Съдът отхвърли иска на прокуратурата за забрана на организаторите на Луков марш (допълнена)

Съдът отхвърли иска на прокуратурата за забрана на организаторите на Луков марш (допълнена)

© Юлия ЛазароваСофийски градски съд с решение от 16 февруари 2021 г.отхвърли иска на прокуратурата за заличаване регисграцията на сдружението Български национален съюз "Еделвайс" (БНСЕ), който всяка година организира шествието в памет на ген. Христо Луков, известно като Луков марш..


Ако съдът беше уважил иска на прокуратурата, това щеше да е първата съдебна забрана на неправителствена, гражданска организация след 10 ноември 1989 г.


Съдът не прие доводите на прокуратурата, че сдружението насажда етническа и религиозна омраза, тъй като ги намира за недоказани. Конституцията не позволява да бъдат заличавани организации, които не извършват незаконна дейност и при чиито публични прояви не е установено нарушение на обществения ред, посочва съдът.
По време на делото съдия Венета Цветкова възложи и експертна историческа справка за личността на ген. Христо Луков, и също за летеца Димитър Списаревски, за един от лидерите на ВМРО Тодор Александров, и за други фигури от историята, които също се честват от БНСЕ. Експертната историческа справка беше изготвена и представена пред съда от директора на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев.


По закон - член 202 от Гражданския процесуален кодекс ("Съдът не е длъжен да възприема заключението на вещото лице, а го обсъжда заедно с другите доказателства по делото") - съдът може да не се съобрази с поръчаната експертна оценка, дори ако тя не е оспорена от никоя от страните, но следва да изложи мотиви, обосноваващи преценката му за годността на експертизата.*


"Както личността на Л. (ген. Луков - бел. ред.), така и същността на СБНЛ (Съюза на българските национални легиони - бел. ред.) не са еднозначни и са многопластови в исторически аспект, като търпят развитие с годините, поради което автоматичното привързване на идеологията на сдружението единствено с историческите анализи за извършвана от СБНЛ антисемитска дейност и при подражаване на нацисткия модел по отношение на организацията и униформите, е необосновано. От една страна, предвид заслугите на Л. като военен експерт и приносът му за укрепване на българската армия в периода между двете войни, както и липсата на каквито и да е доказателства за антисемитска дейност на същия или нацистка пропаганда, генералът, както сочат и свидетелите, е митологизиран именно заради военните си заслуги за запазване териториалната цялост на държавата с осигуряване защита чрез укрепване на българската армия. От друга страна, СБНЛ също се свързват и като носители на родолюбиви идеи за единение на нацията и държавната територия. Следователно, не може автоматично да се приеме, че организираните шествия и чествания са проводник на забранени идеологии и разпалват към етническа, расова или верска омраза" - се казва в решението на съда.


През януари 2020 г. прокуратурата възложи на ДАНС да извърши проверка на БНСЕ и по-късно поиска от СГС да заличи регистрацията с мотиви, че сдружението насажда расова, етническа и религиозна вражда и освен това е създало военизирана структура, тъй като органирирало военизирани игри. На първото съдебно заседание бяха разпитани свидетели, които отрекоха игрите им да имат военен характер.


Любопитна подробност от експертната справка е, че и легионерският съюз, който е бил изключително съставен от гимназисти и студенти, и РМС /Работническият младежки съюз/ са били преследвани от официалните български власти /призовавани и предупреждавани да преустановят дейността си/ през периода на неутралитета на Царство България, обявен в началото на Втората световна война през септември 1939 и запазен до 1 март 1941 г.


Решението на съда идва сред силен натиск и съпротива от различни организации и партии и отляво, и отдясно, като БСП излезе и със специална декларация, да бъде забранен Луков марш. Министерството на външните работи остро осъди шествието, а социалните мрежи се изпълниха с противоречиви коментари.


Тази година шествието беше разделено на малки групи от полицията сред безпрецедентно полицейско присъствие от НДК до къщата на ген. Луков. В речите на ръководителите на съюза - Звездомир Андронов и Пламен Димитров, преобладаваше остър протест и нападки срещу властите заради опита за забрана на организацията им, възхвала на историческите примери на патриотизcм, но не се чуха ксенофобски елементи.


Решението на съда можете да прочетете тук.
То може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.


От прокуратурата засега няма коментар.


* Това изречение е добавено в статията в 19:50 на 19 февруари 2020 г. с цел да внесе повече контекст за решението на съда и ролята на експертизата на доц. Михаил Груев в него. Решение на Върховния касационен съд от 2019 г. ясно посочва каква е правната ситуация: "Съдът не е длъжен да възприеме заключението на вещото лице дори да не е оспорено от страните. Заключението на експертизата се преценява съобразно всички доказателства по делото, неговата пълнота, яснота и обоснованост (чл.202 ГПК). Оценката на заключението на вещото лице във всички случаи следва да се мотивира от съда. Същото се отнася и за противоречивите експертизи, при които съдът трябва да обоснове защо възприема или не всяка от тях."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK