Хероин за над 26 млн. лв. е задържан на пристанище във Варна, замесен е митничар

Хероин за над 26 млн. лв. е задържан на пристанище във Варна, замесен е митничар

© Пресцентър на МВРНад 400 кг хероин е открит на пристанище Варна-запад, съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо 487 пакета са били скрити в тайници в 71 битумни ролки. Наркотикът е открит при проверка на четири контейнера с общо 1600 битумни ролки.


Те са натоварени в пристанище в Дубай, но продавач е фирма от Иран. Получател е фирма от Шумен, развиваща дейност в Търговище. До момента е установено, че замесени в наркотрафика са 35-годишният собственик на фирмата и служител на митническо бюро Търговище.


Стойността на наркотика, в зависимост от неговата чистота, по цени на следствието е между 26 и 36 млн. лева, а пазарните са двойно или тройно по-високи, коментира пред журналисти апелативният прокурор на Варна - Владимир Чавдаров. Това е първи случай, при който трафик на наркотици се установява на морска граница, коментираха разследващите.

Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева, каза още Чавдаров.


Предполага се, че огромното количество дрога не е предназначено за българския пазар, а става въпрос за канал за трафик на наркотици.


Как е разкрита пратката


Контейнерите пристигнали на пристанище Варна Запад на 7 февруари. Въпреки, че идвали от Обединените арабски емирства, които не са сред страните, известни като изнасящи наркотици, митничарите се усъмнили, защото в тях е натоварена стока с произход Иран, разказаха работили по случая служители на агенция и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".


Първоначално четирите контейнера били прегледани на рентген, но не било открито нищо нередно. Последвала проверка със специално обучени кучета.


Те надушили няколко съмнителни битумни ролки, които се оказали различни на цвят от останалите, а етикетите им показвали друг производител.


До задържането на митничаря от Търговище се стигнало, след като той проявил "нетипичен интерес" към товара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK