МВР има и други спорни поръчки за автомобили, обявиха от антикорупционния фонд

МВР има и други спорни поръчки за автомобили, обявиха от антикорупционния фонд

© Пресцентър на МВРМинистерство на вътрешните работи е обявило и други поръчки освен тази, в която са открити проблеми от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), като и с тях са поръчани по-нисък клас високопроходими автомобили, се казва в становище на Антикорупционния фонд (АКФ). Както е известно, България вероятно ще трябва да върне около 6 млн. евро европейско финансиране, тъй като за нуждите на полицията са купени коли, които не се подходящи за изпълнение на предвидените задачи. Основният проблем е, че автомобилите не са достатъчно проходими. Освен това част от тях са произведени няколко години преди поръчката.


Казусът с един от договорите се политизира силно, като се използва в продължаващия конфликт между президентството и правителството, защото процедурата започва по време на служебния министър на МВР Пламен Узунов, който по-късно става секретар на президента, а договорът е подписан от първия министър на вътрешните работи в актуалния кабинет на Бойко Борисов Валентин Радев.


По случая работи прокуратурата, като вече се разпитват и служители на МВР, имали отношение към договора за доставка на автомобили за нуждите на полицията.
От АКФ откриват сходни проблеми като с доставката на 290 автомобила "Грейт Уол" от свързваната с Гриша Ганчев "Българска автомобилна индустрия" и в договора за 51 кросоувъра "Фолксваген Тигуан". Процедурата за тяхната поръчка тръгва почти едновременно с проблемната (първата е обявена на 2 март 2017 г, а втората на 27 март 2017 г), а предаването на колите на службите на МВР става на една и съща церемония.


Част от автомобилите от проблемните поръчки, които бяха предадени на службите на МВР на една церемония

© Фейсбук на Бойко Борисов

Част от автомобилите от проблемните поръчки, които бяха предадени на службите на МВР на една церемония


Общо по спешната финансова помощ от ЕК, целяща да повиши капацитета на МВР за борба с мигрантския натиск по границите, в периода 2016 - 2017 г. са закупени 420 автомобила с повишена проходимост на обща стойност над 23 млн. лева. Само 70 от тях обаче са с нужните офроуд възможности, които финансиращият орган е искал да имат те.


Изгубени в превода


От АКФ посочват, че в самото споразумение между ЕК и МВР има терминологични неясноти. Той е подписано само на английски език, като се посочва, че трябва да се доставят 420 "all-terrain vehicles" ("автомобили за всякакъв терен"), от които 350 за нуждите на полицейските управления в граничните райони и 70 за Гранична полиция.


Единствено за 70-те за Гранична полиция обаче има записани минимални технически изисквания, характерни за високопроходими автомобили - минимум 2000 кубически сантиметра обем на двигателя, задвижване 4х4 и блокаж на диференциал. Що се отнася до другите, е използван грешен термин "all-terrain vehicle" (става въпрос за популярните АTV-та, използвани основно за забавление) вместо "off-road vehicle". В българската версия на актовете на ЕК се говори за "автомобил с повишена проходимост".


Въпреки неточния термин в споразумението от МВР са можели да изберат отговарящи на очакванията коли, ако са били запознати с Директива 2007/46/ЕО от 5 септември 2007 година, с наименование в която под автомобил с повишена проходимост се разбира такъв, който освен задвижване 4Х4 има блокаж на поне един диференциал, да изкачват 30% наклон, преден ъгъл на проходимост 25 градуса, ъгъл на оттегляне най-малко 20 градуса и т.н.

МВР има и други спорни поръчки за автомобили, обявиха от антикорупционния фонд

© Фейсбук на Бойко Борисов


На тези условия купените 290 автомобила "Грейт Уол" и 51 "Фолксваген Тигуан" не отговарят. Те покриват изискването за клиренс (18 см) и задвижване на четирите колела. В последното изказване по темата на сегашния министър на вътрешните работи и началник на дирекция на полиция в момента на обявяване на поръчките Христо Терзийски твърди, че експертен съвет от ГДНП службата е изработил критерии за автомобили, близки по качества, използвани от тези на Гранична полиция. Документи, доказващи твърденията му, за момента не са показани.


Още индикатори за нередности


От АКФ посочват, че МВР са можели да се ориентират какви автомобили се очаква да купят и от факта, че в споразумението с ЕК има и текуща статистика на наличните в службите на полицията автомобили "Лада Нива" и "Ленд Ровър", които имат сериозни офроуд възможности.


При предаването на автомобилите премиерът Бойко Борисов не пропусна да отбележи заслугите на правителството за обновяване на автопарка на МВР, а сега твърди, че нищо не е знаел за проблемните поръчки

При предаването на автомобилите премиерът Бойко Борисов не пропусна да отбележи заслугите на правителството за обновяване на автопарка на МВР, а сега твърди, че нищо не е знаел за проблемните поръчки


Не на последно място ориентир е била и цената. При поръчката от 2 март 2017 г., спечелена от "Българска автомобилна индустрия", са предвидени малко над 28 млн. лева без ДДС, а постигнатата цена по крайния договор е за малко под 12 млн. лв. без ДДС.


"Драстичното разминаване от близо 60% от прогнозната цена е индикатор, че някъде по веригата от Брюксел до подаването на офертите в МВР се е получило сериозно разминаване между спецификациите за автомобилите и предвидения за тях бюджет", коментират от юридическия екип на АКФ.


"Икономията" от близо 16 милиона лева няма как да е останала незабелязана от ръководството на МВР, стартирало поръчките, нито от ръководството, което е подписало договорите, което подлага под съмнение техните изказвания за незнание по въпроса за закупените по-нисък клас автомобили. Значителното разминаване между прогнозна и постигната цена в една обществена поръчка е класически индикатор за нередност, който има нужда от детайлен одит, а такъв не е направен", отбелязват юристите на антикорупционния фонд.


По повод забележките на ОЛАФ, че са купени залежали автомобили, произведени през 2013 и 2014 година, от АКФ отбелязват, че в споразумението с ЕК по позициите, спечелени съответно от "Грейт Уол" и "Фолксваген", липсва изрично условие за най-късна дата на производство


От Антикорупционния фонд отбелязват още странности в поръчките и по специално в тази от 27 март, по която са купени 51 автомобила. Тя се печели от участник без никаква история в бранша - става въпрос за фирма "Асебо", специализирана в доставки на банков софтуер.

51 автомобила "Фолксваген Тигуан" са доставени от фирма, специализирана в разработването на банков софтуер

© МВР

51 автомобила "Фолксваген Тигуан" са доставени от фирма, специализирана в разработването на банков софтуер


Освен това в цялата комуникация между МВР и фирмата победител по тази позиция по процедурата и в подписания договор не се дават никакви данни за това какви марки и модели ще бъдат доставени на МВР, а само се описват технически параметри и съответствието им с обявените параметри. "Рядко сме попадали на такава обществена поръчка, в която на практика доставчикът не казва нито каква марка автомобил ще достави, нито какъв модел", коментират от АКФ.


Въпросите


В заключение от АКФ посочват и въпросите, на които се чака отговор:


Кой и как е изготвил и утвърдил спецификациите за двете поръчки и позициите в тях и съгласувани ли са те с крайните бенефициенти?


Имало ли е становища, възражения или особени мнения от служителите на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) в комисиите, утвърдили техническите спецификации и участвали в избора на изпълнител?


Имало ли е докладни до министър Валентин Радев или до ресорните заместник-министри от ГДНП, ГДГП, административния секретар на МВР, Дирекция "Международни проекти" и Дирекция "Обществени поръчки", в които те са били информирани за промяната на техническите спецификации по време на служебното правителство?


Ако Министър Радев или някой от ресорните заместник-министри е бил информиран за такива нередности, то защо МВР подписва окончателните договори за доставка на 290 + 51 автомобила, които не отговарят на споразумението с ЕК?


Защо през лятото на 2017 г., когато МВР получава 12-месечно удължение на крайния срок за усвояване на спешната помощ, министър Радев не се възползва от правомощията си по чл. 110 от ЗОП и не прекратява и не обявява отново обществената поръчка?


Информиран ли е бил екипът на ОЛАФ или Европейската комисия за промяна в техническите спецификации от служебното правителство на тези 290 + 51 автомобила, които не отговарят на духа на споразумението с ЕК? Има ли документална следа от това?


Проведен ли е тест за доставените автомобили, за да се сертифицира тяхната годност или негодност за критерий "висока проходимост" съгласно Наредба 60 от 2009 г. за одобряване типа на нови МПС?

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Защо ли не се очудвам?

 2. 2 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Имаджин май сърпрайз...

 3. 3 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  То сигурно няма една нормална поръчка, всички са на процент cash back, като кредитните карти, ама около 50-60%.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Весело

  Да си бяха карали старите лади - най-добре :)

  [email protected]
 5. 5 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 793 Неутрално

  сринахте пазара на нови коли, ей
  ако не са те - да поръчват, кой ше дига процевта на новите афтомобиле, а?

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  На фона на милиардите потрошени и прахосани левове, тия двайсетина милиона ми се виждат смешни...!

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Трябвало е да закупят УАЗ-ки... Много са проходими, минават от всякъде, но иначе са голям боклук... нито стават за градско, нито нищо. При дъжд спира да работи...

  ДБ=БКП
 8. 8 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Каква експертна комисия е нужна, за да се избере подобно МПС. И най-необразованият автоджамбазин знае, че за подобно приложение може да се избере само Дифендър, Дискавъри, Ленд Круйзър или Паджеро.

 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Нашето МВР изглежда да са оперирани от срам и съвест.Сякаш не дължат отчет и не подлежат на санкции и наказания...

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Весело

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":очудвам?

  Аз пък се узадачавам..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Ей сега кът се хацнем, вапцахме я...от Ушев това може да се очаква. Милиционерите, трудно ще станат полицаи, там трябва да се сече от корен!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Точно този скандал обаче ми изглежда малко измислен на фона на всичко останало. В началото на 2017 г. проектът е бил на приключване и се е бързало с поръчката за да не се загуби финансирането. Според мен проблемът е бил и в готовността на който и да е производител/дилър да осигури наличност от 350 автомобила, особено ако трябва да са истински офроуд автомобили. Според мен просто никой не е имал готовност да осигури подобна наличност. И тук Гришата е успял да си пласира застоялата стока на склад, като по-скоро е спасил поръчката от провал и връщане на парите. Не става въпрос и какво се случва с реализираната икономия от по-евтините автомобили. Вероятно парите са върнати или пренасочени за други дейности със съгласието на ЕК.

 14. 14 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#12] от "ТРАБАНТ":

  *синджир

 15. 15 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#9] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  А то да е само МВР... В България къде и кой ако може да "усвои" пари не ги "усвоява"? И да има някакви такива случаи, те са големи изключения. В България ако не крадеш просто колективът те отхвърля. Работих във огромна фирма, където ми казаха, че ако не съм "в играта" нито ще раста, нито нищо. Така беше. Почти навсякъде е така.
  За жалост в това отношение живеем още в соца. Почти всеки гледа да гепи. "А че им бачакам за заплатата мизерна?... Аз че си земем по вторият начин, они ако и да не ми дават кинти."...

  ДБ=БКП
 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#9] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Лошото е и друго, че в България ако си честен и имаш принципи ти се подиграват... Не само че не те хвалят, а започва една подигравка... С такъв народ и такова възпитание...

  ДБ=БКП
 17. 17 Профил на pbs
  pbs
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Тире София да връщат емблемата купена им с крадени държавни пари от тяхния бащица - Тиквата. Това е отбора на тиквата Дпс и мафията.

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5794 Неутрално

  Ясно е, че у нас се правят далавери с поръчките. Но колкото и други нарушения да се показват, това намалява ли вината на направилите едно конкретно нарушение? "Какво гледате нашия човек - я вижте и другите!" . Това, че и другите правят така, не е оправдание. Нарушението си е нарушение.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Много поздрави от захарният "колос", който взе парите от "сделката", напусна тирето и си отива в Микре, където му е мястото!!!

 20. 20 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1040 Неутрално
 21. 21 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Да бяха взели от старите военни уазки , пригодени за подобна дейност . Със сигурност залежава такава техника някъде по военните складове.

 22. 22 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Усвоители, да не кажа крадци.
  След десетилетието герб, барем още толкова за изчистване на проялата всичко зараза.

 23. 23 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 753 Разстроено

  Шумът около поръчката на автомобилите е удобен начин за прикриване на факта че каквито и автомобили да карат полицаите, те пак ще си драпат макарите вместо да вършат работа.

 24. 24 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 631 Неутрално

  МВР се оказва крупен престъпник рецидивист и организирана престъпна група. Май наистина няма такава държава.

 25. 25 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Весело

  Не са "убави" тея полицейските коли хич.... Искаме като танковете натовски със слънчеви панели да са......"зИлениии"...... https://www.thenationalnews.com/world/europe/nato-chief-suggests-battle-tanks-with-solar-panels-as-militaries-go-green-1.1160313

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  В последните 10 години няма корупция, в която ГЕРБ да не участва активно. Обвиненията към Десислава Иванчева разкриха офшорките на Ваклин и офертите на Специализираната прокуратура. Обвиненията срещу Пламен Узунов ще разкрият мощното изригване на Грейт Уол, с. Баховица, дъщерна на КТБ. За КТБ министърът на ГЕРБ Вежди Рашидов казва следното през 2013 г.: "Ако толкова не знаете какво седи в банката, това са парите на Доган и на двама шейхове от Оман. Банката е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред. Те перат едни пари. По мое време г-н Борисов направи голяма грешка. Какво направи той – на него му трябваше медиен комфорт. Това са на Доган вестници. Ако смятате, че този фес не ви управлява, селски от Дръндар – то това ви е нацията на 1300 години, е**л съм ви циганската нация – това го напишете, ама няма да посмеете!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Весело

  "На тези условия купените 290 автомобила "Грейт Уол" и 51 "Фолксваген Тигуан" не отговарят. Те покриват изискването за клиренс (18 см) и задвижване на четирите колела. В последното изказване по темата на сегашния министър на вътрешните работи и началник на дирекция на полиция в момента на обявяване на поръчките Христо Терзийски твърди, че експертен съвет от ГДНП службата е изработил критерии за автомобили, близки по качества, използвани от тези на Гранична полиция. Документи, доказващи твърденията му, за момента не са показани."

  Поне като правите хората у нас на глупаци, не си мислете, че в Брюксел няма специалисти, които бързо да ви изловят на местопрестъплението ! Наглост и безочие до откат !

 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Весело

  " Единствено за 70-те за Гранична полиция обаче има записани минимални технически изисквания, характерни за високопроходими автомобили - минимум 2000 кубически сантиметра обем на двигателя, задвижване 4х4 и блокаж на диференциал. Що се отнася до другите, е използван грешен термин "all-terrain vehicle" (става въпрос за популярните АTV-та, използвани основно за забавление) вместо "off-road vehicle". В българската версия на актовете на ЕК се говори за "автомобил с повишена проходимост"."

  Мисля, че не е необходимо да си особено " на ти" с возилата, за да си наясно какво значи " off - road vechicle"! Много българи го практикуват по планинските и полупланинските терени, много има изписано по форумите, няма място някой да се прави на неразбрал ! Особено пък като кара жипка на Тойота модел Ланд Круизер. Това, че ще крепим бизнеса на Гриша Ганчев е съвсем друг въпрос ! Не че властта успя да го закрепи - завода му за производство на коли фалира, така или иначе !

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Весело

  Защо ли не се очудвам?
  —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov


  Време е да започнещ да се "У"чудваш!

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Любопитно

  До коментар [#12] от "ТРАБАНТ":

  "Ясно че ГГ е този, който е подбудил деянието и снесъл подкупите ."

  Я да видим дали Каскет Гешев "ще си го причини" едно разследване на подкуйпите, които ГГ е дал?

 31. 31 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3569 Любопитно

  Тя далаверата се вижда с просто око...Мафиотите си правят "безценни" услуги срещу едни кинти!Всички по веригата са наясно.Само дето тези в Брюксел не са вчерашни.Истинските високопроходими машини от този клас са 4-5 модела.Нашите очевадно не са купили такива.......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 32. 32 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1468 Разстроено

  До коментар [#8] от "irobot":

  А Хайлукс. и Форд не може ли?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 33. 33 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Даааа,цялата операция е била за спасяването от залежали автомобили- боклуци и непродаваеми на дребно,собственост на едно джудже от Микре.....

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  ОЛАФ и Кьовеши да идват и да почват с проверките, докато не сме закрили държавата или не са ни изхвърлили от ЕС.

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  UNITED EU & NATO UNION

  Снимки за милиони ;)
  Струват милиарди
  Гугъли продали би за билиони...

  Единствено фейк май е POLICE.
  Умаловажено присъствие на народна милиция.
  Бенефициента "в сянка"...

  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_4171173.jpg
  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx780_4171165.jpg
  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx780_4171167.jpg
  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx460_4171169.jpg
  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx780_4175448.jpg

  "МВР има и други спорни поръчки за автомобили,
  обявиха от антикорупционния фонд"

  ВМРО като да няма?
  Вътрешния македонски организиран революционер Бойко кара жипка.
  Това ли е нямане?

 36. 36 Профил на Ralchev
  Ralchev
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  защото си ококорен

 37. 37 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#32] от "dedoliben":

  Кой точно Форд? А с Хайлукс-а ще караме кокошките от село ли?

 38. 38 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  "При предаването на автомобилите премиерът Бойко Борисов не пропусна да отбележи заслугите на правителството за обновяване на автопарка на МВР, а сега твърди, че нищо не е знаел за проблемните поръчки"

  Щом Бойко Борисов твърди, че не е знаел значи цялата далавера той я е уредил с Гриша Ганчев. Както с лотариите на Божков.

  Тези повторения се наричат "почерк на престъплението" и "профил на извършителя".

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  Снимката кърти. Ченгесарски свещеници освещават корупционни автомобили.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Мама мия! И това е МВР, какво ли става там, където няма ловци на бандити?

 42. 42 Профил на Gerberche Malko
  Gerberche Malko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С една дума всичките са маскари и не само Радев и съветници за захлебили ... каква изненада. Кажете, че някой не го е правил и ще е ново а

 43. 43 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2233 Любопитно

  "Рядко сме попадали на такава обществена поръчка, в която на практика доставчикът не казва нито каква марка автомобил ще достави, нито какъв модел", коментират от АКФ."

  Вероятно и самият доставчик не е бил наясно до последния момент?

  I Want To Believe
 44. 44 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2233 Любопитно

  "Рядко сме попадали на такава обществена поръчка, в която на практика доставчикът не казва нито каква марка автомобил ще достави, нито какъв модел", коментират от АКФ."

  Вероятно и самият доставчик не е бил наясно до последния момент?

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK