На живо

Коронавирусът в България: Здравното министерство пусна правилата за изборите (хронология)

Избрано от редактора

За трети пореден ден Единната информационна система отчете над хиляда нови случаи на инфектирани с коронавируса – 1246. По време на традиционния за четвъртък брифинг на здравните власти стана ясно, че националният ваксинационен щаб е предложил да се премине към четвърта фаза на ваксинация. Тя включва хора над 65 г. и такива с хронични заболявания. По-приоритетни от тях се оказаха компаниите от IT сектора, които са включени в третата фаза, стана ясно на брифинга след въпрос на "Дневник".


В късните часове на деня бяха обявени и здравните правила за парламентарните избори на 4 април.
Развитието на епидемията в страната през деня следете в хронологията.

Коронавирусът в България: Здравното министерство пусна правилата за изборите (хронология)

© Юлия Лазарова


Министерството на здравеопазването публикува тази вечер указания за провеждане на парламентарните избори на 4 април в условията на извънредна епидемична обстановка.


Освен очакваните указания за носене на маска и честа дезинфекция на ръцете и на повърхностите, се препоръчва при възможност в изборните секции да се осигурят отделни входни и изходни коридори. Местата за изчакване преди изборната секция трябва да са маркирани, така че да има разстояние от поне 1.5 м между гласоподавателите. Същата дистанция е задължителна и между членовете на секционната комисия и гражданите вътре в секцията. Входът към тъмната стаичка ще трябва да е към стена, за да се избегне докосване от избирателите на пердето. До машините за гласуване, където ги има, ще трябва да е поставен дезинфектант.


Подробности четете тук.


Коронавирусът в България: Здравното министерство пусна правилата за изборите (хронология)

© Юлия Лазарова


На прага на началото на т. нар. четвърта фаза от правителствения план за ваксиниране срещу COVID-19, в която са включени възрастните над 65 години и хората с хронични заболявания, Министерството на здравеопазването разпространи становищата на медицински експертни съвети за различни категории заболявания и здравословни състояния. Повече четете тук.

Полицаите, хванати да празнуват в заведение в Сандански, са обект на проверка. Това съобщи вътрешният министър Христо Терзийски, цитиран от БНР.


"Във въпросното заведение са присъствали 18 човека, от които четирима са служители на областната дирекция. Провежда се проверка, след която ще бъде изготвен доклад за евентуални дисциплинарни нарушения. Ние сме един от органите, който трябва да осъществява контрол по изпълненията на тези заповеди. Да ги нарушаваме не е най-добрият пример за нашето общество", каза Терзийски.


Прокуратурата в Сандански също се е самосезирала по случая и е разпоредила проверка на дирекция "Вътрешна сигурност".


За купона се разбира от клип в социалните мрежи. Тъй като е заведение, неговият собственик е застрашен с глоба 500 до 2000, а участниците със санкция между 300 и 1000 лева. Вчера се разбра, че събитието е организирано от горски, който е станал баща.

Ваксинирането срещу COVID-19 на членовете на секционните избирателни комисии ще е в последния момент, макар и Централната избирателна комисия (ЦИК) да е съкратила сроковете за назначаването им.


Вместо до 9 март комисиите трябва да бъдат назначени до 1 март, за да може да започне ваксинирането, обявиха днес от ЦИК.


Подробности - тук.

Новите случаи на инфектирани с вируса се увеличават с 12% на едноседмична база, при минимална разлика в направените тестове, които намаляват с 1%. Броят на оздравелите на практика се задържа същият при сравнение за посочения времеви период. С 30% намаляват починалите.


Още тенденции в развитието на епидемията в България – тук.


Компаниите от IT сектора са включени в третата фаза от правителствения план за ваксиниране

Компаниите от IT сектора са включени в т. нар. трета фаза от правителствения план за ваксиниране срещу COVID-19, като така се очертават като по-приоритетна група от възрастните над 65 г. и хората с хронични болести, които попадат в т нар. четвърта фаза. Това стана известно от отговорите на здравните власти на традиционния за четвъртък брифинг за ситуацията с коронавируса в страната.


"Трета фаза обхваща хора, които са от критичната инфраструктура за функциониране на обществените процеси – това е една голяма група, която може би не е съвсем коректно изредена в заповедта", каза председателят на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос на "Дневник" за публикувани редица съобщения в социалните мрежи за организация от страна на големи частни IT компании за ваксиниране срещу COVID-19 на техни служители.


Подробности - тук.

Директна готовност за ваксиниране срещу COVID-19 имат 27% от хората. 48% не биха се ваксинирали, а 24% се колебаят. Данните са от изследване "лице в лице" на "Галъп интернешенъл", проведено между 4 и 12 февруари сред 1011 пълнолетни българи в цялата страна. Около 1% твърдят, че вече са се ваксинирали.


Не биха се ваксинирали най-вече младите групи от София и по-големите населени места, сочи още изследването.


16% от участвалите в допитването директно са декларирали че са прекарали болестта – леко или тежко. Всеки десети преболедувал определя случая си като сравнително тежък.

Всеки втори българин смята, че пандемията е променила цялостния начин на живот

Близо година след началото на пандемията от COVID-19 почти всеки втори българин смята, че тя е променила не просто отделни аспекти от ежедневието ни, а цялостния ни начин на живот. Tова показват резултатите от последното национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 8 - 15 февруари. След близо десет месеца по-голяма или по-малка социална изолация, над една трета от хората споделят, че изпитват психологически и емоционален дискомфорт, поради ограничените контакти с близките си, страха от вируса, сериозните трансформации в обичайния им начин на живот и работа.


Подробности - тук.

Доц. Кунчев: Няма установени случаи на южноафриканския и бразилския вариант на коронавируса

Коронавирусът в България: Здравното министерство пусна правилата за изборите (хронология)

© Велко Ангелов


В страната все още няма установени случаи на инфектирани с южноафриканския и бразилския вариант на коронавируса. Това съобщи по време на брифинга на здравните власти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


Разликата между областта с най-висока заболеваемост - Кюстендил и тази с най-ниска - Търговище вече е 18-19 пъти, каза още Кунчев. В Кюстендил процентът на положителните проби, които са с по-заразния британски вариант на вируса, е твърде висок. Засега разпространението му все пак е относително бавно, но той ще стигне и до останалите части на страната, прогнозира доцентът.


"Няма особена динамика в ситуацията на Балканите и в Европа. Почти запазваме мястото в класацията си по смъртност и заболеваемост. На 25-то място сме в ЕС и на 5-то място на Балканите. Заболеваемостта е 127.4 на 100 хил. души, а смъртността е 7.3 на 100 хил.", отчете още Кунчев.

Костадин Ангелов: Няма наплив и натиск към лечебните заведения

Коронавирусът в България: Здравното министерство пусна правилата за изборите (хронология)

© Велко Ангелов


"Доволни сме от постигнатите резултати. Няма наплив и натиск към лечебните заведения, въпреки повишението на случаите на инфектирани с коронавируса". Това каза по време на днешния брифинг на здравните власти здравният министър Костадин Ангелов. Заетостта на болничните легла в страната е 40% за неусложнени случаи и 42% на интензивните легла. Най-висока заетост на интензивните легла има в Благоевград, Разград, Силистра, София област и Хасково, а за неусложнени - 81% в Благоевград и 57% в област Плевен.


Тенденцията за нарастване на случаите отчете и ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски. Увеличението на заболеваемостта е с 24% на базата на 100 хил души - 173 човека към момента. Такива са били нивата на 22 октомври миналата година, обясни той. Кривата на нарастване все още не е толкова остра, единствено в Кюстендил има експоненциално нарастване. От 4 седмици смъртността е на приливи и отливи и се колебае между увеличение от 7 и 9%. Нивата в момента отговарят на тези от 5 ноември 2020 г., като нарастването все още не е експоненциално. Директорът на ВМА отчете и увеличението в заетостта на болничните легла – през миналата седмица то е било 30%, а тази сутрин вече е 40%, което е тенденция и в софийските болници.

Сериозно разминаване в официалните данни за очакваните ваксини

Националният ваксинационен щаб предлага на здравния министър да се премине към четвърта фаза на ваксинация, съобщи председателят му проф. Красимир Гигов по време на брифинга на здравните власти. Тя включва хора над 65 г. и такива с хронични заболявания. Според него, когато се включат тези хора, ще може да се премине към по-усилено ваксиниране в събота и неделя, което към момента е с ниски стойности, което се дължи и на факта, че част от хората не се явяват на ваксинация.


До края на месеца в страната се очакват 100 хил. ваксини, каза Гигов. Минути след него изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов каза, че до края на месеца се очакват 240 хил. дози.


През март очакваните дози са над 500 хил., съобщи още Кирилов. Становище от Европейската агенция по лекарствата за евентуално одобрение на ваксината на "Джонсън & Джонсън" се очаква в средата на следващия месец, като тя е еднодозова.


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обясни, че ваксинацията срещу COVID-19 е негов основен приоритет.

"Дневник" излъчи на живо традиционния за четвъртък брифинг на здравните власти.

Проф. Коста Костов: Призовавам преболедувалите да изчакат с ваксинацията

Коронавирусът в България: Здравното министерство пусна правилата за изборите (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Покачването на нивото на заразените е свързано със слабия темп на ваксинация у нас. Това каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов, председател на функциониралия през миналата година експертен съвет към правителството. "Все още не сме ваксинирали най-уязвимата част от обществото – около милион и половина души, а това е рисково", заяви той.


"Призовавам преболедувалите да не се ваксинират. Нека да изчакат. Имаме недостиг на ваксини. Нека да минат първо тези, които най-много се нуждаят", апелира Костов.


Ваксинационната програма се бави в момент, в който настъпват нови варианти на вируса, подчерта той. "Предстои месец в повишен риск и в този месец трябва да сме много осторожни в освобождаването на мерките."


За ваксините, които се прилагат в две дози, Костов прогнозира, че най-вероятно след няколко месеца ще се наложи трета доза. Еднодозовата ваксина на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън") има това предимство, че е тествана в условия на новия щам в Южна Африка, въпреки че й се дава 66% ефективност, каза още проф. Костов.


"Една година говорихме за ваксини, но не успяхме да се подготвим добре, изгубихме време и не успяхме да създадем ваксинационни центрове", обобщи Костов.

Коронавирусът в България: Здравното министерство пусна правилата за изборите (хронология)

© Велко Ангелов


От Министерството на здравеопазването съобщават, че са изпратили до Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари препоръки за прилагането на ваксините срещу COVID-19 сред рисковите групи от населението. Препоръките са изготвени от експертните съвети към министъра на здравеопазването в отговор на постъпилите от общопрактикуващи лекари въпроси, свързани с предстоящото им участие във ваксинационната кампания. От министерството ще уведомяват съсловните организации при всяка актуализация в кратките характеристики на ваксините.


Препоръките могат да се прочетат тук.

Най-много положителни случаи в София

Сред новите 1246 регистрирани случаи на инфектирани със SARS-CoV-2, най-много са отчетени в
област София (град) – 369, следват Бургас – 137, Пловдив – 72, Плевен – 68, Варна – 60, Кюстендил - 55, Благоевград – 53, Враца – 49, Шумен – 48.

От направените 11 545 теста по-голям е дялът на PCR - 6001, антигенните са 5544.

"Имаме единични сигнали от граждани, че личните им лекари по-скоро отказват да ги записват и включват в някакви предварителни списъци. Те не са задължителни - това беше вид самоинициатива от наша страна". Това обясни пред "Нова телевизия" председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.


Миндов добави, че не познава лекар, който да отказва да направи ваксини. "Това е регламентирано в нашите задължения по договор със Здравноосигурителния фонд. Нито на правна, морална или етична база може да има някого, който да откаже да постави ваксина на този етап", каза д-р Миндов. Той посочи, че в сряда лекарите в София са получили писмо от Столичното РЗИ, че вече е налична ваксината на AstraZeneca.


Вчера по време на посещение във Враца здравният министър Костадин Ангелов определи като недобра практика поведението на някои лични лекари, които препоръчват на своите пациенти да не се ваксинират. "За мен като лекар това е неразбираемо. Грешна е стратегията да изчакаме недоверието ни да се превърне в доверие", каза Ангелов.

В 10.00 ч. в Министерски съвет традиционния за четвъртък брифинг на здравните власти във връзка с актуалната епидемична обстановка ще дадат министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, изпълнителният директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски, директорът на "Пирогов" Асен Балтов и зам.-председателят лекарския съюз Николай Брънзалов.


"Дневник" ще излъчва брифинга на живо.

Коронавирусът в България: Здравното министерство пусна правилата за изборите (хронология)

© Георги Кожухаров


Учениците от 5, 10 и 11 клас се връщат в класните стаи за присъствено обучение, което ще продължи до 2 март. Респективно към онлайн обучение отново преминават 7,8 и 12 клас, които учеха присъствено за две седмици от 4 февруари досега. Ротационният принцип е според заповедта на здравния министър Костадин Ангелов. След две седмици в клас отиват учениците от 6,9 и 12 клас.


В учебните заведения в малките населени места, в които има само по една паралелка в съответния клас, присъственото обучение е за всички ученици от понеделник. Учениците от 1 до 4 клас в цялата страна продължават да се обучават присъствено, което е факт от началото на януари.

Броят на хоспитализираните плавно расте

Новоинфектираните със SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19) за последното денонощие, които са регистрирани, са 1246, така за трети пореден ден броят им е над 1000. Положителните проби са 10.6% от общо направените 11 545 теста. Активните случаи са 24 710, сочат данните на Единната информационна система.


Оздравелите за денонощието са 564. Увеличават се хоспитализираните - към момента са 3613 човека, от тях 296 в интензивно отделение. Починали за посочения период са 41 човека.


Новопоставените дози ваксина са 4582.


Още тенденции за развитието на епидемията в България – тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK