Валентин Златев: Къщата с ягодите няма да бъде обезобразена

Къщата с ягодите на ул."Сан Стефано" 6.

© Анелия Николова

Къщата с ягодите на ул."Сан Стефано" 6.Собственикът на Къщата с ягодите Валентин Златев обяви днес, че са спекулации твърденията, че ще я превръща в офис сграда или търговски център. "Искам категорично да заявя моето твърдо желание да реконструирам и възстановя сградата в автентичния й вид без никакви изменения", пише той в изявление до медиите. Готов съм включително да издам банкова гаранция, с която се ангажирам да не променям вида на къщата, твърди Златев.


Той обаче не даде отговор на отправения въпрос от "Дневник" дали сградата ще бъде укрепена и реставрирана или ще се демонтира (събори) и изгради наново. Къщата с ягодите днес е в окаяно състояние след дълги години бездействие на стопаните й. Πoд въздeйcтвиeтo нa тeчoвeтe пo cтeнитe и тaвaнитe нa цялaтa cгpaдa ca ce пoявили мyxъл и плeceн. Ocoбeнo тeжĸo e пoлoжeниeтo в cyтepeнa, ĸъдeтo цeли cтeни ca мoĸpи и пo тяx имa мyxъл и плeceн, съобщава списание "Градът".


С демонтиране ще се запази ли "духът на сградата"
На това основание неотдавна Златев възложил изготвянето на проект от архитектурно студио "Вамос" с водещ проектант Георги Савов, а за консултант е привлечен проф. Валентин Тодоров. Според проекта е избран подходът за демонтиране и след това реставрация по автентични данни на сградата. Така ще бъде запазен "духът на сградата", се изтъква в проекта. Той е внесен наскоро в Направление "Архитектура и градоустройство" за разглеждане и одобрение.


Златев притежава архитектурния шедьовър от 2012 г. и твърди, че още тогава възлага подготовката на документите за реконструкцията й. "Поисках от районната администрация ("Оборище") издаване на виза за проучване и проектиране, която получих на 13 декември 2014 г. Само два месеца по-късно комисия от служители на район "Оборище" и Министерство на културата извършва оглед на сградата.


Експерти: Сеизмично е неустойчива


Заключенията й са "липса на сеизмична устойчивост, общо аварийно състояние" на сградата, подчертава в писмото си до медиите Златев. Така той отговаря на обръщението на Зелено движение в район "Оборище" към софиянци от 8 февруари. Призивът е масово да се изпращат сигнали до Направление "Архитектура и градоустройство" и главния архитект на София Здравко Здравков, защото "Валентин Златев иска да "преизгради" Къщата с ягодите, като я разруши на 100%. Дадената причина за "преизграждането" е, че къщата била опасна", посочват от Зелено движение.


Камина от мрамор в Къщата с ягодите

© Анелия Николова

Камина от мрамор в Къщата с ягодите


Как всички красиви стари сгради напоследък станаха опасни


Дими Димитров от Зелено движение Оборище първи изпраща сигнал до НАГ. "Как така всички красиви стари сгради станаха опасни тия години?! Столична община може да разреши на собственика да разруши къщата и да я "преизгради" бутафорно, но може и да го задължи да си оправи улуците и водостоците, например. По вторият начин къщата няма да е опасна и ще може да се оправи в оригиналния си вид. Ние това искаме."


Комисия решава през 2015 г. да се реконструира "по автентични данни"


На заседание на постоянната общинска комисия през май 2015 г.е взето решение за реконструкция по автентични данни на сградата със запазване на всички характерни архитектурни и други пластични елементи с цел преизползване, разяснява Златев. Той възложил изготвянето на инвестиционен проект, "който съгласувахме с всички експлоатационни предприятия и контролни органи включително и МОСВ".


Златев: Фандъкова не издаде заповед за изпълнение на проекта


Следва нова експертиза и през 2018 г. проектът е доработен с включването на направените препоръки. Въпреки това не е бил одобрен, а кметът Йорданка Фандъкова не издала заповед за изпълнението му, оплаква се Златев.


"Напротив, с писмо главният архитект на София изиска да предоставя нова проектна разработка, с която да се запазят част от фасадите на сградата, останалите да се касетират, опаковат и преместят, за да се изпълнят необходимите укрепителни работи до кота нула и да се върнат обратно на мястото им", твърди собственикът на Къщата с ягодите.


Подпокривното пространство, снимано през 2015 г.

© Анелия Николова

Подпокривното пространство, снимано през 2015 г.


"Държа да подчертая ,че категорично изискване към всички колективи, работили по проектите на къщата, е да гарантират безопасността на нейните обитатели след ремонта, съгласно всички стандарти в България. Компетентните институции трябва да удостоверят, че сградата не крие опасности за хората, които ще живеят там", завършва Златев.


Построена е през 1930 г. за банкера Димитър Иванов


Къщата с ягодите е построена през 1930 г. по проект на арх. Георги Кунев за жилище на семейството на банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. След 1944 г. е национализирана и приказната сграда последователно е посолство на Румъния, търговско представителство на Съветския съюз... През 90-те години е реституирана на наследниците на Димитър Иванов, а през 2004 г. е продадена за първи път.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK