Промяна в закон по сигнал на омбудсмана ще защитава продавачите на стари коли

Промяна в закон по сигнал на омбудсмана ще защитава продавачите на стари коли

© Николай ДойчиновСпешна промяна в Закона за движение по пътищата, приета на първо четене, след сигнал от омбудсмана ще защитава продавачите на употребявани автомобили от повдигане на обвинения срещу тях за престъпления, извършени от новия притежател, който не е прехвърлил колата на свое име.


Това съобщи в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. Той благодари на депутатите от всички групи за готовността да приемат бързо поправките.


С ремонт на текст от закона след продажба на кола старият собственик може да поиска удостоверение от службите на пътна полиция, че е прехвърлил собствеността, и ако до два месеца новият притежател не запише превозното средство на свое име, неговата регистрация ще се прекратява служебно.


Промяната засяга и заварени случаи, като всички,прехвърлили автомобила си до 27 декември 2017 г., ще могат да подадат копие на документа за продажба в Пътната полиция до края на 2023 г. и той да бъде дерегистриран.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK