Започва ремонт на фасадата на "Модерен театър"

Скеле е вдигнато отскоро на сградата на "Модерен театър" на бул. "Мария Луиза".

© Велко Ангелов

Скеле е вдигнато отскоро на сградата на "Модерен театър" на бул. "Мария Луиза".Строително скеле е вдигнато отскоро пред някогашното кино "Модерен театър". От години сградата в центъра на София, където е прожектиран първият български филм "Българан е галант", пустее, прозорците са изпочупени, а орнаментите по фасадата са паднали. Скелето веднага предизвика и въпроси: започва ли наистина дългоочакваната реставрация на един от най-старите киносалони в Европа, какво ще включва тя, какво ще е новото предназначение.


Отговорите, показват, че преди два месеца собственикът "Кохав дивелъпмънт" ЕООД е получил разпореждане от главния архитект на София Здравко Здравков за обезопасяване на фасадата, защото има риск за пешеходците по бул. "Мария Луиза". "Освен това се изисква той да извърши заснемане на сградата и да приложи проект за възстановяване", обясниха от направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) на Столичната община.


"В края на януари собственикът поиска разрешение за поставяне на скеле на тротоара до месец април и ние му го дадохме", каза кметът на район "Оборище" Николай Александров за "Дневник".
От отговор от фирмата се разбра, че действията им сега ще включват само възстановяване на фасадата и така неяснотата за бъдещето на първото българско кино остава.


Разпореждане без ефект


Подобно предписание беше издадено на същия собственик на 12 октомври 2018 г. Тогава бяха дадени указания за консервация и реставрация на сградата. В отговор собственикът изпраща в НАГ инвестиционен проект, озаглавен "Реставрация на фасадата на НКЦ - кино "Цанко Церковски" през януари 2019 г. Този проект е бил съгласуван с министъра на културата Боил Банов. Поставеният срок за изпълнение тогава е 18 месеца, иначе "ще бъде търсена административно-наказателна отговорност на собствениците на сградата." Тази закана отправи НАГ в отговор на запитване на "Дневник" през януари 2020 г.


Орнаментите по фасадата ще бъдат възстановени.

© Велко Ангелов

Орнаментите по фасадата ще бъдат възстановени.


Вече са минали повече от две години и сега главният архитект на София пак издава разпореждане, в което пак се изисква от собственика да изготви проект за възстановяване. Но какво - на цялата сграда или само на фасадата - не се разбира от отговорите на НАГ.


"Модерен театър" е със статут на недвижима културна ценност, но с категория "местно значение". Според Закона за културното наследство (ЗКН) на сгради с тази категория се изисква да се запази само фасадата. Не е нужно да се запази дейността - в случая киносалон за прожекции. Така инвеститорите в подобни случаи изграждат съвсем нова сграда и присаждат към нея реплика на автентичната фасада.


Собственикът: Възстановяваме фасадата


"Дневник" се обърна към съсобственика на сградата Давид Михайлович Коблианидзе с въпрос дали с поставеното скеле започва реконструкция на "Модерен театър". От офиса му обясниха лаконично: "Възстановяваме фасадата по архитектурата на сградата. Проектът за това е съгласуван със съответните инстанции".


Преди повече от две години (декември 2018 г.) Коблианидзе обяснява пред "24 часа", че никога не е искал да прави търговски център. "Най-важното в момента е да реставрираме фасадата и да ремонтираме покрива, който е в лошо състояние", заявява той. За бъдещите функции на сградата тогава казва, че се обсъжда дали да е с офиси и заведение или да е хотел.


Централният вход на киното днес.

© Велко Ангелов

Централният вход на киното днес.


Видимата опасност сградата - реликва за българското кино, да се превърне в офис център още през 2017 г. обедини 140 кинодейци в искането за спешна промяна на категорията на "Модерен театър" като недвижима ценност - от "местно" да се повиши в "с национално значение". Тогава Законът за културното наследство ще пази от преустройства цялата автентична сграда (не само фасадата), както и присъщата й дейност, в случая свързана с киносалона.


НИНКН: Засега няма промяна в статута


Предложението, инициирано от Георги Чолаков, бивш директор на Националния филмов център, е изпратено до министъра на културата Боил Банов, с копие до министър-председателя Бойко Борисов, на 30 октомври 2017 г. Промени в статута на такива сгради се извършва по препоръка на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) до Министерството на културата. "Засега няма промяна", казаха лаконично от министерството за "Дневник".


Сградата на кино "Модерен театър" е строена специално за прожекции на филми. Тя е в стил сецесион и е по проект на арх. Димитър Начев. Кинозалата е на две нива - партер и балкон с общо 600 места. Официалното откриване е на 4 януари 1908 г. и датата дава основание сградата да се нареди сред най-старите в Европа, строени за киносалон. В Дания например първата прожекция в Korsor Cinema Theater е на 7 август 1908 г. Кино Pionier в Гданск, Полша, е открито през септември 1909 г., а киносалонът The Electric в Бирмингам, Англия - през декември 1909 г., се изреждат факти за сравнение в писмото на Чолаков до министър Банов преди години.


Премиерата на първия български филм "Българан е галант" е в "Модерен театър" през 1915 г. Оператор на творбата на Васил Гендов е италианецът Гаетано Пио де Флорес, който по това време е работел и като прожекционист в киносалона на бул. "Мария Луиза" 26.


Национализация, приватизация и прехвърляне от една фирма в друга


През социализма киното е национализирано и се нарича "Цанко Церковски". След 1989 г. то отново връща името си и дори е извършен сериозен ремонт с финансовата помощ на европейския фонд за опазване на културното наследство "Euroimage". В края на 90-те години киното заедно с други киносалони е включено в активите на държавната фирма "София филм" ЕАД. През 2001 г. в пакет с още седем софийски кина е приватизирано. Само две години по-късно, през 2003 г., е последната прожекция в киното легенда.


През 2004 г. празната сграда е придобита от фирмата "Кохав" ООД за 2.45 млн. лева, която десет години по-късно я прехвърля като апорт в новосъздаденото "Кохав дивелъпмънт" ЕООД. С киното капиталът на новото дружество е 3.297 млн. лева. То е собственост на "Кена груп", която се притежава от Давид Коблианидзе и Кетеван Коблианидзе. Първият е бившият собственик на мол "Парадайз". Свързана с него фирма държи Стоков базар "Илиянци".


В писмото до Банов и Борисов в края на 2017 г., подписано от 140 кинодейци, се предлага и друг вариант - Министерският съвет да възмезди собственика на киното с равностоен държавен имот, за да се спаси не само архитектурата, но и паметта за Стара София.


Фасадата на Двойната къща на бул."Васил Левски" бе "запазена" в новата сграда, собственост на Киро Японеца.

© Юлия Лазарова

Фасадата на Двойната къща на бул."Васил Левски" бе "запазена" в новата сграда, собственост на Киро Японеца.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 364 Неутрално
 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  Ако не най-важна новината е много съществена, защото тя просто потвърждава заключението, което направихме от обасненията около кабела довел до смъртта на юноша. А тя е, че влезе ли някакъв проблем в институциите и канцелариите на ГЕРБ, той се превръща в главен стопиращ елемент на каквато и да е полезна работа. Започва да върти на празни обороти и окончателния ефект е нулев.
  Ако герберята си бяха направили труда да организират и въведат електронно правителство хем техните хора по разните местенца в канцелариите щяха да бъдат два пъти по-малко, хем щяхме да плащаме по-малко, хем работата щеше да върви поне 10 пъти по-бързо.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#2] от "Храбър":

  Ето как ремонтът на една фасада може да се използва за хейтване.
  Умнокрасавци, №1 сте!

 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3517 Гневно

  До коментар [#3] от "Емил Добрев":

  Нещо лъжливо ли казах?
  Нима не съм прав, че три мандата герберята не успяха да извършат и една свястна реформа в държавното управление?
  Нима не съм прав, че в разстояние на няколко дена като на широкоекранно кино ни беше демонстрирана неописуемата неразбория, некадърност и скорост на ленивец в работата на институциите, "ръководени" вече толкова време от ГЕРБ?
  Нима не се вижда как перманентно бройката на обслужващия управлението персонал расте главоломно, а резултатът от това е обратен?
  Всъщност какво в продължение на три мандата герберята подобриха в управлението на страната?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4455 Весело

  До коментар [#2] от "Храбър":Ето как ремонтът на една фасада може да се използва за хейтване. Умнокрасавци, №1 сте!
  —цитат от коментар 3 на Емил Добрев


  какъв ремонт те гони и теб бре?😂 Купили са я преди 17 години (2004) досега пирамида да беше трябваше да са я построили. 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Необходими са законодателни промени в ЗУТ и Закона за недвижимото културно наследство, които да принуждават собствениците да се погрижат добросъвестно за подобни красиви и значими за градският пейзаж сгради!

 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  Необходими са законодателни промени в ЗУТ и Закона за недвижимото културно наследство, които да принуждават собствениците да се погрижат добросъвестно за подобни красиви и значими за градският пейзаж сгради!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Е да ама това не изнася на ГЕРБ и техните кукловоди!
  Ако бяха заритали за такава промяна до сега двеста пъти да я бяха направили.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4250 Неутрално

  До коментар [#3] от "Емил Добрев":

  Кое точно е хейтване другарю гербер? ИСТИНАТА не може да бъде хейт. Хейт е криенето на корупцията!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1288 Неутрално


  До коментар [#3] от "Емил Добрев":
  И съм умен (казват), и съм красив (казват) - но и тъп да си, и грозен, ще знаеш, че при минусови температури строителните работи (особено бетон, мазилки, замазки и т.н.) са безрезултатно харчене на пари!
  Освен при монтажните процеси, където се затягат болтове и се заварява. Тук обаче случаят със сигурност е към първи вариант - възстановяване на стара постройка от предмодерната еклектика, ще има много мокри процеси.
  Днес температурата в София бе -14оС.
  В случая имат да усвояват някакви средства и те ще се усвоят 100%-ово, резултатът обаче няма да е особено радостен.
  Това не е “хейт”, това е мнение на архитект с 36,5 годишна практика.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#2] от "Храбър":

  Канцелариите на ГЕРБ казвате. А какво направи канцеларията на кмета от ДБ за година и половина за да разкара незаконни павилиони или поне да им спре незаконното включване на тока? Предишния кмет на Триадица (от ГЕРБ) започва процедура за премахването на павилионите през 2018, веднага щом беше прокарана наредбата. Която наредба беше оспорвана в съда няколко пъти от ДБ-активисти и отне повече от 5 години да бъде приета. И съвсем логично, веднага щом калинките на ДБ взимат властта в Триадица, процедура се спира с всякакви трикове.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1465 Разстроено

  От статията "През социализма киното е национализирано и се нарича "Цанко Церковски"

  От другата страна на булеварда бе една от сградите на "Алианса", когато бягах от уроците - ходех на кино :-)

  А за безхаберието и безотговрността и алчността, които унищожават малкото останало архитектурно наследство на предвоенна София - думи няма (нецензурни)!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Това е емблематична сграда! Дано качеството на реставрацията не бъде като качеството на ремонта на пътната мрежа.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#16] от "m17":

  Няколко корекциии.Процедурата за премахване е започнат за павилиони в двора на Св. Иван Рилски не за фаталния. Като поради изключителната компетентност на общинските служители документите са върнати в общинската администрация за коригиране на пропуски.Павилионът с кабела убиец и още два имат разрешение и са поставени там след процедури проведени от герберскат администрация на Триадица. Като сега покрай проверките изкочиха нарушения в разрешенията за поставяне. Като например липса на одобрени проекти за електрозахранване на обектите.
  В случая пак ли ДБ са виновни? Или ще въведем ретроактивно действие на "кой ми сра в гащите*.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#40] от "Filofob":

  Айде да си синхронизирате лъжите, кмета на Триадица твърди че захранването е за незаконните будки в двора на държавната болница, която той не контролира. И ако наистина е за другите законни будки, тогава КОЙ не е разбрал за година и половина на тоя пост че са с незаконно захранване ?!?

 46. 46 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Да, нека да синхронизираме .
  Ти твърдеше,че 2018 е стартирана процедура по премахването на незаконните будки. Тази с тока не вот тях. Като за година време до свършека на света и възвисяването на велзевул въплатен в образа на кмета от ДП не успяват да завършат този процес. Като поради голямата кадърност на администрацията преписката е върната в общината за допълване и корекции. Нещо по този въпрос да възразиш?
  Явно бях прав за презюмираната вина на НЕгерберското управление дори в минало време. Кметът от ДБ е виновен, че през 2016 герберската администрация на Триадица е разрешила поставянето на обекти без одобрени проекти за електрозахранване. И той е виновен, че за три години таз администрация не се е сетила за това.
  Но иначе си прав. Трябва да се прегледа и ревизира всяко едно актче, разрешително и договор на герберската администрация от Бойко насам. Ама това значи общината да не прави нищо друго.

 47. 47 Профил на Rainman
  Rainman
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Прави ми впечатление колко много минуси сте напляскали, на едно от малкото адекватни мнения под статията.

  Между другото, такива закони има в почти всички Европейски градове (а и в някои градове в САЩ - като Ню Йорк например). Нормално е когато купиш или наследиш една такава сграда, да осигуриш седства за нейното подържане. Ако нямаш средства, винаги можеш да я продадеш на някой който има. И е нормално държавата да следи за това.

  Не живеем в гората !

  Необходими са законодателни промени в ЗУТ и Закона за недвижимото културно наследство, които да принуждават собствениците да се погрижат добросъвестно за подобни красиви и значими за градският пейзаж сгради!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


 48. 48 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Най-смисленото нещо, което може да се направи с тази сграда, е кино и музей на киното. Модерен театър освен, че е първото кино в България, е и продуцент на първите български филми. Там е имало и филмова лаборатория, където са завършвани филмите преди войната. Кинопроизводството и разпространението в конкуренция (на ъгъла на ул. Цар Симеон е имало друго кино - Одеон - което е разрушено от бомба през втората световна война) са помогнали българсакат публика да гледа най-новите хитови филми много скоро след премиерите им в САЩ и Европа. Модерен театър става акционерно дружество със сериозен капитал и мрежа от киносалони освен в София в Солун, Смирна и Александрия! След 1944 това, което започва Модерен театър, се превръща в държавната кинематография. Немислимо е да говорим за историята на киното ни без тази сграда и ще е безобразие някой мастит господинчо с тъмни руски капитали да превърне Модерен театър в хотелче или бизнес центърче.

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  Народ без памет, личи ни!

 50. 50 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#48] от "oIo":

  Кинопроизводството и разпространението в конкуренция (на ъгъла на ул. Цар Симеон е имало друго кино - Одеон...
  —цитат от коментар 48 на oIo


  Не на ъгъла. Малко по-навътре, отляво, между "Мария Луиза" и "Сердика".
  Всъщност то е построено като театър-кино. Група актьори се отделят от Народния театър и създават Нов народен театър. През 1910 новопостроения театър "Одеон" започва с техни представления и малко по-късно започват да ги редуват с кинопрожекции.

 51. 51 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Много красива сграда, ако имаше държава досега да беше реставрирано в оригиналния си вид.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK