Кои хора от рисковите групи да се ваксинират: препоръки на здравните експертни съвети

Кои хора от рисковите групи да се ваксинират: препоръки на здравните експертни съвети

© Велко АнгеловНа прага на началото на т. нар. четвърта фаза от правителствения план за ваксиниране срещу COVID-19, в която са включени възрастните над 65 години и хората с хронични заболявания, Министерството на здравеопазването разпространи становищата на медицински експертни съвети за различни категории заболявания и здравословни състояния, включително сърдечни заболявания, ревматологични, кръводарители и бременни.


Становищата не бива да се считат за универсално указание как да се постъпи, защото се разчита на преценката на отделните специалисти, които познават състоянието на пациентите си. В публикациите на експертните съвети има редица медицински термини. "Дневник" обобщава по-общите послания, като посочва линковете, където може да бъде прочетена по-подробната информация.


Специалност "Кардиология"
В становището е записано, че сърдечно-съдовите заболявания се асоциират с по-тежко протичане на COVID-19 и по-висока смъртност. Затова експертният съвет препоръчва приоритетно да бъдат ваксинирани "пациентите с напреднали сърдечно-съдови заболявания". Специалистите, които съветват здравното министерство, обобщават, че до момента не са известни противопоказания тези пациенти да бъдат ваксинирани с някои от трите вече одобрени за употреба продукти на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех", "Модерна" и "Астра Зенека"/Оксфорд. (Становището четете тук)


Приоритетни според експертните съвети са и хората с ендокринологични заболявания, както и пациентите с белодробни заболявания.


Специалност "Трансфузионна хематология"


Тази специалност засяга кръводаряването. В становището на експертния съвет е записано, че датата на ваксиниране и вида на ваксината имат "пряко отношение към подбора на дарителите на кръв и кръвни съставки и сроковете за отлагане от даряване". От текста не става известно какви са зависимостите. Посочено е единствено, че най-много 28 дни след ваксиниране може да бъде дарявана кръв. (Становището четете тук)


Специалност "Трансплантология"


Препоръките на експертния съвет сочат, че трансплантираните може да се ваксинират срещу COVID-19 месец след трансплантацията, като при бъбречно трансплантираните срокът е по-дълъг - три месеца след операцията.


Тъй като заради след трансплантация пациентите са на имуносупресивна терапия, ефективността на ваксината се счита, че ще е по-ниска. Затова тези пациенти трябва да продължат да спазват противоепидемичните мерки, а по възможност да бъдат ваксинирани и членовете на техните семейства. (Становището четете тук, като то е идентично със становището на специалност "Нефрология")


Специалност "Ревматология"


Експертният съвет твърди, че и с трите одобрени досега ваксини срещу COVID-19 могат да бъдат имунизирани пациентите с ревматологични заболявания, като е "най-добре ваксинацията да се извърши, когато заболяването е в ремисия или с ниска болестна активност". В становището са записани и конкретни препоръки за лекарствени продукти преди и след ваксинацията. То може да бъде прочетено тук.


Специалност "Клинична имунология"


За ваксинирането на хората с автоимунни, онкологични и имунодефицитни заболявания трябва да бъде преценено моментното им състояние от личния лекар и от лекар-специалист, съветва експертният съвет. Тези пациенти могат да се ваксинират, ако :

- имат компетентна имунна система с възможност за иницииране на очакваната имунна реакция срещу ваксиналния продукт
- са в ремисия на основното заболяване, без клинични и лабораторни данни за обостряне или рецидив на процеса
В становището са изброени конкретни противопоказания и ограничения. Пълния текст четете тук. Препоръките на експертния съвет в специалност "Хематология" са тук, тук, тук и тук.


Специалност "Клинична алергология"


В най-общия случаи хората с алергии могат да се ваксинират срещу COVID-19 с всеки от трите вече одобрени продукта. В становището е записано, че единствено хората с много тежки алергични реакции или анафилактичен шок към някои лекарства, храни, ужилване "трябва да бъдат обсъдени за освобождаване от имунизация".


В препоръките се предлага и т. нар. антиалергичен чадър, което представлява пиене на противоалергични хапчета (антихистамини) няколко дни преди и след ваксинирането. Подробното становище е тук. Не се съобщава за противопоказания при хората с хронични кожни болести.


Специалност "Гастроентерология"


Мнението на експертния съвет е, че срещу COVID-19 могат да бъдат ваксинирани "всички пациенти с хронични гастроентерологични и чернодробни заболявания", като тези, които са в остра фаза на заболяването, трябва да отложат докато състоянието им се подобри.


Пациентите, които се лекуват с кортикостероиди, трябва да се ваксинират "след редукция на дозата до възможно най-ниски нива. (Пълният текст на становището е тук.)


Специалност "Акушерство и гинекология"


В становището на този експертен съвет е записано кратко, че бременните не трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, но не са изброени аргументи. Жените, които планират да имат дете, може да бъдат ваксинирани най-рано половин година преди да забременеят.


Важно е обаче да се отбележи, че в листовките и кратките характеристики на трите одобрени ваксини е записано, че продуктите са малко изследвани върху бременни и затова не се правят директни препоръки за тяхната употреба. (Още за ваксинирането срещу COVID-19 и бременността - тук.)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK