Гора, залесена да пази свлачище, ще се превърне в жилищни комплекси

Изсечените 4 дка от гората на Коджа тепе край Варна

© Скрийншот от видео на ecovarna. info

Изсечените 4 дка от гората на Коджа тепе край ВарнаДесетки декари гора, залесени, за да спре едно от най-големите свлачища над Варна, са сменили статута си, за да бъдат превърнати в жилищни комплекси. Процедурата, по която това се е случило, е започнала още през 2009 г. с идването на власт на първото правителство на ГЕРБ. А началото й е дадено с изработването на Подробен устройствен план за територията на гората, иницииран от дружество на Самир Франсис - бивш охранител на Тодор Живков заедно с премиера Борисов, а по-късно и негов бизнеспартньор. Това показа проверка на "Дневник" в онлайн архивите на няколко държавни институции и местните органи на властта във Варна.


В края на миналата седмица повече от 200 граждани на варненския кв. "Виница" протестираха срещу изсичането на близо 4 дка насаждения от черен бор в местността Коджа тепе, а нов протест е насрочен за събота (20 февруари).


Теренът, който вече е разчистен и подготвен за строителство, е в активите на дружеството "Алфа 1 секюритис", показа справка в Имотния регистър. То е еднолична собственост на Светлана Караджова. Дружеството й е регистрирано с 50 хил. лв. уставен капитал в средата на май 2019 г. а основният предмет на дейността му е покупко-продажба на недвижими имоти, инвестиционна дейност, както и строителство на жилищни и промишлени обекти с цел продажба. "Алфа 1 секюритис" обаче не е посочило в регистрацията си никакви данни за контакт - телефон или адрес на електронна поща и "Дневник" не откри възможност за връзка с него.
Иимотите, притежавани от компанията на Караджова, се намират в


гора с драматична предистория


Тя е изкуствено залесена през 1951 г. след серия от наводнения и свличане на земни маси, които потапят няколко варненски квартала и курорта "Св. Св. Константин и Елена". Сега, някогашната "охранителна гора" се оказва ненужна.


"Вижте, по принцип идеята е такава - защитните гори да пазят населените места от свлачища и наводнения, каза пред Би Ти Ви преди седмица Тодор Гичев, директор на Регионална дирекция по горите във Варна. Но след известен период някои от тези залесявания са извършили своето предназначение, преодолени са проблемите", обясни той.


По силата на тази логика, общо 53 дка гора, залесена на Коджа тепе над Варна, за да пази от порои и свлачища,


се е превърнала в "гора за дърводобив" и "урбанизирана територия"


обречена на изсичане и застрояване. Основанията за тази прогноза са в хрониката на събитията, довели до фаталния край на гората над варненския кв. "Виница".


Според отразеното в Имотния регистър само за две години - от 2006г. до 2008г. едно дружество с еднолична собственост - "Франсис Трейд" изкупува общо 18 имота с обща площ около 35 декара. Те се намират в местностите Коджа тепе и Ясарлък, Акчелар и Добрева чешма край Варна. Общото между всички тези имоти е, че са горски територии, но се намират на границата с регулацията на селищното образувание "Траката". От този момент нататък имотите на "Франсис Трейд" сякаш попадат в


рулетка на късмета,


която им носи печалба след печалба и нито една загуба.


Терените в местността Коджа тепе край Варна, собственост на "Франсис трейд"

© Дневник

Терените в местността Коджа тепе край Варна, собственост на "Франсис трейд"


Най-напред през 2012 г. Общинският съвет във Варна, доминиран от негласна коалиция, сглобена около ГЕРБ, приема Общия устройствен план на града. Според него 57 дка от "охранителната гора" в района на "Коджа тепе" са включени в урбанизирана зона за ниско застрояване. Това прави възможно изработването на подробни устройствени планове за територията на гората, а от там нататък и за промяна на предназначението й.


Според главния архитект на Варна Виктор Бузев в тази процедура грешка няма. "Общият устройствен план на Варна е разработван в продължение на 7 години и както предварителният, така и окончателният му проект са съгласувани от всички възможни ведомства, казва пак за Би Ти Ви Бузев.


Грешка не може да има"


На 20 април 2016г. - четири години след като Общият устройствен план на Варна влиза в сила - Общинският съвет в града, в който ГЕРБ вече има мнозинство, разглежда проект за решение, включено в дневния ред на сесията му като извънредна точка. Вносител е тогавашният председател на местната комисия по архитектура Димитър Карбов ("Атака"). Гласуването на решението минава без обсъждане, а резултатът е одобрен Подробен устройствен план за имотите на "Франсис трейд" в гората на Коджа тепе. Но и за всички останали в някогашната "охранителна гора". Най-големият от тях е този на дружеството "Алфа1 секюритис".


Копие на подробния устройствен план на Коджа тепе, от което е видно, че той е изработен по заявление на дружеството "Франсис трейд"

© Дневник

Копие на подробния устройствен план на Коджа тепе, от което е видно, че той е изработен по заявление на дружеството "Франсис трейд"


Още две години по-късно - на 20 юни 2018 г., кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ) внезапно решава да прекрати съсобствеността на общината в един от имотите на "Франсис трейд", като предлага идеалните части от тях да бъдат продадени на дружеството. Това предложение също е прието без проблеми от Общинския съвет във Варна.


Според справка в Имотния регистър, на 30 декември 2019 г., "Франсис трейд" апортира всички притежавани от него имоти в капитала на еднолична си дъщерна компания - "ВБ 13".


Резултатът от цялата тази оперативност в работата на държавни органи и местната власт във Варна е окончателното откриване на пътя за промяна в предназначението на гората в Коджа тепе от "охранителна" в "дърводобивна", а след това и за изсичането й. Преди да падне и последното дърво над варненския кв. "Виница" стои въпроса коя е фирмата, която получава тези възможности.


Кой стои зад "Франсис трейд"?


Едноличен собственик на компанията е Самир Франсис - бивш бодигард. Справка в платформата за фирмено разузнаване "Дакси" показва, че той е съсобственик в 10 различни компании и участва в управителните органи на общо 20. В една от тях - "Прайхим", преди 2008 г. Франсис е имал шестима съдружници, сред които и премиера Бойко Борисов. Според разследване на сайта "Бивол" партньорството между двамата датира още от времето, когато заедно са охранявали бившия диктатор Тодор Живков след падането му от власт през 1989г.


Справка от платформата "Дакси", която показва съдружието между Семир Франсис и Бойко Борисов

© Дневник

Справка от платформата "Дакси", която показва съдружието между Семир Франсис и Бойко Борисов


Единственият контакт, посочен от "Франсис трейд" при регистрацията и, е електронен адрес в платформата gmail. В сряда "Дневник" изпрати няколко въпроса за мотивите, с които дружеството е поискало изработването на Подробен устойствен план за имотите си в Коджа тепе и за инвестиционните му проекти, свързани с тях. До приключването на работата по този текст отговори не бяха получени.


В гората, следите се губят. Но когато изчезне, всички тайни, които е крила стават явни.


Историята на тази, в Коджа тепе край Варна, изглежда е стигнала края си. Според директора на Регионална дирекция по горите във Варна Тодор Гичев, след изработването на Подробен устройствен пан за нея и смяната на статута й, механизъм по който тя да бъде спасена няма. "Не е формулирано в член, в точка....", казва той.


Протестът срещу изсичането на първите 4 дка от гората на Коджа тепе край Варна

© Дневник

Протестът срещу изсичането на първите 4 дка от гората на Коджа тепе край Варна

Ключови думи към статията:

Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Ние тука се пеним за калинките, а забравяме какви щети нанасят колорадските бръмбари.

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Весело

  " Едноличен собственик на компанията е Самир Франсис - бивш бодигард. Справка в платформата за фирмено разузнаване "Дакси" показва, че той е съсобственик в 10 различни компании и участва в управителните органи на общо 20. В една от тях - "Прайхим", преди 2008 г. Франсис е имал шестима съдружници, сред които и премиера Бойко Борисов. "

  Как си идват нещата на мястото - баш преди изборите и то ! Премиерът съдружник в доста фирми се оказал и все със знакови имена......

 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Ще се посвлече посвлече о ще се кротне по някое време. Тъкмо строежите ще могат да почват отново и отново.

 4. 4 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Ние боце си го обичаме и пак ще гласуваме за него! Не ни интересуват ни колко милиарда се крадат, ни колко се пилеят. За нас най важно е ДпС да управлява!

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Весело

  Варненци така са се уредили отвсякъде, че нямам думи. От една страна л@йна текат, от друга страна кокошкарник си имат и сега от трета страна ще си имат свличащи се кални маси ако завали дъжд защото гората си "била свършила работата". Добре, че е морето от четвъртата страна защото сигурно и от там щяха да ги......с 200 както казва Винету.....😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Тези ще се окажат по-големи ливади дори от населението в софийските "манастирски ливади".

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  Гадните комунисти със залесяването с разни горички просто убиваха частната неприкосновена инициатива.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Във Варна има някакво безумно желание / не знам , дали се дължи на мерака на жителите, или на общински разпоредби / - градът да се катери по баирите на северозапад, вместо кротко да си поеме , да се разраства на ЮГ ???

  [email protected]
 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Не мога да разбера защо борбата със законите на биологията е политически правилна, а борбата със законите на физиката -- порицаема. Да падат там, зимай парите и бегай.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на krokich
  krokich
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Много бързо забравиха какво стана в Аспарухово !

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  Тези , които имат намерение да строят в свлачищен терен са луди.

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  До коментар [#5] от "padrino":

  За мен лично - посоката е от реката надолу към другата река - и е по-топло, и е по-лесно за инфраструктура, ама на де ??
  Не мога да си го обясня ????

  [email protected]
 13. 13 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Няма страшно!
  Ще се отече в морето!

 14. 14 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1034 Разстроено

  До коментар [#8] от "karabastun":


  Във Варна има някакво безумно желание...
  —цитат от коментар 8 на karabastun


  Варна не е тая Варна в която завърших и работих след завършване! За съжаление!

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":

  Къде на юг?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Весело

  Тези , които имат намерение да строят в свлачищен терен са луди.
  —цитат от коментар 11 на tacheaux


  Няма проблем, сега ще вдигнат няколко "подпорни стенички" и всичко ще се уреди😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Мост на Казашко, мост на Белослав - Константиново, Звездица, и към Камчия ..........

  [email protected]
 18. 18 Профил на Indiana Jones
  Indiana Jones
  Рейтинг: 249 Весело

  Варненци така са се уредили отвсякъде, че нямам думи. От една страна л@йна текат, от друга страна кокошкарник си имат и сега от трета страна ще си имат свличащи се кални маси ако завали дъжд защото гората си "била свършила работата". Добре, че е морето от четвъртата страна защото сигурно и от там щяха да ги......с 200 както казва Винету.....😂
  —цитат от коментар 5 на padrino


  😂
  То се не знае и от там какво може да изскочи… морето е бая дълбоко. Или току виж Варна се сдобила с нов… вълнолом 😂

  Think different!
 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Апартамент на свлачище, тва е като ябълки-чернобилки. Вземат, чедо, казала бабата. Кой за жена, кой за тъща, кой за началник. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Герберските кметове във Варна са като марокански скакалци. Където минат оставят опустошение.

  След “успешния” многомилионен проект за градски транспорт идва поредната многомилионна пушилка “надземно метро”. В еуфорията от метрото малките безобразия, като това в статията остават незабелязани.

  Протестирайки срещу всичко това, точно преди 8 години се самозапали Пламен Горанов. И 8 години по-късно сме свидетели на същите безобразия, същото самодоволство, липса на морал и чувство за безнаказаност в общинарите.

  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Пламен_Горанов

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  При условие, че дори и Аспарухов мост не може да се поддържа, химера е да се очакват нови подобни съоръжения

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Весело

  До коментар [#21] от "дерибеев":

  Ми да се качват тогава на Франгенското плато, щом ги кефи :)

  [email protected]
 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Затова такива решения трябва да се вземат на местно ниво.

  Щото сега ако стане нещо ще пострадат местните.

  Но, нищо дано някой ден на хората им дойде акъла.

 24. 24 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Жена и свлачище като тръгнат, спиране няма.
  Комплекса рано или късно ще тръгне, дано да няма жертви.

 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  Много им дойде на варненци - лайна, джипове-луноходи по алеята на Морската градина, дупка-жабурняк за 44 милиона в центъра, свлачищата, предизвикани от баровските вили на Кабакум. А сега им готвят и сперма - на изборите Варна град-отличник на ГЕРБ, 60% Герб е радост!

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 26. 26 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 693 Неутрално
 27. 27 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  До коментар [#2] от "samoedin":

  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣👍🏻

 28. 28 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Весело

  😂
  То се не знае и от там какво може да изскочи… морето е бая дълбоко. Или току виж Варна се сдобила с нов… вълнолом 😂
  —цитат от коментар 18 на Indiana Jones


  С апартаменти отгоре на вълнолома казваш....мдаа, иновативно мислене, представяш ли си гледката която ще се открива....та чак до Одеса😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 29. 29 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  “Кой стои зад "Франсис трейд"?

  Едноличен собственик на компанията е Самир Франсис - бивш бодигард. Справка в платформата за фирмено разузнаване "Дакси" показва, че той е съсобственик в 10 различни компании и участва в управителните органи на общо 20. В една от тях - "Прайхим", преди 2008 г. Франсис е имал шестима съдружници, сред които и премиера Бойко Борисов. Според разследване на сайта "Бивол" партньорството между двамата датира още от времето, когато заедно са охранявали бившия диктатор Тодор Живков след падането му от власт през 1989г.”


  ЮБРЕЙЙЙЙ КУРОРТЕ 😂

 30. 30 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  До коментар [#5] от "padrino":

  🤣🤣🤣

 31. 31 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Ще гласувам за бате Бойко.
  Справедлив е, и дава на всички, които му поискат правилно.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Боко и корумпираните му ортаци продължават да съсипват страната.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  The system is again .....МАТА ХАРИ

 36. 36 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Ехооо вие от ГЕРБ поне малко срам нямате ли бе?

 37. 37 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Не мога да разбера защо борбата със законите на биологията е политически правилна, а борбата със законите на физиката -- порицаема. Да падат там, зимай парите и бегай.
  —цитат от коментар 9 на Един вампир броди из Европа


  Лоша работа! Ще цитирам Дъглас Адамс:
  "Гравитация, виждаш ли? Дори през уикенда не изключват."

 38. 38 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Не мога да разбера защо борбата със законите на биологията е политически правилна, а борбата със законите на физиката -- порицаема. Да падат там, зимай парите и бегай.
  —цитат от коментар 9 на Един вампир броди из Европа


  Лоша работа! Ще цитирам Дъглас Адамс:
  "Гравитация, виждаш ли? Дори през уикенда не изключват."

 39. 39 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  От златния фонд. Варненец продава вила. Къде е вилата, не я виждам, пита купувачът. Спокойно ей сега ще дойде вика варненецът

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Няма по-нагло нещо от герберската мафия!

 41. 41 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#11] от "tacheaux":

  Ще се научат какво е свлачище, но по трудния начин. Както тези, които изсякоха гората от местността "Джанавара" от другата страна на Варненския залив, а после водата ги отнесе.

 42. 42 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":

  А защо да се разраства при намаляващо население на страната? Бах мааму, колкото сме по-малко, толкова повече бетон, къде е логиката?

  мурзилка
 43. 43 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Весело

  Обхващането на икономиката и собствеността, не са нищо ново и затова се нарича от заинтересованите "ПРЕХОД", разчита се, че след този етап и да има недоволни, то ще са безгласни букви, защото властта отдавна е преминала в "правилните" ръце и избор няма да има даже на избори...... Инженерно погледнато, няма случай в който едно свлачище ще спре, когато ОСНОВНОТО залесяване е показало, че върши по предназначението си работата, ако то бъде ПРЕМАХНАТО, напротив, натоварването на почвите ще е КРАТНО по-голямо, да не говорим с изграждането на въпросните комплекси, за които ще са необходими специални и скъпи строителни дейности..... Изобщо, освен благодарност за "ПРЕХОДА", за друго все още не се чува.....

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  Тея дето ни управляват вече бая време много го харесват това море значи:
  -Доган-,,Росенец” Бургас
  -Марешки-,,Морската градина” Варна
  -Костов- ,,Златни пясъци”
  -Валери Симеонов- ,,Слънчев бряг”
  -Гиньо Ганев-,,Свети Влас”


  ... и още и още и още много знайни и незнайни управляващи...

 46. 46 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1620 Весело

  До коментар [#34] от "rincewind":

  Само с две бомби...За да свършат работа толкова малко бомби, трябва да са по гигатон едната.

  мурзилка
 47. 47 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  Важното е че ГЕРБ са антикомунисти и ще бият БСП.
  Затова ще гласуваме отново и отново за тях.
  Нищо че сме в лайна, нищо че застроиха Морската градина, нищо че унищожиха стадиона....
  Нищо, че всичко им се свлича и пропада.....
  Нищо че изсичат горите (засадени от онези - лошите комунисти)....

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Неутрално

  Варна, ТИМ. Две неразделни неща.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  До коментар [#42] от "Маршалов":

  А защо да се разраства при намаляващо население на страната?
  ----------------------------
  Ми защото се разраства - ФАКТ!

  [email protected]
 54. 54 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Гората е залесена за да пази от свлачища преди 70 години. Сега е изсечена за да се строят жилища. Свлачищата не са нещо не познато за жителите на морската красавица Варна. Отразени са и в народното творчество, част вицове и бисери - "В имота ми построили още една вила". Съгласно действащата нормативна уредба строителството би трябвало да започне след като е възложен, разработен и одобрен (приет) проект, включително и инженерно-геоложки доклад и откриване на строителната площадка. Вероятно документите са налице - представени, заверени. Дали са коректни? Би могло да се дискутира. Ако се намерят компетентни опоненти. Разбира се, ако се допусне подобна дискусия. Дали институциите ще се съобразят с мнението на опонентите? Още повече, че е възможно да се строи и без проект и строежите, респ. съоръженията да се пускат в експлоатация, като при необходимост ще се узаконяват в бъдеще. Споменатият преди 2 дни водопровод за Перник не е прецедент.
  Уви, това са реалности в България.

 55. 55 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  До коментар [#42] от "Маршалов":

  А защо да се разраства при намаляващо население на страната?
  -------------
  Събират се около водопоя - биологично!
  Варна не е с намаляващо население - ФАКТ!

  [email protected]
 56. 56 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Варна е известна със свлачищата си, искат да отворят ново нищо че
  за укрепването им се дават милиони !!!

 57. 57 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Весело

  До коментар [#50] от "Незнайко в Слънчевия град":

  шШшааблон, колега - шаблон ..- много отдавна беше това .......:)

  [email protected]
 58. 58 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Черен бор ще пазел свлачище?!
  Голям смях.
  Бор на морското равнище?!
  Още по-галям смях.

 59. 59 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1620 Любопитно

  До коментар [#53] от "karabastun":

  Май имат много пари от наркотици, проституция, оръжейни сделки, от криптовалути правени с крадено електричество, продадени ромски дяца на гърци и други, които да се изперат през строежи, щото не им идва на акъла друг начин? Ами да ги инвестират в модерни заводи бре. Примерно да произвеждат компоненти за компютри...Вярно, това са високи технологии, трябвало е много, много високо да се образоват, за такава дейност. Май не е лъжица за техните прости уста?

  мурзилка
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 953 Весело

  До коментар [#11] от "tacheaux":

  не ,тези които ще си купят имоти там са луди...едва ли 'инвеститорите ' ще заживеят там...и после ще са виновни гришата ,кишата и международното положение...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 62. 62 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Гневно

  Поредна, брутална ПРАСЕЩИНА!!!

 63. 63 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  До коментар [#59] от "Маршалов":

  Май имат много пари от наркотици, проституция, оръжейни сделки, от криптовалути
  -------------
  Едва ли ?!! - хората, които се заселват във Варна са основно от обезлюдените Добруджански села и градове, които си продават декарите ... - ФАКТ !!!

  [email protected]
 64. 64 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Черен бор ще пазел свлачище?!Голям смях.Бор на морското равнище?!Още по-галям смях.
  —цитат от коментар 58 на Да вярваме на истината


  Вие какво сте засадили?
  А, да - 1 рядък ред кипариси, които да спират вятъра 🤣🤣🤣
  Предложи какво да се засади против постоянните свлачища около Варна (и не само там) и го засадете!

 65. 65 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1620 Весело

  До коментар [#60] от "Искра Панова":

  Чак малко ся! Навремето избягаха младите и не съвсем млади но все така перспективните, с качественото образование и относително добра дисциплина от времето на социализма. Сега кой ще бяга. Келеметата ли, с бъркоча от трансджендеризъм, блак лайф матър и 0 познания по природни науки, щот са избрали пътя на най-малкото съпротивление, да учат, стига въобще да влизат в час, за персонал на хотели и разни други услужващи "професии", примерно как да си разтварят краката за да се наместят секретарки, за златотърсачки, как да се прикоткат на 18 години, за да хванат някой дърт милионер за чепа и да му бръкнат в банковите сметки или да го наследят набързо като му светят маслото, неща за които няма нужда да учат физични формули, преобразувания и висша математика.

  мурзилка
 66. 66 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1620 Любопитно

  До коментар [#63] от "karabastun":

  Факт? Къде да го проверя този факт? Ти направо ми скри шапката! Толкова ли скъпа стана обикновена земеделска земя във вътрешността на страната, че като продадеш няколко декара, а средностатистическия българин няма повече от тази площ, да може да си позволи с жалките стотинки от продажбата да се засели в голям град?

  мурзилка
 67. 67 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  До коментар [#66] от "Маршалов":

  Добруджанският декар, брат е СКЪП !!!
  Провери цени - факта няма, как да го провериш, ама може да съпоставиш цена на декар с цена на квадратен метър във варна....

  [email protected]
 68. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До 5:"padrino"]Варненци така са се уредили отвсякъде, че нямам думи. От една страна л@йна текат, .......😂"

  Да бе, все варненци виновни, че столичните мутри на Маджо и Винету налазиха града, и го оси.ат със замах. Изместиха дори и ТИМ
  Дръж се земьо, шоп те гази, трева не никне, и наводнение след наводнение....

  Да, хубаво е в Гърция, защото там шопските мутри не виреят! И са по-ниски от тревата, и по-тихи от водата.

 69. 69 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  До коментар [#68] от "historama":

  Тоя ТИМ им порасна на лафа на всичките софиянци, да си плакнат с него далаверите у нас !

  [email protected]
 70. 70 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  За сметка на това пък, тръгнат ли новите блокове, ще спрат чак при катедралата или на първа линия на плажа, при Варненското езеро. Ще се купуват жилища с перспектива, един вид...

 71. 71 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  До коментар [#67] от "karabastun":

  И не пропускай, че в Добруджа, че и в Мизия декарите са БОЛ на калпак !!!

  [email protected]
 72. 72 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  До коментар [#67] от "karabastun":

  И не пропускай, че в Добруджа, че и в Мизия декарите са БОЛ на калпак !!!

  [email protected]
 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Черен бор ще пазел свлачище?!Голям смях.Бор на морското равнище?!Още по-галям смях.
  —цитат от коментар 58 на Да вярваме на истината


  Квартал Виница е на 3 км от курорта Св Константин и Елена, и на 150 над морето. А въпросният терен може и да е на 200м. Изобщо земите на север от Балкана са много по-високи от южните. А Добруджанското плато е на 300 м надморска височина.

 74. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  ..Ти направо ми скри шапката! Толкова ли скъпа стана обикновена земеделска земя във вътрешността на страната, че като продадеш няколко декара, а средностатистическия българин няма повече от тази площ, да може да си позволи с жалките стотинки от продажбата да се засели в голям град?...
  —цитат от коментар 66 на Маршалов


  Добруджанската земя носи 100 лв рента на дка

 75. 75 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#68] от "historama":

  Няма нищо случайно, че за кмет на Варна докараха софиянец с руски произход, от номенклатурата на мултаците ( "Балкантурист" на Сандалска, част от холдинга на Мултигруп).

 76. 76 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#11] от "tacheaux":не ,тези които ще си купят имоти там са луди...едва ли 'инвеститорите ' ще заживеят там...и после ще са виновни гришата ,кишата и международното положение...
  —цитат от коментар 61 на не на безразличието


  Така е, ама тези свлачища най-вероятно ще засегнат и жилища, построени и обитавани от много години...

 77. 77 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  [quote#60:"Искра Панова"][/quote]
  Аз нито съм от ДБ, нито съм защитник на Костов, ама имам един въпрос - той като е прогонил 2 милиона, как 20 години не си оправихме държавата да ги върнем?

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Уникален принос към световната наука - подпорна степа под формата на хотел, сега пък жилищен комплекс, който предпазва от свлачище! Интересно кои балъци ще си купят жилище на това място?!

  master
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До 60 от "Искра Панова":Милиционерска пустота в междуушието.
  —цитат от коментар 80 на historama


  Слушайте ги, ако искате нова Виденова зима.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 82. 82 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1215 Гневно

  Пордената свинщина с марка ГЕРП!!!

 83. 83 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#11] от "tacheaux":

  Тези, които ще искат да купуват още по луди. Строителството в България не е нищо друго освен пране на крадени мръсни пари откраднати от приближени на ГЕРБ. Сигурен съм, че тези които дърпат конците на задкулисието в България не живеят в страната а в чужбина. Иначе не разбирам как може да им допада кенефа, които са натворили.

 84. 84 Профил на mrpetrov
  mrpetrov
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Бях студент във Варна от 1998а до 2002а. Беше страхотен град. Даже ме беше яд, че беше доста по-добре устроен от Биргас където съм роден. Нещата се обърнаха.

 85. 85 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  В България сме царе на абсурда. Инвенситорът ще изсече гората, ще изкопае ямите и ще започне да лее бетона. Тогава вече ще е разбрал, че налива пари в бездънна каца, защото всеки потенциален купувач ще знае, че това е свлачищен район. Докато строи комплекса, инвеститорът ще разбере, че няма смисъл да продължава. Ще изостави полупостроените сгради голото поле на произвола. И тези "красиви" монументи ще красят пейзажа с десетилетия. После, един ден, ще падне някой страшен дъжд или пък тежък снеговалеж цяла седмица. Свлачицето ще подгизне от вода и ще тръгне да затрупва къщите на хората долу. Прииждащите води ще наводнят квартала и ще издавят десетки. Тогава ще започне разследване "кой е виновен". Кой? Кой? Никой. Инвеститорът с недосторените сгради вече ще бъде фалирал или преобразен в друга фирма. Общинските съветници и кметовете, одобрили устройствения план, отдавна ще са напуснали политиката /и нищо няма да помнят от случая/, а главният архитект на Варна не се знае в коя държава ще живее вече. Виновни няма да има.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 86. 86 Профил на Зоро
  Зоро
  Рейтинг: 37 Разстроено

  До коментар [#1] от "Калник":

  Само ако имате представа в София предизборно кви врътки стават в НАК (ДАГ) ...пак, ум ще ви зайде! Всички бързат и пускат предизборно. Пак ще има свинщини на килограм.

 87. 87 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#10] от "krokich":

  споко, ще им се припомни ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 88. 88 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1166 Любопитно

  Пак ли ще има къщи, потеглили на плаж?

 89. 89 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Град като Варна, притегателен център с добра икономика, ИМА НУЖДА ОТ НОВИ ПЛОЩИ ЗА нови жилища!

 90. 90 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#68] от "historama":Няма нищо случайно, че за кмет на Варна докараха софиянец с руски произход, от номенклатурата на мултаците ( "Балкантурист" на Сандалска, част от холдинга на Мултигруп).
  —цитат от коментар 75 на historama


  Вие затова ли се опитахте да сложите варненец за кмет на София?

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Нали ГЕРБ ви пази от комунистите!Докато не се усетите, че и те са комунисти - охрана на Живков, колко гордо! - няма да прокопсате.
  Пак си ги изберете.

 93. 93 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 846 Неутрално
 94. 94 Профил на Arcade
  Arcade
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":

  На Юг е морето, как да се развива натам .. хах.

 95. 95 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Е споко де, като изсекат още малко и позастроят- ще има доста изравнени нови терени след няколко години... Мислят в перспектива хората, к'во толкова...

 96. 96 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Ако корумпетата от сегашната власт бъдат подгонени с подобни разкрития, някои от кандидатите за "софрата" в следващите правителства може и да се откажат :)

  Затова трябва да има повече подобни разкрития.

 97. 97 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  До коментар [#11] от "tacheaux":

  Хич не са луди - строиш и продаваш!
  Луди са купувачите!

 98. 98 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  До коментар [#19] от "Един вампир броди из Европа":

  Иван Вазов на Женски пазар някога: - Стрино, тези гъби не са за ядене, отровни са?
  -Е па они не са за яденье, за продаванье сам ги донесла.

 99. 99 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 534 Весело

  Требеше да започнете с факта,че Борисов е бил *съдружник*!
  Пак вой,псувни и сълзи!

 100. 100 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Крайно неморално, а пък законно. Значи първо има проблем с морала, после слаби закони и накрая политици. Тук трябват оставки на високо ниво - кмет, министър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK