Ваксинирането на възрастни и хронично болни срещу COVID-19 може да започне по-рано

Ваксинирането на възрастни и хронично болни срещу COVID-19 може да започне по-рано

© Лили ТоушекВаксинирането на възрастните над 65 г. и хората с хронични заболявания вероятно ще започне по-рано от очакваното, стана известно от думите на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг във Враца. Той е там, защото разпространението на коронавируса в областта е тревожно високо - над 200 души на 100 хил. население заразени за период от две седмици, но според Ангелов здравната система не е под натиск.


По първоначални изявления ваксинирането срещу COVID-19 на възрастни над 65 г. и хората с хронични заболявания (четвърта фаза според правителствения план) трябваше да започне през март, но е вероятно да започне по-рано, защото голяма част от заявилите желание в настоящите приоритетни групи не се явяват, за да бъдат ваксинирани.


Сега е периодът, в който би трябвало да се организират и ваксинират учители и непедагогически персонал; хората в домове за възрастни; изборна администрация; журналисти и "служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности". Формулировката е много обща и досега здравните власти са посочвали официално следните групи от населението, които се вписват в нея: служители на АЕЦ-Козлодуй, ВиК дружества, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и т.н. От публични изказвания е ставало известно, че в "и т.н." са включени военни и работещи в съдебната система.
"Темпът на ваксинациите не върви добре по различни причини", каза здравният министър. От думите му не стана ясно, дали има предвид в страната като цяло или конкретно областите Враца, Видин и Монтана (защото е на посещение в една от тях). Ангелов каза, че в трите области няма изостанали количества ваксини.


"Натъкваме се на един много неприятен факт. Създаваме организация за ваксинирането на определена група от хора и пристигат от тази група около 70% и трябва много бързо да се намерят хора, които да бъдат ваксинирани, за да не се изхвърлят ваксините", твърди Костадин Ангелов. С това той аргументира намерението да се даде възможност на възрастните и хронично болните за предсрочно ваксиниране.


Въпреки че често е заявявано, че хората ще имат избор каква ваксина да им бъде поставена, Ангелов заяви, че тази възможност ще е за в бъдеще, но не и в близките месеци.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK