И ИТ компаниите също: щабът потвърди, че те са в приоритетната група за ваксини

И ИТ компаниите също: щабът потвърди, че те са в приоритетната група за ваксини

© Лили ТоушекКомпаниите от ИТ сектора са включени в т.нар. трета фаза от правителствения план за ваксиниране срещу COVID-19. Това стана известно от отговорите на здравните власти на традиционния за четвъртък брифинг за ситуацията с коронавируса в страната. Така те влизат като приоритетна група от възрастните над 65 г. и хората с хронични болести, които попадат в т.нар. четвърта фаза. Други въпроси кои още ще бъдат ваксинирани в третата фаза обаче останаха без отговор.


"Трета фаза обхваща хора, които са от критичната инфраструктура за функциониране на обществените процеси - това е една голяма група, която може би не е съвсем коректно изредена в заповедта", каза председателят на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос на "Дневник". Той беше зададен, за да изясни публикуваните съобщения в социални мрежи през последните дни на хора, които съобщават, че вече са ваксинирани с първа доза и работят в ИТ компания.


В статуси се обсъжда ваксинирането на служители на ИТ компании, телекоми и банки, като потребителите не съобщават имена на фирмите. Но предизвикват интереса на други как са успели, дали и тяхната фирма може да бъде включена в настоящото ваксиниране и на какъв принцип. На тези въпроси засега няма официален отговор.
Темата, поставена от "Дневник", не цели противопоставяне на различни групи от обществото за степента на тяхната приоритетност, а да изясни реда и логиката на ваксинационния план, по който продължава да има неясноти. До момента първите две фази показват, че желаещите в тях са по-малко от планираните за ваксиниране, а има много хора, които искат да се ваксинират, но техният ред е след фазите и никой не може да прогнозира кога ще дойде.


Как ИТ компаниите се оказаха приоритетни


"Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности" е дословното описание на хората, които влизат в третата фаза според разделението на приоритетните групи за ваксиниране срещу COVID-19. Мутафчийски обясни, че тя е еднаква с описаните от Центъра за контрол на заболяванията (CDC) в САЩ.


По думите му в третата фаза на CDC попадат ИТ компании и медии. Справка в препоръките на институцията в САЩ показва, че това е вярно, но има и важен нюанс, който не бе споменат на брифинга. Според инструкциите на CDC ИТ компаниите и медиите са определени като "служители от първостепенно значение" (на англ. език essential workers), но те са след приоритетна група, в която попадат възрастните на и над 75-годишна възраст.


Според приоритетите на CDC преди ИТ служители и журналисти са още пожарникари, полицаи, работещите в хранителната и земеделската индустрия, във фабриките и магазините. В една фаза (наречена 1c) в САЩ заедно с ИТ компаниите и медиите са възрастните от 64- до 75-годишна възраст, хората с хронични заболявания, които са рискови за усложнения при разболяване от COVID-19. Според българския план обаче тези хора попадат в четвъртата фаза, тоест са след ИТ служители и работещи в медии.


Кои са приоритетните ИТ компании


В социалните мрежи от няколко дни се разпространяват статуси за ваксиниране от хора, работещи в големи частни ИТ компании, които имат офиси в България, или от техни познати. Едната известна на "Дневник" фирма (и по писмо на читател до редакцията) е за онлайн разплащания, другата е за разработка на софтуер.


Обобщено съдържанието на публикациите е, че на служителите е обявено, че могат да бъдат ваксинирани във Военномедицинска академия (ВМА, болницата, на която начело е ген. Венцислав Мутафчийски) и затова се изготвят предварителни списъци с желаещи. И в началото на седмицата на някои служители във фирмите (и на техни близки, които не работят в дадената компания) вече е поставена първа доза. Ваксината е на "Астра Зенека"/Оксфорд.


По думите на Мутафчийски ИТ фирмите, при които вече са започнали организацията за ваксиниране и поставянето на дози, са "директно свързани с "Информационно обслужване" (държавната фирма - бел. авт.), с Министерството на здравеопазването и Здравната каса".


Никой друг от участниците в брифинга не коментира ваксинираните на служители от ИТ сектора, от кои фирми са. Здравните власти и щабове не отговориха на въпроса какви са редът и принципът, по които тези фирми да уговорят ваксиниране срещу COVID-19 на желаещите си служители. ИТ секторът е голям и с разнообразни дейности и заетите в него по данни на бранша са 60 - 70 хил. души.


Според други непотвърдени информации ваксини се поставят и на служителите на банки и на тези от телекомуникационните оператори.


От щаба обаче не дадоха ясни отговори по темата - кои други извън ИТ и споменатите няколко пъти медии влизат в разширеното понятие за критичните обществени процеси.


Какво остана (не)ясно за третата фаза


На въпрос на "Дневник" дали има противоречие между приоритетното ваксиниране на служителите в ИТ компаниите (където работят предимно млади хора, много често дистанционно) преди възрастните над 65 години и хората с хронични болести (които са рискови за усложнения при заразяване с коронавируса) не бе даден ясен отговор.


"Какво противоречие има в това да се ваксинира и млад лекар, и млада сестра, въпреки че не са възрастни", коментира ген. Венцислав Мутафчийски, въпреки че въпросът въобще не сравняваше работещите в системата на здравеопазването, които очевидно работят в най-рискова среда заради всекидневния контакт с болни.


"Млади хора са и в армията, млади хора са и в Министерството на вътрешните работи, млади хора са и в медицинските служби", коментира и председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов, фокусирайки се върху възрастовия аспект от въпроса, а не за развиване на усложнения и дори застрашаване на живота при евентуално заразяване.


Според разписаното от CDC в третата фаза в САЩ (наречена 1c) са включени и хората, работещи в секторите: транспорт и логистика, финанси, енергетика, правосъдие, комуникации. Такава конкретика липсва в българския план за ваксиниране срещу COVID-19. На брифинга в четвъртък така и не бе отговорено дали в третата фаза в България се предвижда ваксиниране на работещите в мобилните оператори, банките, служителите в магазините.


Досега здравните власти са посочвали официално и в публични изказвания следните групи от населението, които се вписват в третата фаза: служители на АЕЦ "Козлодуй", ВиК дружества, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители, изборната администрация, членовете на Висшия съдебен съвет, служителите в министерствата и работещите в медиите.


Започва и четвъртата фаза


На брифинга в четвъртък бе повторено, че в близките дни ще започне и ваксинирането на хората в т.нар. четвърта фаза, в която попадат възрастните над 65 години и хронично болните. Това по думите на министъра на здравеопазването от сряда и на председателя на ваксинационния щаб от четвъртък се предлага, защото голяма част от предварително заявилите желания досега не се явяват на уречения ден и час за ваксиниране.


"По списъци, които идват в "Пирогов" от Регионалната здравна инспекция, при заявени 150 желаещи реално се явяват не повече от 50", твърди директорът на болницата проф. Асен Балтов. По думите му това не води до изхвърляне на неупотребени дози, защото флакон се отварял само ако има достатъчен брой желаещи на място.


За ваксинирането срещу COVID-19 при личните лекари - тук
За разпространението на британската мутация на коронавируса в България - тук
Препоръки при работа в офиса по време на COVID епидемия - тук
Препоръките на Световната здравна организация за ваксината на "Астра Зенека" - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK