По-малко от половината от личните лекари в София са се ваксинирали срещу COVID-19

По-малко от половината от личните лекари в София са се ваксинирали срещу COVID-19

© Юлия ЛазароваПо-малко от половината от общопрактикуващите лекари в София са се ваксинирали срещу COVID-19 - това се разбира от справка на столичната Регионална здравна инспекция, предоставена на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация. Тъкмо тези медици се очаква да поемат (наред с ваксинационните центрове) основната част от масовото имунизиране, което по прогнози на властите ще започне започне от началото на март. На личните лекари в цялата страна - по изчисления на здравния министър - се разчита тогава да инжектират по 45 хил. души дневно.


Общопрактикуващите лекари на територията на София-град, заявили желание за ваксиниране от началото на кампанията на 27 декември 2020 г. до 9 февруари тази година, са 312, съобщават от здравната инспекция. Това прави 40 на сто от всички лични лекари в града, които според най-новите данни на Националния статистически институт към юни миналата година са 776.


Според справката да получат ваксина са поискали малко над половината лекари - 393. Имунизирани са 81 души по малко, като инспекцията обясняват: "Разликата от заявилите ваксина и неваксинираните е, че те или са преболедували от COVID-19, или са се отказали от ваксинирането".

Към 9 февруари няма заявили желание и неваксинирани общопрактикуващи лекари в СофияСтоличната регионална здравна инспекция

От здравната инспекция заявяват, че към 9 февруари в най-големия град на страната "няма заявили желание и неваксинирани общопрактикуващи лекари". Това каза миналата седмица и председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов, помолен да коментира сигналите за медици, които близо месец след заявката не са били потърсени от здравните власти. "Нямам такава информация. Дори да има такива единични случаи, съветвам колегите да се обърнат към регионалните здравни инспекции и ще бъдат ваксинирани веднага", посочи Брънзалов.


Общопрактикуващите лекари са част от т.нар. първа фаза на правителствения ваксинационен план, обединяваща всички медици, фармацевти и дентални специалисти, които са на първа линия в борбата срещу коронавируса. Те биват ваксинирани от здравните инспекции, а в големите градове и в т.нар. COVID центрове, които бяха открити в бившите поликлиники. Официална статистика колко от наброяващата над 240 хил. души приоритетна група са си поставили ваксина не е обявявана, но според изявленията на здравния министър около половината от работещите в болниците са били ваксинирани.


До 18 февруари общо поставените в България дози от трите одобрени от евросъюза препарати са 85 920. Завършили ваксинационния курс с две дози са 24 107 души, а 37 706 са инжектирани веднъж и им предстои да получат и втора доза.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK