С благодарности към Борисов, парламентът прие нова схема за финансиране на българско кино

Вежди Рашидов благодари на премиера Бойко Борисов и на депутатите, че са национално отговорни

© Юлия Лазарова

Вежди Рашидов благодари на премиера Бойко Борисов и на депутатите, че са национално отговорниС благодарности към премиера Бойко Борисов и към усилената работа на депутатите, без никакви дебати и с впечатляващ политически консенсус, парламентът гласува на второ четене "безпрецедентен закон", с който се въвежда нова схема за финансиране на кино, сериали и анимация. Законопроектът за филмовата индустрия, който трябваше да обедини гилдията, беше гласуван за по-малко от два часа, но по-скоро разедини представителите на различните групи и организации, като една част от тях вероятно ще поискат и от президента Румен Радев да наложи вето.


Промените в закона за филмовата индустрия влязоха за първо четене в парламента "по бързата писта" в началото на декември. Още тогава пролича политически консенсус в комисията по култура и медии, където текстовете бяха гласувани единодушно. Опасенията на гилдията и тогава бяха, че има много неясноти в разпоредбите, че голяма част от тях се различават от обсъжданото в работната група на Министерството на културата, като някои от предложенията бяха наречени "лобистки".


Проектът мина през зала с обещанието от страна на управляващите, че ще бъдат коригирани посочените проблеми и че законът ще бъде "изчистен от корупцията и конфликт на интереси". Беше даден максимален срок за внасяне на промени преди второ четене. Въпреки това основните промени бяха вкарани в последния възможен ден в края на януари, без да има и обещаният широк дебат.
Докато течеше срокът за предложения между четенията, а и след като станаха известни идеите на народните представители, част от гилдията поиска отлагане на гласуването и спиране на работата по проекта, защото философията му се променя. Те бяха против предложенията на депутати от ГЕРБ, ДПС, БСП и Воля в закона за филмовата индустрия да бъде уредено и как ще се финансират сериали.


Миналата седмица, законът минава на второ четене в комисията, като докладът за него беше качен на страницата на парламента след 18 ч. във вторник, 16 февруари.


Малко след като започна гласуването в зала, председателят на парламентарната комисия по медии и култура Вежди Рашидов благодари от парламентарната трибуна на премиера Бойко Борисов и на депутатите, че са проявили "мъдрост и национална отговорност". Той нарече закона "безпрецедентен".


"Благодаря на Гергана Паси за дискусията с филмовите дейци, на Комисията по културата и медиите също, защото колегите проявяват мъдрост и национална отговорност, на финансовия министър Кирил Ананиев за неговата добронамереност, професионализъм и добра работа. Благодаря и на Бойко Борисов, което ще ви напрегне в зала, че е имал безрезервно доверие в мен преди и сега", каза още Вежди Рашидов. По думите му проектът на закон е бил един "полуфабрикат", който за един месец е бил преправен. Водещият заседанието на парламента - заместник-председателят му Валери Симеонов направи забележка на Рашидов, че не говори по темата и му наложи дисциплинарна мярка "напомняне".


"Колегите, виждате, че не само БСП ги спират, а и мене. Това е труден закон и можем да се гордеем всички българи, защото духът на нацията е особено важен, както по- добре от мен знае господин Симеонов", каза още Рашидов.


Какво предвиждат текстовете


С текстовете се предвижда увеличаване на финансирането на националното филмопроизводство, отделяне на подпомагането на фестивали и културни прояви в отделна схема, както и създаване на нови схеми за държавна помощ за производство на сериали и за възстановяване на разходи за производство на филми и сериали.
Годишният размер на средствата по схемата за държавна помощ за производство на филми не може да бъде по-малък от сумата на средностатистическите бюджети за предходната година съответно на 12 пълнометражни игрални филма, 22 пълнометражни документални филма и 250 минути анимация. До момента годишната субсидия не можеше да е по-малка от средствата за 7 пълнометражни игрални филма, 14 документални и 160 минути анимация.


Новата схема за сериалите, които ще бъдат финансирани от държавата, ще започне да действа от 2022 година след информиране на Европейската комисия. Държавата ще подпомага създаването на сериали и за възстановяване на разходи на филмови продукции ще се предоставя, само ако приоритетно е осигурена субсидия за българско кино.


Държавното подпомагане за сериали ще е за проекти за български сериали или трансгранични продукции на сериали с продължителност от 6 до 14 епизода на сезон с времетраене на всеки епизод над 40 минути, а за анимационни сериали - с обща продължителност на сериала не по-малко от 24 минути, които се произвеждат от независими продуценти. От схемата за възстановяване на разходите ще могат да се възползват и чужди продукции. На възстановяване ще подлежат 25 на сто от допустимите разходи за производство на произведението, извършени на територията на България.


Проектът предвижда още да се сформират консултативно-експертните органи към изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Национален филмов център". Към него ще има финансова комисия, както и комисии за оценка на проекти за възстановяване на разходи и за фестивали и културни прояви.


Апел за вето


"Нашите предложения бяха заразделяне на закона, която очевидно не се случи. Законът не е изпълнил нашите желания. Законът е тромав и няма да проработи в някои от своите части. В него не се предвижда реформа на Националния филмов център и той отдалечава се от подобни институции в Европа", коментира пред "Дневник"
доктор Диана Андреева - Попйорданова от Обсерваторията по икономика на културата. Организацията беше една от 13-те организации, които с две писма поискаха отлагането на закона и спиране на работата по него. Сега част от организациите вероятно ще поискат от президента Румен Радев да наложи вето. Други представители на гилдията са по-скоро съгласни с текстовете, които са били приети.


Според Попйорданова дебатът в парламента е бил "низък" и е станало ясно, че има директива този закон да се приеме, без значение какъв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK