ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

АЕЦ "Козлодуй" сключи споразумение за малки американски реактори

АЕЦ "Козлодуй" сключи споразумение за малки американски реактори

© Анелия НиколоваАЕЦ Козлодуй - нови мощности" ЕАД и американската компания "Нюскейл пауър" (NuScale Power) са се споразумели да работят заедно за оценка на възможностите за монтиране на площадката на българската централа на иновативната технология за малки модулни реактори (SMR), се казва в съобщение от сряда.


Базираната край Портланд, щата Орегон, компания и ""АЕЦ Козлодуй - нови мощности" са подписали рамково споразумение (меморандум за разбирателство или MOU) в търсене на "дългосрочно решение за чиста енергия за България". Съобщението бе разпространено и от българското дружество.


NuScale ще помогне в партньорството за проучвания и анализи, включително за разработването на проектен график, икономическо обосноваване и определяне цената на специфичен проект. Американците са готови да сътрудничат и за проектирането, лицензирането и други взаимно договорени дейности за потенциално изграждане на ядрена мощност в Козлодуй.
Централата на NuScale в Тайгард, близо до Портланд.

© NuScale

Централата на NuScale в Тайгард, близо до Портланд.


Любопитно в случая е темпото, с което се развива този интерес от българска страна, след като премиерът Бойко Борисов говори за Седми блок в Козлодуй от 10 години. Другото, изискващо обяснение, е че е подписан меморандум с компания, която няма построен нито един реактор, докато непрекъснато се говори за "рационално използване" на оборудването, купено за АЕЦ "Белене".

  • На 13 октомври 2020 г. премиерът Бойко Борисов изненадващо казва при посещение на поляна край АЕЦ "Козлодуй", че там ще е Седми блок на централата и то с американски реактор.
  • На 14 октомври 2020 г. Министерският съвет даде мандат на АЕЦ "Козлодуй" да започне преговори с американски компании, разработващи авангардни проекти на ядрената енергетика.
  • На 4 декември 2020 г. посланик Херо Мустафа бе в Козлодуй, след което в съобщението се говореше за "проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори".
  • На 20 януари 2021 г. на заседание на Министерски съвет се говори за големи блокове като двата руски за Белене и американския AP 1000, изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов казва, че до 10 години "можем да пуснем един нов блок" и чак в края на съобщението се споменават и малките модулни реактори.

АЕЦ "Козлодуй" сключи споразумение за малки американски реактори


От близо 10 години мажоритарен собственик в "Нюскейл" е големият строителен холдинг "Флуор" (Fluor Corporation) от Ървинг, щата Тексас, но от 2013 г. компанията е получила стотици милиони долари финансиране и от министерството на енергетиката на САЩ. Още тогава медиите коментират, че корпорацията навлиза в технологиите на малките модулни реактори, които са смятани за бъдещето на ядрената енергетика, особено за селски и отдалечени райони. Освен това се твърди, че Fluor притежава правата за строителство на малките реактори на "Нюскейл".


АЕЦ "Козлодуй" сключи споразумение за малки американски реактори

На 28 август 2020 г. Комисията за ядрено регулиране на САЩ обявява след продължила 42 месеца проверка, че одобрява SMR дизайна на "Нюскейл" с изрично напомняне, че това не представлява рарешение да се строи или оперира реактор. Компанията казва в съобщението си от сряда, че това е първият и единствен дизайн на такъв реактор, одобрен в САЩ. След което допълва, че ще предостави на клиент първия си модул през 2027 г.


Става дума за плановете на Utah Associated Municipal Power Systems да построи такива блокове д оизследователска лаборатория на министерството на енергетиката на САЩ в Айдахо фолс, щата Айдахо.


Всеки модул е 50-мегаватов (разработват се и 60 и 77-мегаватови, но още не са минали през регулатор) и с размери приблизително 3 на 20 метра, като те би трябвало да могат да се свързват помежду си. Централата в Айдахо, например, е планирана за 12 малки реактора или общо 600 мегавата, но има и версии с 4 или 6 блока.


"Добре разбрана е необходимостта да се въведе безопасен и гъвкав енергиен източник на площадката в Козлодуй", казва изпълнителният директор Любен Маринов, цитиран в съобщението. SMR на NuScale е един от най-добрите варианти за постигане европейските и българските цели за либерализиран енергиен пазар, подобряване сигурността на енергийните доставки и добавяне на значителна стойност към националния БВП", допълва той.


"Безопасната и позволяваща промяна на мащаба технология на NuScale е перфектно решение за България докато тя търси разширяване и разнообразяване на енергийния си портфейл", коментира и Джон Хопкинс, президент и изпълнителен директор на "Нюскейл пауър".


Компанията е активна в Източна Европа от две години насам. През март 2019 г. тя подписа със Societatea Nationala Nuclearelectrica SA (SNN SA) рамково споразумение за евентуално изграждане на централа в Румъния. През септември същата година последва същия меморандум с чешкия енергиен гигант ČEZ Group, а през февруари 2020 г. - с Украинския държавен научен и технически център за ядрена и радиационна безопасност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK