Парламентът преодоля ветото на президента и създаде прокурор по разследването срещу главния

Снимката е архивна.

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивна.Въпреки отрицателните становища на Висшия съдебен съвет, прокуратурата, експерти и юристи както в България, така и в европейски институции, както и ветото на президента Румен Радев мнозинството в парламента гласува и прие повторно промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава нова фигура на прокурор, който да води разследванията срещу главния прокурор и неговите заместници.


Окончателното решение бе взето със 125 гласа "за" (на ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля"), 77 "против" (БСП и ДПС), както и с трима въздържали се (и тримата от ДПС). Предстои решението да бъде изпратено повторно на държавния глава, който няма правомощие да го връща повече да ново разглеждане и промените трябва да бъдат обнародвани в Държавен вестник. Така на практика през пролетта трябва да бъде избран и първият български прокурор, който ще има правомощия да разследва главния.


След серия от промени в генералната идея за това кой да може да разследва главния прокурор окончателно беше гласувана трета поредна редакция на концепцията на управляващите. Дебатът мина очаквано и с вече многократно изразявани становища както в комисията по правни въпроси при първите обсъждания на законопроекта (на 27 януари) и вчера при обсъждане на ветото на президента, така и днес в пленарната зала - с критики на БСП и обяснения от ГЕРБ и "Обединените патриоти", но без да отстъпват от намерението да приемат текстовете до края на мандата на това правителство и със заявката да отговорят на очакванията.
Предишното предложение на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" за фигурата на т.нар. независим прокурор, който да може да започне наказателно разследване срещу главния, предвиждаше той да се избира от пленума на ВСС с мандат 7 години и мина на първо четене в парламента, но последваха поправки между първо и второ четене. Първият проект за промени на бившия правосъден министър Данаил Кирилов претърпя провал и бе изоставен.


Кой ще може да разследва главния прокурор


Днес бе окончателно гласувано да се създаде фигура на нов прокурор, който да има правомощия да разследва не само главния, но и заместниците му. ГЕРБ се отказаха от първоначалното си предложение кандидати за поста да номинират само шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). С последните предложения правото да номинират е дадено на поне шестима членове на целия ВСС, т.е. това могат да правят и членовете на съдийската колегия. Магистрат, който желае да заеме тази длъжност, ще може и сам да внесе документи и да се самономинира.


Той ще се избира от пленума на ВСС и това ще става с поне 15 гласа "за" от общо 25 членове на съвета. Ако при първото гласуване никой от кандидатите не е получил поне 15 гласа, изборът ще продължава с балотаж между двамата кандидати с най-много гласове.


В последната редакция, която депутатите окончателно приеха, се предвижда новият прокурор да бъде избиран с мандат 5 години, а след края на мандата му той "се назначава на заеманата преди избора длъжност, на равна по степен длъжност или на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора в органите на съдебната власт". Друго съществено изменение е, че за първи път по изключение за разследващия главния прокурор се въвежда съдебен контрол над отказите за образуване на досъдебно производство, а процедурата ще се провежда в Специализирания наказателен съд и в Апелативния специализиран съд.


Съдебен състав от един съдия ще се произнася в закрито заседание дали отказът за образуване на досъдебно производство на прокурора е основателен. Произнасянето ще става с определение не по-късно от един месец от постъпването на материалите по преписката.


БСП: Това е поредното законодателно "срутище" на ГЕРБ, ще станем за смях


В дебатите по темата "за" и "против" законодателните промени се включиха най-активно депутатите от БСП Крум Зарков, Явор Божанков и Валери Жаблянов, които отстояват позицията, че подобен "законодателен Франкенщайн" не може и не трябва да съществува, а Красимир Ципов (ГЕРБ) и Христиан Митев ("Обединени патриоти") са убедени, че това е начинът да се отговори на очакванията на европейските институции и българското общество.


Иван Гешев ще бъде първият главен прокурор, за когото ще бъде назначен специален прокурор, водещ евентуални разследвания и проверки срещу него и заместниците му.

© Юлия Лазарова

Иван Гешев ще бъде първият главен прокурор, за когото ще бъде назначен специален прокурор, водещ евентуални разследвания и проверки срещу него и заместниците му.


"Ще станем за смях. Ние ще бъдем първата държава, въвела специален прокурор по разследването срещу главния прокурор, който ще е в йерархична зависимост от главния прокурор, но ще е със специфични правомощия. Не се съобразихте с нито едно становище и с нито една препоръка на български експерти и юристи, нито с тези на европейските ни партньори, които ясно ви казаха какво и как да направите", заяви Крум Зарков. Той добави и че един от големите проблеми, за който все още няма решение е голямото влияние на главния прокурор върху Висшия съдебен съвет и по-конкретно върху прокурорската колегия, от която пък зависи кариерата на всеки един прокурор.


"Вие, управляващите, нито веднъж не казахте къде има проблем с главния прокурор, за да въвеждате тези изменения. Това е поредното упражнение, което цели единствено да ви даде време. Резултат няма да има и не знам защо толкова се сърдите на тази фраза "срутището ГЕРБ", защото това е поредното "законодателно срутище", което правите", коментира от своя страна Божанков, обръщайки се към вносителите.


Валери Жаблянов подчерта, че това вето на президента Румен Радев е най-смисленото вето. По думите му, тези законодателни изменения не могат да бъдат определени по друг начин, освен като противоконституционни.

"Защо непрекъснато политическите партии се занимават с главния прокурор? Защото не си върши работата? Защото е подкупен? Защото някой го използва? Въпросът не е за контрола над главния прокурор. Въпросът не е за това кой точно заема тази длъжност в момента. Въпросът е България конституционна държава ли е?", отправи серия от риторични въпроси депутатът от левицата.

"Народното събрание не може непрекъснато да се занимава с главния прокурор и с ВСС, да разделя колегиите, да събира колегиите, да чете декларации. Властите са разделени. Всеки нерешен въпрос ще бъде използван за притискане на България от външни сили, от други държави. Няма място за такава фигура в българската Конституция. Опозицията трябва да спре да се занимава с българската прокуратура и съдебна власт - това не е предмет на площадна демокрация. Ние ще станем модерна държава, когато всеки си гледа работата и всеки се простира спрямо своите компетенции", добави още Жаблянов.


Христиан Митев от "Обединени патриоти" обясни, че не споделя мотивите на президента за налагането на ветото и заяви, че ще подкрепи законопроекта.


Красимир Ципов за пореден път защити предложението като посочи, че за първи път след постановяването на решението на ЕСПЧ по делото "Колеви срещу България" тази тема се дебатира сериозно.


"Тази тема наистина повече от 10 г. стои на фокуса на вниманието и на Народното събрание, и на българската общественост, но в крайна сметка едва днес се стигна до приемането на такъв закон, който предлага някакво възможно решение. Чухме, че нашите европейски партньори са ни отправили множество препоръки и предложения. Всички те касаеха сериозни промени, които трябваше да бъдат направени в конституционния модел", подчерта Ципов.


Той припомни, че през 2015 г. бяха приети промени в Конституцията в частта за съдебната власт. "Нека бъдем откровени и да кажем - за да се постигне желаната от всички нас съдебна реформа, дебатът трябва да бъде воден в рамките на Конституцията. И, да, трябва да говорим за промени в Конституцията, но можем ли да постигнем консенсус, колеги?", каза още депутатът от ГЕРБ.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Гласуването демаркира още веднъж блока от партии, командвани пряко от Сараите:

  ГЕРБ
  ДПС
  ВМРО
  НФСБ
  АТАКА
  ВОЛЯ

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Весело

  Това е някакво инатчийско илитератско безумие само да е напук!

  Срещу "розата е роза е роза"-"идеята" се изказаха дори от самата Прокуратура!

 3. 3 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  А кой ще разследва този прокурор, дето е над главния, ако и той се окаже 9-то джудже?

 4. 4 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 482 Неутрално

  ДПС как се првят на опозиция та чак смешно, след акт всички знаят, чии човек е Гешев. И кого ще назначат да проверява гл. каскет? Да не би някой от седемте джуджета или Франтишек, който се отказа от председатл на апелативният съд?

  Слеващото правителство дано разтури цялата тази смрадлива корумпирана кочина.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Весело

  " Парламентът преодоля ветото на президента и създаде прокурор по разследването срещу главния"

  Не, грешка ! Създало е чадър над главния прокурор и всичко, което прави в името на сарай груп !😂😂😂

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Зависи доколко ушитата ще им позволят. И особено едната.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 637 Неутрално
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално


  ДПС как се првят на опозиция та чак смешно, след акт всички знаят, чии човек е Гешев. И кого ще назначат да проверява гл. каскет? Да не би някой от седемте джуджета или Франтишек, който се отказа от председатл на апелативният съд?Слеващото правителство дано разтури цялата тази смрадлива корумпирана кочина.
  —цитат от коментар 4 на Mario_M35


  След като подскачаха колективно на "Цацаров е радост", мислиш ли, че нещо ще ги спре да подскачат и на "Франтишек е радост"?

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 9. 9 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1217 Весело

  като доде ристаке на влас ша го отмени
  и ша са оправя с венецианците

 10. 10 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 578 Неутрално

  сега трябва да гласуват малък ВСС, който да разследва членовете на големия ВСС :-))

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Весело

  До коментар [#1] от "cinik":

  Останалите - на пряк отчет при Решетников.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Имам некои съображения, т. е. въпроси.
  Главният прокурор избира ли се и от политици? Защото ако не само юристи избират главният прокурор, а и политици, то има конфликт на интереси. Как главният прокурор ще разследва хора, които са го избрали за главен прокурор?

  ДБ=БКП
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Тук за пРезидента или хубаво или нищо!
  От мен - нищо!

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  Решетниковския само Маяма, "Отровното", "АБВ", "Да България", ДСБ", "Възраждане" и Черепа го броят за нещо...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Никой не е очаквал от управляващите проява на разум вместо проява на инат.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 16. 16 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Изключително важно беше да се сложи нашийник на Гешев преди изборите. Борисов много добре помни какво се случи предния път, когато не можа да сформира правителство.
  Жалки номера, абсолютно никой не си мисли, че този ход беше в изпълнение на критиките и препоръките на ЕК и Венецианска комисия - нито управляващи, нито опозиция, дори и троловете на герб са наясно, че в момента ставаме свидетели на гнусна поръчка.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 17. 17 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Може само да съжаляваме, че този парламент изкара мандата си. Пълен позор.

 18. 18 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 240 Неутрално

  А него кой ще го разследва? Още един ли ще сложат? А него? Безкрайна йерархия в математиката не функционира. В света на пожарникарите, уха, и то как! Щото те такива думи не знаят. Освирепяват като ги чуят.

 19. 19 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Реално няма разделение на властите в България.
  Политици избират юристи. При това положение няма как да се говори за разделение на властите. Ако политици участват в избора на главен прокурор, то за какво говорим?

  ДБ=БКП
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#16] от "Darulio":

  Може да си напълно сигурен, че нищо не се е променило. Имитират дейност за пред Европа.

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1142 Неутрално
 22. 22 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Пълна глупост, но нека опитат. Като не се опарят, как ще разберат.

 23. 23 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Прокурор, който "де юре" има права да разследва главния, но "де факто" му е подчинен.
  Ха да си представим как ще "разследва" шефа си.
  В най-добрия случай всяко "разследване" ще е на хартия и ще завършва без открити нарушения :)

 24. 24 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Тук някои хора упорито продължават да насаждат недомислицата, че управляващите са "десни", че и "евроатлантици" :) "Слушайте ме какво говоря, не ме гледайте какво правя"-това е поведението на ББ и цялата сарайска структура. Ние сме държава "на хартия" и "евроатлантици" на хартия я "управляват. Де факто сме територия ръководена на племенен принцип, маскирана като европейска демокрация

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Не знам защо на тази сбирщина от некомпетентни нахалници и казват парламент.

 26. 26 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Парламентът преодоля ветото на президента и създаде прокурор по разследването срещу главния

  Трябва да се въведе забрана за приемане на каквито и да е закони три месеца преди избори. Тези говеда няма да се укротят.

 27. 27 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 744 Разстроено

  "Ш'си пра'а к'вот' си искам!"

  *троп! със свински крак*

 28. 28 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Прокурора на прокурора на прокурора на прокурора...
  Ремонта на ремонта на ремонта на ремонта...

  А сараите си стоят и шишитата си дебелеят.

 29. 29 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Ето още една новина от гешев

  От 160 преписки за връщане на пари ,относно къщи за тъщи

  Само две до дело, и ДВЕ СПОРАЗУМЕНИЯ /любимите на Гешев/

  https://bird.bg/prb-guesthouses-zdoi/

  Останалите ................... 156 проверки , ...........

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 30. 30 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Айде змията стана двуглава. Ся да се чудиш коя глава е отровната. Пълни глупости. Защо просто не махнат имунитета на този главен прокурор и да може да се съфи по бързата процедура. Като се замисли как може да се озове при онези които е пратил в затвора, ще стане много по-отговорен.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Такова безумие няма как да се случи, тъй като следващият парламент ще отмени идиотския текст.
  Главният прокурор няма нужда от разследване, а от незабавно отстраняване.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 33. 33 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Още пари от държавния бюджет хвърлени на вятъра за заплата на мафиотско протеже... Не ни стигаше Гешев, а сега и този.

 34. 34 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  Гешев досега добре си върши работата ,а и не се е чуло да се кани да убива или изнасилва някого ,та трябва специален прокурор да го разследва,но щом така са решили....

 35. 35 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Смешни ставаме...
  едно е ясно, че ако прокуратурата беше НЕзавидимс-толкова корупция нямаше да има.
  Хем получават едни от НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ, хем бонуси , хем хем хем... А НЕ ВЪРШАТ ТОВА ЗА КОЕТО ХОРАТА ИМ ПЛАЩАТ

 36. 36 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Остава да намери начин да преубеди и Венецианската комисия, да не ни пише отново забележки...

 37. 37 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Не ще и дума! Все още си имат мнозинството в парламента, но ако се гласува с кворум няма да минава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK