Карта на деня: половин България отново е в червената COVID зона

Карта на деня: половин България отново е в червената COVID зона

© Велко АнгеловПоловината от областите в България са отново в тревожната червена зона на заболеваемост от COVID-19, а само за седмица пет са надхвърлили прага, при достигането на който на национално ниво властите обявиха, че ще бъдат връщани по-строгите ограничителни мерки. В други пет заболеваемостта спада в последните седем дни. Най-тежко е положението в Кюстендил, а зоната с най-малко новозаразени остава Търговище.


Тази картина на заболеваемостта в страната очертава седмичният анализ на здравните власти, базиран на данните от Единната информационна система за коронавируса. Данните са към 14 февруари, а заболеваемостта се измерва в брой лабораторно потвърдени новорегистрирани случаи на 100 хил. души население за последните 14 дни.


В червената зона с над 120 заболели вече са половината области - 14, докато тези в умерената - от 60 до 120, намаляват с две и са десет.

Данните за заболеваемостта във всяка област се виждат при посочването й. От календара в графиката могат да се разглеждат данните за седмиците назад.


В Кюстендил ситуацията още се влошава


Най-тежко засегнатата област в страната, където според генетичните изследвания още преди Нова година е засечен британският вариант на коронавируса, вече е с 408 заразени при 329 преди седмица. От миналия вторник местните власти въведоха по-строги ограничения, които се изразяват в задължение за носене на маски без изключение на закрити и открити публични места и в предварителен преглед и антигенен тест за влизане в поликлиниката на града. Засега не известно да се планират допълнителни мерки.


Още пет области влязоха в зоната над 200 заболели:

Бургас (246 на 100 хил. население),
Сливен (223)
Враца (216)
Плевен (210)
София (208)


На ръба е Пазарджик, където заболеваемостта е 199 на 100 хил., следват Шумен (185) и Хасково (183).


Преценката за въвеждане на допълнителни мерки срещу разпространение на заразата е изцяло на местните кризисни щабове, а заповедите се издават от областния управител, кмета или директора на Регионалната здравна инспекция. Писмен регламент как да действат местните администрации няма, а според обяснението на областния управител на Кюстендил пред "Дневник" инструкциите са негласни и предвиждат "когато бройките са над 200-300 да се взимат допълнителни противоепидемични мерки".


Националният оперативен щаб се очаква да реагира с мерки при достигане на заболеваемост от 200 средно за страната. По последни данни - от 11 февруари, на Европейския център за профилактика и контрол в България заболеваемостта е 127.3 на 100 хил. за 14 дни, а информацията ще се актуализира на 18 февруари. Днес членът на щаба проф. Тодор Кантарджиев обяви, че средната заболеваемост за страната е 160 на 100 хил. души.


Здравният министър вече обясни, че на национално ниво ще се следва принципът последно отпадналите ограничения да се връщат първи, но не е известно по места да е задължително това да става. В Кюстендил например не са затворени фитнесите. Днес в Бургас се очаква затягане на мерките, но все още не е известно в какво ще се изразява то.


Разликата в заболеваемостта - близо 18 пъти


Близо 18 пъти е разликата в заболеваемостта между областите с най-високи и най-ниски резултати. В Търговище, където продължава да има най-малко заболели, даже се отчита спад в сравнение с миналата седмица - от 30 на 23 на 100 хил.


Останалите области със спад за последните седем дни са Русе, Кърджали, Видин и Разград, а в Смолян ситуацията е без промяна.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK