Форсира ли Борисов нова сделка за F-16

Форсира ли Борисов нова сделка за F-16

© Надежда Чипева, КапиталЕдинственото изключение от [намалялото] международно търсене е българското правителство, което миналата година подписа договор за купуване на 8 нови F-16, обмисля купуването на още повече и изпрати на американските военновъздушни сили още едно писмо със запитване за цени и наличност, казват двама от източниците на програмата. Един от тях отбеляза, че балканската страна се опитва бързо да стигне до нова сделка преди президентските избори тази пролет."


Това написа миналата седмица специализираното американско издание за отбрана Inside Defense. Текстът създава объркване какво точно знае източникът на журналистката Сара Сарота, защото сделката е от 2019 г. (но е възможно тя да е предала разговор с него от 2020 г.) и тази пролет в България са парламентарните избори, а президентските би трябвало да са през ноември.


Но и в двата случая изглежда, че министърът на отбраната, правителството и в частност премиерът Бойко Борисов се опитват да форсират втора сделка за още 8 самолета F-16 Block 70 с компанията "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin). Това може да е свързано и с по-изгодни условия, ако има договор през 2021 г. (виж обяснението по-долу), но не е обявявано да са започвани преговори по него, както и не е ясно кога и как той би могло да бъде прокаран през парламента.
Твърдението е в статия под заглавие "COVID-19 забави програмата за международни продажби на F-16 Block 70/72 на "Локхийд".

  • Вашингтонското издание е единствено с платен достъп до съдържанието и се представя като "най-добрата, най-изчерпателната новинарска услуга за отбрана и специалисти от аерокосмическия сектор". Inside Defense е "специализирано в ексклузивни, ударни новини за програмите на Министерството на отбраната, обществените поръчки и определянето на политиката. Daily news - рубриката, в която е статията, е описана като "предоставяне на най-актуалните новини от Пентагона, отбранителната индустрия и Капитолия".


Форсира ли Борисов нова сделка за F-16

© Lockheed Martin


Три варианта и една важна особеност


За покупка на още самолети се говори от месеци, но подобна голяма сделка не е предвидена в бюджета за 2021 г. (дори плащането да е разсрочено), а и трябва да мине през обсъждане и одобрение в парламента. Затова - поне в края на миналата година - се коментираше, че процедурата може да отнеме поне 1-2 години.


Ако източникът на Inside Defense е прав за сделка до изборите през пролетта, това оставя много тесен "прозорец" от около 5 седмици, защото около 26 март би трябвало този състав на Народното събрание да се саморазпусне. Ако става дума за президентските избори наесен, то това говори за други два варианта.


Първият е, че ГЕРБ разчита да е първа сила след изборите на 4 април и да си събере недостигащи гласове на депутати за одобрение на сделката в следващия парламент. Новото Народно събрание би трябвало да се събере в началото на май и при обичайна процедура България да има правителство след не повече от няколко седмици.


Вторият вариант е Борисов да залага на повече време заради продължителна драма с получаване и връщане на мандати за съставяне на коалиция и правителство, като през това време на власт е неговият кабинет. Пределът ще е назначаването на служебно правителство от президента. Но и тук има важна особеност - Румен Радев няма право да разпуска парламента 3 месеца преди края на мандата си. Т.е., ако "коалиционните игри" продължат много дълго, както се очертава от социологическите прогнози, следващото Народно събрание може да се окаже, че работи успоредно със служебен кабинет, и да одобри сделка за втора партида самолети, която трябва да изпълни което и да е ново правителство на България.


ГЕРБ и ВМРО имат и политически интерес от цялата история. При обявяване на сделка с "Локхийд Мартин" те може да я използват в предизборната си кампания като демонстрация какви евроатлантици и защитници на отбраната на България са. Дори да не успеят да я прокарат през парламента, Бойко Борисов и Красимир Каракачанов ще обвиняват опонентите си, че работят срещу НАТО и националната сигурност - и дори в полза на Русия - когато те откажат да я одобрят с въпроси защо е форсирана тази сделка точно преди изборите, с какви средства ще се плати и готова ли е изобщо армията да въведе в експлоатация още нови самолети.


Форсира ли Борисов нова сделка за F-16

© Министерство на отбраната


Каракачанов във Вашингтон и едно писмо до Тръмп


За запитване от българска страна за още 8 броя F-16 Block 70 се разбра на 29 септември 2020 г. след изненадващо посещение в София на представители на "Локхийд Мартин". Министерството на отбраната проучва възможността за покупка, каза премиерът Борисов по време на срещата с тях. (Най-вероятно става дума за т.нар. Писмо за цени и наличности, или LOR - Letter or Request for Price and Availability - бел. ред.)


От "Локхийд Мартин" дори обясниха, че ако договорът за новите 8 бойни самолета се сключи до края на годината, те могат да пристигнат с вече поръчаните през 2023 година. Но последваха коментари в София, че това по-скоро може да се окаже проблем, ако не се ускори и допълнителна българска инфраструктура за базирането и използването им, както и обучението на още пилоти, което продължава 3 години.


Броени дни след тази среща - от 3 до 10 октомври, в САЩ бе на посещение българска делегация на Министерството на отбраната и командването на армията.

Една от първите им срещи във Вашингтон бе с представители на Lockheed Martin, които уверили Каракачанов, че са готови да продължат стратегическото сътрудничество. С министъра на отбраната Марк Еспър бе подписана пътна карта за военно сътрудничество, като американският домакин отбелязал, че натовската амбиция за достигане на 2% от БВП за отбрана са минимумът, а не таванът за инвестициите в отбрана. Каракачанов напомнил, че България вече попада в списъка на държавите, които могат да плащат на вноски при бъдещи военни проекти.

Визитата бе подготвяна месеци преди това, като любопитен момент бе, че Каракачанов занесъл лично писмо от Борисов до президента Доналд Тръмп, за чието съдържание не беше казано абсолютно нищо. Месец по-късно Тръмп изгуби президентските избори.


Форсира ли Борисов нова сделка за F-16

© Lockheed Martin


Предисторията на вторите осем F16 Block 70


Решението за 16 бойни самолета е на Народното събрание от 2018 г. в проекта за инвестиционен разход за модернизация на ВВС. Тогава още не се знаеше с коя компания ще бъде сключен такъв договор. Но се предвиждаше втората партида от 8 самолета да бъде поръчана след приемане на въоръжение на първата и тя да започне да дава бойни дежурства (т.е. след 2024 г.), а през това време да се изпълнят други големи поръчки за военноморските и сухопътните сили.


Договорът за покупка от България на първите 8 самолета F16 Block 70 беше подписан през 2019 г., като през юли същата година той бе одобрен от парламента при орязани параметри - без втори резервен двигател, високоточни бомби и ракети въздух-повърхност, както и намалени до 12 на обучените пилоти.


През август 2019 г. беше платена и цялата сума по сделката - 1.2 млрд. долара, заради което се наложи актуализация на бюджета, като Борисов заяви: "Аз лично настоях да си платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идваме на управление, да плащам борчовете на тези, които са пазарили самолетите." Всъщност моделът за плащане на сумата изцяло в аванс е за първи договори с държави, след това се смята, че може да им се има повече доверие и следваща поръчка да се плати разсрочено.

 • Но още преди това бе ясно, че ще има допълнителни стотици милиони левове български инвестиции в инфраструктура, хангари и писти за първите 8 самолета, преди да пристигнат половината от тях през пролетта на 2023 г. В средата на ноември 2019 г. се говореше за 300 млн. лв., а миналия август правителството одобри 100 милиона лева за пистите.

Форсира ли Борисов нова сделка за F-16

© Lockheed Martin


Каракачанов: Ако офертата е зашеметяващо добра...


Когато през октомври 2020 г. Корнелия Нинова поиска обяснение за какво точно е разговарял министърът в САЩ, той отвърна пред "Нова" телевизия, че за момента имало изпратено само запитване от страна на Министерството на отбраната до Lockheed Martin за това на какви цени, в какви срокове и при каква схема на разсрочено плащане могат да ни бъдат предоставени вторите 8 самолета, след като получим първите 8.


"Това не е като да отидеш да си купиш хладилник, а е процес, продължаващ 1 година. Ние просто правим запитване. Нищо повече! Никой не е казал, че утре, вдругиден или другия месец някой ще сключва договор. Най-вероятно ще е следващото правителство. БСП търсят под вола теле. Още самолети ще бъдат купени, но не сега", каза Каракачанов.


Евентуална нова поръчка ще премине през същата процедура като предишната - становище на Военновъздушните сили (ВВС), предложения на министъра на отбраната, решение на Министерския съвет, разглеждане в парламента и решение на парламента, каза седмица след завръщането си от САЩ министърът на отбраната.


"Със срокове не мога да се ангажирам. Ако офертата е зашеметяващо добра, може веднага да започнем разговори. Ако има неща, които трябва да се коригират, ще проведем разговори", допълни тогава Каракачанов. Той каза още, че първо се чака писмо от производителя "Локхийд Мартин" с параметри по евентуална сделка (цени, срокове за плащане и т.н.), след което ще се мине към разговори за постигане на максимално добри условия.


Форсира ли Борисов нова сделка за F-16

© Lockheed Martin


"Локхийд Мартин" също има проблеми


Сега Inside Defense пише с позоваване на "множество източници", че "въпреки продължаващия интерес от чужбина пандемията оказва натиск над програмата за F-16 Block 70/72, като забавя преговорите и работата по новата производствена линия в Грийнвил, щата Южна Каролина. Има проблеми с установяването и намирането на персонал в нов щат, след като досега основната производствена база бе във Форт Нокс, щата Тексас.


Изданието припомня, че "Локхийд Мартин" са подписали миналата година внушителен договор с американските ВВС за 10-годишни доставки на този самолет на стойност 62 млрд. долара за чуждестранни клиенти. Това е различно от вече направените поръчки от България, Бахрейн, Словакия, Мароко и Тайван.


Срещите на компанията с чуждестранните представители, включително тези от България, продължавали онлайн и на тях често се искали промени на финансовите параметри заради кризата от пандемията, споделя Джей Ар Макдоналд, вицепрезидент за бизнес развитието на групата за изтребители на Lockheed Martin. Той допълва, че разчита в следващите няколко месеца администрацията във Вашингтон да съобщи, че е уведомила Конгреса на САЩ за потенциални сделки, което означава, че са пред финализиране.


Това не означава задължително, че договори ще бъдат подписани до края на годината, предупреждава Макдоналд. Освен това проучване и одобрение на множество искания за сделки неизбежно се нуждаят от повече време. Затова американските ВВС са разработили IDIQ механизъм специално за базова структура и цена при сделки за изтребители. IDIQ е известна форма на бизнес в САЩ, в която за определен период - обикновено до 5 години, но в отбраната може да достигне 10 години - се установяват елементите за стандартни доставки на стоки и услуги, което има своите предимства, включително ценови, за клиентите и улеснява производителите.


През есента на 2020 г. ВВС са започнали преговори с клиенти за втори ценови сезон, така че клиент, който подпише през 2021 г. споразумение, че приема условията по предложен договор за изпълнение (Letter of Acceptance или LOA), да може да се възползва от този IDIQ механизъм, пояснява Inside Defense. Това не променя факта, че всяка държава има специфични изисквания за самолетите си и това също променя част от параметрите и сроковете.

Коментари (230)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3815 Весело

  Борисов само форсира джипката по надолнището, нищо друго!

  klimentm
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Няма да имам нищо против за още едни осем бройки. Според мен логично беше първо да попълним боекомплекта , но както и да е.
  Впрочем нещо много интересно се случва в щатите. Първо миналата седмица полетя първия Ф 15 ЕХ и след почти 20 години след последния получен самолет сега отново тази година ще получат първите две бройки. На второ място миналия месец Авиейшън уиик обяви че Пентагона обмисля нова поръчка и на Ф 16.
  Това връщане назад към предишното поколение изтребители има свирепи противници , но е чудесна идея според мен. Ще помогне да се преодолеят недостатъците на Ф 35. Някои от проблемите там са толкова зле че Пентагона и ЛМ дружно решиха че просто ще си затворят очите и ще се престоят че ги няма.
  За нас това е много добра новина като означава че самолетът няма да излезе от въоръжение още поне няколко десетилетия. Това ще улесни съвместимостта и логистиката.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2831 Весело

  :)
  Има ББ – има България;
  Няма ББ – няма България

  "Чуждестранен агент"
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 6155 Неутрално

  Още ли "пазаруваме" само рисунки. Като ще е за бъдещето дано се сети да си поиска и совалка за туристически пътувания като бонус, че не се знае може да сме "набелязаните".

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на cosmo
  cosmo
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Боко иска преди изборите едно - да се откупи от чичо Сам да не го тикнат в панделата. А чичо сам знае всичко. Лошото е че ние данъкоплатците платихма откраднатото от Боко и Пееф, и сега плащаме откупа да не ги пипат в харченето ...

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Не знам дали форсира сключване на нова сделка, но Българските въоръжени сили определено се нуждаят от повечко нова техника. За съжаление, Родината се намира в размирен район, съседни държави се въоръжават до зъби а Русия въобще не се свени да окупира.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  Купуване на индулгенции за опрощение. Евентуално. Не сме доокомплектовали първата партида с резервни части и въоръжение, а бързаме с втора поръчка. И дано няма забавяне на първата партида с извинение коронавируса. А, като знам строителството на ГЕРБ, колко ли пъти ще правят и после ремонтират пистите, за да ги пригодят за новите самолети?

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  Стабилността на Борисов е свързана с нови изтребители, и с нови газопроводи. И така - до безкрай!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  До коментар [#10] от "tsyrvulan":

  Турция е в пъти по - опасна от Русия и НАТО няма да ни защити от нея.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Сметката, която цял народ плаща заради един провален политик се измерва в милиарди - Турски поток, АЕЦ Белене, изтребителите, за оставането с американските ТЕЦове са всеки примери как се опитва да се хареса и на Русия, и на САЩ. Междувременно няма пари за истински пенсии или помощи за закъсалите бизнеси.

 17. 17 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5140 Любопитно

  Ами няКОЙ да вземе , че го попита , кво пита въздухът ?!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 875 Любопитно

  Администрацията на Джо Байдън е с мпого по-различна философия за правене на политики, отколкото администрацията на Тръмп. Борисов тепърва ще бере не само имиджови проблеми със САЩ. Въпрос на време е...

 20. 20 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2984 Весело

  До коментар [#14] от "Vlado Nikolov":

  Ако не беше НАТО, Турция досега да ни е взела всичко на юг от Пловдив, Стара Загора и Бургас. И то не с война, а с евтинко пазаруване - като по време на 500г. османско робство чернодрешковците се продали за кана вино и буца сирене.

 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2055 Весело

  До коментар [#15] от "Dariya Koleva":

  Исус Христос слиза на Земята и решава да посети българска поликлиника,за да види какво е положението. Влиза в кабинета на личен лекар в отпуск и казва на опашката:
  - Хайде първият да влезе...
  Влиза един инвалид с количка.
  Исус си слага ръката на главата му и казва:
  - Стани и ходи!!!
  Инвалидът става, взема си количката и излиза, без да благодари.
  Навън опашката го пита:
  -Как е новият доктор?
  _Същия мърляч като стария... Даже кръвното не ми измери...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3673 Весело

  " Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал,....."

  Ми държи си на думата Борисов и това е..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  ГЕРБ ще направи всичко възможно да забатачи страната и да се овърти в схеми.
  На 4ти април трябва да ги изринем, преди да сме фалирали

 24. 24 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4858 Любопитно

  Само не разбрах целта на статията, искат да си купим шведски самальоти Грипен, дето са само самолет без въоръжение, за да захлеби президентът или що?

 25. 25 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5140 Любопитно

  Може би тук не се знае , а той да е посетил с джипа някое от световните авиоизложения , да се е върнал впечатлен и да е продължил сънят на величието си....всичко може тук и сега , абсолютно всичко........

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Дано България закупи още от тези най-добри самолети в света.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2984 Весело

  До коментар [#24] от "Dariya Koleva":

  Грипенът без въоръжение - отивай троли под други теми. Грипенът е по-слабо въоръжен от Ф 16 блок 70 - само радара му е малко по-добър; а пробегът на Ф-16 е двойно Грипена. Но тук има и друго - логистиката - там Ф-16 води с много. Нека вземат още осем бройки, че не само Алкашленд дрънка оръжие, но и ЧалмИран също.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 427 Весело

  "Локхийд Мартин" също има проблеми

  Сега Inside Defense пише с позоваване на "множество източници", че "въпреки продължаващия интерес от чужбина пандемията оказва натиск над програмата за F-16 Block 70/72, като забавя преговорите и работата по новата производствена линия в Грийнвил, щата Южна Каролина. Има проблеми с установяването и намирането на персонал в нов щат, след като досега основната производствена база бе във Форт Нокс, щата Тексас."

  Човекът(УСА) взе парите и каза: ша видим?

  Жив е той, жив е...
 34. 34 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 427 Весело

  До коментар [#24] от "Dariya Koleva":Грипенът без въоръжение - отивай троли под други теми. Грипенът е по-слабо въоръжен от Ф 16 блок 70 - само радара му е малко по-добър; а пробегът на Ф-16 е двойно Грипена. Но тук има и друго - логистиката - там Ф-16 води с много. Нека вземат още осем бройки, че не само Алкашленд дрънка оръжие, но и ЧалмИран също.
  —цитат от коментар 30 на Deaddark


  Турските(и не само) С-400 ги очакват с нетърпение.

  Жив е той, жив е...
 35. 35 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Ей тоя е тръгнал да се откупува с наши пари. Тоя Турски паток, ще ни излезе през носа. Ще тества американско гориво в Козлодуй ?!!! Ще прави нов блок там с руския самовар но амеркинска централа. Сега ще купи още реквизит от "Топ Гън". Да не говорим, че е дин друг е наел лобистка фирма във Вашингтон, че нещо има проблем с новата администрация

 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#33] от "Дебоя":

  Не, каза "Ще строим завод,

  огромен завод,

  със яки

  бетонни стени!"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 427 Весело

  :)Има ББ – има България;Няма ББ – няма България
  —цитат от коментар 4 на putinxujlo


  Същото е и за В.В.

  Жив е той, жив е...
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  За модернизацията на армията за 10 години ще се изхарчат поне 70 милиарда ако ще всички русофили да вият. Със или без Борисов.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  боце гледа да бутне на на големите началници, та да го потърпят още малко. На едни газопровод, на други самолетчета, порции е предвил за всеки. Дори на Москва ще се скара за навални! Само да не го натирят.
  Народа го обича и готов да му плаща, колкото милиарда трябва, само и само да е с него.
  Това е истинската любоф! Пред нея милиардите нямат значение.
  Чалга в музиката, чалга в пулитиката, чалга в живота!
  Това е изборът на българския народ...

 42. 42 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dariya Koleva":

  Трафик!

 43. 43 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Интересното при тези сделки е че цената е 30% по висока от подобните сделки със Словакия и Бахрейн и че се плаща всичко предварително. Накратко някой го е страх че трябва да вземе рушвета сега.

 44. 44 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4595 Весело

  Илон Мъск също се изказа по темата...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 45. 45 Профил на НЕ на ГЕРБ БСП
  НЕ на ГЕРБ БСП
  Рейтинг: 299 Весело
 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  До 14:"Vlado Nikolov"...До коментар [#10] от "tsyrvulan":Турция е в пъти по - опасна от Русия и НАТО няма да ни защити от нея. ..."

  Байгън от глупости! Защо тогава герболяка не може да диша без ДПС?

 47. 47 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  До коментар [#20] от "Deaddark":

  Тя и сега ни изкупува. Бавно и полека, както се вари жаба.

 48. 48 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  Вчера пак имаше рев в руската преса, че в Черно море има учение с американски кораби и Оооооо ужас, и над морето летят турски Ф-16!!!!! Защо ги е страх от Ф-16?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 49. 49 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  За модернизацията на армията за 10 години ще се изхарчат поне 70 милиарда ако ще всички русофили да вият. Със или без Борисов.
  —цитат от коментар 39 на Да вярваме на истината


  Те ще изхарчат 70 милиарда, но модернизация няма да има. За да не дразнят руснаците.
  Щото нали са им служители, не могат да си позволят да загубят доверието им.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  "Тя и сега ни изкупува. Бавно и полека, както се вари жаба...."

  Откакто успяхте да изгоните Костов (след 2001г.), и бавно и полека разпродавате страната на руснаци и турци.
  Но НЕ на европейци ! Само на турци и руснаци. Руснаците в Източна България, а на турците в Източните Родопи.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Дано!
  Колкото по-далеко от русия, толкова по-добре за Отечеството!!!

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#10] от "tsyrvulan":Турция е в пъти по - опасна от Русия и НАТО няма да ни защити от нея.
  —цитат от коментар 14 на Vlado Nikolov


  Турция може да е опасна, но нищо лошо не е видяла България от нея през последните над 100 години! С Русия е точно обратното през последните век и половина! Освен постояните мръсотии и ограбване на България и 2 пъти я е окупирала!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 56. 56 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2142 Весело

  До коментар [#7] от "dnl32649472":
  "Имайки предвид омразата на мнозинството българи към САЩ и НАТО."

  И имайки предвид любовта на Русия към българските земи ....
  И имайки предвид опита на Русия към управляване на българската държава....

  подпис
 57. 57 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Аз така лаишки питам колко излезна бройката на Фката.

  Определено е добър самолет, макар и стар, по-евтин за поддръжка от 29ката...но май ми се чини че беше някъде около 100тина милиона бройката...

  та гледам на пазара се предлага по-ново поколение птички, които определено са по-добри, но пък ууупс произвежат с в Мордор.

 58. 58 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 427 Разстроено

  Народа го обича и готов да му плаща, колкото милиарда трябва, само и само да е с него. Това е истинската любоф! Пред нея милиардите нямат значение. Чалга в музиката, чалга в пулитиката, чалга в живота!Това е изборът на българския народ...
  —цитат от коментар 41 на 1107


  Без чалга РБ не може да диша! https://youtu.be/2XDYCQDYZoo

  Диря няма...

  Жив е той, жив е...
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Само не разбрах целта на статията, искат да си купим шведски самальоти Грипен, дето са само самолет без въоръжение, за да захлеби президентът или що?
  —цитат от коментар 24 на Dariya Koleva


  Или руски. На тях Прецедентът ще се радва още повече.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 61. 61 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 400 Неутрално
 62. 62 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Хибридна статийка, сякаш е диктувана в Кремъл.

 63. 63 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  Ako господин Методиев го направи , това ще е едно малкото му смислени неща .

  SHADOWS of SOFIA
 64. 64 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Балансират между Русия и Сащ за да спасят кожата и богатството си за наша сметка. На едните някакви безсмислени тръби за милиарди, а на другите самолети за милиарди. Истината е че в основата на проблема е народонаселението което се интерисува какъв 'лаф' премиерът-слънце ще пусне от 'жипката'.

 65. 65 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dariya Koleva":
  До коментар [#60] от "quatro_4x3":
  Не трябва да си купим съвременни , на най добрата възможна цена , независимо от страната производител. България е достатъчно бедна та да обеднява още заради политкоректността.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 66. 66 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#64] от "Noname":

  Експериментът с американско ядрено гориво в стар руски реактор може да не ни струва само пари.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Имаме необходимост не от още 8 нови Ф 16 като първите, не, ами от още няколко пъти по толкова - факт ! Това ще постави основите на новата ни модерна авиация, след като почти всички стари МИГ - ове са отдавна приземени и морално остарели ! Въпросът е, че другите ни родове войски плачат и те за същото - сухопътните ни войски очакват нови бойни машини, танкове, имаме нужда от модерни ПВО комплекси, радари, вече и дронове, нови бойни кораби......изобщо превъоръжаването ни отнема много средства, но е неизбежно ! Да не забравяме, че и всяка друга сфера в държавата ни очаква същата грижа - здравеопазване, образование, инфраструктура.......

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#60] от "quatro_4x3":

  Абе умник, МиГ 29 е 10 класи над тая муха Ф16 и ще му скъса шошоните във въздуха. Ако нямаше тая геополитика и имахме свободен избор, няма нищо лошо да вземем МиГ. А да не говорим и за по-новите им. Турция какво да каже, хем член на НАТО хем си взима съветски ракетни комплекси, мисли си за отбраната Ердоган, и взима най-доброто.

 71. 71 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#68] от "samoedin":

  Да ти кажа 2 самолетоносача ще ни решат всички проблеми с отбраната, особено ако ги пратим към Австралия, от там чакаме най-голяма опасност

 72. 72 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#20] от "Deaddark":

  Ако не беше НАТО, Турция досега да ни е взела всичко на юг от Пловдив, Стара Загора и Бургас.
  ▪️▪️▪️▪️
  Не, Турция няма това желание:)
  Турският телевизионен канал "TRT 1" показа карта от 2050 г., на която показва Турция като: Гърция, Армения, Кипър, Грузия, Абхазия, Южна Осетия, Азербайджан, Египет, Либия, по-голямата част от Централна Азия и Арабския полуостров,
  същото така и:
  Крим и Севастопол, Краснодарски и Ставрополски край, Ростовска, Волгоградска, Астраханска, Саратовска, Самарска области и Чувашия, Чечения, Дагестан, Адигея и Северна Осетия.
  https://youtu.be/h3S-hdsUtvs

  "Чуждестранен агент"
 73. 73 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 945 Неутрално

  [quote#34:"Дебоя"][/quote] "Турските(и не само) С-400 ги очакват с нетърпение."

  Видяхме ги какво дочакаха в Сирия, Либия и Нагорни Карабах! Дочакаха превръщането си във вторични суровини, и то бяха превърнати в отпадък от дрончета. Изобщо не се наложи да излитат изтребители.
  Как вървят сделките за износ на С-400, че скоро нищо не съм чувал???

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 74. 74 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6247 Любопитно

  Как така още никой не се е изказал, какви дърти таралясници от 70-те години купуваме?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 75. 75 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  ау нема теляци а пилоти.....

 76. 76 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#74] от "Незнайко в Слънчевия град":

  ненужния реквизит на "Топ Гън" и Холивуд трябва да яде

 77. 77 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Вчера пак имаше рев в руската преса, че в Черно море има учение с американски кораби и Оооооо ужас, и над морето летят турски Ф-16!!!!! Защо ги е страх от Ф-16?
  —цитат от коментар 48 на chichka


  Защото където летят Ф-16, не летят руски самолети, а си кротуват по летищата и се молят да не им се случи нещо. Ако излетят -падат. Както падна оня в Сирия, когато излетя турския Ф-16.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 80 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  След като натика 3 милиарда на Газпром , Борисов се опитва да се прави на евроатлантик. Късно е либе за китка.

 81. 81 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Лош човек, ще купува американски самолето.
  Вместо да е като Байдън - да убива амриканската петролна индустрия, че да могат да захлебят руснаци и араби

 82. 82 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  До коментар [#59] от "Иван":

  Блок 70 е нов, ф35 е с къс пробег и е градски самолет. Четете, преди да пишете. Ф16 е най-добрият като опция.
  Защото ф22 не се продава.

 83. 83 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#60] от "quatro_4x3":Абе умник, МиГ 29 е 10 класи над тая муха Ф16 и ще му скъса шошоните във въздуха. Ако нямаше тая геополитика и имахме свободен избор, няма нищо лошо да вземем МиГ. А да не говорим и за по-новите им. Турция какво да каже, хем член на НАТО хем си взима съветски ракетни комплекси, мисли си за отбраната Ердоган, и взима най-доброто.
  —цитат от коментар 70 на nij50393132


  Какъв МиГ ще вземеш ? Ти изглежда си се разминал с времето.
  И от висотата на каква своя компетентност измисли , че Миг е по-добър особено от Ф16 блок 72. За да те извадя от заблуждение в съвременниия въздушен бой важи правилото "Първи видял , първи унищожил" . Ето тук МиГ губи със сигурност.

  SHADOWS of SOFIA
 84. 84 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Аз така лаишки питам колко излезна бройката на Фката. Определено е добър самолет, макар и стар, по-евтин за поддръжка от 29ката...но май ми се чини че беше някъде около 100тина милиона бройката...та гледам на пазара се предлага по-ново поколение птички, които определено са по-добри, но пък ууупс произвежат с в Мордор.
  —цитат от коментар 57 на olimpipanov


  И последният модел Голф е стар, защото се казва Голф, като Голф 1. Нищо, че е конструиран и произведен сега. Нали? Странно е, че Русия с нейните "нови" и "модерни"самолети се страхува от тия "стари" Ф-16 и ви е активирала да ревете като прасе по коледа срещу тях???
  Личи по какви критерии ви подбират.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#60] от "quatro_4x3":Абе умник, МиГ 29 е 10 класи над тая муха Ф16 и ще му скъса шошоните във въздуха. Ако нямаше тая геополитика и имахме свободен избор, няма нищо лошо да вземем МиГ. А да не говорим и за по-новите им. Турция какво да каже, хем член на НАТО хем си взима съветски ракетни комплекси, мисли си за отбраната Ердоган, и взима най-доброто.
  —цитат от коментар 70 на nij50393132


  Където летят американски самолети, дори да са собственост на армиите на други държави, никой не вдига срещу тях руски, защото е безсмислено! Толкова за качествата на руските самолети.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 87. 87 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#8] от "cosmo":

  Точно на това намирисва. Борисов си прави някакви сметки по правешки. Гледа да замазва строежа на Руски поток с покупката на още половин ескадрила Ф-16. Но не съм убеден, че ще му се получи. Много е тъпо някак си... Открито се правиш на ударен и строиш руски газопровод. После тичаш при американците и въртиш опашка с покупката на няколко самолета. Сякаш само него чакат и едва ли не военната им промишленост зависи от нашата поръчка.

  Бивш tww09306483.
 88. 88 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2055 Весело

  До коментар [#40] от "Дебоя":

  Агресия, агресия, пък след 1945 г. май само руснаците си нападат съседите и им вземат част от територията....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2055 Любопитно

  До коментар [#79] от "Deaddark":

  Колега, не хранете руския трол с входящия номер. Когато му отговорят или заформи дискусия, му плащат повече копейки.
  Все пак 120 поста на ден не се правят лесно...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 91. 91 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Купуват индулгенции.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 92. 92 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Хо, хо, хо. Обичам рева на мурзилки рано сутринта :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 93. 93 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4895 Любопитно

  "За покупка на още самолети се говори от месеци, но подобна голяма сделка не е предвидена в бюджета за 2021 г. (дори плащането да е разсрочено), а и трябва да мине през обсъждане и одобрение в парламента. Затова - поне в края на миналата година - се коментираше, че процедурата може да отнеме поне 1-2 години."

  Именно, явно авторката на тази статия в Inside Defense се е объркала нещо. Ако има закупване на нови самолети за ВВС това ще бъде направено от следващото правителство и парламент. На настоящия почти му изтече времето.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  Купуват индулгенции.
  —цитат от коментар 91 на gripen


  Това с индулгенциите и да е вярно , не означава , че покупката не е добра за отбранителните ни възможности.

  SHADOWS of SOFIA
 96. 96 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  До коментар [#46] от "historama":

  Та ГЕРБ да не е цял народ?

 97. 97 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Скоро вместо автомобили по магистралите ще се движат само ф16

 98. 98 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  "... Има проблеми с установяването и намирането на персонал в нов щат, след като досега основната производствена база бе във Форт Нокс, щата Тексас..."!

  Няма ли кой да преглежда предварително статиите и да поправя такива глупости?!
  Къде е Форт Нокс и къде е Форт Уорт?
  Форт Нокс е военна база и хранилище за златния резерв на САЩ в Кентъки, сега проверих. Форт Уорт е град в Тексас, близо до Далас. Там беше заводът на Локхийд, който се премести на ново място.

  Бивш tww09306483.
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  До коментар [#51] от "historama":

  Костов се изгони сам с калпавата си приватизация.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK