Кои хора от рисковите групи да се ваксинират: препоръки на здравните експертни съвети

Кои хора от рисковите групи да се ваксинират: препоръки на здравните експертни съвети

© Велко АнгеловНа прага на началото на т. нар. четвърта фаза от правителствения план за ваксиниране срещу COVID-19, в която са включени възрастните над 65 години и хората с хронични заболявания, Министерството на здравеопазването разпространи становищата на медицински експертни съвети за различни категории заболявания и здравословни състояния, включително сърдечни заболявания, ревматологични, кръводарители и бременни.


Становищата не бива да се считат за универсално указание как да се постъпи, защото се разчита на преценката на отделните специалисти, които познават състоянието на пациентите си. В публикациите на експертните съвети има редица медицински термини. "Дневник" обобщава по-общите послания, като посочва линковете, където може да бъде прочетена по-подробната информация.


Специалност "Кардиология"
В становището е записано, че сърдечно-съдовите заболявания се асоциират с по-тежко протичане на COVID-19 и по-висока смъртност. Затова експертният съвет препоръчва приоритетно да бъдат ваксинирани "пациентите с напреднали сърдечно-съдови заболявания". Специалистите, които съветват здравното министерство, обобщават, че до момента не са известни противопоказания тези пациенти да бъдат ваксинирани с някои от трите вече одобрени за употреба продукти на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех", "Модерна" и "Астра Зенека"/Оксфорд. (Становището четете тук)


Приоритетни според експертните съвети са и хората с ендокринологични заболявания, както и пациентите с белодробни заболявания.


Специалност "Трансфузионна хематология"


Тази специалност засяга кръводаряването. В становището на експертния съвет е записано, че датата на ваксиниране и вида на ваксината имат "пряко отношение към подбора на дарителите на кръв и кръвни съставки и сроковете за отлагане от даряване". От текста не става известно какви са зависимостите. Посочено е единствено, че най-много 28 дни след ваксиниране може да бъде дарявана кръв. (Становището четете тук)


Специалност "Трансплантология"


Препоръките на експертния съвет сочат, че трансплантираните може да се ваксинират срещу COVID-19 месец след трансплантацията, като при бъбречно трансплантираните срокът е по-дълъг - три месеца след операцията.


Тъй като заради след трансплантация пациентите са на имуносупресивна терапия, ефективността на ваксината се счита, че ще е по-ниска. Затова тези пациенти трябва да продължат да спазват противоепидемичните мерки, а по възможност да бъдат ваксинирани и членовете на техните семейства. (Становището четете тук, като то е идентично със становището на специалност "Нефрология")


Специалност "Ревматология"


Експертният съвет твърди, че и с трите одобрени досега ваксини срещу COVID-19 могат да бъдат имунизирани пациентите с ревматологични заболявания, като е "най-добре ваксинацията да се извърши, когато заболяването е в ремисия или с ниска болестна активност". В становището са записани и конкретни препоръки за лекарствени продукти преди и след ваксинацията. То може да бъде прочетено тук.


Специалност "Клинична имунология"


За ваксинирането на хората с автоимунни, онкологични и имунодефицитни заболявания трябва да бъде преценено моментното им състояние от личния лекар и от лекар-специалист, съветва експертният съвет. Тези пациенти могат да се ваксинират, ако :

- имат компетентна имунна система с възможност за иницииране на очакваната имунна реакция срещу ваксиналния продукт
- са в ремисия на основното заболяване, без клинични и лабораторни данни за обостряне или рецидив на процеса
В становището са изброени конкретни противопоказания и ограничения. Пълния текст четете тук. Препоръките на експертния съвет в специалност "Хематология" са тук, тук, тук и тук.


Специалност "Клинична алергология"


В най-общия случаи хората с алергии могат да се ваксинират срещу COVID-19 с всеки от трите вече одобрени продукта. В становището е записано, че единствено хората с много тежки алергични реакции или анафилактичен шок към някои лекарства, храни, ужилване "трябва да бъдат обсъдени за освобождаване от имунизация".


В препоръките се предлага и т. нар. антиалергичен чадър, което представлява пиене на противоалергични хапчета (антихистамини) няколко дни преди и след ваксинирането. Подробното становище е тук. Не се съобщава за противопоказания при хората с хронични кожни болести.


Специалност "Гастроентерология"


Мнението на експертния съвет е, че срещу COVID-19 могат да бъдат ваксинирани "всички пациенти с хронични гастроентерологични и чернодробни заболявания", като тези, които са в остра фаза на заболяването, трябва да отложат докато състоянието им се подобри.


Пациентите, които се лекуват с кортикостероиди, трябва да се ваксинират "след редукция на дозата до възможно най-ниски нива. (Пълният текст на становището е тук.)


Специалност "Акушерство и гинекология"


В становището на този експертен съвет е записано кратко, че бременните не трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, но не са изброени аргументи. Жените, които планират да имат дете, може да бъдат ваксинирани най-рано половин година преди да забременеят.


Важно е обаче да се отбележи, че в листовките и кратките характеристики на трите одобрени ваксини е записано, че продуктите са малко изследвани върху бременни и затова не се правят директни препоръки за тяхната употреба. (Още за ваксинирането срещу COVID-19 и бременността - тук.)


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2624 Разстроено

  "Становищата не бива да се считат за универсално указание как да се постъпи, защото се разчита на преценката на отделните специалисти" - малко са специалистите, не са българи, ако нямат най-малко две(2) мнения - лично и професионално, в тесен и в широк кръг, по заповед и по съвест. Колкото повече се препоръчват "предимствата" на всяка група, възраст, пол, занятие, толкова повече хората ще се шашкат. Вместо да се обясняват предимствата на ваксинирането, поне почти като в началото - кашлицата в лактите, ръцете със сапун и вода по 1 минута, маските на лицето, вкл и нослето... ТЕ разделят, за КОЙ ли път, съмняващите се, антиваксърите, ентусиазираните, апатичните, смелите, сръчните... Дози, бройки, температури, но без елементарни ПРОСТИ правила. Хаосът продължава да ражда недоносчета...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  МЗ хубаво е събрало становищата на специалистите от различните области на медицината но ,разпространило ли ги е сред личните лекари които съответно да обяснят на пациентите?

 3. 3 Профил на pak_pitam
  pak_pitam
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#2] от "star bastun":

  А Вие как мислите, след като са достигнали и до Дневник!
  Или само да напишем нещо тук !

 4. 4 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Ето още едно - (не)експертно мнение

  1. Бойко - Капо ди тути капи
  2. 400те избраници в сградата с петолъчката
  3. Всички които по една или друга причина се притесняват от преболедуване.

  Другите ги оставете на мира.

  master
 5. 5 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Засега поне бременните ка изключени от експеримента
  Което ги поставя в групата на ковид-убийците, но ще го преглътнат

 6. 6 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 490 Неутрално

  ИТ-специалистите, че е много опасно от къщи да се работи, и не мога аз, вместо да пиша тоя коментар от браузъра, да живея без специалната и страшно необходима апликация на дневник.бг

 7. 7 Профил на har30841771
  har30841771
  Рейтинг: 124 Неутрално

  Ваксинацията за мен ще е безплатна, ако някога си получа ред. Изглежда броят на ваксините не стига, искаше ми се като си идвам през май 2021 г. да съм вече ваксиниран. Но няма достатъчно брой ваксини, според скрйнншота:

  https://www.bilder-upload.eu/bild-dc865d-1613704599.jpg.html

  Но със скоростта на ваксиниране в Германия, ще трае цялата процедура на ваксинация в Баден-Вюртемберг поне 36 месеца. Има голяма степен на неефиктивност, но като зелените са на власт, не е за учудване.

 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#5] от "k_":

  ЗА съжаление вече има няколко бременни ,които са загинали поради ковид или след раждане с усложнения и ковид , което навежда на мисълта ,че е по добре да бъдат ваксинирани ,независимо от предписанията .

 9. 9 Профил на har30841771
  har30841771
  Рейтинг: 124 Неутрално

  До коментар [#5] от "k_":ЗА съжаление вече има няколко бременни ,които са загинали поради ковид или след раждане с усложнения и ковид , което навежда на мисълта ,че е по добре да бъдат ваксинирани ,независимо от предписанията .
  —цитат от коментар 8 на edin drugii


  Имаше една интересна статия, че бременна жена, заразена с Ковид-19, предава на детето си антителата на Ковид-19. Тоест детето и се ражда вече със защита срещу Ковид-19. Ако не ме лъже паметта, беше статия за Великобритания, със сигурност не мога да кажа.

 10. 10 Профил на har30841771
  har30841771
  Рейтинг: 124 Неутрално

  Като пътувах с автобус от централната автогара в София до Хасково, имаше хора в автобуса, които псуваха Бойко Борисов и смятаха, че заради да спечели гласове при пенсионерите им е дал повече пенсия. Баща ми не се оплаква от размера на пенсията си, имаше дори периоди, където той нето получаваше повече от мен бруто. Затова пък, освен първоначалната сума която получих, не съм получил нищо повече. Все още си спомня първият ми опит да си върна дълговете ми към него, дадох му 500 немски марки, беше навремето най-високата стойност на банкнота. Издължих се към 98% от сумата, която ми зае

 11. 11 Профил на har30841771
  har30841771
  Рейтинг: 124 Неутрално

  Баща ми, заради измяната на сестра ми, прехвърля цялото си имущество върху мен. По български закон, независимо какво желае баща ми, сестра ми минимален дял, който мисля да и платя само срещу подпис, тя много обича да прецаква.

  Направихме завещание на мое име, затова той получава безплатно живеене в мазето на една сграда, тя е моя собственост и преди да ми завещае парите си. Той има като сума пари толкова, колкото и аз. Иска да е на негово име за сигурност. Вярва ми, но не чак толкова много. Аз от парите му нямам интерес, би трябвало да му е станало ясно. Печеля сам и се издържам. Прави ми натиск да си намеря българска приятелка, което за мен не е приоритет. Ще ми се да имам наследник/ца. Баща ми изгони последната ми приятелка-германка, Биргит. Нещо я намрази от самото начало, а тя беше учтива, но тя не понасяше тогавашната приятелка на баща ми Минка. Аз гледах да не се меся и очаквах същото обратно. Но уви, той и намери паспорта, със сигурност беше го оставила на видно място, че е с 12 години по-възрастна от мен и има син на тогава 8 години, от друг мъж, от които получаваше издръжка.Беше началото на края, не след дълго след това се разделихме окончателно. Не можех да понасям да чувам само лоши думи за баща ми, тя озлобя срещу него.
  И много харесваше приятелите ми, май искаше да направи афера с тях, те всичките са заети и имат семейство.Един от приятелите ми твърди, че е кръстил сина си на мое име, за което му давам парина помощ. Малко е тъмен като при негрите, едвам можех да си затворя устата за изказване на мнение. Иначе е игрив, ходихме с баща му в парка, дадох му 100 лв да му купи някакъв подарък. Наистина е мило, че дава името на сина си на мен. Аз знам само него, жена му не съм я виждал с много години, както ми разказа той, работила в Хасково. Баба и на нея живее на около 300 м. от къщата, като дете съм я посещавал, бил съм вкъщата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK