Страсбург осъди безразличието в България към език на омразата на Сидеров

И двете жалби се отнасят до серията антималцинствени публикации и речи на Сидеров в различни медии, на митинги и в парламента

© Цветелина Белутова, Капитал

И двете жалби се отнасят до серията антималцинствени публикации и речи на Сидеров в различни медии, на митинги и в парламентаЕвропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург се произнесе две дела, отнасящи се до системната антисемитска и антиромска реч на Волен Сидеров преди и скоро след избирането му за народен представител през 2006 г., като акцентира върху това, че българските съдилища не са осигурили правилния баланс между свободата на изразяване на Сидеров и правото на жалбоподателите да не бъдат подлагани на дискриминация. Нещо повече - съдът подчертава задълженията на националните власти да се борят с расовата дискриминация, която включва дискриминацията на етническа основа.


Решенията са по делата "Бехар и Гутман" срещу България (жалба №29335/13) и "Будинова и Чапразов срещу България" (жалба №12567/13).


Решението идва, след като през август 2012 г., след дългогодишни съдебни процеси в България, Върховният касационен съд потвърди отказите на Софийския районен и на Софийския градски съд да осъдят Сидеров за дискриминационна реч по Закона за защита от дискриминация.
И двете жалби се отнасят до серията антималцинствени публикации и речи на Сидеров в различни медии, на митинги и в парламента, с които като част от политическата му платформа той става народен представител, посочват от Българския хелзинкски комитет.


Сред посочените от жалбоподателите изявления са тези от антисемитските книги на Сидеров "Бумерангът на злото" (изд. 2002 г.) и "Властта на Мамона" (изд. 2004 г.); тези от предизборен митинг в Бургас на 22 юни 2005 г., където Сидеров заявява, че "педерасти, цигани, турци, иностранци, евреи и всякакви други" вече няма да има в българския парламент; серия броеве на телевизионното предаване "Атака" по телевизия СКАТ и др.


Съдебните искове на жалбоподателите са били отхвърлени от Софийския районен съд през 2009 г., който намира, че целта на изявленията на Волен Сидеров не била да създаде враждебна, обидна или застрашителна среда за малцинствата, както и че не е бил в състояние да повлияе на аудиторията. Това решение е потвърдено от Софийския градски съд, който отсъжда, че изявленията на Сидеров не се ползват със закрилата на свободата на словото, но за да нарушават закона е трябвало да бъдат насочени поименно, към конкретни лица. През 2012 г. Върховният касационен съд отказа да допусне жалбата на ищците до касационен контрол.


И по двете дела съдът в Страсбург намира, че българските съдилища не са осигурили правилния баланс между свободата на изразяване на Волен Сидеров и правото на жалбоподателите да не бъдат подлагани на дискриминация. В решенията съдът изрично подчертава задълженията на националните власти да се борят с расовата дискриминация, която включва дискриминацията на етническа основа.

В решенията се посочва и че националните съдебни органи са омаловажили капацитета на изявленията на Сидеров да стигматизира евреите и ромите в България, като вместо това са определили изявленията като легитимен дебат по обществено значими въпроси. По отношение на еврейската общност ЕСПЧ сочи, че Сидеров е целял да охули евреите, използвайки в книгите си добре известни стари антисемитски и отричащи холокоста митологеми.

Това според ЕСПЧ личи от самите изявления, независимо от широкия тематичен контекст на книгите. Отричането на историческия факт на холокоста се ползва с изключително ограничена защита по член 10 от Европейската конвенция за правата на човека (свободата на изразяване).


Омаловажавайки тези изявления националните съдилища не са преценили правилно баланса на защитени от Конвенцията права, и това обстоятелство не се влияе от специфичния исторически контекст на еврейската общност в България.


По отношение на ромската общност съдът отново намира, че Софийският районен съд и Софийският градски съд са отдали прекалено голяма тежест на свободата на изразяване на Волен Сидеров, от една страна, докато, от друга, са омаловажили ефекта от изявленията му върху етническите роми в България. Тези изявления, отбелязва решението, умишлено са използвали остра реч, която да представи ромите като особено склонни към престъпност. Сидеров системно е правил такива изявления, преди да бъде избран за народен представител, а и след това, включително като е използвал изрази като "геноцид над българската нация", "цигански терор", "цигански банди" и др.


Като използвал конкретни случаи на извършени престъпления, Сидеров е представил целия етнос като социални паразити, които злоупотребяват с права и подлагат мнозинството на системно насилие. ЕСПЧ се произнася, че без съмнение изявленията на Сидеров далеч са надхвърлили легитимния дебат за междуетническите отношения и престъпността в България и са преминали в крайно отрицателно стереотипизиране, целящо да оскърби ромите и да подбуди предразсъдъци и омраза спрямо тях.


Широкото разпространение на тази реч - в телевизионни и радиопрограми, публични речи и книги - е направило тези изявления изключително широкодостъпни. В решението се отбелязва още, че след тези изявления Сидеров е станал популярен политик и дори се е явил на балотаж на президентски избори, докато тези изявления са били централен компонент от политическите му послания. Съдът припомня, че много пъти е отсъждал, че представянето в негативна светлина на цяла етническа, религиозна или друга група не се ползва с никаква или се ползва с много тясна защита по член 10 от конвенцията.


"Това са изключително важни решения и ние сме много щастливи, че на жалбоподателите беше признато, че не са получили дължимата защита от националните съдилища", коментира адвокат Адела Качаунова, директорка на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет.


"За съжаление изявленията, направени в онези години от г-н Сидеров, най-вече тези спрямо ромите, станаха стандарт за много български политици и медии, които подчертават етноса на извършители на престъпления само когато те са роми. Това е първо от подобни решения, разгледани от ЕСПЧ. Ние очакваме и произнасяне и по следващи дела, отнасящи се до несанкциониран език на омразата, използван от български политици. Днешните решения на съда ще имат важно значение в бъдещата съдебна практика в България", добави още Качаунова.

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  "Сред посочените от жалбоподателите изявления са тези от антисемитските книги на Сидеров "Бумерангът на злото" (изд. 2002 г.) и "Властта на Мамона" (изд. 2004 г.);"

  Някой чел ли ги е, да разкаже? Какво представляват?

 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Ами да плащат безумните му избиратели. Това са искали да чуят , това им е говорил Ямболския оракол.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Ne може да бъде

  Пак ...... за първи път осъждат България.

  Кой ще плати ?
  Сидеров или България ?

  Глаувайте внимателно на 04.04.2021 г за достойни хора .

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 5. 5 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 807 Неутрално

  В България руските мекерета не ги закачат......

 6. 6 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Ne може да бъде Пак ...... за първи път осъждат България.Кой ще плати ?Сидеров или България ?Глаувайте внимателно на 04.04.2021 г за достойни хора .
  —цитат от коментар 4 на NessaRox


  За ДаБГ нали?

  'progressives' is the politically correct word for communists
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  " тези от предизборен митинг в Бургас на 22 юни 2005 г., където Сидеров заявява, че "педерасти, цигани, турци, иностранци, евреи и всякакви други" вече няма да има в българския парламент; "

  Дори и в това е излъгал ! Че даже беше и златен пръст за някои от гореспоменатите групи от обществото ни........

 9. 9 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Антисемитизмът, омразата и ксенофобията нахлуха в страната ни през борисов и "герб"!
  Никога след 1989 г. нацисти, ксенофоби и расисти не са имали достъп до централната власт!
  Никоя партия в ЕС не би си позволила умишлено да увеличи смъртността от пандемията, за да уплаши хората и да намали избирателната активност!
  Точно това прави върхушката на герб. В условията на повишаваща се заболеваемост борисов на пук отваря ресторантите...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 10. 10 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Тия нео-фашаги като Сидеров и сие, щедро финансирани с рубли, копейки и опорни точки от Кремъл, продължават да всяват смут и раздор и да срамят цяла България.

 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3621 Любопитно

  Позьорщината,наглоста и демагогията са единственото оръжие на този човечец....Който пак регистрира смешната си "партиика" за избори!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1820 Весело

  Зает човек е Путин , докато оправи света ... Инак отдавна да е закичил демонстративно медал на Сидоров...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5733 Неутрално

  Болен Сидеров отново ни прочу

 15. 15 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#9] от "Рим":

  Добре че са медиите за разбереш, че управлява Б.Б. иначе щеше да мислиш че е папата.

 16. 16 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "georgievb":

  Буламач от антисемитизъм и християнско богословие с различни препратки между вековете и между различни личности, обясняващ появата на болшевизма, хитлеризма и световната финансова система като грандомански проекти с пъклен замисъл от хората с черните шапки.

 17. 17 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  В условията на повишаваща се заболеваемост борисов на пук отваря ресторантите...
  —цитат от коментар 9 на Рим


  Дюшеш за ДБ.Бойкикев призовава своите избиратели да не ходят по кръчми и ресторанти и докато другите се заразяват,те остават здрави и на 4 .4 печелят съкрушителна победа.

 18. 18 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#16] от "irobot":

  Явно е пропуснал да спомене, че самото християнство е точно такъв проект, Исляма - също.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 19. 19 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 45 Любопитно

  Защо осъждат България, а не специално Сидеров?

  Човешката глупост се разпространява по- бързо и от скороста на светлината
 20. 20 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#19] от "Vasil":

  Защото, както казваше един мой преподавател, когото все още много уважавам,

  "Руснаците дошли и ни освободили"

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 21. 21 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#19] от "Vasil":

  Защото съд български!

  "Чуждестранен агент"
 22. 22 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Защо осъждат България, а не специално Сидеров?
  —цитат от коментар 19 на Vasil


  Защото никой не го е спрял и осъдил за това с което залива хората.Ако се беше намерил някой с топки да го спре едва ли щеше да се стигне до Страсбург.

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#19] от "Vasil":


  Защо осъждат България, а не специално Сидеров?
  —цитат от коментар 19 на Vasil


  Защото България не си е свършила работата, т.е. не е осъдила Сидеров. Какво не е ясно?

 24. 24 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#17] от "uvtest":


  Дюшеш за ДБ.Бойкикев призовава своите избиратели да не ходят по кръчми и ресторанти и докато другите се заразяват,те остават здрави и на 4 .4 печелят съкрушителна победа.
  —цитат от коментар 17 на uvtest


  Санитар!

 25. 25 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Един от многото отвратителни.

 26. 26 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  В България руските мекерета не ги закачат......
  —цитат от коментар 5 на KRAFTWERK


  Гарван, гарвану око не вади.
  Комунист, комуниста не закача.
  Мутрата работи най-добре с мутри. Крадецът краде и мами най успешно със съмишленици. И всичко това в държавата на корупцията и най-високата смъртност в света!

  В България властта е заета с руския Турски поток и с АЕЦ Белене! Там са насочени последните усилия, тъй като всичко друго е провал. Включително плановете за ваксинация. Последните дивиденти за върхушката на герб ще дойдат от Кремъл.
  При управлението на борисов, в условията на тотална корупция и хаос, руснаците са разбрали, че може да си правят каквото си искат в страната ни и то без никакви съществени последствия.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 27. 27 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  където Сидеров заявява, че "педерасти, цигани, турци, иностранци, евреи и всякакви други"
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Интересно, а до иностранци от Путенланд, това се отнася?:) Или само до иностранци от Запад и САЩ?:)

  "Чуждестранен агент"
 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Гневно

  Бялата златка да възстанови парите в бюджета!!!

 29. 29 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  [quote#26:"Рим"][/quote]

  Волен започна при един от изборите , кампанията си от москва.

  SHADOWS of SOFIA
 30. 30 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#24] от "lz73":

  Не се впрягай. Просто човекът има комплекс към името Христо. Хванал жена си с един Христо и от тогава всички Христовци са му криви.

 31. 31 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Сидеров е нужен за да може ДПС да е в бяло.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 32. 32 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#19] от "Vasil":

  Не си разбрал. Сега щели да плащат само тези, гласували за Сидеров. Списъците са готови.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Досега плащахме заради Борисов, Цветанов, Цацаров, Гешев, сега и заради Сидеров.Има ли още в управлението, заради които ще плащаме или най-сетне ще загубим тази възможност.

 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Вече не може да се изразяваш свободно.
  Това, което за “Брюксел” е “език на омразата”, за мен може да е самата истина.

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35 Профил на xpo07646145
  xpo07646145
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тия нео-фашаги като Сидеров и сие, щедро финансирани с рубли, копейки и опорни точки от Кремъл, продължават да всяват смут и раздор и да срамят цяла България.
  —цитат от коментар 10 на shisharko


  Абсолютно. Измислят врагове, сеят раздори сред българите, всичко подплатено с рубли.

 36. 36 Профил на xpo07646145
  xpo07646145
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Вече не може да се изразяваш свободно. Това, което за “Брюксел” е “език на омразата”, за мен може да е самата истина.
  —цитат от коментар 34 на hope


  Защо да не можеш? Можеш. Ето ти се изразяваш тук например. Само че всеки да си носи последствията.

 37. 37 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#18] от "Alan Blackmore":

  Силно държа да подчертая, че по никакъв начин не съм "антисемит", по-скоро ме е гнус от тези, които са приели идеологията във всяка нейна форма като начин за завладяване на света.

  И тъй като -филията и -фобията у нас са широко разпространени се налага да припомня правилото, че да мразиш определен човек или група хора е нормално, но да обичаш или мразиш цял народ - това е патология.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 38. 38 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Хм че това """" "геноцид над българската нация", "цигански терор", "цигански банди"""""" не го ли говореше и Гешев?.....антисемитските книги на Сидеров "Бумерангът на злото" (изд. 2002 г.) и "Властта на Мамона" (изд. 2004 г.); ........... Бре......че тези книги ако са "антисемитски" тогава какво да кажем за докладите на водещата израелска правозащитна организация B'Tselem........ които имат серия аргументирани доклади относно че Израел не е демократична държава а апартейден режим........ или пък Международният наказателен съд който иска да разследва Израел за военни престъпления в Палестина ...... и те сигурно са антисемити големи......

 39. 39 Профил на Turanagasama
  Turanagasama
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#2] от "georgievb":

  Има ги в Замундата
  До коментар [#2] от "georgievb":

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 571 Весело

  ТЦ тц тц тц тц тц! Това е пореден провал на корумпираната съдебна система!
  Сега и с реформи в ЕСПЧ ли трябва да се занимаваме?

  Бог да благослови Америка за България!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Не се научиха, ей. В държавата България можеш да хулиш безнаказано само българи, най-вече ако не са ЛГБТ. За другите е език на омразата.

 45. 45 Профил на bezdom
  bezdom
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Сидеров бълва тази помия. ДПС я използва за да "стегне" редиците. ДПС си плаща за което. Справка:
  https://offnews.bg/balgaria/dogan-dal-1-6-mln-lv-na-ataka-za-predizborna-kampania-154028.html

  Не плащам данък обществено мнение
 46. 46 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2586 Разстроено

  Свобода на мнение в ''1984''?

  Забравете!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 47. 47 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Не са един, нито двама, нито хиляда - множество са хората, несполучили в живота, които търсят (и твърдят, че намират) вината за своята несрета в евреите, циганите, американците, марсианците и т.н., само не и в себе си ...
  "Политици", говорещи това, което искат да чуят тези неудачници ( уточнение в подписа ми), се котират високо в средите на тези ... нереализирали се хорица.
  Хитлер говори на немския неудачник - "Евреите са ти виновни" - това му е оправданието, че няма никаква идея как да направи от Германия просперираща страна, каквато е станала двайсет години след него, но БЕЗ него.
  Сидеров говори на българския неудачник - "Циганите са ти виновни".
  Мащабът е различен, разбира се, но явлението е сходно.
  Некадърниците-политици-популисти нямат идея как всеки да проима шанс и я карат по лесния начин - оправдават се с евреите, циганите, американците, марсианците.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 48. 48 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#38] от "MPetr":

  Хм че това """" "геноцид над българската нация", "цигански терор", "цигански банди"""""" не го ли говореше и Гешев?....... А Валерката Перката не ги ли говореше 1/1 ???

 49. 49 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  До коментар [#30] от "wkk57607068":

  Мургав ще да е бил...

 50. 50 Профил на xpo07646145
  xpo07646145
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не са един, нито двама, нито хиляда - множество са хората, несполучили в живота, които търсят (и твърдят, че намират) вината за своята несрета в евреите, циганите, американците, марсианците и т.н., само не и в себе си ..."Политици", говорещи това, което искат да чуят тези неудачници ( уточнение в подписа ми), се котират високо в средите на тези ... нереализирали се хорица.Хитлер говори на немския неудачник - "Евреите са ти виновни" - това му е оправданието, че няма никаква идея как да направи от Германия просперираща страна, каквато е станала двайсет години след него, но БЕЗ него.Сидеров говори на българския неудачник - "Циганите са ти виновни".Мащабът е различен, разбира се, но явлението е сходно.Некадърниците-политици-популисти нямат идея как всеки да проима шанс и я карат по лесния начин - оправдават се с евреите, циганите, американците, марсианците.
  —цитат от коментар 47 на Торбеш


  Точно. На лузъра му дай да удави мъката си в пърцуца и псувни по циганите, извънземните, гейовете и извънземните гейове.

 51. 51 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  A какво излиза в Гуглето когато се напише "цигански терор"...... само Сидеров ли излиза ?...... https://bit.ly/3pxfStO

 52. 52 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#24] от "lz73":

  Защо викате санитар? Колегата "uvtest" правилно е напипал как от разчекване да се хареса на всички Борисов ще си вкара автогол.

  С отваряне на всички заведения броят на заразените ще се увеличи рязко и с толкова ще падне броят на гласувалите. А колкото по-малко са гласувалите толкова повече проценти ще вземат партиите с твърди избиратели.

  Мераците на ГЕРБ ще се разбият в стоманено-синьоното ядро!

 53. 53 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#47] от "Торбеш":

  Тези, дето използват символа от аватара ти, имат най-голям опит в разговорите с несретници.
  Ако твърдиш, че православието е по-малко гнусно от национал-социализма или комунизма, си най-обикновено мекере.

  Щото аз като българин съм горд, че ме е гнус от едно фалшиво догматично вероизповедание, положило началото на края на народа ни.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 54. 54 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#34] от "hope":

  Вече не може да се изразяваш свободно. Това, което за “Брюксел” е “език на омразата”, за мен може да е самата истина.
  —цитат от коментар 34 на hope


  За мен светата истина е, че добър комунист е само мъртвият комунист.

  Ама Моди ще ме изтрие.

 55. 55 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Не виждам особена промяна в езика на голяма част от т.н. политици / "политички"/ - още помним езика на протеста от лятото! Език мой ,враг мой!

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Има време , ще се осъзнаят........

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  И какво трябва да правим, да го преследваме, че да го направим герой? Напротив - избраната стратегия "уби" Янев и Бюреков, ще довърши и останалите популисти.

 62. 62 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Каква смяна на "полюсите" Само като си спомня че тоя човек беше сравняван с Левски...

 63. 63 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Трябвало е да го цензурираме ли?
  Айде няма нужда!
  И без това прочелите книгата му са една шепа хора.
  А това разтегливо понятие, "език на омразата" - трябва изобщо да отпадне.

 64. 64 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Вече не може да се изразяваш свободно. Това, което за “Брюксел” е “език на омразата”, за мен може да е самата истина.
  —цитат от коментар 34 на hope


  За теб може и кафявото в тоалетната чиния да е вид тънък бахур, затова личните мнения и истини не са релевантни при съдебни дела.
  Както и да се въртим и сучим, що за този, а не за други, факт е че този Сидеров целенасочено излизаше от закона и като приказки, а често и като действия, с цел впечатляване на специфична аудитория и влизане в парламента. Редно е да понесе последствия, а нашия съд не го е направил и сега го прави европейския.

 65. 65 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  До коментар [#36] от "xpo07646145":

  “Защо да не можеш? Можеш. Ето ти се изразяваш тук например. Само че всеки да си носи последствията.”

  В началото на пандемията, миналия март, участвах във форума на БГ Мама, темата беше за Коронката.
  Всяко второ мнение ми беше изтрито, заради език на омразата. /В “Дневник” съм от десет години, нямам нито един БАН./
  Всяка дума по-остра се трие. Това е най-големия онлайн форум в България. Имаше много недоволни, аз се отказах, пускаха ми някаква анкета после, не ще и да ги чувам. Пълна цензура.

  Любовта ще спаси света!!!
 66. 66 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  До коментар [#54] от "Един препатил":


  Срещу комунистите може да се говори каквото и да е, но виж срещу новите ни евроатлантически приятели и техните гей и лесбо скъпоценности - никаква лоша дума.

  Любовта ще спаси света!!!
 67. 67 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1820 Весело

  До коментар [#20] от "Alan Blackmore":

  ... от умението да мислим

 68. 68 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Браво. Хайде сега и езика на омразата към България в македонските букварчета и читанки.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 69. 69 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  [quote#64:"Ruse_Island"][/quote]

  Няма значение дали става въпрос за Сидеров или за когото и да било. Това е цензура. Какво точно е език на омразата? Значи не можем да мразим, тази емоция се забранява , трябва само любов да цари :)
  Какви са тези глупости? Та чак и да те осъдят за това.

  Любовта ще спаси света!!!
 70. 70 Профил на xpo07646145
  xpo07646145
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#36] от "xpo07646145":“Защо да не можеш? Можеш. Ето ти се изразяваш тук например. Само че всеки да си носи последствията.”В началото на пандемията, миналия март, участвах във форума на БГ Мама, темата беше за Коронката.Всяко второ мнение ми беше изтрито, заради език на омразата. /В “Дневник” съм от десет години, нямам нито един БАН./Всяка дума по-остра се трие. Това е най-големия онлайн форум в България. Имаше много недоволни, аз се отказах, пускаха ми някаква анкета после, не ще и да ги чувам. Пълна цензура.
  —цитат от коментар 65 на hope


  Хм, уж пълна цензура, пък сам си се отказал... Не виждам някой да те е цензурирал, модерирали са ти мнетието, защото е излизало от добрия тон на форума, но не са те цензурирали.

 71. 71 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  До коментар [#70] от "xpo07646145":

  Дали можеш да прочетеш пак какво си написал?
  Няма цензура, но да ме “модерирали”!!! И какво точно означава тази дума, защото не е българска?
  В “Бг мама “ има забрана за това да изказваш мнение, което на тях не им допада. Няма знамение, дали използваш обиди, квалификации, дори намеци. Това си е баш цензура. Няма и конкретни правила. Някой решава, че говориш с “езика на омразата” и системно те трие, докато не се откажеш.

  Любовта ще спаси света!!!
 72. 72 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 973 Неутрално


  Съдебните искове на жалбоподателите са били отхвърлени от Софийския районен съд през 2009 г., който намира, че целта на изявленията на Волен Сидеров не била да създаде враждебна, обидна или застрашителна среда за малцинствата, както и че не е бил в състояние да повлияе на аудиторията. Това решение е потвърдено от Софийския градски съд, който отсъжда, че изявленията на Сидеров не се ползват със закрилата на свободата на словото, но за да нарушават закона е трябвало да бъдат насочени поименно, към конкретни лица. През 2012 г. Върховният касационен съд отказа да допусне жалбата на ищците до касационен контрол.”

  —————————————
  Мдааа , обикновено подобни дела у нас завършват така. Това означава и друго - че езикът на омразата се толерира от голяма част от нашето брата защото и те мислят така, само дето бялата кукувица е достатъчно гламав и го заявява публично , знаейки , че няма да има последствия.
  Е затова сега , ще плащаме. Ще плащаме не само финансово , но и с авторитета на държавата като цяло.
  Този фашист беше търпян толкова дълго с неговите простотии и злоба , но получи червен картон не заради това , а защото стана известен достлука му с ДПС и руснаците.
  Така сега е и с Борисов . И на него му лъсна задника за много неща които се смятат за нормални и приемливи пак от българските граждани. Тоест , народа като е прост , да плаща!

 73. 73 Профил на xpo07646145
  xpo07646145
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#70] от "xpo07646145":Дали можеш да прочетеш пак какво си написал?Няма цензура, но да ме “модерирали”!!! И какво точно означава тази дума, защото не е българска?В “Бг мама “ има забрана за това да изказваш мнение, което на тях не им допада. Няма знамение, дали използваш обиди, квалификации, дори намеци. Това си е баш цензура. Няма и конкретни правила. Някой решава, че говориш с “езика на омразата” и системно те трие, докато не се откажеш.
  —цитат от коментар 71 на hope


  Еми извинявай, ама ако можеш да пишеш, без да обиждаш - това не е цензура.

  Аз ако псувам и обиждам и заради това ме изгонят от някоя стая - не означава, че ми отнемат свободата на словото, а просто че говоря глупости на другите и те смятат това за обида. Пиши нормално и хората ще искат да приказват с теб, не да те трият. Ако ти изтрият мнение заради неспазване на правилата, с които си се съгласил, когато си правил акаунта си - това е модерация. Ако са ти забранили да изразяваш мнение въобще и има възможност за последствия за теб от писанията ти - тогава е цензура. Ти нали можеш да пишеш във форуми, нали можеш да си създадеш акаунт и да пишеш - каква цензура тогава. Не бъркай свободата на словото с разпищоленото слово, и че не ти дават да обиждаш някого на воля.

 74. 74 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#69] от "hope":

  Чета коментарите Ви и си представям какви хубави лампиони стават от вас двамата със Сидеров - с мека, приглушена светлина. И какъв екологично чист сапун може да се получи - без изкуствени химикали.

  Това в никакъв случай не е език на омразата. Просто споделям впечатления. Всякаква намеса на Моди ще бъде цензура, нали така?

 75. 75 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Весело

  До коментар [#72] от "Strymski":

  “Тоест , народа като е прост , да плаща!”

  Леле... ще плащаме на някакви бюрократи в Брюксел, които са ни спуснали някакви правила за това що е то “омраза”. Ми да ги питаме как да кръщаваме децата си? Да забранят славянските имена примерно!! Баси робското мислене!

  Любовта ще спаси света!!!
 76. 76 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#72] от "Strymski": “Тоест , народа като е прост , да плаща!”Леле... ще плащаме на някакви бюрократи в Брюксел, които са ни спуснали някакви правила за това що е то “омраза”. Ми да ги питаме как да кръщаваме децата си? Да забранят славянските имена примерно!! Баси робското мислене!
  —цитат от коментар 75 на hope


  И за вас важи много от написаното по горе.
  Ама всеки си шета на акъла, са казали мъдри хора.

 77. 77 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Весело

  [quote#74:"Един препатил"]До коментар [#69] от "hope"


  “ Сидеров системно е правил такива изявления, преди да бъде избран за народен представител, а и след това, включително като е използвал изрази като "геноцид над българската нация", "цигански терор", "цигански банди" и др.”

  “..тези от предизборен митинг в Бургас на 22 юни 2005 г., където Сидеров заявява, че "педерасти, цигани, турци, иностранци, евреи и всякакви други" вече няма да има в българския парламент; серия броеве на телевизионното предаване "Атака" по телевизия СКАТ и др.”

  Не виждам нещо лошо да е казал. Аз не съм толкова крайна, но колкото повече напъват да ставаме либерални, толкова повече хора, като мен ще стават консервативни.
  Честно казано не съм го слушала много внимателно Сидеров, аз и казах, че няма значение на кого налагат подобни наказания. Не може Европа да ни налага как ще говорим и да им плащаме, ако преценят, че не се изразяваме достатъчно вежливо. Няма да стане!!


  Любовта ще спаси света!!!
 78. 78 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  До коментар [#73] от "xpo07646145":

  Съвсем не става въпрос за псуване и обиждане. Става дума за изрази от сорта “ некадърната ни администрация”, “продажното ни правителство”. В “БГ мама” за такова нещо ти изтриват поста.

  Любовта ще спаси света!!!
 79. 79 Профил на xpo07646145
  xpo07646145
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#74:"Един препатил"]До коментар [#69] от "hope"“ Сидеров системно е правил такива изявления, преди да бъде избран за народен представител, а и след това, включително като е използвал изрази като "геноцид над българската нация", "цигански терор", "цигански банди" и др.”“..тези от предизборен митинг в Бургас на 22 юни 2005 г., където Сидеров заявява, че "педерасти, цигани, турци, иностранци, евреи и всякакви други" вече няма да има в българския парламент; серия броеве на телевизионното предаване "Атака" по телевизия СКАТ и др.”Не виждам нещо лошо да е казал. Аз не съм толкова крайна, но колкото повече напъват да ставаме либерални, толкова повече хора, като мен ще стават консервативни.Честно казано не съм го слушала много внимателно Сидеров, аз и казах, че няма значение на кого налагат подобни наказания. Не може Европа да ни налага как ще говорим и да им плащаме, ако преценят, че не се изразяваме достатъчно вежливо. Няма да стане!!
  —цитат от коментар 77 на hope


  Винаги тогава можете да излезете от Европа, щом не ви харесва на консервативните. Никой не ви е спрял. Не можеш да живееш с някого - хващаш си багажа и отиваш в Урал или Кросноярск. Щом си влязъл в ЕС - спазвай правилата, нали за това си драпал преди 2007 г. В Рим прави като римляните.

 80. 80 Профил на xpo07646145
  xpo07646145
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#73] от "xpo07646145":Съвсем не става въпрос за псуване и обиждане. Става дума за изрази от сорта “ некадърната ни администрация”, “продажното ни правителство”. В “БГ мама” за такова нещо ти изтриват поста.
  —цитат от коментар 78 на hope


  Ами такива са им правилата явно. Съгласила сте се като сте си правили акаунта си - ваша грешка. Виж - в Пик и Блиц няма такава цензура - там разговорът е псувня до простотия, вулгарности до псувня. Свобода пълна на словото. Щом там ви харесва - добре, просто с Вас имаме различни разбирания. Аз на такива форуми като Блиц не държа.

 81. 81 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  До коментар [#75] от "hope":

  До коментар [#72] от "Strymski": “Тоест , народа като е прост , да плаща!”Леле... ще плащаме на някакви бюрократи в Брюксел, които са ни спуснали някакви правила за това що е то “омраза”. Ми да ги питаме как да кръщаваме децата си? Да забранят славянските имена примерно!! Баси робското мислене!
  —цитат от коментар 75 на hope


  Не бюрократи, а Европейският съд по правата на човека. В който има и български съдии.
  Не в Брюксел, а в Страсбург.
  Не е съд към Европейския съюз, а към Съвета на Европа, в който членуват всички европейски страни.
  Не са ни спуснали някакви правила, а става дума за спазване на Европейската конвенция за правата на човека, подписана и ратифицирана от всички европейски страни, включително и България.
  Никой не иска да го питате как да кръщавате децата си. Вие сами си ги кръщавате все повече с Марниновци, Виктории и Ванеси.
  Българите не сме славяни. Доказано с изследване на генетичния профил. Така, че отказът от "славянски" (а всъщност руски имена) като Владимир, Сергей, Галина в полза на исконно български имена би било едно добро дело.
  Робско мислене в България проявяват тези, които мислят, че паметникът на Съветската армия трябва да продължава да загрозява София.

 82. 82 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Тия нео-фашаги като Сидеров и сие, щедро финансирани с рубли, копейки и опорни точки от Кремъл, продължават да всяват смут и раздор и да срамят цяла България.
  —цитат от коментар 10 на shisharko


  Предполагам си много горд, когато мюсюлманите ни наричат гяури, а циганите - мръсни българи нали? Обаче е прието само и единствено българите да бъдат виновни, останалите са по дефиниция винаги невинни, дори когато вършат престъпления срещу българите.

  Няма живот без болка.
 83. 83 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  До коментар [#81] от "Един препатил”
  “Нещо повече - съдът подчертава задълженията на националните власти да се борят с расовата дискриминация, която включва дискриминацията на етническа основа.”

  Трябвало да съдим по-строго антималцинствените изказвания. Каква “Конвенция за правата на човека” е нарушила България?
  Как точно сме “дискриминализирали” някого? Понеже “мултикултуризмът” не върви по план, та дай в по-бедните европейски провинции, да ги направим по-либерални към “чужденците” . Сигурно ни гласят няколко милиона африканци и араби, като намалеем с още някой милион.
  А това за “ славяните” ще го пропусна, толкова е смехотворно!

  Любовта ще спаси света!!!
 84. 84
  Един препатил
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 85. 85 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#81] от "Един препатил”“Нещо повече - съдът подчертава задълженията на националните власти да се борят с расовата дискриминация, която включва дискриминацията на етническа основа.”Трябвало да съдим по-строго антималцинствените изказвания. Каква “Конвенция за правата на човека” е нарушила България?Как точно сме “дискриминализирали” някого? Понеже “мултикултуризмът” не върви по план, та дай в по-бедните европейски провинции, да ги направим по-либерални към “чужденците” . Сигурно ни гласят няколко милиона африканци и араби, като намалеем с още някой милион.А това за “ славяните” ще го пропусна, толкова е смехотворно!
  —цитат от коментар 83 на hope


  Офф, още колко консерво-баналности ще ни "споделите"? Нямате ли си нациналистически или патриотични групи или форуми, където да си се надъхвате?
  Ела па точно тоя театрал и мошенник Сидеров ли трябва да съжалявам, че несправедливо бил обвинен и осъден от циганите? Тоя е срам за нас, че е българин.

 86. 86 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Ние с изцепките на Сидеров сме свикнали, но с такова назидателно каканижене по отношение на по презумпция Справедлив и Независим Български съд не можем да се примирим, камо ли да свикнем. Тъй че да внимават.

 87. 87 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  До коментар [#85] от "Ruse_Island":

  Няма нужда някакъв Европейски съд да назидава България.
  Ако, вие нямате самоуважение и достойнство, много хора сме го съхранили.


  Любовта ще спаси света!!!
 88. 88 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Национално достойнство имам предвид.

  Любовта ще спаси света!!!
 89. 89 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2608 Весело

  "Страсбург осъди безразличието в България "
  Инче, колко му дадоха на "безразличието в България"?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 90. 90 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#79] от "xpo07646145":

  Винаги тогава можете да излезете от Европа, щом не ви харесва на консервативните. Никой не ви е спрял.
  ...................
  Абе шамандуро, ти да не си назначен за хазяин на "ВРОПА", че ще даваш разпореждания.
  Баси наглите гъз..лизачи.

 91. 91 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#85] от "Ruse_Island":Няма нужда някакъв Европейски съд да назидава България.Ако, вие нямате самоуважение и достойнство, много хора сме го съхранили.
  —цитат от коментар 87 на hope


  Естествено, че няма. Европейците могат само да се учат от нас на съвременна съдебна система, държавни институции, обществен морал, култура и традиции. Не случайно толкова се страхуват от нас, защото виждат българското общественно и културно превъзходство спрямо техните общества.

 92. 92 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 473 Неутрално

  За убийство има давност, за простотията на БГ избирателите няма. Че и се плаща тройно от джоба на народа на kleta majka balgaria.

  ... с двеста...
 93. 93 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  ЕСПЧ се сети да се побара.
  Ми да се огледа за още плужеци в политическия БГ хоризонт.
  То антисеметисти, "фалшиви антикомунисти", крадци на асфалт и стиропор и страдащи от герберастията бол, за всичките им Rules of Court има по нещо.

 94. 94 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  На тоя дзвер не му свършиха обезценените рубли та шава още?

 95. 95 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Руски агент.

  If you are going through hell... Keep going!
 96. 96 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Аз я имам книгата му Бумеранга дал съм 5 лева за нея когато бех в бегето.Освен ракия и книги друго нема какво да си донеса в Америка.Тои не я е писал а е ползвал около 2,000 човека с историческите факти.Загуба на време но штом съм платил за нея требваше да я прочета до краи.

 97. 97 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Още едно доказателство че в България има истинска свобода на словото за разлика от западната част на еврогейският съюз!

 98. 98 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#47] от "Торбеш":


  Лъжа ли че ръководителите на големите корпорации и медии са евреи? Лъжа ли е че в ръководният екип на Байдън е пълно с евреи? Явно diversity quotas се прилагат само когато трябва да се прецакат белите! Само един неграмотен глупак може да твърди че Хитлер не е направил Германия просперираща страна при условие че Фюрера наследява една съсипана от евреите държата и за няколко години постига икономическо чудо и 0% безработица нещо което му го признават и днес.

  The unforgivable sin of Hitler's Germany was to develop a new economic system by which the international Jewish bankers were deprived of their profits." ~ Winston Churchill

  Ето още няколко цитата да те образовам малко.
  "The Bolshevik revolution in Russia was the work of Jewish brains, of Jewish dissatisfaction, of Jewish planning, whose goal is to create a new order in the world. What was performed in so excellent a way in Russia, shall also, through the same Jewish mental and physical forces, become a reality all over the world." ~ The American Hebrew, 1920


  "Dispersed as the Jews are, they still form one nation, foreign to the land they live in." ~ Thomas Jefferson

  "I want to tell you something very clear: Don't worry about American pressure on Israel. We, the Jewish people, control America, and the Americans know it." ~ Ariel Sharon - October 3, 2001

  "Jewish power is the ability to get us to stop talking about Jewish power." ~ Gilad Atzmon


 99. 99 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Болното Златно Пръстче

 100. 100 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Понятието "език на омразата" трябва да отпадне.
  Това е разтегливо понятие, което се използва избирателно, с цел цензуриране на неудобните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK