Британският вариант на коронавируса е из цяла България: как се откриват мутациите

Британският вариант на коронавируса е из цяла България: как се откриват мутациите

© Георги КожухаровОт почти всички области в България има пациенти, които са доказано заразени с британския вариант на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19) и затова може да се смята, че по-зара̀зната мутация е навсякъде в България. Изводът е на учени от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). През изминалата седмица там са изследвали 96 проби на пациенти с коронавирус, при 68 от които е доказан британският вариант.


От наличието на мутацията не следва, че заболяването ще протече по-тежко, но информацията е важна за здравните власти в контекста на разпространението на епидемията - мутиралият вариант се предава по-лесно от човек на човек.


Доказването е възможно със специфично генетично изследване, наречено целогеномно секвениране. То е важно, защото определя идентичността на вируса. Пред "Дневник" молекулярният биолог доц. Иван Иванов от НЦЗПБ обяснява защо изследването е важно и какви са трудностите.


Британският вариант е тук... поне от декември
До края на януари доказаните пациенти, заразени с британската мутация на коронавируса бяха 33. През втората седмица на февруари са изследвани 96 проби (взети по различно време от последните дни, седмици и месеци), при 70% от които (68 на брой) е установен английският вариант.


"Вече имаме пациенти с британския вариант от почти всички области в страната, така че е навсякъде. В Кюстендил, където сега е най-сериозна обстановката, доказахме пациент отпреди новата година. Имаме проба от 31 декември, която е положителна за британския вариант", казва доц. Иван Иванов.


Той уточнява, че изследваните за мутацията проби не са случайно подбрани, а напротив - търсенето на британския вариант е било целенасочено. Това означава, че за допълнителното генетично изследване са избрани проби на заразени, които са пътували до чужбина, техни контактни или специфични проби, при които не се открива S генът при изследване с PCR тест.


Положително е, че засега южноафриканската и бразилската мутация на оригиналния SARS-CoV-2 не са доказани в България. Те, както и британският вариант се свързват с по-висок вирусен товар, което може да предполага потенциал за повишена предаваемост.


Изследване на 96 проби е малко


През изминалата седмица доказано заразените с коронавирус в България са 6136 души. На този фон изследваните 96 проби за генетични особености - които дори не са взети само от този период - са малко и представляват около 1.5% от общия брой положителни проби. За сравнение, Европейската комисия препоръчва поне 5% от положителните проби да се подложат на целогеномно секвениране, за да се вадят изводи за разпространението на мутации.


"За нашия капацитет 1% е добре, но за показателност на извадката, са малко", уточнява доц. Иван Иванов. Той обяснява, че досега в Националния център по заразни и паразитни болести е правено целогеномно секвениране на 48 проби седмично, а максималният капацитет на апарата, който прави генетичното изследване, е 96 проби. За детайлното изследване са необходими и реактиви, доставките на които се бавят, обяснява молекулярният биолог. По думите му от тази седмица България ще изпраща на всеки седем дни за допълни проучвания по 200 проби до Германия, като тази възможност е предоставено безвъзмездно от Европейската комисия.


Британският вариант на коронавируса е из цяла България: как се откриват мутациите

© Георги Кожухаров


Отделно в НЦЗПБ предстои да се въведе метод, с който ще се увеличи възможният капацитет за изследване на пробите, както и да се намали цената за това. Към момента целогеномното секвениране на една проба струва около 500 лв., казва доц. Иванов, което означава, че само за последните 96 проби са вложени 48 хил. лв. С въвеждането на новия метод, вероятно през март, разходът ще бъде сведен до около 100 лв. за проба.


За допълнителни възможности за целогеномно секвениране в други три лаборатории заговори преди повече от седмица и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Засега обаче не е публично известно генетичното изследване да се прави на места извън Националния център по заразни и паразитни болести, нито да има обучени хора за това. Заради високата цена на изследването доц. Кунчев заключи, че "това не е нещо, което безкрайно можем да разширяваме".


Целогеномното секвенирано е сложно


Извън високите разходи целогеномното секвениране е труден процес от научна гледна точка, който изисква висока концентрация, за да не бъде изследването провалено.


"Отнема по минимум дванайсет часа на ден, изисква се и внимание, ангажирахме колеги, които досега не са участвали, за да помагат", казва доц. Иван Иванов. По думите му помощта на колегите до голяма степен се изразява в това да наблюдават работата по подготовката на пробите преди да влязат в машината за целогеномно секвениране. Подготовката представлява пречистване от човешкия и бактериалния материал, така че да остане само вирусният.


"Накапваме различни реагенти, смесваме, разпределяме, промиваме - има най-малко 50-60 стъпки преди една проба да стигне до секвенатора. Неговата работа пък е да изследва едновременно милиарди молекули на вируса за тяхната генетична информация. Това трае до 40 часа, така че чисто техническото време на апарата е около ден и половина, а на хората преди това е три дни", обяснява молекулярният биолог.


Британският вариант на коронавируса е из цяла България: как се откриват мутациите

© Георги Кожухаров


Изходната точка за изследването също е сложна


В публичното говорене на здравни експерти и власти много често се казва, че за доказване на английската мутация се изследват проби от PCR тест за коронавирус, при които не е засечен S генът. Това означава, че тестът е потвърдил наличието на вируса по някои от другите гени, които са му заложени да търси, но не е открил гена на т. нар. Spike protein или шипчест протеин. А причината да не го открива е, че заради мутацията S генът на вируса е променен и съответно тестът не го засича.


"По принцип много малко PCR тестове въобще търсят S ген, повечето търсят други N, E и ORF гените - това са по-стандартните гени. Много малко лаборатории са си купили PCR тестове, които детектират и S ген", смята доц. Иванов. За да не насочва пациентите към конкретни лаборатории, той отказва да назове известните му места, където PCR тестовете изследват и за S ген.


При другите две често коментирани в публичното пространство мутации - южноафриканска и бразилска - за заподозиране на наличието на вариантите в България, не може да се разчита на PCR тестовете. Положителното е, че с целогеномното секвениране ще може да се установи каквато и да било мутация - изследването не е конкретно насочено само за английския вариант.


За отделния пациент едва ли е от значение дали е заразѐн с нов вариант на SARS-CoV-2, доколкото мутацията не води до по-тежко протичане на заболяването. То зависи основно от здравословното състояние на всеки отделен човек. Но заради убеждението, че промененият коронавирус се предава по-лесно от човек на друг, за здравните власти е важно да знаят до каква степен в страната се разпространява по-зара̀зен вариант. От това зависи дали и колко бързо ще бъде отново претоварена болничната система.


Как (не) се въвеждат ограничения срещу разпространението на коронавируса по области - тук
За обещанието на премиера ресторантите да отворят на 1 март - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  Ами сега? Бойко и щабът ще се оправдават ли и с английския щам, дето не върви работата? Или ще чакат и южноафриканския?

 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1684 Любопитно

  Да не се окаже, че британският вариант е тръгнал от България?

 3. 3 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 942 Неутрално  В Русия е създадена и регистрирана първата тест система за откриване на Британския щам на Корона Вируса :

  https://youtu.be/Nw8ZrluQEBg 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  > Британският вариант на коронавируса е из цяла България

  Ужас и паника, всички маймунки хукват да се катерят пак по дърветата.

  > как се откриват мутациите

  А кому е нужно ? Преди две години на някой пукаше ли му каква точно мутация на сезонния грип има надмощие в неговия регион?

  કટાક્ષ
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#5] от "Северозападнал":

  И да му се сложи ушна марка.

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  > дето не върви работата

  Че коя работа не върви ? Ей на - вече навлизаме в Четвърта Фаза на Плана за Ваксинация.

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4645 Любопитно

  Как да открием , колко са прекарали и не са забелязали , защо и т.нат. което според мен става все по-наложително , докато повсеместно има хаос.......( с някое тук-там изключение....).

 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Фаза 1 - Очакван брой подлежащи: 243 600 лица
  Фаза 2 - Очакван брой подлежащи: 112 080 лица
  Фаза 3 - Очакван брой подлежащи: по предварително изготвени списъци.
  Фаза 4 - Очакван брой подлежащи: 1 800 000

  Добре че част от населението не иска да се ваксинира, иначе нямаше да сме преполовили още Фаза 1. Пък сега вече сме на Фаза 4.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Трябва с анален тест да започнат да работят нашите специлисти, бъркалес в дупарата и рязко ще секнат търчащите по болници с хрипащ глас и мърсоли в нослето...

 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nik Nikolov":

  Ако тестовете са безплатни, може да възникне опасност от привикване към тестовия процес ?

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3723 Неутрално

  Докторите от НОЩ успяха да съсипят авторитета на една уважавана от векове професия!

 14. 14 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Поглеждат вирус през електронния микроскоп, докато го питат "Do you speak еnglish?" и ако отговори "Yea, I do, sir." значи е английския вариант. Ако отговори "Jo, mutafuka!" и ти извади пищов, за да те обере, най-вероятно е от южното полукълбо.

 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nik Nikolov":

  Само проктолозите още не бяха набутали в схемата. Че от как ставните хирурзи ги преквалифицираха на вирусолози, работата още не се е разкапала окончателно.

 16. 16 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Където и да погледнеш картинката, дори с много тестване т. нар. случаи намаляват, дори във Великобритания. Миналата година ни увещаваха как вирусът е стабилен и не мутира. Таман мина вълната и вече от чудене как да не отворят - о, нов щам по-опасен.

  Не я ли изправихме тая крива, 2 седмици уж трябваше и вирусът щеше да отмине.

  И кой по дяволите ходи да се тества, това са някакви параноици. Женичките си умират да тестват.

 17. 17 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Трябва ли да ме интересува този факт. Каква полза носи тази информация. Може ли да ми повиши информираността с положителни последици. Това е факт, който никой не обслужва. Нито мога да го спра, нито да помогна.
  Не ме интересувааааа вече. Вредата от всичко това е факт. Отношенията в обществото са дълбоко разпаднати. Дори в малките колективи.
  Имам колега, който още като влезе в офиса започва да пръска с дезинфектант да ме гледа враждебно защото не съм с маска и т.н. ами не съм ок.
  Разидинени и мразещи се. Затворени и изолирани. Страхуващи се и тревожни. Изнервени и озлобени. Разпад на ценности и омаловажаване на всичко останало. Всичко истински важно за един човек вече не е важно. Образование ,спорт , интереси , приятелство , отдих и др. Всички взети заедно правят човека човек - разумен стабилен психически , уверен, удовлетворен, физически активен и здрав.
  В

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3409 Весело

  До коментар [#8] от "Ан Он":

  Да бе! Как съм го пропущил?

 19. 19 Профил на Ганьо Калпакчиев
  Ганьо Калпакчиев
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Британският вирус е гадна работа.

 20. 20 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 973 Неутрално

  На фона на циркулиращ по-заразен щам на ковид, адекватните мерки на правителството на ГЕРБ включват отваряне на ресторанти и барове. Борисов наистина вече не е престъпно безотговорен от малоумие, а провежда активна политика на геноцид.

 21. 21 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 606 Весело

  До коментар [#2] от "plamen_b":

  Предлагам да го прекръстим на "Кюстендилски" вариант

 22. 22 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  96 проби взети по различно време от десетки хиляди тестове няма как да са представителна извадка. Дори "математиците" от щаба го знаят. Око тестовете са взети от някой клъстър като Кюстендил нормално е да има такава бройка. Ако вземат 96 теста от Айтос може и нито 1 британски щам да не открият.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 23. 23 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Не че им вярвам на данните но ако британския вариант върлува това е добре. Ако е по заразен (и това не е сигурно) значи по бързо кашлицата ще мине през всички и всеки ще си е изградил естествения имунитет както си му е редут и каквото са природните закони. Ако нямахме никакви мерки и ограничения досега това да де е случило и щяхме да сме забравили и за тази кашлица както за много други. Но този вариант явно не е удобен за управляващите по света с ние слушаме.

 24. 24 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  До коментар [#16] от "lil_alex":

  Ами май я изправиха кривата:
  През последните дни кривата на увеличаването на броя на откритите новозаразени изглежда се пречупи. Средно на ден:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  16-22.1 - 418
  17-23.1. - 423
  18-24.1. - 429
  19-25.1. - 458
  20-26.1. - 498
  21-27.1. - 515
  22-28.1.-530
  23-29.1. - 548
  24-30.1. - 560
  25-31.1 -562
  26.1-1.2.- 570
  27.1 -2.2. – 590
  28.1 – 3.2 – 607
  29.1 – 4.2 – 654
  30.1-5.2 – 684
  31.1.-6.2 – 705
  1-7.2 – 712
  2-8.2 – 754
  3-9.2 – 788
  4-10.2 -815
  5-11.2 – 842
  6-12.2 – 850
  7-13.2 – 852
  8-14.2 – 849
  9-15.2 - 843
  Към края на седмицата ще се види дали това ще бъде трайно.

 25. 25 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#20] от "petrapetra":


  В коя държава измря населението от ковид че чакате геноцид от отваряне на заведения?

 26. 26 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  До коментар [#16] от "lil_alex":

  И броят на починалите се стабилизира, а в последните дни тръгна и надолу. Среднодневно:
  3-29.1. - 30 /минимум/
  24-30.1. - 31
  25-31.1 - 32
  26.1-1.2.- 37
  27.1. -2.2 -37
  28.1 – 3.2 – 39
  29.1 – 4.2 - 43
  30.1 – 5.2 – 42
  31.1.-6.2 – 40
  1-7.2 – 41
  2-8.2 – 40
  3-9.2 – 43
  4-10.2 -44
  5-11.2 – 41
  6-12.2 – 42
  7-13.2 – 42
  8-14.2 – 42
  9-15.2 - 36

 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  До коментар [#16] от "lil_alex":

  Репродуктивното число на вируса в последните дни взе да намалява, но все още е повече от единица:
  10-20.1 – 0,74
  11-21.1 – 0,76
  12-22.1 – 0,84
  13-23.1 – 0,86
  14-24.1 – 0,90
  15-25.1 – 0,96
  16-26.1 – 1,02
  17-27.1 -1,04
  18-28.1 -1,07
  19-29.1 – 1,12
  20-30.1 – 1,14
  21-31.1 – 1,16
  22.1-1.2 – 1,17
  23.1-2.2 – 1,18
  24.1-3.2 -1,19
  25.1 – 4.2 – 1,19
  26.1-5.2 – 1,17
  27.1 – 6.2 – 1,17
  28.1 -7.2 - 1,16
  29.1-8.2 – 1,17
  30.1 -9.2 – 1,19
  31.1 – 10.2 – 1,20
  1.2 – 11.2 – 1,22
  2.2 – 12.2 – 1,20
  3.2-13.2 – 1,18
  4.2 – 14.2 – 1,14
  5.2 – 15.2 – 1,11

 28. 28 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  > как се откриват мутациитеА кому е нужно ?
  —цитат от коментар 4 на Ан Он


  На нАуката.

  Др Валенски обяви, че следващия сезон ваксините ше са бивалентни: хем за стария ковид, хем за новия. Който си е бил ваксина само за стария ше ходи да му бият бустър. Понеже новите ваксини ше са бивалентни, а новите ковиди - много , треба първо тест да се види какъв вариант ваксина да ти изберат.
  https://www.cbsnews.com/news/rochelle-walensky-cdc-director-uk-strain-coronavirus-face-the-nation/

  Какво ни учи др Фаучи? Който вече е напълно ваксиниран и изпитва желание да си види семейството без маска, треба да почака. Това може да стане само когато всички от семейството са напълно ваксинирани.
  https://www.yahoo.com/news/safe-visit-grandparents-getting-covid-174636701.html

  В Шотландия са избрали друг подход: ваксинираните пенции ше имат право да си видят семейството чак след 3 месеца
  https://www.yahoo.com/news/vaccinated-pensioners-scotland-could-face-192759944.html

  Туй е малко странно, щото след 3 месеца ваксината ше е вече изфирясала.

 29. 29 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#27] от "Patsis":

  Това репродуктивно число подвежда. Мисли се за обществото като един граф, в който всеки е точка с еднаква тежест. Оттам идват и ония щурави математици по формула да предричат апокалипсис.

  А истината е: през няколко дни някъде много бързо един човек заразява много, ама много над 1.11 човека средно. Болниците са идеален развъдник и правят свръхразпространение. В същото време повечето хора си ходят стерилни като лабораторни мишки, ама ги подозират, че са супер заразни.

  Също така колкото и да е заразен един вирус, той трудно може да прескочи между различните социални балони и общности. И когато зарази над 70% в един балон, ще се самопотуши. Даже по-заразен щам може да изчезне по-бързо. Вместо да се върти 20 дни, ще се завърти за три дни и в дадения балон (офис, завод, клас, ромска махала) вече ще имат имунитет.

  Броенето на всеки за заразен вектор с еднаква тежест е точно като статистическото "свинско със зеле".

 30. 30 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#27] от "Patsis":

  Що за психар трябва да си че да тролиш всеки ден без пропуск с тази общодостъпна и никому ненужна информация.

 31. 31 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1020 Весело

  До коментар [#14] от "ivanpopov":

  Ами ако вирусът отговори - Дую, но плохо!, какви ще ги деламе?...

  73! Go Go
 32. 32 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Нищо. Чакаме да отворят кръчмите на 01.03. Само още две седмици.

 33. 33 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Британският вариант не е просто по-заразен, но и по-смъртоносен:

  https://www.theguardian.com/world/2021/jan/22/new-uk-covid-variant-may-be-more-deadly-says-boris-johnson

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3509 Неутрално

  Британският вариант не е просто по-заразен, но и по-смъртоносен:https://www.theguardian.com/world/2021/jan/22/new-uk-covid-variant-may-be-more-deadly-says-boris-johnson
  —цитат от коментар 33 на Николов


  Ми тогаз де са у нас мъртвите от него?

  За да го намерят сега - значи е тук от преди това. Доста преди това, защото влизането в България си е задължително с PCR, т.е. за да "влезе" и вече да го "хванат" си требе поне два инкубационни периода.
  Да не говорим за "дисперсията" му - ако е толкова по-заразен - защо липсват "огнища" и "клъстъри", тази хубава думичка от началото на данаданията преди година, която май забравиха щабарите ?

 35. 35 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#33] от "Николов":

  >Британският вариант не е просто по-заразен, но и по-смъртоносен

  И цитираш мнението на виден епидемолог

  > says Boris Johnson

  който по стечение на обстоятелствата му се налага в момента да се справя с една друга каша дето забърка (БРЕКЗИТ) ?

  કટાક્ષ
 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  Да не се окаже, че британският вариант е тръгнал от България?
  —цитат от коментар 2 на plamen_b


  Всички знаем, че английския щам Боко го докара със самолет от Англия.

 37. 37 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 653 Весело

  До коментар [#23] от "Billy Pilgrim":

  Колега, недейте да плашите и без това психясалите хипихондрици, че Кашлицата трябва да мине през всички, за да има имунитет. Тъкмо им се появи надежда, че с Ваксините ще се приключи този ужас, а то се оказа, че Ваксини нЕма.

 38. 38 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#25] от "Billy Pilgrim":

  В коя държава разхлабват мерките при аналогична на нашата ситуация? А при нас статистиката сочи най-висока пряка и косвена смъртност, само смъртността от катастрофи е паднала!

 39. 39 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#38] от "petrapetra":

  Малка корекция, пише се Мерките.

  С главно М. С уважение.

  કટાક્ષ
 40. 40 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Те да кажат на колко места в България може да се направи това целогеномно секвениране....... Да разберат хората колко сме зле технологично и кадрово ......и не растително а човешко ? ...... гола вода сме, по зле сме целокупно от една болница в Истанбул даже.....

 41. 41 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ан Он":

  А Бо Джо пък е цитиран от Гардиън, флагманът на глобалните алармисти в момента.
  "Алармисти" са тия дето викат в пълен киносалон Пожар и пребъркват джобовете на публиката в тарапаната.

 42. 42 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 468 Неутрално

  По последни данни, британския щам предпочитал българските ковидиоти, така им налитал още от стратосферата си ги набелязавл и затова бил по, най- яко заразен, щото и рецепиентите много дашни били и ларж и станала симбиозата.

 43. 43 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Еми значи всичко е точно. Значи да отворим заведенията, нощните клубове, да разкараме мерките. Нали е по-заразен, да го пуснем да върлува 1 човек да заразява 10 и да се приключва до мсец цялата истерия, ще постигнем 70-80% имунитет, нищо че ще си заминат без време 50 000 човека, но така всички ще са доволни. Бизнеса ще е натрупал некой лев, медиците няма да им е скучно. Такива работи!

 44. 44 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#43] от "bretschneider":

  Голем се майстор на ангро!
  50000 без време!
  Що не каза 500 000?
  По-страшно Бау щеше да звучи.

 45. 45 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#38] от "petrapetra":

  Какво ни е на ситуацията? Още преди една година вирусолозите ви казаха че както всеки друг подобен и тоя вирус няма да го уплашиш с мерки и криене по домовете. Видно е че държави с доста по-строги мерки от нас като Англия, Германия, Испания и т.н. имат много повече заразени. От друга страна така и не разбрахме в Беларус хората да са измрели въпреки че цяло лято протестираха десетки хиляди накуп а мерки нямат абсолютно никакви. В скандинавските държави където пък мерките са супер мижави нещата са много по-добре отколкото в споменатите вече от мен държави в западна Европа. С мерки, без мерки, едно и също е за вируса, за икономиката и доходите на хората, както и за психичното здраве пък и за останалото което се влошава в резултат на паниката обаче нещата не са същите. Мерките съсипаха всичко, като се почне от доходи, през психиката на хората, и се стигне и до чисто здравословните проблеми породени от стреса и отслабения имунитет. А че в България принципно има супер кекаво "здравеопазване" това не е новост, така е от поне 20 години.

 46. 46 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#45] от "Billy Pilgrim":

  > Мерките съсипаха всичко,

  Всъщност не всичко. Некои лица бая улов понатрупаха в мътната вода и хич не им се иска истерията да приключи.

  કટાક્ષ
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Целогеномното изследване на вирус, който има само 30 000 нуклеотида геном, не е нито сложно, нито трудно, когато се прави в лаборатории, които си знаят работата. Не знам защо изобщо се мъчат да го правят в България, където е, първо, по-скъпо заради малкия обем, и второ, ненадеждно по същата причина. Да, в България е и сложно, и трудно. Ако изпращат пробите си във водещи европейски, американски, южнокорейски, или японски лаборатории, че даже и в китайски, ще получават резултатите си наготово, по-евтино, и за по-кратко време.

 49. 49 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#36] от "Judjuk":

  Не ми е известно Боко да е ходил до Великобритания. Знаем, че три папи са го галИли по главата, но не съм чувал Британската кралица да го е праснала с меч по тиквата.

 50. 50 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  До коментар [#36] от "Judjuk":Не ми е известно Боко да е ходил до Великобритания. Знаем, че три папи са го галИли по главата, но не съм чувал Британската кралица да го е праснала с меч по тиквата.
  —цитат от коментар 49 на piliferus


  Прати самолет да докарат берачите. Докараха ги.

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3723 Неутрално

  Докторите от НОЩ успяха да съсипят авторитета на една уважавана от векове професия!
  —цитат от коментар 13 на historama


  Особено Мутафа и Кунчев

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK