На живо

Коронавирусът в България: властите обявиха курс към ударно ваксиниране, дози няма да се пазят (хронология)

Коронавирусът в България: властите обявиха курс към ударно ваксиниране, дози няма да се пазят (хронология)

© Associated PressСлед двата почивни дни, когато пред ваксинационните пунктове в страната се извиха опашки от желаещи да бъдат имунизирани, властите обявиха курс към ударно ваксиниране в следващите десет дни. Целта, посочена от премиера Бойко Борисов, е да бъде спрян ръстът на новозаразените и да може да се премине към отваряне на заведенията от 1 март.


Решението идва на фона на поредно увеличение на средната за страната седмична заболеваемост от COVID-19, която вече е 186 на 100 хил. души население (близо до обявения официално праг за връщане на по-строгите ограничителни мерки) и ръст от над 10 на сто на нуждаещите се от болнично лечение.


На работно съвещание беше решено държавата да осигури мобилни екипи, които да ваксинират в малките и труднодостъпните места, а здравните власти обявиха, че повече няма да се пазят дози от ваксини и всички количества от доставените препарати ще бъдат поставяни, за да може повече хора да бъдат защитени, дори и частично. Повтаряната от месеци позиция, че са поръчани различни ваксини, за да може гражданите да направят избора си измежду тях, пък се промени и днес премиерът и членове на оперативния щаб срещу коронавируса изрично настояха да спре обсъждането на марки ваксини с аргумента, че всеки одобрен от Еврокомисията препарат е добър.
"Дневник" следи в реално време новините, свързани с коронавируса. За ситуацията по света - тук.

Посланикът на САЩ Херо Мустафа призова хората в България да не вярват на конспиративни теории за ваксините. "Не е вярно, че ще ви се промени ДНК-то, не е вярно, че ви слагат чип. Ваксинацията, също като предишните ваксини, имат за цел да ни пазят и са нашата надежда. Просто трябва да сме там, да сме заедно и да се ваксинираме", каза тя, цитирана от Би Ти Ви. Херо Мустафа очаква да се ваксинира тази седмица заедно с цялото си семейство в посолството.

В Кюстендил маските ще са задължителни и на открито до 7 март

Носенето на маски и на открити обществени места в община Кюстендил остава задължително до 7 март включително, обявиха от Областния кризисен щаб. За същия период се запазва и въведеният пропускателен режим на влизане в поликлиниката в града. Задължителното носене на маски беше въведено на 10 февруари и трябваше да продължи до 21 февруари.


Въпреки наложените допълнителни мерки ситуацията продължава да бъде притеснителна и заболеваемостта да расте, отбелязва кореспондентът на БНР в региона. Covid заболеваемостта е 445 души на 100 хил. население за изминалите две седмици, посочват от регионалния щаб.

Собствениците на заведения поискаха облекчения от кметовете

Сдружението на заведенията и Българската асоциация на заведенията изпратиха отворено писмо до сдружението на общините, в което настояват до края на годината таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%. Освен това искат таксите за издадените разрешения за удължено работно време през 2020 г. да бъдат преразгледани и, съответно - удължени за периода на забраната за работа. В допълнение всички разрешения за удължено работно време, получени през 2021 г., да бъдат с 50% намаление на таксата. За същата редукция се настоява и при наемите на общински имоти, наети от заведения, а освен това да бъдат опростени таксите за смет за периода, в който на заведенията бе забранено да работят.


Двете организации искат и да се сформират регионални антикризисни икономически щабове, в които да участват представители от асоциациите на засегнатите браншове.


Те отново подчертават, че ресторантьорският и развлекателен бранш са поели цялата тежест, породена от епидемията като от началото й не са работили 6 месеца. Обявяват, че това е довело до масови фалити, натрупване на задължения и изключително сложна ситуация, която вече се изразява в борба за оцеляване.


Наскоро премиерът обеща заведенията да бъдат отворени от 1 март, като все още няма заповед на здравния министър за това.

ВМА отвори втора зала за имунизации

Във Военномедицинска академия е разкрита днес втора зала, в която да се осъществява имунизацията срещу COVID-19, съгласно Националния ваксинационен план и обявените "зелени коридори", съобщиха на официалната си страница във "Фейсбук" от лечебното заведение.


Залата дава възможност на всички граждани, които желаят, да се ваксинират с препарата на "Астра Зенека". В нея могат да се ваксинират по 20 души едновременно.


За последните няколко дни във ВМА са ваксинирани над 3 хиляди души, отчитат от лечебното заведение, след като в края на миналата седмица властите разпоредиха да започне масовата ваксинация и на различни места бяха разкрити кабинети за целта, а пред тях се образуваха опашки.

Никъде по света хората не избират ваксини, заяви премиерът Бойко Борисов в петричкото село Самуилово, където отиде на инспекция, излъчвана от екипа му в личния му профил във "Фейсбук". Пред събралите се журналисти там той повтори думите си от сутрешното заседание в Министерския съвет, че щом една ваксина е получила одобрението на Еврокомисията, значи е добра и трябва да се използва, а сравненията са безсмислени. Той подчерта, че само днес из страната са разпратени 88 хил. дози, които да се ползват за желаещите да се имунизират.


Коронавирусът в България: властите обявиха курс към ударно ваксиниране, дози няма да се пазят (хронология)

© Фейсбук профил на Бойко Борисов Борисов


Думите му бяха подкрепени и от придружаващия го шеф на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, според когото само в България върви полемика за качествата на ваксините (за дискусиите в Германия - тук). До миналата седмица основната теза на властите беше, че България е поръчала от всички ваксини, за които Еврокомисията е сключила предварително споразумение, с цел да се осигури избор на гражданите да преценят кой препарат да ползват, ако искат да бъдат имунизирани. Подробности - тук

Имунолог: И трите ваксини създават защита за 8-12 месеца

И трите ваксини срещу COVID-19, които се използват в България, създават имунитет за около 8 - 12 месеца, коментира тази сутрин пред БНТ акад. Богдан Петрунов, председател на отделението за медицински науки при Българската академия на науките, имунолог и алерголог.


"Сериозните данни показват, че изграждането на антителата до третия месец е много силно, след това започва да намалява, но клетъчният имунитет продължава и той е много активен до 8-12 месеца. Изграждането на имунитета започва не по-рано от 14-ия ден след поставянето на първата доза", подчерта имунологът.


Той напомни и че няма разлики по отношение на прилагането на трите ваксини спрямо хората с хронични заболявания и затова смята, че "изборът на ваксината не е толкова личен проблем". Петрунов обясни, че ако един човек е получил първата доза от ваксината, но не е успял да получи втората, първата няма да се обезсмисли, но създаденият имунитет ще е на много ниско ниво и "бързо ще затихне". Интервюто вижте тук

Личните лекари вече могат да отчитат ваксините

Софтуерът, с който работят общопрактикуващите лекари, вече е актуализиран и позволява въвеждането на всички изисквани данни да извършена ваксинацията, съобщи за "Дневник" Гергана Николова - член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и личен лекар. В петък тя сигнализира, че системата не е готова за включването на колегите ѝ в имунизацията заради технически неуредици.


"Имаме вече ъпдейти и можем да вкарваме в системата направените ваксини. Получаваме дози от тях в момента и процесът започва. Разполагам само с ваксини на "Астра Зенека", каза д-р Николова и уточни, че по нейни разчетите ще може да ваксинира по 20-30 човека дневно.


Личните лекари ще получават по 10 лв. за всяка поставена доза ваксина, а от удостоверяването й към здравната каса зависи и получаването на сертификат от всеки ваксиниран.

Борисов даде ново нареждане - да се ваксинира и в най-отдалечените места

Бойко Борисов

© Правитествена информационна служба

Бойко Борисов

След като в петък внезапно промени одобрения от правителството ваксинационен план и поиска "зелени коридори", в които всички желаещи да могат да се имунизират срещу COVID-19 без условия, днес премиерът Бойко Борисов е наредил да се създаде организация да започне поставянето на ваксини и в най-малките и отдалечени населени места. За това се разбра от съобщение на правителствената информационна служба след традиционното за понеделник работно съвещание по действията срещу коронавируса.
"Организирате екипи в най-отдалечените и най-малките населени места. Колкото има желаещи, да бъдат ваксинирани. Не трябва да има разлика между големи, малки и отдалечени населени места", е цитиран да нарежда Борисов. Той специално се обръща към вътрешния министър да се използват за логистиката възможностите на полицията, пожарната и гранична полиция.
Подробности - тук.

Властите призоваха втората доза ваксина да не се отлага

Ангел Кунчев

© Велко Ангелов

Ангел Кунчев

Няма краен срок, в който да бъде поставена втора доза на ваксината срещу COVID-19, но има оптимален срок, в който, според изследванията, се постига най-висока ефективност - това обясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването на "Нова телевизия" за зрителски въпроси около ваксините. Той уточни, че втората доза е бустерна, т.е. допълнителна, с цел подсилване на имунитета и затова известно забавяне при приемането й не е фатално, но не е препоръчително и призова ваксинираните да не я отлагат без причина.


За ваксината с най-дълъг досега период между двете дози - тази на "Астра Зенека"/Оксфордски университет, за оптимален се приема периодът от около 10 седмици (70 дни) между двете убождания. През миналата седмица лекари изразиха опасения дали в летните отпускарски месеци пациентите ще спазват сроковете.

Не мога да гарантирам, че като заработи е-приложението за ваксиниране, няма да се чака. В целия свят има опашки.


Ангел Кунчев,

главен здравен инспектор


Гражданите да са активната страна, когато дойде време за поставяне на втората доза, призова още Кунчев. Той уточни, че лекарите получават информация от Единната информационна система, когато дойде момента за повторно имунизиране, но пациентите са тези, които знаят най-добре кога идва техният ден, дали са здрави, имат ли неотложни ангажименти и т.н. В отговор на въпрос той каза, че не е невъзможно втората доза да бъде поставена в град, различен от този, където е направена първата, но призна, че това е трудно.


В хладилниците на регионалните здравни инспекции няма никакви чакащи ваксини, всичко се разпределя по пунктовете и за личните лекари, увери Кунчев и подчерта, че натискът над инспекциите е огромен и хората му работят на ръба на изтощението, но правят всичко възможно, за да върви имунизационната кампания. "Не ме интересува кога ще достигнем другите държави по брой поставени ваксини, важното ми е кога ще стигнем процента ваксинирани, които ще осигурят имунитет на обществото", коментира Кунчев.

Ще се пазят дози само от ваксината на "Пфайзер" срещу COVID-19

Занапред няма да се пазят дози за втора ваксинация от препаратите на "Астра Зенека" и "Модерна", съобщи пред Би Ти Ви секретарят на .ваксинационния щаб Радосвета Филипова. Причината е, че следващите доставки са планирани да пристигат един-два пъти в седмицата и в по-големи количества от досегашните. Евентуално ще се пазят дози от "Пфайзер/БионТех" за хората, за които поставянето на втората доза е в близките дни, защото при нея времето между двете дози е най-късо.


Решението всички доставени дози от ваксината на "Астра Зенека" да се поставят веднага беше взето от властите още при първата доставка на този препарат. Досега вторите дози от иРНК препаратите се пазеха, за да се избегне риска от провал на имунизацията при забавяне на доставките.


Филипова препоръча на хората да се ваксинират с която и да е от разрешените ваксини, но да се ръководят единствено от препоръките на лекарите за всеки конкретен случай, а не от лични предпочитания:

"Започва да се появява и реалният елемент за избор на ваксина, но как биха избирали гражданите - по име? Те са различни като производство, но еднакви по резултат. А нещата, които ни вълнуват, все още не ги знаем - а то е дали след като си ваксиниран заразяваш или не гражданите", каза тя.

В "Пирогов" пунктовете за ваксиниране ще отворят в 13 ч.

Общо 1950 дози от ваксината на "Астра Зенека"/Оксфордски университет са поставени за изминалите три дни в петте имунизационни пункта пред болницата за спешна помощ "Пирогов", съобщи тази сутрин директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов. Той уточни, че пунктовете ще продължат да работят и в работните дни като:
до 13 ч. ще приемат само подлежащите на ваксиниране от първите две фази - медици, фармацевти, дентални специалисти, работещите в системата на образованието


от 13 ч. нататък ще приемат всички желаещи без условия


Обявеното работно време на пунктовете е до 17.30, но при необходимост то ще бъде удължено, докато има желаещи, увери Балтов. Той не се ангажира със срок, в който желаещите ще имат възможност да избират коя от трите одобрени от Евросъюза ваксини да ползват, като подчерта, че това зависи от доставките.

Маските остават задължителни - слагането на една доза от ваксината не предпазва никого.


Асен Балтов,

директор на болницата за спешна помощ


В отговор на въпрос Асен Балтов обясни, че
не се препоръчва пиенето на над 50 г твърд алкохол в рамките на 24 часа след поставянето на ваксината.
Една-две чаши вино или една бира няма да попречат никому, но да не се злоупотребява, препоръча той. Уточни, че за изминалите три дни е имало обаждания за повишена температура след поставянето на ваксина, но те са преминавали в рамките на денонощие. Не е имало случай на тежка алергична реакция, която да е изисквала преминаване през спешния токсикологичен кабинет.

Почти 11 хил. дози ваксини са поставени за ден

Почти 11 хил. дози ваксини са поставени в почивната неделя. Според Единната информационна система вчера в страната са направени 10 998 имунизации. От началото на кампанията (на 27 декември 2020 г.) хората, завършили ваксинационния курс от двете необходими дози, са 26 973, като вчера втора доза са получили 50 души. Общо 65 408 са получили първа доза и в момента са в процес на изчакване на срока преди втората.


Данните за разпространението на коронавируса в България в понеделник показват традиционния рязък спад по всички показатели. Новите случаи са едва 227 и са установени при 2 792 теста, а положителните резултати са 8.13 на сто от всички направени. Още за данните - тук.

Ваксинирането продължава при личните лекари и болничните центрове

Коронавирусът в България: властите обявиха курс към ударно ваксиниране, дози няма да се пазят (хронология)

© Лили Тоушек

От днес - според оповестените миналата седмица планове на здравните власти - трябва да започне масовото ваксиниране при общопрактикуващите лекари. В процеса по данни на националната статистика трябва да се включат общо 4300 медици. В последните седмици те събираха информация за пациентите си, които имат желание да бъдат имунизирани. Вчера главният здравен инспектор Ангел Кунчев увери, че е напълно готова за попълване изискваната документация.


По заповед на здравния министър от снощи продължава ваксинирането на всички желаещи в имунизационните пунктове пред големите болници. В работните дни желаещите ще бъдат приемани следобед, а в болниците, където има голям наплив, се предвижда възможност да се отварят и денонощни пунктове. На повечето места се предлага единствено векторната ваксина на "Астра Зенека"/Оксфордски университет, като обяснението на властите е, че наличните дози от иРНК ваксините са блокирани за втората доза на членовете на избирателни комисии, които в момента подлежат на имунизиране.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK