На живо

Коронавирусът в България: Зелени коридори за желаещите да се ваксинират (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Зелени коридори за желаещите да се ваксинират (хронология)

© Георги КожухаровПри продължаващ, макар и плавно, ръст на новите случаи на зараза властите обмислят да дадат начало на масовата ваксинация като има различни сигнали за проблеми с ваксинирането дори на хора от актуалната фаза. Днес репортажи на място установиха чакане с часове и неспазване на мерките в Пловдив, а пред "Пирогов" се извиха опашки в разкритите пунктове за ваксиниране на хора, влизащи в четвъртата фаза. На съвещание премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат отворени "зелени коридори" за желаещите да се ваксинират, нищо че редът им официално не е дошъл като мотивира това, че чакат хора, които искат ваксина, докато отказват хора, на които редът е дошъл.


Здравната каса обяви, че започва разпределянето на ваксини към личните лекари, при продължаващи доставки от препарата на "Астра Зенека".


За последното денонощие са установени 1086 случая, което е ръст от 8% за седмица, при направени 10 926 теста(-4%). Положителните проби са 9.9%. Властите отчитат висок брой на излекуваните - 744 за последните 24 часа, което е ръст на седмична база от 18%. Остава висок броят на починалите - 42, макар по този показател да има спад от 22% за седмица.
Общо поставените дози ваксина до момента са 90 514, а ваксинирани с втора доза са 25 441 души.


"Дневник" проследи ситуацията с коронавируса на живо. Данните по света тук.

Пристигнаха 57600 дози от ваксината на "Астра Зенека"

57 600 дози от ваксината на "Астра Зенека" пристигнаха днес, съобщи Министерството на здравеопазването. Те са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната. Това е третата доставка от препарата на тази компания.


Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигне в понеделник - 22 февруари. Това са 25740 дози на "Пфайзер/Бионтех ".

Няма изоставане в преподавания материал в училищата

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

© Юлия Лазарова

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев


Няма изоставане в преподавания материал в училищата въпреки че голяма част от първия срок премина онлайн, съобщи пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев. "Нямаме единна скорост на преподаването, всеки учител си разпределя сам материала, но нямаме изоставане спрямо предходните години", каза той.


С връщането в клас на част от паралелките, както и на всички ученици в малките населени места, вече 60% от децата учат присъствено, съобщи Вълчев.


24% от учителите са заявили желание да се ваксинират и две трети от тях вече са го направили. Задръжките са свързани най-вече с предпочитания към определен вид ваксина и предпазливост и изчакване, сочи анкета между тях. Възможността за ваксиниране за учителите е отворена и в следващите фази, увери Вълчев.

Част от личните лекари все още нямат възможност да се включат във ваксинацията срещу COVID-19. Tова съобщи за "Дневник" Гергана Николова, джипи и член на УС на Българския лекарски съюз. Проблемът е, че софтуерът, с който работят лекарите не е актуализиран и това възпрепятства издаването на документите за ваксинацията.


"Имам записани над 150 пациента за ваксинация. Трябва да отчета ваксинираните в НЗОК, да издам амбулаторни листове, но софтуера, с който работим няма ъпдейт, на който да мога да нанеса ваксината, която съм направила и да я отчета. Пациентът все пак трябва да получи сертификат в някакъв момент. Положението е следното - ваксини има, пациенти има, желаещи доктори има, програма няма", каза Николова.


Николова добави, че когато ъпдейтът бъде инсталиран ще започне веднага с ваксинацията, като смята, че може да ваксинира по 20-30 човека на ден.


Личните лекари се включват във ваксинацията в четвъртата й фаза, която е за хора над 65 г. и хронично болни. За всяка поставена ваксина те ще получават 10 лева от НЗОК.

В туризма отново се очаква трудно лято

Късно начало на резервациите, масовата ваксинация, по-малко използване на въздушен транспорт- такива проблеми очерта пред предстоящия летен сезон министърът на туризма Марияна Николова по време на третото заседание на Консултативния съвет по туризъм, което се е провело онлайн.


Според цитирана от нея информация прогнозите са да има 5 хил. полета на летище "Варна" и 7 хил. на това в Бургас, които са съответно 6% и 21% спрямо същия период на 2019 г.


Посочва пред представителите на бранша, че основната цел на програмата за реклама през тази година е да се наложи положителен имидж на България като безопасна, сигурна и спокойна дестинация като бюджетът за това е 17 млн. лева. Фокусът е върху вътрешния туризъм, съседните страни и Европейски и други пазари, които са традиционни целеви. Не посочва кога ще протече тази кампания.

Фирмите с оборот над 500 хил. лв. могат да кандидатстват за помощ

От понеделник фирмите с оборот над 500 хил. лв. могат да кандидатстват за помощ под формата на оборотен капитал като част от антикризисните мерки, обяви Министерството на икономиката. Началото на тази мярка бе анонсирано още в края на миналата година. Общо по тази линия ще бъдат отпуснати малко над 78 млн. лв., от които 66 млн. лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите са от бюджета. Това е поредната мярка, при която помощ идва по линия на оперативните програми - в случая "Иновации".


Кандидатите трябва да са регистрирани преди 1 януари 2019 г. и поне две приключени финансови години. Крайният срок за подаване на документите е 15 март 2021 г.


От министерството уверяват, че над 700 млн. лв., част от антикризисния пакет, изпълняван от Министерството на икономиката вече са достигнали до бизнеса. българските предприятия, каза Лъчезар Борисов.

Започва разпределянето на ваксини към личните лекари

Коронавирусът в България: Зелени коридори за желаещите да се ваксинират (хронология)

© Лили Тоушек


Започва разпределението на постъпващите дози и поставянето на ваксини при общопрактикуващите лекари, съобщи здравната каса. От там напомнят, че ще се плащат по 10 лв. за всяка поставена имунизация. На сайта си ведомството е публикувало уточнения за отчитането на амбулаторните листове.


Пациентите сами имат ангажимент да заявят пред личните лекари желание да бъдат ваксинирани, а джипитата да създадат организация за това. Хората, които нямат лични лекари, трябва да се обърнат към регионалните здравни инспекции.


Не се посочват конкретни срокове, в които ваксините вече ще са при личните лекари и откога реално те могат да започнат ваксинацията.


Коронавирусът в България: Зелени коридори за желаещите да се ваксинират (хронология)

© Лили Тоушек

"Пирогов" откри пунктове за ваксинация с "Астра Зенека"

От днес в "Пирогов" започват да работят 5 ваксинационни пункта. В тях могат да се имунизират всички, които попадат в четирите фази от Националния ваксинационен план с ваксината на Oxford/AstraZeneca. Това обяви директорът на болницата Асен Балтов по време на заседанието в Министерския съвет.


Самата болница е обявила снощи и във "Фейсбук", че днес и през уикенда в петте зони ще се приемат готови да се ваксинират, дори и на възраст над 65 г. и такива с придружаващи заболявания, които са по план в четвърта фаза. В първоначалната публикация от 18 февруари не се посочва какви документи трябва да се носят за доказване на тези заболявания, а в такава от днес е указано, че се изискват.Балтов уверява, че няма да се допускат опити да се ваксинират хора, които не са предвидени в тази четвърта фаза. "Но искаме да дадем възможност и тласък на хора, които дълго са чакали, да можем да поемем това натоварване", допълва той.


Коронавирусът в България: Зелени коридори за желаещите да се ваксинират (хронология)

© Георги Кожухаров


Борисов поръчва четвърта фаза от ваксинационния план да се обедини с всички желаещи след като се приключи с имунизацията на медиците. "Резеитата, ваксинационния щаб – събота, неделя на макс трябва да ваксинирате. Защо хора, които желаят, да не могат да си сложат днеска ваксина, а ние да кандардисваме...", пита риторично Борисов.


Искам по 10 хил. на ден минимум да се ваксинират.


Бойко Борисов,

премиер

Ваксинацията в Пловдив е съпътствана от хаос

Желаещите да се ваксинират в Пловдив тази сутрин се редят на опашки, за които няма ред. Извикани за имунизация в 8.30 ч. в РЗИ в града не са минали дори в 11.30 ч., съобщава БНР. Пред едно от помещенията за ваксинация са струпани над 30 души, проветряване на въздуха на практика няма, а противоепидемичните мерки не се спазват.


"Ако някой от записаните за ваксинация точно на 19 февруари не може да бъде ваксиниран на същия ден, може да го направи и в следващите дни. Мястото му в списъците и дозата от ваксината, предназначена за него не се губят", обяснява заместник-директорът на РЗИ Аргир Аргиров.


По-късно пред "Дарик", той обясни, че струпването е било, защото всички дошли в един час сутринта, а били в коридорите заради студа навън. Увери, че е създадена организация и вече няма струпване, защото всички налични лекари са започнали да ваксинират.

Продължават доставките от "Астра Зенека"

В края на деня се очаква доставка от 57 600 дози от ваксината на "Астра Зенека", като е създадена организация още утре сутринта тези количества да бъдат разпределени до всички 28 РЗИ в страната, заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов по време на съвещанието в Министерския съвет с представители на здравните власти.


По негови данни идната седмица се очакват още 180 хил. дози от трите разрешени за употреба ваксини, без да уточнява съотношението. "Информацията, която имаме за месец март от производителите и от Европейската комисия, е поне за 500 хил. дози, което позволява да бъде стартирана и четвъртата фаза от Националния ваксинационен план", докладва Кирилов. Което означава около 240 хил. дози още до края на месеца с днешната доставка. Вчера обаче Красимир Гигов, председател на Националния ваксинационен щаб, съобщи за 100 хил. дози до края на месеца.


Той добави още, че Европейската агенция по лекарствата е във финалния етап от оценката на документацията на четвъртата очаквана ваксина - на компанията "Джонсън и Джонсън".

Швейцария ще пуска българи с негативен тест

Българските граждани, пътуващи за Швейцария, ще могат да влизат в страната по въздушен път или чрез представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 ч. преди влизане, или с негативен резултат от бърз имунологичен тест, направен до 24 ч. преди влизане, съобщи Министерството на външните работи.


По информация на посолството в Берн възможността за представяне на бърз тест влиза в сила от 22 февруари 2021 г.

Швейцарските власти изискват документ за съответния тест, който трябва да съдържа фамилно и собствено име и дата на раждане на гражданина, който е тестван, датата и часа на тестването, вида тест и резултата от него.


При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни телефони: 41 31 351 13 67; 41 31 351 14 55; 41 31 351 78 06, както и на дежурен телефон в извънработно време: 41 798243822.

Борисов поиска зелени коридори за желаещите да се ваксинират

Едновременно с четвъртата фаза (която е за хора над 65 г. и хронично болни) от ваксинационния план да се създаде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19, разпореди премиерът Бойко Борисов на работно съвещание с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и здравния министър, съобщи правителствената пресслужба.


Разпореждането идва след оповестени данни от проучвания, които показват, че едва 10% от хората в България са готови веднага да се ваксинират, а половината не възнамеряват да направят това.


Борисов е заявил, че на първо място е важно всеки желаещ лекар да бъде ваксиниран. Същевременно, след като са създадени условия за ваксиниране и за втората и третата фаза, трябва да се даде възможност и за всички останали, които чакат, за да бъдат ваксинирани.

"Отивате по регионите в страната, за да наблюдавате процеса лично, и пускате зелени коридори за желаещи да се ваксинират. Така процентът ваксинирани ще се повиши много, ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, каквито има в другите държави", обявил Борисов.

Здравните експерти глобално смятат, че за да се формира т. нар. стаден имунитет, е необходимо поне 70% от населението да се ваксинира.

Заведенията чакат заповед за отваряне до сряда

Българската асоциация на заведенията очаква до сряда министърът на здравеопазването да издаде нова заповед, с която да уточни условията, при които ресторантите ще отворят врати. Това обяви председателят на организацията Ричард Алибегов, цитиран от агенция "Фокус". Допълни, че ако ресторантите отворят врати на 1 март, се очаква нощните заведения да ги последват на 15 март.


Засега няма решение на властите по въпроса, но преди седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че на заведенията ще бъде позволено да работят от следващия месец.

"Но нека видим какво ще стане. До 1 март има още цяла седмица. Надяваме се най-после да отвори една част от сектора, а другата част около две седмици по-късно, както са казали за нощните заведения, където положението е по-трагично, защото за 2020 г. те са работили 4 месеца. Като цяло състоянието на бизнеса е много зле", коментира Алибегов.


Той допълни, че до излизането на заповед на здравния министър в бранша остават скептични.


Докато не излезе нова заповед от министър Костадин Ангелов ресторантьорите остават скептични по въпроса за отваряне, каза още Алибегов. Обяви, че според колегите му условията на работа трябва да са като при предишното разхлабване - с 50% от капацитета на заведенията. Очаква, че ще има краен час на работа, но посочва, че най-важното е да започнат да работят.


По неофициални данни


около 20% от заведенията няма да могат да отворят врати,


каза още Ричард Алибегов. Според него заведенията, които в момента работят само като доставка на храна, са на загуба, но продължават само и само за да задържат персонала, а помощта, изплащана от НАП, идва твърде бавно.


Коронавирусът в България: Зелени коридори за желаещите да се ваксинират (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Проф. Ива Христова: Бременните е по-добре да се ваксинират

"Ваксината е напълно ефективна и безвредна за бременните жени", обяви пред БНТ проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести." Няма ваксина, която да създава проблем за тях. Напротив - ако, недай Боже, те се разболеят, вирусът създава голям проблем и за тях, и за плода, хилядократно по-добре е те да бъдат ваксинирани", обясни тя.


Министерството на здравеопазването обаче разпространи становищата на медицински експертни съвети за различни категории заболявания и здравословни състояния и в тях е посочено, макар и без аргументи, че бременните не трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, а планиращите да имат дете може да бъдат ваксинирани най-рано половин година преди да забременеят.


На въпрос за създаването на антитела при отложена или неизвършена втора доза на ваксината Христова обясни, че има известен толеранс във времето на двете дози и със сигурност ваксината продължава да действа дори при отложена за известно време втора доза. "Ако такава не се сложи, човекът не успява да стигне до пълната защита, която предлага ваксината", обясни тя.

Боряна Димитрова: Властите изпуснаха важен момент за ваксините

Тезата за ваксината като спасение влиза в изключително недоверчиво и разколебано обществено мнение, което цяла година е облъчвано от най-различни теории – от конспиративни до такива, които всяват страх и ужас от бъдещето, коментира пред БНР управляващият партньор в "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова.


Ваксините се появяват в тази изключително лабилна обществена атмосфера, изтъкна тя и допълни, че здравните власти трябва да се дават много добре сметка, че темата за ваксините не се свежда до определен акт – да отидеш да ти поставят ваксина, а се разполага в определени страхове и преживявания на хората.


"Тук беше изпуснат един много важен момент


– да бъде ясно, разбираемо, широкомащабно обяснено какво е действието на ваксината и да бъде обяснено по грижлив начин към хората. Не да им се вменява вина за това. С разбиране към страховете, с разбиране към колебанията. Трябваше да се отговори на тези колебания, а не да се действа по начин, който е повече или по-малко безпрекословен", анализира тя.


Към причините за отдръпването на хората тя прибави и значителните организационни трудности. Според данните на "Алфа Рисърч" десетте процента, които са готови незабавно да се ваксинират, всъщност се отнасят към близо половин милион души. Димитрова предупреди, че ако кампанията не се разгърне добре организирано и убедително, дори сред тези хора могат да се появят разколебани или невярващи на институциите.

Кунчев: Обществото ще се провали, ако не се ваксинира

Ако продължи ръстът на заразените и достигне средно за страната 200-220 на 100 хил., всяко ново отваряне на противоепидемичните мерки е рисково. Това коментира пред Би Ти Ви Ангел Кунчев, главен здравен инспектор, в отговор на въпрос дали щабът ще подкрепи отварянето на заведенията от 1 март, както обяви вече премиерът Бойко Борисов. Кунчев уточни, че е възможно да се вземе политическо решение, с което здравните власти не са съгласни. "До 1 март има много време", заключи той.


Определи темпа на разпространение на заразата като поносим за момента за здравната система и отбеляза, че е можело да бъде много по-страшно. Съобщи, че в Гърция вече повечето нови случаи са с британския вариант на вируса, а вече са открити и заразени с бразилския и южноафриканския.


Каквито най-големи доставки получаваме, това е налице,


обяви той в отговор на въпрос за избора на ваксина. Отново защити ефективността на "Астра Зенека", от която и България е заявила най-много дози. Обяви, че очакваните количества през този и следващия месец ще задоволят масовото търсене през общопрактикуващите лекари, а обществото, ако не се ваксинира, ще се провали.


Посочи, че има достатъчно информация за ваксините, включително и такава на достъпен език, но отбеляза с ирония, че, изглежда, по-сериозната литература напряга хората. Допълни, че дори интелигентните хора са така уморени от цялата ситуация, че предпочитат да четат информация, която им е изгодна, но не е истина.


Ако искаш да прочетеш как Бил Гейтс ни чипира, влизаш и четеш това.


Ангел Кунчев,

главен здравен инспектор


Разказа, че недоверието и вярата в конспиративни теории се засилва от север на юг и от запад на изток, макар че има и държави на запад като Франция, където скептицизмът е голям. "Младите хора не са толкова застрашени от коронавируса, но те прекарват повече време в интернет и са засегнати от другата пандемия - инфодемията, която пълни главите им с глупости". С това обясни включването на IT специалистите в третата фаза от ваксинационния план пред възрастните и хронично болните.


Коронавирусът в България: Зелени коридори за желаещите да се ваксинират (хронология)

© Велко Ангелов

Планът за ваксинация навлиза в масовата фаза

Коронавирусът в България: Зелени коридори за желаещите да се ваксинират (хронология)

© Велко Ангелов

Ваксинационният план влиза в своята четвърта фаза, тоест масовата ваксинация, без да приключва трета, като хората от предишните, могат да заявят имунизация във всеки един момент, каза пред "Нова телевизия" директорът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.


Според него включените в третата фаза не са точно определени, за да има гъвкавост, като организацията ще се променя според интереса. Кирилов каза, че като се влезе в четвърта фаза, няма да има забавяне, както става сега заради неявяващи се хора от втора и трета фаза.


До момента първите две фази показват, че желаещите в тях са по-малко от планираните за ваксиниране, а има много хора, които искат да се ваксинират, но техният ред е след фазите и никой не може да прогнозира кога ще дойде.

Продължава плавният ръст на заразените

Коронавирусът в България: Зелени коридори за желаещите да се ваксинират (хронология)

© Георги Кожухаров

Продължава плавното нарастване на новите случаи на зараза. За последното денонощие са установени 1086 случая, което е ръст от 8% за седмица, при направени 10 926 теста(-4%). Положителните проби са 9.9%.


Най-много са новите случаи в областите

София-град - 335,
Пловдив - 93,
Плевен - 70,
Пазарджик - 62.


Властите отчитат висок брой на излекуваните - 744 за последните 24 часа, което е ръст на седмична база от 18%. За такива се смятат всички, изписани от болници или на които карантината е приключила без да са им правени допълнителни изследвания.


В болница са 3613 души, като 300 са в интензивни структури, макар вчера здравните власти да обявиха, че не расте натискът над здравната система.


Остава висок броят на починалите - 42, макар по този показател да има спад от 22% за седмица.


Общо поставените дози ваксина до момента са 90 514, а ваксинирани с втора доза са 25 441 души.


Данните в графики можете да видите тук.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK