ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Директорът на БНР предвиди крах на промените в Закона за радиото и телевизията

Андон Балтаков

© Надежда Чипева

Андон БалтаковГенералният директор на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков предвижда, че проектът за промени в Закона за радио и телевизия, който предвижда промяна на начина на управление на двете обществени медии, няма да бъде обсъждан и гласуван от този състав на Народното събрание.


Балтаков предвижда това в статус във фейсбук


"Предвид скоростта, с която работната група към Министерството на културата работи по финализирането на проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, си позволявам да прогнозирам, че България НЯМА да има скоро променен ЗРТ, който да приближи БНР - Българско национално радио и
Българска национална телевизия (БНТ) към европейските норми на финансиране и администрация.
Цяла година труд на български и международни експерти ще се окаже харизан в чакалнята на европейските мечти. Жалко. Много жалко", пише Балтаков.


Законопроектът, изготвен от работна група към Министерството на културата, беше представен в средата на октомври и беше подложен на обществено обсъждане, което приключи в края на ноември. Малко преди това Балтаков поиска оставката на министъра на културата Боил Банов с мотив, че предложеният проект се различава от одобрения и изработен от работната група и в него липсват основни моменти като уеднаквяване на мандатите на управителните съвети и на генералните директори на двете обществени медии. Тогава Балтаков дори заплаши, че ще подаде оставка, ако предложеният проект не бъде изтеглен. В крайна сметка той беше разубеден от журналистите и служителите в БНР. След края на общественото обсъждане по проекта нямаше повече информация.


Балтаков заяви пред "Дневник", че работната група в Министерството на културата обсъжда отначало текст по текст, както и някои от становищата, отправени по време на общественото обсъждане, и се връща към теми, които вече са били обсъдени.


"Не мисля, че е възможно този проект да влезе в рамките на този парламент. Остават три седмици, чисто оперативно 15 дни. Този проект трябва да мине през Министерския съвет и след това през комисии", коментира още генералният директор на БНР. По думите му причината за забавянето е, че "няма воля за промяна на българското законодателство, което да приближи БНР и БНТ по-близо до понятието за обществени медии". От Министерството на културата не са коментирали официално изявлението на Балтаков. "Дневник" изпрати допълнителни въпроси.
По неофициална информация работната група, която е трябвало да прегледа предложенията от общественото обсъждане, е била формирана едва в края на миналата седмица. Нейният срок за работа е две седмици.


Какво предвижда проектът


Акцент в предложенията на Министерството на културата беше новият начин за финансиране на двете обществени медии - Българската национална телевизия и Българското национално радио, което да става според обществената им мисия. Според Балтаков в предложения проект са били премахнати текстове за това как да се управляват двете медии, за синхронизиране на мандатите на управителните съвети и на генералните директори.


Първоначално Министерството на културата отрече да е премахвало каквито и да е било текстове от проекта, като се оправда, че е било единствено организатор на срещите на работната група. Те обявиха, че всякакви идеи могат да бъдат предложени в хода на общественото обсъждане.


Впоследствие в отговори до "Дневник" те заявиха, че от Българското национално радио (БНР) не са постъпвали становища по повод законопроекта, както и че той е бил изготвян с предварително и изначално очертана цел - да бъде приведено финансирането на обществените медии в съответствие с разпоредбите на Закона за публичните финанси, и на законодателството в областта на държавните помощи. В крайна сметка министърът на културата Боил Банов призна, че той е премахнал текстове, свързани с мандатите на генералните директори и уеднаквяване на мандатите заради страх от протести.
През юли председателят на парламентарната комисия по медии Вежди Рашидов внесе промени, с които предлагаше мандатите на генералните директори на двете обществени медии да бъдат увеличени. Тогава това предизвика остра обществена реакция и протести и в крайна сметка проектът беше оттеглен. Банов използва това като мотив, за да отсъстват такива текстове и в новия проект.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK