Без дебати депутатите разрешиха на общините да спират замърсяващите автомобили

Без дебати депутатите разрешиха на общините да спират замърсяващите автомобили

© Надежда Чипева, КапиталБез дебати с 82 гласа "за" и нито един против парламентът даде право на общините с наредби да въвеждат зони с ниски емисии на въглероден двуокис и да забраняват в тях движение на коли, които замърсят въздуха над определени норми. Това стана с промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. В определените нискоемисионни зони общината може да ограничи и използването на определени групи горива за отопление.


Ограниченията няма да важат за автомобилите на МВР, Спешна помощ и превозните средства на градския транспорт.


Границите на зоните и при какви условия ще има ограничения трябва да решат съответните общински съвети. Идеята е мярката да се прилага в големите градове, където автомобилният трафик е по-интензивен и транспортните средства оказват по-голямо влияние върху качеството на въздуха.
За улеснение на общините от юли се очаква поетапно да започне разделяне на леките и лекотоварните автомобили до 3.5 тона в пет категории на база отделяните вредни емисии. Замърсяването ще се измерва при техническите прегледи, като всяко превозно средство ще бъде снабдено със стикер и чип, съдържащи данни за неговата екологична категория.


С промените в закона депутатите прехвърлиха на местните власти и отговорността за контрола за нарушаване на ограниченията. В закона е записано, че той ще може да се извършва и с автоматизирани технически средства, а общините ще имат и достъп до регистрите на превозните средства, водени от МВР и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".


Според приетите днес текстове глобата за нарушаване на ограниченията за влизане в нискоемисионни зони е между 50 и 500 лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK