Децата почти не боледуват от COVID-19, но това не значи, че са в пълна безопасност

Децата почти не боледуват от COVID-19, но това не значи, че са в пълна безопасност

© Юлия ЛазароваОт март миналата година досега в България са регистрирани 5652 случая на деца заразени с коронавируса SARS-CoV-2, който причинява болестта COVID-19 - това показва справка на Министерството на здравеопазването, предоставена на "Дневник". Те представляват около 2.5% от общия брой инфектирани в страната, а статистиката потвърждава известната теза, че децата рядко развиват симптоми и още по-рядко имат усложнения заради болестта в сравнение с възрастните. Въпреки това специалистите предупреждават, че евентуално заразяване не бива да бъде подценявано, защото децата, също както и възрастните, могат да развият усложнения по време на боледуване и дори след това.


С помощта на специалисти "Дневник" обобщава какво е важно да знаят и следят родителите и как да действат при нужда.


Симптомите на COVID-19 при децата


Симптомите на COVID-19 при децата са подобни на тези при възрастните и както е известно, приличат на проявите на други заболявания като грип и настинки. Според Центъра за контрол на заболяванията (CDC) в САЩ най-честите са температура и кашлица, но е възможно да има и редица други като хрема, сухо гърло, диария, болки в корема. Затова при съмнение за коронавирусна инфекция трябва да се направи изследване с PCR или антигенен тест. Лечението е симптоматично - предписват се лекарства, които да облекчат симптомите, защото медикамент срещу самия вирус не съществува.
Има подготвени от здравните власти протоколи за лечението на COVID-19 (не специфично при деца, но и при възрастни), които да подпомагат медиците, но те не приемат за универсален алгоритъм, а водеща е преценката на лекаря, който преглежда детето.


В кои болници да се търси помощ


От март миналата година, когато започна епидемията в България, лекуваните в болница от COVID-19
деца са 502, уточни Министерството на здравеопазването след запитване на "Дневник". Това представляват около 1% от общия брой пациенти, преминали болнично лечение.


Повечето деца имат леки или никакви симптоми, но при някои заболяването може да протече по-тежко и да се наложат преглед и оценка от специалист. В пика на епидемията през есента миналата година Министерството на здравеопазването беше посочило пред сайта dariknews.bg три лечебни заведения в София, които приемат деца с усложнения заради коронавирусна инфекция:

- Инфекциозна болница
- болница "Проф. Иван Митев", известна като Педиатрията
- болница "Пирогов"

В отговорите до "Дневник" отпреди няколко дни от ведомството не назоваха конкретни болници в страната, където да се настаняват деца във влошено здраве сега. Посочва се общо "болните само от COVID-19 да се лекуват в структури (отделения, клиники) по инфекциозни болести или педиатрия, неонатология, детска пневмология и фтизиатрия и др.". Пациентите под 18-годишна възраст, които имат и други придружаващи заболявания, също е редно да бъдат настанявани "в структури по инфекциозни болести", като ги наблюдават и лекуват педиатри, уточняват от министерството. Това оставя решението къде да се отиде при необходимост в ръцете или на родителите, или на извикания екип на Спешна помощ.


Усложнения по време на инфекцията


"От децата, които се лекуват в болница с остра коронавирусна инфекция, по-голямата част имат предхождащо заболяване. То може да бъде и затлъстяване, което по никакъв начин не влияе върху живота им преди инфекцията, но и не всички пациенти са с хронични заболявания", обяснява пред "Дневник" доц. Ирен Цочева, която е завеждащ отделението по педиатрия в болницата за спешна помощ "Пирогов". Дава пример с 16-годишно момиче без предходни заболявания, което след заразяване със SARS-CoV-2 вече три месеца е в болница в тежко състояние.


По данни на доц. Цочева в есенния пик на епидемията - от 20 октомври до 10 януари - през отделението са минали около 60 доказано заразени със SARS-CoV-2 деца (на възраст от 8 месеца до 17 години). За лечение се е наложило да бъдат настанени 14. По думите й това се налага само при децата, които се нуждаят от терапия с кислород, след като са развили пневмония. Към 16 февруари тази година в "Пирогов" са настанени две деца с коронавирусна инфекция.


Не е идеята да се стресираме, но трябва да сме наясно, че това е заболяване, което все още не разбираме изцяло. А то няма и как – ние сме в контакт с него от една година. Не можем да считаме автоматично, че децата са пощадени от него. Много рядко, но имаме тежки случаи.


доц. Ирен Цочева,

завеждащ отделение по педиатрия в “Пирогов”


Усложнения след отминалата инфекция


Макар и много рядко, е възможно децата да развият усложнения, след като заразяването със SARS-CoV-2 е отминало, макар и инфектирането да е протекло почти незабележимо, казва доц. Цочева.


"При много упорито разпитване се оказва, че месец по-рано пациентите са имали няколкодневна хрема или еднодневна температура, или контакт с болен член от семейството, без детето да има симптоми, и изведнъж след около месец се развива мултисистемен възпалителен синдром", уточнява специалистът.


По думите ѝ в пиковия период на епидемията в "Пирогов" е имало 16 деца с такава диагноза и обяснява, че мултисистемният възпалителен синдром (Multisystem inflammatory syndrome, MIS-C) е рядко, но тежко протичащо заболяване. То засяга черния дроб, кожата, червата, лимфните възли, но и сърцето.

Вниманието на родителите трябва да се изостри, ако детето има температура над 39°С, която не се повлиява от лекарства за понижаването ѝ.

"Всичките ни пациенти, които развиха усложнението мултисистемен възпалителен синдром, са без съпътстващи заболявания", посочва доц. Цочева, като изрично подчертава, че фактите не бива да водят до страх, а до познаване на възможната реалност.


Доц. Албена Телчарова от болница "проф. д-р Иван Митев" в София, по-известна като Педиатрията, коментира пред БНТ, че усложнението MIS-C се развива в т.нар. имунна фаза, когато PCR тестът на пациентите вече е отрицателен, но организмът има "хиперимунен отговор и имунната система прави свръхреакция". Доц. Телчарова също отбелязва, че усложнението се среща рядко и е възможно да се прояви при здрави деца. По думите ѝ все пак децата с диабет, астма, сърдечни аномалии, имунодефицити, затлъстяване са рисков контингент.


По-добре да говорим ясно и откровено


Вече близо една година коронавирусът е част от всекидневните теми и за децата. Особено, когато темата трябва да се обясни на вече заболяло дете по подходящ и разбираем начин. На помощ за начало на разговора идват специализирани книжки, част от които вече могат да се намерят и на български.


"Важно е да говорим с децата и да им поднасяме информация спокойно и без заобикалки, разбираемо и неподправено, без обаче да им създаваме впечатлението, че проблемът е пренебрежим или че разполагаме с "вълшебни" решения, които съвсем скоро ще ни осигурят щастлив край. По-добре да говорим ясно и откровено", гласи част от въведението на "История за коронавируса", написана от Франческа Дал'Ара, която е психолог и терапевт. Сюжетът разказва за момиче, което преди лягане рисува чудовището коронавирус и виждайки това, майката обяснява на детето на разбираем един как се разпространява, защо се налага да си стои повече вкъщи, от какво се притесняват възрастните. Разказът е публикуван от Министерството на здравеопазването тук.


Друг съвет към родителите е да вдъхнат увереност на децата, че хората правят най-доброто, на което са способни и че децата също са част от това. Посланието е от книгата "Моят герой си ти", която също може да се прочете на български.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Чудесна информативна статия, наистина добра идея.

  Предлагам - за да помогнем на родителите - да публикувате аналогични статии и за други (по-популярни и често срещани) детски заболявания.

  Сигурен съм че редовните посетители на форума ще се включат с допълнителни съвети и информация базирана на личен опит.

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 760 Неутрално

  На децата кратко и ясно трябва да се обясни, че коронавирусът за тях е абсолютно безопасен. За съжаление децата възприемат ситуацията от стресираните си ковид родители.
  Разбира се, тази статия има за цел да обясни точно обратното - да стресира и родители и деца.

 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Примерен списък с теми за следващите образователни статии свързани със детски заболявания:

  инфекциозна мононуклеоза, варицела, скарлатина, менингит, полиомиелит, гастрит, дуоденит, невроциркулярната дистония

  После може да преминете към атопичен дерматит, аутизъм и тн по азбучен ред - ей ту открих някакъв примерен списък който може да е от полза (като начало):

  http://zdravodete.bg/childrens-diseases/

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4007 Неутрално

  Много важно уточнение - "медикамент срещу самия вирус не съществува".

 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vlado Nikolov":

  > "медикамент срещу самия вирус не съществува"

  За разлика от стотиците хиляди други вируси които ни дебнат.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Скелета
  Скелета
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ан Он":

  Предлагам да почнем по-кротко, с дребна шарка (морбили) и да обясним откровено на децата, че около един милион деца всяка година умират от усложненията.
  Да им разкажем също, че въпреки съществуването на ваксина, тя не е включена в списъка на задължителните ваксини.
  Също да споделим с тях, че ако се заразят с дребната шарка и после заразят непреболедували родители, последните ще прекарат болестта много тежко.

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4007 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ан Он":

  Хората и вирусите съществуват съвместно от хилядолетия. Обективна реалност. И се приспособяват.

 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#6] от "Скелета":

  Приемам корекцията. Следващите път ще пусна актуализиран списък.

  Все пак трябва да образоваме децата, не само да ги плашим.

  > Сюжетът разказва за момиче, което преди лягане рисува чудовището коронавирус

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  > Хората и вирусите съществуват съвместно от хилядолетия.
  > Обективна реалност. И се приспособяват.

  Да последните няколко хилядолетия беше така.

  После измислиха Интернета и социалните мрежи и стана пълна лудница.

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Явно, директивата е да се пишат статии, които да поддържат стреса на ниво. Тази обаче е изсмукана от пръстите и изключително калпава. Това, което целият свят знае със сигурност е, че децата ни не са застрашени от Ковид, но в замяна на това са истински застрашени от цял куп други, в пъти по-опасни за тях болести. Какво да се прави, неизменна част от живота.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4007 Весело

  До коментар [#9] от "Ан Он":

  Песимиста - по - зле не може да стане!
  Оптимиста - може, може!
  Съкратен виц.

 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#11] от "Vlado Nikolov":

  Реалиста - вече стана.

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  До коментар [#6] от "Скелета":

  Може пък да започнем с колко деца по света се разболяват/умират от глад, колко хиляди тона храна (за тях е лекарство) се изхвърлят, как нов телефон за 1000 лв е безсмислица...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  Съгласен, коригирам примерния списък за следващия път.

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  И ваксини по принцип няма, защото докато се разработят и поставят - вирусите мутират!

  [email protected]
 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  > защото докато се разработят и поставят - вирусите мутират!

  Типичен пример е едрата шарка.

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  Но пък силата на вирусът намалява. Като на грипа. От 2023 година няма да му обръщаме внимание въпреки, че поне 1 милион по света ще умират от Ковид.

 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  > че поне 1 милион по света ще умират

  По света ежегодно умират 50-60 милиона човека.

  Ако целта е да спасяваме човешки животи, може би не е лошо да се приоритизират проблемите с които да се борим.

  Произволен примерен списък тук:

  https://www.who.int/data/gho/data/themes/mortality-and-global-health-estimates

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  Друг примерен списък със смъртоносни заплахи - тук:

  https://ourworldindata.org/causes-of-death

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  https://www.worldometers.info/bg/

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  С две думи, въпреки че почти не боледуват от ковид, може да са болни дори и да не са, а и хората продължават да са болни от ковид дълго след като оздравеят :D:D

 22. 22 Профил на balkan_panda
  balkan_panda
  Рейтинг: 88 Неутрално

  А в белите държави тестват децата, преди да тръгнат на училище.
  Че и не само по веднъж. Ама ние нали нямаме пари от Европа за борба с пандемията -
  какво друго да правим? Не че и възрастните тестваме както трябва, но поне за децата да мислехме какво и как пренасят

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#6] от "Скелета":

  Това как децата карали шарката леко, а възрастните - много тежко, са абсолютни глупости

 24. 24 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 349 Гневно

  Медицин-социализъм.
  Някой ден ще ви съдят в медицински Нюрнберг и ще ви осъдят на носене на маски доживот. И не ми се прави на руса, Златке.

 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#22] от "balkan_panda":

  > тестват децата, преди да тръгнат на училище ... Че и не само по веднъж.

  Понякога направо се чудя как се е справяла човешката цивилизация последните 100-200-300 години без да тестваме (*) децата преди да тръгнат на училище.

  (*) Редовно

  કટાક્ષ
 26. 26 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#22] от "balkan_panda":

  И кво като ги тестват? Така ги предпазват от КОВИД или ги лекуват или?

 27. 27 Профил на balkan_panda
  balkan_panda
  Рейтинг: 88 Неутрално

  Простичко е - изолира се разпространението на заразата. Казаха го отдавна хората

 28. 28 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ан Он":

  Интересното обаче, че телевизиите бълват глупостите, защото в интернет човек чете каквото иска. С изкл. Евроком, всички останали реват в един рев

 29. 29 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#27] от "balkan_panda":

  > Простичко е

  Че има определени простички моменти съм съгласен.

  Но продължавам да се чудя как се е справяла цивилизацията до 2019-та година, без да 'тества' навсякъде и непрекъснато.

  કટાક્ષ
 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4007 Неутрално

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  То и сега по данни на СЗО, годишно умират около 1 милион човека от обикновен грип. И няма шаш, паника, истерия.

 31. 31 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#28] от "Славейко":

  > Интересното обаче, че телевизиите бълват глупостите

  Нямам чак толкова излишно време че да се занимавам и с телевизии... но мога да си представя как върви пропагандата.

  કટાક્ષ
 32. 32 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4007 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  Така е, но ни плашат яко.

 33. 33 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#30] от "Vlado Nikolov":

  > То и сега по данни на СЗО, годишно умират около 1 милион
  > човека от обикновен грип. И няма шаш, паника, истерия.

  Колега, вие сам - без да искате - сте написали отговора.

  Едно е да умреш от обикновен грип или друг вирус без да са те тествали.

  Съвсем друго е (*) да умреш от не-обикновен вирус, като си минал през специална процедура тестване за точно този вирус.

  (*) Поне според някои хора де, на мен ми се струва че си еднакво умрял.

  કટાક્ષ
 34. 34 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 211 Неутрално

  ..начи, да ни земити да съ усмихвати повече в събота, начи плашини на раятъ до край ей, мушмороциии

 35. 35 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ан Он":

  Можеш да видиш отражението в лицата на пенсионерите. Те интернет не гледат.

 36. 36 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#34] от "Nik Nikolov":

  Не бих я нарекъл тая мушмороция, въпреки че звучи като име на хищно цвете. Бих я нарекъл тъпа г!ска, която при това смята, че допринася за света. Сигурно гласува и за Йорданка Фандъкова, сигурно бих се хванал на бас, ако се хващах на басове.

 37. 37 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 546 Неутрално

  16 деца в София, бяха писали за 6 във Варна. Развалиха успокояващата мантра "децата не боледуват". А новите варианти заразяват и деца. Пък ваксини за деца още няма. Но това не е важно, важното е кой в какво вярва и за кого гласува.

 38. 38 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 349 Весело

  До коментар [#37] от "velvoofell":

  Ше омрееееш

 39. 39 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Любопитно

  До коментар [#32] от "Vlado Nikolov":

  Никак не съм фен на теориите за конспирации, но на математиката / на простата математика / съм яростен привърженик :)
  Ако някой губи - друг печели !

  [email protected]
 40. 40 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Любопитно

  До коментар [#32] от "Vlado Nikolov":

  И простичък въпрос - защо най-много изплашени има в най-богатите / относително, разбира се / държави ?

  [email protected]
 41. 41 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#37] от "velvoofell":

  > Развалиха успокояващата мантра "децата не боледуват".

  Боледуват и още как - ето ви примерен списък:

  http://zdravodete.bg/childrens-diseases/

  А за 'обикновената' детската смъртност в БГ няма да публикувам статистики от НСИ, че все пак е събота сутрин.

  А за това колко деца умират от глад по света всеки ден - може да проверите и сам.

  કટાક્ષ
 42. 42 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 349 Весело

  До коментар [#39] от "karabastun":

  Това, че си роднина на Питагор и Архимандрит не значи, че нещо можеш да предвидиш с математика. Напротив, по-зле ше си и от баба ти Ванга барабар с преподобна Стойна. Позовавка - "математиците" на "щаба".

 43. 43 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Любопитно

  До коментар [#32] от "Vlado Nikolov":

  Плащенето в БГ е несравнимо по-малко от плашенето да речем ... в Истанбул, ... с Германия и ВБритания , даже е несъпоставимо..
  А някакви Занзибари - пълни с туристи от цял свят , нехаят :)

  [email protected]
 44. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Любопитно

  До коментар [#42] от "Славейко":

  Аз от казармата знам, че нищо не се губи, а само сменя собственика си :)

  [email protected]
 45. 45 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Любопитно

  До коментар [#42] от "Славейко":

  Въпрос на математика е да изчислиш, кое ли е това нещо, което би могло да смени собственика си - в случая явно става въпрос за нещо, което се цени ...и запазва стойност !:)

  [email protected]
 46. 46 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Любопитно

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  И тези данни - откъде идват ???

  [email protected]
 47. 47 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Любопитно

  До коментар [#16] от "Ан Он":

  - вирусите мутират!
  А може би и организмите също мутират...?

  [email protected]
 48. 48 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Айде стига плашилки!
  Сега и децата да си дебнем ...
  Аз предлагам от 1.03 освен че ще отворят кръчмите, да се махнат всички парцали от ъстите на хората, та да се почувстват поне малко човеци. Тоя зомби апокалипсис вече 1-на година близо (без 2-3 седмици ) продължава- нема ли край вече.
  кой психясал - психясал, да си търси психиатри и спасения там, не по медиите.
  Долу маските и край на тази ковид-истерия!

  Кой играл и пичелил досега , пичелил, ама бактън вече от мерки и теглилки, и най-вече маски!
  Ма нема да се маскаря, щото некой си му се дръпнало л***о от страх да не гибердяса с Коронка.
  Споко, оная с косата и без коронка ще те грабне, ако ти е загаснала свещичката !
  Ми те парцалите , шаловете и тем подобни нали не пазели, та требе вече с противогази да ходиме???
  И за кво - пазим другите?
  А другите що поне малко не проявят неква форма на благодарност, че сме ги пазили, да не пукнат, ами ни мислат все теслата ?
  щели паспорти за ковидизъм да правят, кой се боцнал, кой не - вън от чадъра!
  Абе, аланколу, аз кат съм го карал грипа, нали си имам вътрешна ваксина, башка ,че слагам перорално и дезинфектанти бол.
  Що съм ти враг - щот не искам се маскирам и не искам ме бодат с пробни ваксини?
  Ми ти, брат, нали си се вакснал, поради что се плашиш, защитен си вече от Бил, нали???

 49. 49 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Айде стига плашилки!
  Сега и децата да си дебнем ...
  Аз предлагам от 1.03 освен че ще отворят кръчмите, да се махнат всички парцали от ъстите на хората, та да се почувстват поне малко човеци. Тоя зомби апокалипсис вече 1-на година близо (без 2-3 седмици ) продължава- нема ли край вече.
  кой психясал - психясал, да си търси психиатри и спасения там, не по медиите.
  Долу маските и край на тази ковид-истерия!

  Кой играл и пичелил досега , пичелил, ама бактън вече от мерки и теглилки, и най-вече маски!
  Ма нема да се маскаря, щото некой си му се дръпнало л***о от страх да не гибердяса с Коронка.
  Споко, оная с косата и без коронка ще те грабне, ако ти е загаснала свещичката !
  Ми те парцалите , шаловете и тем подобни нали не пазели, та требе вече с противогази да ходиме???
  И за кво - пазим другите?
  А другите що поне малко не проявят неква форма на благодарност, че сме ги пазили, да не пукнат, ами ни мислат все теслата ?
  щели паспорти за ковидизъм да правят, кой се боцнал, кой не - вън от чадъра!
  Абе, аланколу, аз кат съм го карал грипа, нали си имам вътрешна ваксина, башка ,че слагам перорално и дезинфектанти бол.
  Що съм ти враг - щот не искам се маскирам и не искам ме бодат с пробни ваксини?
  Ми ти, брат, нали си се вакснал, поради что се плашиш, защитен си вече от Бил, нали???

 50. 50 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#41] от "Ан Он":

  Нещо не се разбираме

 51. 51 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#38] от "Славейко":

  Защо изобщо ги отваряте тези статии като не ви интересува информацията в тях? А, вярно, да си заработите надницата.

 52. 52 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#50] от "velvoofell":

  разбрахте се и още как, ама има ковидари дето подсмърчат и оревават орталъка , щото били застрашен вид :)

 53. 53 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 1067 Весело

  До коментар [#48] от "amanotwas":

  Абсолютно съм съгласен с вас, колега.

  Ако позволите една забележка - изписвайте Мерките с главно М, за да има уважение.

 54. 54 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  Затова пък действа чудесно на баба, която още не ще да припише апартамента.

 55. 55 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 845 Неутрално  До коментар [#51] от "velvoofell":

  ми да мрат гладни ли искаш?
  И ква точно информацоя има в статията?
  Къде де си заведеш детето, в коя болница, ако ти е изперкал мозъка, че лапето е болно от Коронка???
  Щото лапето досега не се е разболявало и ти не знаеш как и къде да го лекуваш?
  Ми що си го създал тва лапе , бе , отворко, кат не знаеш как да го опазиш живо?

 56. 56 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#53] от "Bond007":

  Ще се коригирам !
  Доста внимавам и винаги се старая да изписвам"Мерки и Теглилки:, както и "Коронка " с главни букви, ама понякога се случват грешки.
  Не е от неуважения -се пак тая истерия ми съкрати една година от живота.
  Вече се чуват призиви 2020 -та да я отпишем от календара, щото не сме я живяли, нали :)

 57. 57 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Не знам, но изследването проведено тази седмица от МЗ за разпространението на коронавируса сред децата при нас даде 80 процента заразени с коронавируса от изследваните на случаен принцип. И почти пълно отсъствие на грип.

 58. 58 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#55] от "amanotwas":

  Никаква информация полезна няма.
  Все пак би трябвало да сме наясно че това е алармистка медия за която вдигането на паника и страх в обществото е по-важно от информация в чист вид. Подобен подход може да си прави от всичко.
  Важно е да се научим да четем между редовете и осмисляне както навремето с Работническо дело.
  Аз разбрах, че болни деца в София на практика няма освен обичайния брой.
  И друго. Ако пипнат ковид имунната им система реагира бурно и ликвидира другите грипни вируси, а ковида грипа няколко дена по късно. Това обяснява защо децата тази година нямат грип.
  Според еуромомо сайта общата смъртност на деца до 14г е необичайно ниска от 5г насам от както водят наблюденията.

 59. 59 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 981 Неутрално

  За да съм точен- осемдесет процента от децата посетили личния лекар са заразени с коронавируса, грип няма. Значи не е точно на случаен принцип, сред тези посетили личния си лекар с някакви оплаквания са с коронавирус. Данните са от тази седмица.

 60. 60 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ан Он":

  всички ще умрем, но никой не се е разбързал, стратегията да си заравяш глават в пясъка докато отмине опасността не е много умна

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 61. 61 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4007 Неутрално

  До коментар [#40] от "karabastun":

  Защото се мислят за богоизбрани (според мен).

 62. 62 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#59] от "rexdog2004":

  да де, посетили личен лекар и чакали 2 часа в коридора с куп болни наоколо.
  Как да не покаже теста Коронка???
  Ама теста показва Коронка и на здрави хора, а деца с настинка ги изкарва ковидясали.
  И защо тази статистика означава нещо?
  как , бе, мааму стара, нема един болен от грип(обикновен)а всичко е Коронка,а?
  Кво бе? Изтребихми ли ги сезонните грипове , вече???
  Она , щабаджията се беше изпуснал преди Коледа , че вече имало двойно заразени - с Коронка и грип Б или Абеше, ама това е било явно самостоятелна изцепка, не съгласувана с Щаба, шото повече подобни изацепки няма - само Корона и толкоз!
  И хрема да те хване пак си коронясан, нема лабаво!

 63. 63 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Толкова дълга статия и нито дума, че е крайно време децата да бъдат системно обучавани на здравословен начин на живот! Още от детската градина. И това да се прилага като практика в училищата - движение на открито, много сурови плодове и зеленчуци, възможно най-малко обработена храна. Много по-важни неща от многото факти, които ги карат да наизустяват и които се забравят начаса.
  В Холандия децата от детската градина се изкарват задължително всеки ден навън да играят, дъжд, сняг, няма значение, стига да няма буря. Всички си имат дъждобран и гумени ботуши. Тук чакат перфектното време, за да излязат навън. И им готвят системно кремчета и сутлияши за десерт. Как можеш всеки ден да даваш десерт на едно дете? Пресните зеленчуци пък са екзотика. Така се подготвят бъдещите диабетици, хора с наднормено тегло и сърдечносъдови заболявания.
  Естествено, и семейството трябва да изпълнява тези задачи, но за съжаление далеч не всяко дете попада на родители, които имат знанията и опита, за да им ги предадат.

 64. 64 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Весело

  До коментар [#61] от "Vlado Nikolov":

  Мисленето / самочувствието , самооценката / не влияе на математиката ... ? :)

  [email protected]
 65. 65 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Гневно

  До коментар [#63] от "Хелиана":

  Какъв здравословен начин на живот, бе !
  Те ги държат онлайн , м/у 6 стени, няма спорт - навън, тъпчат ги с БГмама чия, авокадо, аспержи и чихуахуа домашни любимци...!!!

  [email protected]
 66. 66 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 451 Разстроено

  А, нищо им няма на децата, екстра се чувстват, затворени в къщи между 4 стени пред телевизора. В безопасност са. Наред ли сте?

 67. 67 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5907 Гневно

  До коментар [#63] от "Хелиана":

  и семейството трябва да изпълнява тези задачи,
  --------
  Ама пористигат НПО и обясняват на децата ти, че НЯМА семейство, а лични права !!!

  [email protected]
 68. 68 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#62] от "amanotwas":

  Тази статистика има значение само ако се интерпретира по следния начин - ако всяко дете с грипоподобни симптоми е заразено с коронавируса, то сигурно са заразени и родителите му. А това ни насочва към ситуацията с втората вълна на коронавируса, когато всички със грипоподобни симптоми бяха заразени с коронавируса. С една дума в момента гърнето ври, може и да изкипи. А като добавим и че дошлите от Великобритания заразени много бързо умряха работата не е смешна като коментарите ти.

 69. 69 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  За разлика от стотиците хиляди други вируси които ни дебнат.
  —цитат от коментар 5 на Ан Он


  Афърматив

  Пецерето в зависимост от каква формула му зададеш може да ти открие секакви работи. През 2001 г например учЕните Спинер и Джовани решили да премерят проби от вода за реовируси (братчеди на коронавирусите). В 19% от водните проби те намерили цял бюлюк реовируси. Освен тях там се разхождали и други, вкл и вируси от ваксини.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC92974/

  Затова е необходимо Щабът да задели средства за изследвания и на другите вируси, защото докато се юркаме да дирим Ковидя, те може да ни изненадат изотзад.

  Има и известни проблеми в изследванията. През 2003 и 2004 г пецерето открило масово вируса на репродуктивен и респираторен синдром при свинките. УчЕните от Лайпциг решили да направят повторно замерване по класическия метод. С него се установило, че пецерето е дало много висок дял фалшиво положителни резултати. На свинките това не им помогнало много понеже вече били изтрепани профилактично.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16458457/

  Считам обаче, че няма нужда да трепем децата за да се предпазим - можем да ги изпратим в Норвегия.

 70. 70 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Този вирус си присвои симптомите на всички заболявания едновременно.

 71. 71 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#68] от "rexdog2004":

  Коментарите ми нямат за цел да са смешни!
  те просто казват истината "право куме в очи", за изтерясали ковидисти.
  Само не разбрах кое гърне ври и колко време, щото и аз съм турил един боб с ребърца у фурната и го чекам с нетърпение, къде около 12 часа по пладне, ама ако е завряло по-бърже още по-добре :)

 72. 72 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 149 Неутрално

  Моето дете 17 г. Мина вируса безсимптомно. Абсолютно нищо. После направихме изследвания пэлни. Някои нива бяха завишени. Няма да описвам подробно. Лекарште казаха, че това са стойности типични за след вирусна инфекция. Така че организмът се е борил вътрешно но видимо никакво отражение.
  Тя е активноспортуваща и в момента спортува , няма проблем.

 73. 73 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#68] от "rexdog2004":

  Това , че някой има грипоподобни симптоми , въобще не означава ,че е болен от Коронка, а още по-малко , че цялото семейство е коронясало!
  Имам племенница в Лондон и тя беше болна(силно казано, ама не беше напълно здрава), та си направи ПСР и излезе положителен, ама приятеля и, с който живеят от години , също се тества и излезе отрицателен за Коронката.
  Та толкова за логиката ти за семейните болести.
  Още повече , че от Коронка се разболяват некъде около 5 до 10 от населението,другите не го фащат, ако и да одят с маски, или без маски, се таа!

 74. 74 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#72] от "ve4e":

  Твоето дете не е минало нищо, просто си има антитела за Коронката.
  Много хора ги имат и не се разболяват, както казах около 5-10% от хората го карат Коронката, другите са просто наблюдатели с маски и голяма част от тях паникьори.
  Много хора се тестваха за антитела и им излязоха резултати като на изкарали вируса, ама въобще не са и помирисвали Коронката, камо ли да са се разболявали от нещо.
  А повишени резултати от изследване може да има в 1000 различни хипотези, една от които е да е прекарала безсимптомно Коронката, така че не го мислете!

 75. 75 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 845 Неутрално

  около 5 до 10 от
  > около 5 до 10 % от населението
  Пропуснал съм %-та

 76. 76 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#45] от "karabastun":

  Да

 77. 77 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#65] от "karabastun":

  По лични наблюдения тези с чията се грижат много повече децата им да прекарват повече време навън, да спортуват и да ядат пресни зеленчуци. Тези с кренвиршите ги оставят по цял ден пред екрана.

 78. 78 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 349 Весело

  До коментар [#51] от "velvoofell":

  Напълно безплатно!

 79. 79 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#77] от "Хелиана":

  Много хора се опитват да възпитават добри хранителни навици на децата си. Няма да ги изброяваме, ясни са на всеки. Обаче нищо прекалено не е правилно и обикновено, когато говорим за деца се обръща срешу тях след време. Ти дръж едно дете на чия, елда, киноа и прочее, и го лишавай от сладкории, които нека не се лъжем, децата обичат, пък виж, какво чудо ще стане, когато детето стане самостоятелно. А това рано или късно се случва. В баланса е истината. Нито в прекаляването с десерти, нито в пълното им отричане.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 80. 80 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  До коментар [#79] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Напълно съм съгласна, че не трябва да ги лишаваш от десерт. Това, което мен ме притеснява е, че им го дават всеки ден. Нещо, което по същество трябва да е изключение, а не правило. И най-важното е да ги научиш те да се контролират сами, иначе няма смисъл.

 81. 81 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#80] от "Хелиана":

  Така е. Но няма, какво друго да се очаква, когато училищното меню се изготвя от лелки спрели развитието си някъде в късния соц. Десерта не е нещо задължително лошо, още повече, че може да е и здравословен. Но кой ще ти се занимава с модерна кухня. Къде по-лесно е да разтворил една тенджера нишесте и да го пльоснеш на хлапетата в стола.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 82. 82 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#77] от "Хелиана":

  Ма как да се не грижат повече да са навън децата, та нали всички тези са еко-активисти и затоплисти , и техния проройк е Гретето, а сега и Бил.
  "Кил Бил", както се казваше филм или песен, се таа , важното е да го килнат дорде е време , щото после ще мрем всички.
  Та как да разбирам "синтетично месо", ако не се лъжа, такъв беше израза, и как тия с чията и другия овес , дето го рупат, са съгласни с те това например , месо , синтетично.
  И като как си представят света за в бъдеще, тия същите, дето рупат чия и скачат в защита на зелени сделки обясняват кво се случи в Тексас?
  Или да не одим чак толкоз далече - кво се случи в ЕС на 8.01.2021г?
  Кво стана с тока?
  Заради затоплисти и тем подобни гретенизми?
  Кво стана бе? некой знае ли?

 83. 83 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#81] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Не си никъв гербераст, а обикновен пeдepacт

 84. 84 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#83] от "uq":

  Интересно. Майка ти е на различно мнение.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 85. 85 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#6] от "Скелета":

  Мисля, че е задължителна ваксината срещу морбили. Просто се слага късно, около годинката. Тежка е за по-малките. И затова е важно всички да се ваксинират: за да пазят малките бебета. За разлика от ковида, който е опасен предимно за хора, които бездруго са в лошо здравословно състояние, ерго с нищо не е по-различен от 99,5% от вирусите около нас и с нищо не заслужава породената около него истерия.

 86. 86 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Явно, директивата е да се пишат статии, които да поддържат стреса на ниво. Тази обаче е изсмукана от пръстите и изключително калпава. Това, което целият свят знае със сигурност е, че децата ни не са застрашени от Ковид, но в замяна на това са истински застрашени от цял куп други, в пъти по-опасни за тях болести. Какво да се прави, неизменна част от живота.
  —цитат от коментар 10 на Умнокрасив гербераст от Позитано


  Щом ги дебнат опасни болести, ЛОКДАУН до дупка. Само вкъщи, само в стаята и никакво излизане навън, защото чудовищата дебнат зад ъгъла. И без всякакво значение е, че в човешкото тяло си живуркат в динамично равновесие с организма около 60 трилиона микроорганизми, вируси и бактерии, около 1.5 кг за възрастен индивид. Всяко нарушаване на баланса може да доведе до болестно състояние.
  Затова гледайте кучета и котки, а не деца. Никой няма да ви пусне да ги разхождате на опасния въздух навън. Там е разрешено само за "кучета".

 87. 87 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#86] от "alexsilver":

  Ти май изобщо не си разбрал, какво искам да кажа. Не се притеснявай, функционалната неграмотност става все по-разпространен проблем. Начин да си помогнеш е са се върнеш обратно в началното училище.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 88. 88 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Този вирус си присвои симптомите на всички заболявания едновременно.
  —цитат от коментар 70 на log_on


  Ами "златен" вирус. Доказва се само с ПЦР тестовете на "професора" от Берлинската болница. Туй диференциална диагноза, симптоми, няма такива работи. Само на едно лабораторно изследване може да се докаже и безпаричие. И следват "златни пътеки". Други май няма вече.

 89. 89 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  За УМИШЛЕНО ПЛАНИРАНЕ, ОРГАНИЗИРАНЕ и РЕАЛИЗАЦИЯ НА МАСОВО ЗАРАЗЯВАНЕ през ковичилищата, смърт за Бойко Борисов и Красимир Вълчев! Да направим компромис, никакъв краен хуманизъм - с максимална жестокост!
  !

 90. 90 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#86] от "alexsilver":
  Все пак коректно са отбелязали, че става въпрос за "пълна безопасносдт", което е така категорично написано вече е по-близо до религиозното разбиране на Света.
  Абсолютно Истина, Пълна Безопасност и пр.
  Вече установихме, че последователите на ковида не допускат никакви съмнения по темата и си живеят в совй собствен свят.
  .

 91. 91 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Махайте всички мерки и теглилки, вклчително и маските!
  Хората не са се Дънкаян МакЛауд , да живеят по 500 години!
  Изтрихте една година от живота им,стига вече!
  Стига идиотщини и маски!
  Егати и вируса - още колко щама ще му измислите , та да сържите хората под ключ?
  Свобода или Ковид!
  пследното е бавна , но сигурна смърт на всичко човешко в обществото,
  Ще останат само зомбита,дето ходят с маски и до тоалетната.

 92. 92 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Махайте всички мерки и теглилки, вклчително и маските!
  Хората не са се Дънкаян МакЛауд , да живеят по 500 години!
  Изтрихте една година от живота им,стига вече!
  Стига идиотщини и маски!
  Егати и вируса - още колко щама ще му измислите , та да сържите хората под ключ?
  Свобода или Ковид!
  пследното е бавна , но сигурна смърт на всичко човешко в обществото,
  Ще останат само зомбита,дето ходят с маски и до тоалетната.

 93. 93 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#72] от "ve4e":

  Сега можеш ли да обясниш в едно изречение защо харчихте пари и време и губихте времето на доктори и лабораториш?

 94. 94 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#40] от "karabastun":

  Защото в най-богатите/развитите държави, си бяха въобразили, че първият епидемиологичен преход /отстраняването на заразните болести като главна причина за смъртността/ е приключил и основен проблем от 1960-те години насам /втори епидемиологичен преход/ са хроничните заболявания /сърдечно-съдови, тумори, диабет/. Е, завръщането на една заразна болест ги стресира.
  Докато в бедните държави зарзните болести още не са забравени.

 95. 95 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#73] от "amanotwas":

  Значи при изследване тази седмица на децата посетили личния си лекар с някакви симптоми се оказва че осемдесет процента са заразени с коронавируса. Смятам че вероятността да са заразени и семействата им е най голямата при тях поради липса на каквато и да е дистанция. Роднините може да имат антитела и да не са заразени, но трудно ще повярвам че ако не са го преболедували при втората вълна няма да се заразят

 96. 96 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 511 Неутрално

  "Доц. Телчарова също отбелязва, че усложнението се среща рядко и е възможно да се прояви при здрави деца. По думите ѝ все пак децата с диабет, астма, сърдечни аномалии, имунодефицити, затлъстяване са рисков контингент."
  След цяла година електронно обучение, дали не сме им помогнали да се сдобият с изброените екстри?

 97. 97 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Свобода или Ковид!пследното е бавна , но сигурна смърт на всичко човешко в обществото,Ще останат само зомбита,дето ходят с маски и до тоалетната.
  —цитат от коментар 91 на amanotwas


  Ще останат само бройлери, хранени с изкуствено месо, живеещи изкуствен живот, и както всички бройлери, в един прекрасен ден могат да станат на печено или кюфтета. За човеколюбците.

 98. 98 Профил на primumnonnocere
  primumnonnocere
  Рейтинг: 68 Неутрално

  Много важно уточнение - "медикамент срещу самия вирус не съществува".
  До коментар [#4] от "Vlado Nikolov":

  Много важна лъжа - ЕВТИН медикамент срещу ковида, както и срещу други опасни вируси като зика, ебола, хив, съществува - въпроса е защо докторите, здравните системи и всички държави (с изключение на Китай) не го ползуват

 99. 99 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Това "COVID-19 "се оказа детска болеста, като всяка настинка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK