Ваксиниране по български: в миг фазите отпадат и желаещите се редят на опашка

Ваксиниране по български: в миг фазите отпадат и желаещите се редят на опашка

© Георги КожухаровОтиваш, чакаш поне един час, получаваш ваксина срещу COVID-19 или се записваш за следващ ден. Така накратко може да бъде описана ситуацията пред болница "Пирогов" в петък, след като лечебното заведение обяви, че са отворени пет пункта за ваксиниране на всеки желаещ от една от четирите фази на правителствения план. Според съобщението на лечебното заведение се предлага само продуктът на "Астра Зенека"/Оксфорд.


Но фазите вече са само на думи, защото третата от тях е много общо описана, към четвъртата се числят около 2 млн. души - за възрастни над 65 г. и хора с хронични заболявания - и не на последно място: никой не разпитва чакащите, дали и към коя фаза са. Преди обед пък премиерът Бойко Борисов разпореди на щаба: "Четвърта фаза трябва да я обедините с всички желаещи да се ваксинират". Следобед до "Пирогов" вече беше достигнало, че входът за ваксиниране е свободен. Макар и да няма формален акт за премахване на фазите, и лекарите, и чакащите бяха прочели, чули и видели думите на Борисов в медиите. Опашката от десетки чакащи е константа от сутринта.


Няма часове


Петте пункта за ваксиниране срещу COVID-19 пред и в "Пирогов" представляват два фургона пред главния вход на болницата, два кабинета в медицинския център (непосредствено до входа за "Детска хирургия") към лечебното заведение и един вътре, в спешния сектор на болницата. Няма човек, който да разпределя кой къде да чака - изборът на опашка е спонтанно решение.
Ваксиниране по български: в миг фазите отпадат и желаещите се редят на опашка

© Георги Кожухаров


Спазването на дистанция е по-скоро екзотика, но хората носят маски. Най-голяма е опашката пред фургоните, като до тях има и химически тоалетни. Чакащите за ваксина държат в ръцете си бланк за информирано съгласие. Целта е да бъде подписано от пациент след като е информиран каква ваксина ще му бъде поставена и какво следва от това. Всеки трябва да носи единствено лична карта и документи, удостоверяващи хронично заболяване, ако има такова.


"Обадих се още в 9 часа, записаха ми час за 16 часа. Три часа след мен се обади брат ми на същия номер и му казаха, че няма часове", казва млад мъж. Той работи в IT сферата, решил да дойде самостоятелно, не е организиран от работодателя си. Записаният му час няма никакво значение: дошъл е поне час преди уговореното и е в края на опашката.


Медиците, които ваксинират, излизат рядко за по минута от фургоните, после се връщат обратно. Отвън питам един от лекарите къде изчакват пациентите около 15 минути, за да бъдат под наблюдение, каквито са препоръките. Обяснява ми, че заради многото желаещи молят ваксинираните да изчакат в района на фургона, за да може през това време да влезе следващ човек от опашката. Лекарят твърди, че досега не е било необходимо да се намеси медик заради алергична реакция на ваксиниран пациент.


Лекарят отделя време и за да обясни, че ваксинирането в петък ще продължи до 20 часа, ако има хора. Иначе според съобщението на "Пирогов" отпреди ден ваксинирането ще продължи от петък до неделя от 08.30 до 17.30.


Като знам, ще дебна


"За понеделник, 22 февруари мога да запиша един", казва лекарка, излязла при опашката пред медицинския център, в непосредствена близост до главния вход на болницата и фургоните. Тя държи в ръце списъци, водени на ръка с химикалка и коректор - ако някой се обади да каже, че се е отказал, за да заеме мястото му друг. По всичко изглежда, че свободният вход за ваксиниране ще продължи и през дните след неделя, макар още да няма официално съобщение от "Пирогов" за това.


Ваксиниране по български: в миг фазите отпадат и желаещите се редят на опашка

© Георги Кожухаров


В списъците се въвеждат хората, които са успели да се свържат по телефона (посочени са номер 0878253321 или 0700 10037), както и тези, които са дошли направо на място пред медицинския център. Там в следобедните часове на петък опашката е значително по-малка отколкото пред фургоните.


"Понеже ми предстои пътуване в чужбина искам да го отметна това нещо, макар и да няма изискване за ваксиниране в определени държави", казва мъж от опашката. Безработен е, чул, че ваксинирането е свободно. Ситуацията му се струва "пълен хаос" и се отказва да чака, но не и от това да бъде ваксиниран. Просто ще дойде в друг ден. "Искам да има някакъв нормален ред, а то няма", смята мъжът.


Тъкмо той си тръгва и идва жена. "Дошла съм, за да разследвам как да запиша моя баща, за да дойде да се ваксинира", обяснява тя. Избира опашката пред медицинския център, защото е най-малка, но за организацията се ориентира по останалите чакащи хора. Жената споделя, че баща ѝ е записан за ваксиниране и при личния лекар, но е искал "по-бързо да мине".


"Май тук се редиш, за да бъдеш записан, доколкото разбирам, защото от един служител на болницата останах с впечатление, че за понеделник всичко вече е заето. Явно може баща ми да е във вторник евентуално, в което няма проблем, защото сега като знам, ще дебна, за да го запиша", казва жената.


Готовността е на големите болници


По време на традиционния брифинг на здравните власти в четвъртък председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов обяви, че ще предложи на здравния министър да се премине към четвърта фаза на ваксиниране. В нея хората над 65 г. и такива с хронични заболявания ще могат да избират дали да се ваксинират в някой от разкритите 318 имунизационни пункта или при включващите се в процеса лични лекари.


Също вчера стана ясно, че на служители на ИТ фирми е обявено, че могат да бъдат ваксинирани като част от третата фаза във Военномедицинска академия (ВМА, болницата, на която начело е ген. Венцислав Мутафчийски) и затова се изготвят предварителни списъци с желаещи. На въпрос на "Дневник" по време на брифинга Мутафчийски обясни, че тези, за които е започнала организацията за ваксиниране и поставянето на дози, са "директно свързани с "Информационно обслужване" (държавната фирма - бел. авт.), с Министерството на здравеопазването и Здравната каса". Но това твърдение не се потвърждава от опита, който споделят редица потребители във Фейсбук и Туитър, служители на чуждестранни ИТ компании с офиси в България. (Още по темата - тук)


Проверка на "Дневник" не откри готовност в някои пунктове да започне ваксиниране на хората от четвърта фаза, каквато днес демонстрираха от "Пирогов". От медицински център "Лора" обясниха, че не разполагат с ваксини и препратиха към РЗИ. В частната болница МБАЛ "Света София" има налична ваксината на "Модерна" и провежда имунизации на учители, които са част от втората фаза. В столичната Пета градска болница пък ваксинират хора от първа и втора фаза.


Днес от здравната каса съобщиха, че започва разпределението на постъпващите дози и поставянето на ваксини при общопрактикуващите лекари. Пред "Дневник" Гергана Николова, личен лекар и член на ръководството на Българския лекарски съюз обясни, че част от колегите ѝ все още нямат възможност да се включат във ваксинацията. Проблемът е, че софтуерът, с който работят лекарите, не е актуализиран и това възпрепятства издаването на документите за ваксинацията.


"Имам записани над 150 пациента. Трябва да отчета ваксинираните в Здравната каса, да издам амбулаторни листове, но софтуера, с който работим, няма ъпдейт, на който да мога да нанеса ваксината, която съм направила и да я отчета. Пациентът все пак трябва да получи сертификат в някакъв момент. Положението е следното - ваксини има, пациенти има, желаещи доктори има, програма няма", каза Николова.


Николова добави, че когато ъпдейтът бъде инсталиран, ще започне веднага с ваксинацията, като смята, че може да ваксинира по 20-30 човека на ден. За всяка поставена ваксина личните лекари ще получават 10 лева от НЗОК.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK