Коронавирусът е променил начина на живот на всеки втори българин, твърди проучване

Коронавирусът е променил начина на живот на всеки втори българин, твърди проучване


Близо година след началото на пандемията от COVID-19 почти всеки втори българин смята, че тя е променила не просто отделни аспекти от ежедневието ни, а цялостния ни начин на живот, това показват резултатите от последното национално-представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 8 - 15 февруари. То е направено сред извадка от 1007 пълнолетни граждани.


За една четвърт от българите пандемията не е предизвикала значителни промени, като това са предимно жители на селата и хора с по-нисък статус, чийто живот принципно е с по-малко социални контакти, отбелязват социолозите.


След близо десет месеца по-голяма или по-малка социална изолация, над една трета от хората посочват, че изпитват психологически и емоционален дискомфорт, поради ограничените контакти с близките си, страха от вируса, сериозните трансформации в обичайния им начин на живот и работа.
Значителен дял от анкетираните посочват и съвсем конкретни промени, някои от които могат да продължат и в бъдеще. 17.2% са започнали да ползват повече технологии. В 13.6%, или в над 300 000 домакинства, някой е преминал към работа от вкъщи.


12.4% отчитат загуба на доходи заради пандемията. 4.5% са домакинствата, в които някой принудително е останал вкъщи, заради дистанционното обучение на децата. Също толкова, или малко над 130 000, са семействата, в които техен близък се е завърнал от чужбина. Във всяко шесто семейство заявяват, че някой от тяхното най-близко обкръжение се е разболял от COVID-19.


Що се отнася до образованието, въпреки като цяло положителните оценки на родителите за адаптацията на системата, 61.6% одобряват поетапното връщане на по-големите ученици в клас на ротационен принцип. Решението се подкрепя в още по-голяма степен от родителите на ученици, където достига 78%. 67.4% одобряват присъственото обучение на всички малки ученици.


Проучването откроява и една тревожна тенденция - за мнозинството от българите ваксинационната кампания не е започнала убедително. Освен това само 10 на сто от анкетираните изразяват желание за бързо ваксиниране, което е спад от 4 на сто спрямо декември.


В същото време 51.9% не възнамеряват да се ваксинират, а 36.8% се колебаят и решението им ще зависи точно от хода на тази кампания.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK