Върховният съд върна делото за конфликт на интереси срещу Александър Манолев

Заради скандала с къщите за гости Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката през април 2019 г., а междувременно и антикорупционната комисия започна производство срещу него.

© Велко Ангелов

Заради скандала с къщите за гости Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката през април 2019 г., а междувременно и антикорупционната комисия започна производство срещу него.Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на Административен съд - София-град, по дело от 2019 г., с което се потвърждава установен от антикорупционната комисия конфликт на интереси при бившия зам.-министър на икономиката и бивш член на управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" Александър Манолев. Върховните магистрати върнаха делото за ново разглеждане от нов състав, съобщиха от съда.


Според тричленен състав на ВАС първоинстанционният съд не е преценил всички доказателства и съображения на страните и делото трябва да се преразгледа.


Какво реши първата инстанция и как се стигна до процеса


Срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев се води и наказателно дело, по което той е обвинен от прокуратурата в злоупотреба и фалшифициране на документи с цел получаване на европейска помощ. Разследването срещу Манолев започна през 2019 г. заради луксозната къща за гости край Сандански, която обаче никога не е използвана като туристически обект, а като личен имот на семейството му.
Заради скандала той подаде оставка като зам.-министър на икономиката през април 2019 г., а междувременно и антикорупционната комисия започна производство срещу него.


В записите, изтекли миналото лято в публичното пространство, за които се твърди, че са с гласа на премиера Бойко Борисов, се чуват думите: "Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем. Аз го предупредих. Там и кметът ще изгори. Но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева. Един нема да пощадя от наш'те."


Според решението на антикорупционната комисия КПКОНПИ той е в конфликт на интереси покрай къщата за гости и му наложи 10 хил. лв. глоба.


КПКОНПИ твърди, че докато е бил зам.-министър, той е участвал и в управата на Държавен фонд "Земеделие", който е диспечер и контрольор на средствата от ЕС по Програмата за развитие на селските райони, финансираща строителството на обекти за селски туризъм.


Прокуратурата пък твърди, че Манолев е действал с подставено лице за къщата си за гости край Сандански - формално получател на средствата е фирма на Ана Димитрова, дъщеря на детегледачката на сем. Манолеви. Освен това стана известно, че Димитрова е представяла неверни документи, че е земеделски производител, за да ползва европомощите.


"От 5 май 2017 г. до момента на освобождаване на 18 април 2019 г. от длъжността заместник-министър на икономиката и член на управителния съвет на ДФ "Земеделие" Манолев е притежавал всички възможности за упражняване на влияние на всички структурни звена в ДФ "Земеделие", като голяма част от посочения период съвпада с петгодишния мониторингов период върху последващото изпълнение на договора за къщата за гости", се казва в съдебното решение на Административния съд - София-град. Магистратите допълват, че за това време областната дирекция на фонда не е наредила нито една проверка в свързаната с Манолев къща за гости.


"Това представлява сигурна индиция, че Манолев като член на управителния съвет на ДФ "Земеделие" е действал в частен интерес на свързаната с него фирма, при наличие на всички възможности като лице, заемащо съответната висша държавна позиция, и е използвал същата, за да окаже влияние върху съответните лица, на които е възложен контрол", приема първата инстанция.


Защо Върховният съд връща делото


"Бланкетното посочване, че Манолев е "имал възможност за оказване на влияние, което се доказвало от последващите действия на контролните органи", преповтаря дословно мотивите на антикорупционната комисия и не е собствен извод от фактическа и правна страна на съда, подчертават обаче върховните магистрати.


Отделно от това не става ясно и кои точно са тези "всички възможности за упражняване на влияние върху структурни звена в Държавен фонд "Земеделие" и в частност спрямо Регионалния технически инспекторат при Областна дирекция - Благоевград, на ДФ "Земеделие" от страна на Манолев, се отбелязва в решението на ВАС.


В решението си Административният съд - София-град, потвърди, че бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев е в конфликт на интереси. Манолев нашумя покрай скандала с луксозните къщи за гости, строени с пари по европроекти за селски туризъм, а ползвани като частни имения.


Според чл. 236, ал. 2 от Гражданско-процесуалния кодекс към решението си съдът излага мотиви, в които се посочват исканията и възраженията на страните, преценката на доказателствата, фактическите констатации и правните изводи на съда. В мотивите на съдебното решение първоинстанционният съд трябва да изложи фактите и обстоятелствата, които е приел за установени въз основа на преценката на събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, и по вътрешно убеждение.


Според установените обстоятелства, съдът трябва да квалифицира фактите и да направи съответните правни изводи, които също следва да бъдат изложени в мотивите на решението. В настоящия случай обаче това не е направено и съставлява нарушение. Това е и пречка последната инстанция да извърши контрол за материална законосъобразност на проверяваното решение, посочват от съда.


При новото разглеждане на делото трябва да бъдат установени всички факти и обстоятелства от значение за спора и подведени под съответните материалноправни норми за изясняване на основните спорни въпроси по делото, включително и след обсъждане на всички възражения на страните в процеса.


Решението на ВАС е окончателно и предстои делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на Административния съд - София-град.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK