Започва ремонт на фасадата на "Модерен театър"

Скеле е вдигнато отскоро на сградата на "Модерен театър" на бул. "Мария Луиза".

© Велко Ангелов

Скеле е вдигнато отскоро на сградата на "Модерен театър" на бул. "Мария Луиза".Строително скеле е вдигнато отскоро пред някогашното кино "Модерен театър". От години сградата в центъра на София, където е прожектиран първият български филм "Българан е галант", пустее, прозорците са изпочупени, а орнаментите по фасадата са паднали. Скелето веднага предизвика и въпроси: започва ли наистина дългоочакваната реставрация на един от най-старите киносалони в Европа, какво ще включва тя, какво ще е новото предназначение.


Отговорите, показват, че преди два месеца собственикът "Кохав дивелъпмънт" ЕООД е получил разпореждане от главния архитект на София Здравко Здравков за обезопасяване на фасадата, защото има риск за пешеходците по бул. "Мария Луиза". "Освен това се изисква той да извърши заснемане на сградата и да приложи проект за възстановяване", обясниха от направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) на Столичната община.


"В края на януари собственикът поиска разрешение за поставяне на скеле на тротоара до месец април и ние му го дадохме", каза кметът на район "Оборище" Николай Александров за "Дневник".
От отговор от фирмата се разбра, че действията им сега ще включват само възстановяване на фасадата и така неяснотата за бъдещето на първото българско кино остава.


Разпореждане без ефект


Подобно предписание беше издадено на същия собственик на 12 октомври 2018 г. Тогава бяха дадени указания за консервация и реставрация на сградата. В отговор собственикът изпраща в НАГ инвестиционен проект, озаглавен "Реставрация на фасадата на НКЦ - кино "Цанко Церковски" през януари 2019 г. Този проект е бил съгласуван с министъра на културата Боил Банов. Поставеният срок за изпълнение тогава е 18 месеца, иначе "ще бъде търсена административно-наказателна отговорност на собствениците на сградата." Тази закана отправи НАГ в отговор на запитване на "Дневник" през януари 2020 г.


Орнаментите по фасадата ще бъдат възстановени.

© Велко Ангелов

Орнаментите по фасадата ще бъдат възстановени.


Вече са минали повече от две години и сега главният архитект на София пак издава разпореждане, в което пак се изисква от собственика да изготви проект за възстановяване. Но какво - на цялата сграда или само на фасадата - не се разбира от отговорите на НАГ.


"Модерен театър" е със статут на недвижима културна ценност, но с категория "местно значение". Според Закона за културното наследство (ЗКН) на сгради с тази категория се изисква да се запази само фасадата. Не е нужно да се запази дейността - в случая киносалон за прожекции. Така инвеститорите в подобни случаи изграждат съвсем нова сграда и присаждат към нея реплика на автентичната фасада.


Собственикът: Възстановяваме фасадата


"Дневник" се обърна към съсобственика на сградата Давид Михайлович Коблианидзе с въпрос дали с поставеното скеле започва реконструкция на "Модерен театър". От офиса му обясниха лаконично: "Възстановяваме фасадата по архитектурата на сградата. Проектът за това е съгласуван със съответните инстанции".


Преди повече от две години (декември 2018 г.) Коблианидзе обяснява пред "24 часа", че никога не е искал да прави търговски център. "Най-важното в момента е да реставрираме фасадата и да ремонтираме покрива, който е в лошо състояние", заявява той. За бъдещите функции на сградата тогава казва, че се обсъжда дали да е с офиси и заведение или да е хотел.


Централният вход на киното днес.

© Велко Ангелов

Централният вход на киното днес.


Видимата опасност сградата - реликва за българското кино, да се превърне в офис център още през 2017 г. обедини 140 кинодейци в искането за спешна промяна на категорията на "Модерен театър" като недвижима ценност - от "местно" да се повиши в "с национално значение". Тогава Законът за културното наследство ще пази от преустройства цялата автентична сграда (не само фасадата), както и присъщата й дейност, в случая свързана с киносалона.


НИНКН: Засега няма промяна в статута


Предложението, инициирано от Георги Чолаков, бивш директор на Националния филмов център, е изпратено до министъра на културата Боил Банов, с копие до министър-председателя Бойко Борисов, на 30 октомври 2017 г. Промени в статута на такива сгради се извършва по препоръка на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) до Министерството на културата. "Засега няма промяна", казаха лаконично от министерството за "Дневник".


Сградата на кино "Модерен театър" е строена специално за прожекции на филми. Тя е в стил сецесион и е по проект на арх. Димитър Начев. Кинозалата е на две нива - партер и балкон с общо 600 места. Официалното откриване е на 4 януари 1908 г. и датата дава основание сградата да се нареди сред най-старите в Европа, строени за киносалон. В Дания например първата прожекция в Korsor Cinema Theater е на 7 август 1908 г. Кино Pionier в Гданск, Полша, е открито през септември 1909 г., а киносалонът The Electric в Бирмингам, Англия - през декември 1909 г., се изреждат факти за сравнение в писмото на Чолаков до министър Банов преди години.


Премиерата на първия български филм "Българан е галант" е в "Модерен театър" през 1915 г. Оператор на творбата на Васил Гендов е италианецът Гаетано Пио де Флорес, който по това време е работел и като прожекционист в киносалона на бул. "Мария Луиза" 26.


Национализация, приватизация и прехвърляне от една фирма в друга


През социализма киното е национализирано и се нарича "Цанко Церковски". След 1989 г. то отново връща името си и дори е извършен сериозен ремонт с финансовата помощ на европейския фонд за опазване на културното наследство "Euroimage". В края на 90-те години киното заедно с други киносалони е включено в активите на държавната фирма "София филм" ЕАД. През 2001 г. в пакет с още седем софийски кина е приватизирано. Само две години по-късно, през 2003 г., е последната прожекция в киното легенда.


През 2004 г. празната сграда е придобита от фирмата "Кохав" ООД за 2.45 млн. лева, която десет години по-късно я прехвърля като апорт в новосъздаденото "Кохав дивелъпмънт" ЕООД. С киното капиталът на новото дружество е 3.297 млн. лева. То е собственост на "Кена груп", която се притежава от Давид Коблианидзе и Кетеван Коблианидзе. Първият е бившият собственик на мол "Парадайз". Свързана с него фирма държи Стоков базар "Илиянци".


В писмото до Банов и Борисов в края на 2017 г., подписано от 140 кинодейци, се предлага и друг вариант - Министерският съвет да възмезди собственика на киното с равностоен държавен имот, за да се спаси не само архитектурата, но и паметта за Стара София.


Фасадата на Двойната къща на бул."Васил Левски" бе "запазена" в новата сграда, собственост на Киро Японеца.

© Юлия Лазарова

Фасадата на Двойната къща на бул."Васил Левски" бе "запазена" в новата сграда, собственост на Киро Японеца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK