На живо

Коронавирусът в България: новозаразените и процентът положителни проби достигнаха нивата от преди месец (хронология)

Коронавирусът в България: новозаразените и процентът положителни проби достигнаха нивата от преди месец (хронология)

© Цветелина Белутова, КапиталНай-големият брой новозаразени от 22 януари насам - 1349, и най-висок процент положителни проби от 3 януари - 11.6 на сто, показват данните на Единния информационен портал за изминалото денонощие. На този фон започва проверка за купон в заведение край Сандански с участието на полицаи, а социолог обяви, че постоянното говорене по темата по-скоро пречи, отколкото помага.


Синдикати и работодатели поискаха среща с премиера заради неизпълнено обещания за нов начин на формиране на помощите за бизнеса. Правителството реши да отпусне почти 3 млн лв. за осигуряване на маски и дезинфектанти за парламентарните избори. Съпругата на президента Румен Радев - Десислава Радева, е заразена, но държавният глава е в добро физическо състояние и към момента не е дал положителен тест.


"Дневник" следи ситуацията в реално време.
До 30 април всички, влизащи в България, ще трябва да предоставят документ, показващ отрицателен резултат на PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането, съобщиха от Гранична полиция. Документът трябва да съдържа имената на влизащия в страната, данни за лабораторията, извършила изследването, дата, на която е извършено изследването и отрицателен резултат.


Хората, за които е задължително представянето на отрицателен PCR тест, могат да влязат у нас през 24 гранични пункта - ГКПП "Аерогара Бургас"; ГКПП "Аерогара Варна"; ГКПП "Аерогара Пловдив"; ГКПП "Аерогара София" (Терминал 1 и Терминал 2); ГКПП "Пристанище Бургас"; ГКПП "Пристанище Варна"; ГКПП "Видин"; ГКПП "Оряхово"; ГКПП "Сомовит-Никопол"; ГКПП "Русе"; ГКПП "Дуранкулак"; ГКПП "Връшка чука"; ГКПП "Калотина"; ГКПП "Гюешево"; ГКПП "Кулата; ГКПП "Илинден"; ГКПП "Маказа"; ГКПП "Капитан Петко войвода"; ГКПП "Капитан Андреево"; ГКПП "Лесово"; ГКПП "Малко Търново".


От Гранична полиция уточняват, че изключение от изискването се допуска по отношение на водачите на автобуси, извършващи международен превоз на пътници; водачите на товарни автомобили, които извършват или приключват международен превоз на товари и стоки при влизане на територията на България. Това изключение важи и за членовете на екипажите на плавателни съдове; членовете на екипажа на въздухоплавателно средство, което извършва полети от и до летища за обществено ползване на територията на България и лицата, ангажирани с техническо обслужване на въздухоплавателни средства; пограничните работници и лицата, които преминават транзитно през територията на България.

Съпругата на президента е с положителен тест за коронавирус

Съпругата на президента Румен Радев е с положителен тест за коронавирус, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Заради това той отложи планираното за утре посещение в Правец и село Видраре. Румен Радев няма симптоми и се чувства в добро здраве, пише в съобщението до медиите.


Коронавирусът в България: новозаразените и процентът положителни проби достигнаха нивата от преди месец (хронология)

© Велко Ангелов

Ваксинирането на възрастните и хронично болните вероятно ще започне по-рано

Ваксинирането на възрастните над 65 г. и хората с хронични заболявания вероятно ще започне по-рано от очакваното, стана известно от думите на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг във Враца. Той е там, защото разпространението на коронавируса в областта е тревожно високо – над 200 души на 100 хил. население заразени за период от две седмици, но според Ангелов здравната система не е под натиск.


По първоначални изявления ваксинирането срещу COVID-19 на възрастни над 65 г. и хората с хронични заболявания (четвърта фаза според правителствения план) трябваше да започне през март, но е вероятно да започне по-рано, защото голяма част от заявилите желание в настоящите приоритетни групи не се явяват, за да бъдат ваксинирани.


Още информация по темата – тук

Правителството спешно ще подготвя план за ваксинацията на спортистите, които ще участват в олимпийските игри в Токио. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща с министъра на спорта Красен Кралев и представители на Българския олимпийски комитет (БОК), сред които и генералният секретар Белчо Горанов.


"Решихме в спешен порядък да създадем план за ваксинация на спортистите, които ще прославят България на олимпиадата в Токио. Състезателите и техните треньори трябва и ще бъдат защитени от заплахата COVID-19", написа Ангелов във "Фейсбук".


Подробности четете тук.

Преумора от дистанционното обучение при учениците от 6-7 клас и нагоре, отчетоха в началото на седмицата психолози от Варна. Този и други изводи за ефекта от онлайн образованието върху учениците са резултат от едногодишни консултации, които специалистите са провели с деца, родители и учители на телефоните за психологична подкрепа към Община Варна, които бяха разкрити през март 2020 година, с цел преодоляване на емоционалните последици от условията на принудителна социална дистанция, съобщи БНР.


Според детския психолог Лиляна Тръпчева ефектът върху учениците от продължителното онлайн обучение може да се разглежда в две основни посоки - прекъсване на връзката учител-ученик и липса на социални контакти.

С почти 3 млн. лв. ще се купят маски и дезинфектанти за изборите

Правителството отпусна 2.947 млн. лв., с които да се купят всички необходими средства за защита и превенция от COVID-19 (предпазни маски, ръкавици, дезинфектанти и др.), за да се подсигури изборния процес. По предложение на министъра на здравеопазването регионалните здравни инспекции, ще създаде организация по логистиката и своевременното доставяне на необходимите количества до районните избирателни комисии и секционните избирателни комисии.


Коронавирусът в България: новозаразените и процентът положителни проби достигнаха нивата от преди месец (хронология)

© Георги Кожухаров


Преди две седмици кабинетът одобри отпускането на над 65 млн. лв. за провеждане на изборите, но сред тях явно няма средства за покупка на маски и дезинфектанти. Допълнителни 45 млн. ще се дадат за закупуване на машини за гласуване.

Синдикати и работодатели искат среща с премиера

Остават броени дни до края на работата на настоящия парламент, а новият компенсационен механизъм, обсъден и договорен още през октомври 2020 г., в рамките на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, все още отлежава в нечия канцелария, това се казва в обща позиция на КНСБ и КТ "Подкрепа", Асоциацията на индустриалния капитал в България и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.
Коронавирусът в България: новозаразените и процентът положителни проби достигнаха нивата от преди месец (хронология)

© Фейсбук на Бойко Борисов


Те припомнят, че основната идея в предложението е, да се въведе постоянен нормативен ред и универсален подход за подкрепа от страна на държавата за всяко предприятие, без значение от коя икономическа дейност, както и за неговите работници при единствено условие – реализиран спад на нетните приходи от продажби 20 и повече на сто, в сравнение със същия месец на предходната година, поради пазарен шок или друг непредвидим икономически стрес.


Механизмът регулира и случаите на държава помощ в случай на преминаване на непълно работно време заради епидемиите от коронавирус, както и компенсациите за затворени от държавни органи бизнеси. Идеята е универсалният механизъм да замени от 1 април сега прилаганите мерки, известни като 60/40, 80/20, 24 лв. на ден и т.н.


По повод липсата на движение на проекта в посока на парламента от организациите изразяват сериозно безпокойство и разочарование, и настояват за спешна среща с министър-председателя Бойко Борисов, пред когото да изложат същността и предимствата на предложенията.

Социолог: Пресищането с медицинска информация дава обратен ефект

Пресищането с медицинска информация в медиите дава обратния ефект - абсолютен обществен ступор. Това заяви пред БНР социологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл". Присъствието в медиите от сутрин до вечер на медицинските власти, санитарните власти, медицински статистици, математици или просто хора, които са много уплашени от вируса, води до контраефект, коментира той
Коронавирусът в България: новозаразените и процентът положителни проби достигнаха нивата от преди месец (хронология)

Като изследовател Симеонов наблюдава данните на тема ваксиниране и вижда симптоми за спад в желанието за ваксиниране. "Започвам да се притеснявам, че всичко това има отношение към изборите. Единствените, които печелят от това да няма други теми в обществото преди изборите, са управляващите. Те печелят и при висок, и при нисък коронавирус", каза социологът.

Щабът подготвя кратък справочник за ваксините

В Националния ваксинационен щаб се подготвя справочник с кратък обзор и сравнение между ваксините, за да се улеснят медицинските специалисти в тяхната работа, каза днес пред БНТ изпълнителният директор на изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той коментира, че вече има регулярност в доставките и разпределението.


До края на месеца се чакат над 240 хил. дози, а през март половин милион и от трите, одобрени за употреба в ЕС ваксини.

Коронавирусът в България: новозаразените и процентът положителни проби достигнаха нивата от преди месец (хронология)

© Велко Ангелов


Кирилов коментира, че нагласите за ваксиниране сред хората се променят, като предстоят и още информационни кампании. За момента за ваксини България е заделила 300 млн. лв. Поръчани са общо 18 млн. ваксини, като ако останат бройки, те могат да се подарят или продадат.

Експерт: недоверието към ваксините е голямата пречка

Най-голямата пречка пред масовата ваксинация в България са притесненията по отношение на тях. Хората имат много информация, но трудно я интерпретират, каза днес пред Би Ти Ви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков. Според него има нужда от по-солидна разяснителна кампания, а хората трябва да използват доверени източници на информация.


"Ваксините са единственото решение", смята Момеков. Той не очаква логистични проблеми.

Проверява се купон с участието на полицаи

Полицията и Регионалната здравна инспекция в Благоевград търсят виновните за купон, в който са участвали и полицаи. Събирането е било в заведение близо до Сандански и е организирано от горски, който е станал баща.


За купона се разбира от клип в социалните мрежи. При проверка на място вчера на обяд заведението не е работило.
Сега се изяснява колко души са били на купона, кога е заснет клипът и къде точно. Ако става въпрос за частно парти и не е в обект за обществено предназначение, няма проблем да се събера до 15 души, обясни началникът на местното РЗИ д-р Калоян Калоянов.


Ако се окаже, че купонът е в заведение, неговият собственик е застрашен с глоба 500 до 2000, а участниците със санкция между 300 - 1000 лева.

Ръст на заразените и процентът положителни проби

Най-големият брой новозаразени от 22 януари насам - 1349 и най-висок процент положителни проби от 3 януари - 11.6 на сто, показват данните на Единния информационен портал за изминалото денонощие. Най-много са случаите в София - 353, следват Бургас (158) и Пловдив (129).


Продължава да нараства броя на хората в болница, като те вече са 3513. Излекуваните са 748, а починалите 32-ма.


Всички данни тук

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK