже - приключваме."


В отговор на въпрос обясни, че няма съмнения къде са отивали предаваните пари - "ако не са отивали където трябва - при премиера, той е шефът, както си мисли самия той, капо ди тути капи. Ако не отиват там - щеше да се обади, значи са отивали по предназначение."


Той не беше питан и не обясни защо е предавал по думите му пари и на двамата и кои за кого са били.


Според него такива пари се носят и сега, особено при обществените поръчки.


Обвиняемият бизнесмен твърди, че вече съди държавата заради затваряне на бизнеса му и заради колекцията си. И че исковете му са за по милиард евро. Не е ясно какви точно претенции е предявил и как, тъй като в България той има обвинения, но все още няма започнали дела. Той посъветва спечелилите от "Национална лотария", които не са получили печалбите си, да ги потърсят от държавата, тъй като тя е затворила бизнеса им за един ден и дори Путин в Русия дал няколко години след забрана на хазарта за пренастройване.


В разговора Божков обяснява, че Борисов го е запознавал и с финансовия министър в първия си кабинет Симеон Дянков, който не знаел кой е Васил Божков. Той само спомена това, без да коментира имало ли е друга причина.


Костов първо проверяваше, после обвиняваше


Божков отново атакува управлението на Борисов и самия него, като ги определя като "мутренско правителство". Твърди, че познава сегашния премиер от времето му в "Ипон".


В сравнение с предишните правителства той направи следните коментари: "Костов първо проверяваше, после обвиняваше. При Борисов е обратно. Царят не тормозеше никого. При Станишев беше нормално." При управлението на Костов, Сакскобурготски и Станишев законите се спазвали много повече, не давахме подкупи, заяви той.


Божков трябваше да коментира накратко и други хора от прехода. От отговорите му се разбра, че "бегло" познава почетния председател на ДПС Ахмед Доган и не може да каже нищо за него. По повод на изказване на Доган преди години за обръчите и че без негово намигване нищо не става в държавата, обвиняемият заяви, че на него не му е намигвал.


За ген. Любен Гоцев (починал през миналата година и свързван със задкулисно влияние в управлението на държавата през годините) каза "познавам го, никакви отношения, силно преувеличено е влиянието му". За застреляния шеф на бившата силова групировка ВИС Георги Илиев коментира "или добро, или нищо... Познавахме се приятелски даже". Убития шеф на "Мултигруп" Илия Павлов определи като "сериозен, може би също част от елита, питайте близкото обкръжение за убийството" (двамата са имали и общ бизнес - бел.ред.). Божков твърди, че е бил част от световния елит, но не се разбра какво има предвид. На друго място спомена, че е водил лекции в чужбина през 90-те и е представял България. За убития банкер Емил Кюлев каза "сериозен, но локален, креация на чужди интереси", а за избягалия в Сърбия собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев - "не съм запознат, унищожиха го, но той явно има по-малко съпротивителни сили от мен".


Божков определи нещата, които казва в интервюто, като такива, които хората са чували, но никой не ги е казвал публично.


За отношенията си с групировките през 90-те твърди, че са били нормални - "аз не им пречех и те не ми пречеха", и казва, че било "по-цивилизовано от сега". "Държавата е частна, на няколко човека." За обвиненията към него по времето, когато Борисов е главен секретар на МВР, че имал "фабрика за убийства", твърди, че това било ПР и "трофей" за Борисов и тогава двамата се срещнали при главния редактор по това време на "Труд" - Тошо Тошев.


Божков обясни, че е останал жив, защото се е опитвал да не си създава врагове и е отстъпвал. Заяви, че не е имал "финансов шут" в началото, а спрял да ходи на Магурата и започнал бизнес с търгуване, обмяна на валута и левове.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK