Планът не е точно план: как продължава ваксинирането срещу COVID-19

Планът не е точно план: как продължава ваксинирането срещу COVID-19

© Георги КожухаровПрез последните три дни в страната са поставени около 30 хил. ваксини срещу COVID-19, отчете министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на среща в Министерския съвет. Властите изразяват задоволство от интереса към ваксинирането, а редица здравни заведения вече обявиха т. нар. зелени коридори, когато могат да се поставят инжекции на всеки желаещ.


Но въпросите кой и кога може да се възползва от приоритетната фаза, към която принадлежи или да избере свободния вход за ваксиниране, остават все така с нееднозначни отговори. Засега изглежда, че всеки, когато и да отиде, ако няма претенции към продукта на конкретен производител, стига да изчака на опашка, ще бъде ваксиниран срещу COVID-19. Към момента предлаганата ваксина е единствено на "Астра Зенека".


Фазите са неясни


С писмо до всички Регионални здравни инспекции (РЗИ) в страната министърът на здравеопазването се разпорежда да бъде направена организация, така че да има часове, в които да се ваксинират всички желаещи, независимо дали попадат в приоритетните според ваксинационния план фази или не. В публичното говорене часовете, в които входът за ваксиниране е свободен за всеки, се наричат "зелени коридори".
Това само по себе си поражда редица неясноти, защото планът в голямата си част е много общ и съответно прави трудна преценката, дали даден човек попада в приоритетна фаза.


Ясно описано е, че в първа фаза попадат работещите в здравната система, във втора - педагогическият и непедагогическият персонал в системата на образованието, както и хората в домове за възрастни, в четвърта - възрастните над 65 години и хората с хронични заболявания. Неясен е обхватът на групи от населението при две от фазите: трета и пета.

Служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности.

Това е дословната формулировка за числящите се към трета фаза. В отговор на депутатски въпрос за обхвата ѝ, в петък министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че критичната за държавата инфраструктура е определена с постановление на Министерски съвет.


Здравният министър по всяка вероятност има предвид постановление от 2009 г., което е допълвано неколкократно в годините, показва справка в регистрите на "Държавен вестник". В него на практика е изброена цялата структура на държавата - от земеделие, производство и съхранение на храни, през язовири, осигуряване на питейна вода и енергетика, изграждане на сухопътен транспорт, мобилни оператори, банкови и застрахователни услуги до правосъдната система, Народното събрание и Министерския съвет.


Заради парламентарните избори на 4 април към трета фаза бяха причислени още изборната администрация и служителите в медиите. Оказа се, че и ИТ компаниите се числят към трета фаза, защото се следвал моделът на определяна на приоритетните групи за ваксиниране в САЩ.

Уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Това е целия цитат за числящите се хора към пета фаза според плана. До редакционното приключване на този текст Министерството на здравеопазването не отговори на въпрос на "Дневник", кои групи от населението се имат предвид при така формулираната пета фаза.


Представата за организацията според фази се размива допълнително заради публичните заявки, че в момента ваксинирането на хората от трета и четвърта фаза върви паралелно. Освен това, макар и първоначалните желаещи от първа и втора фаза да се смятат за обхванати, то всеки следващ желаещ от тях може да се ваксинира, когато прецени, че иска.


На практика не се очаква от отделните лекари и медицински сестри, които поставят инжекциите във ваксинационните пунктове, да правят преценка за принадлежността на даден човек към някоя фаза, а ако се окаже непринадлежащ към такава, да пренасочват към часовете от зеления коридор.


Засега на практика избор няма


През последните месеци здравните власти настоятелно повтарят в публичните си изказвания, че хората в България ще могат да избират коя ваксина срещу COVID-19 да си поставят, защото за годината са заявени по около три милиона дози от всеки вид. Трите вида ваксини и производителите им, с които Европейската комисия води преговори, са:

- иРНК: "Пфайзер"/"БиоНТех", "Модерна" и "КюрВак"
- векторно базирани: "АстраЗенека"/Оксфордски университет, "Янсен"
- адювантна рекомбинантна: на "Санофи", "Новавакс"
Досега одобрени за употреба са ваксините на "Пфайзер"/"БиоНТех", "Модерна" и "АстраЗенека". През почивните дни, когато след разпореждане на премиера Бойко Борисов започна ваксиниране на всеки желаещ и се образуваха опашки пред някои болници, се предлагаше единствено ваксината на "АстраЗенека".


В интервю за "Нова телевизия" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че вероятно през март хората ще могат да избират между ваксините на различни производители, защото се очакват по-големи доставки, а и е възможно през следващия месец Европейската агенция по лекарствата (European Medicines agency, EMA) да одобри за употреба ваксината на "Янсен". (Как работят различните видове ваксини - тук)


Но здравните власти, както и лекари акцентират, че всички ваксини срещу COVID-19 са ефикасни и не бива да има стремеж към продукта на конкретен производител. Препоръката е, напътствия за ваксина на дадена фирма да дават единствено лекуващите специалисти.


И все пак, ако човек е решен да изчака докато избраната от него ваксина е налична, то трябва често да проверява в предпочитания ваксинационен пункт или да се свързва с личния си лекар за информация. Не съществува информационен портал, където наличностите на ваксините по производител и разпределение, да се обновяват своевременно.


Досега в страната са доставени 150 580 дози от препарата на "Пфайзер"/"Бионтех", 117 600 от "АстраЗенека" и 12 хил. дози от "Модерна".Информацията в графиката е събрана на база изпращаните до медиите от края на декември съобщения за доставките на ваксини. Поставянето на инжекции започна с продукта на "Пфайзер"/"Бионтех", а първата доставка от "АстраЗенека" бе в началото на февруари. От публичните изказвания на министъра на здравеопазването е известно, че дози от иРНК ваксината се пазят за хората от изборните администрации, защото срокът за поставяне на втората доза е по-кратък, в сравнение с ваксината на "АстраЗенека". Така желаещите от изборните комисии ще могат да изградят имунитет до деня на парламентарните избори (4 април).


Как върви на практика ваксинирането


Тъй като писмото на здравния министър не определя кога да са зелените коридори за ваксиниране, всяко отделно здравно заведение прави своя собствена организация. Така вариантите за свободен достъп до ваксини като часове са различни, но предлаганата ваксина навсякъде е само на "АстраЗенека", показа проверка на "Дневник" на няколко места.


В болница "Пирогов" например в работните дни до 13 ч. ще приемат само подлежащите на ваксиниране от първите две фази - служителите в системите на здравеопазването и образованието, като не е известно, дали се прави проверка на място за спазване на приоритетната група. След 13 ч. ще бъдат приемани всички желаещи без условия. Обявеното работно време на пунктовете е до 17.30 ч., но при необходимост то ще бъде удължено, докато има желаещи, обясни директорът Асен Балтов. Във ВМА ваксината на "АстраЗенека" се поставя на всеки, отишъл от 8 ч. до 20 ч.


Болница "Св. Иван Рилски" в София пък имат денонощен ваксинационен кабинет, като от 10 ч. до 13 ч. в лечебното заведение поставят инжекции на хората от трета (без да имат указания за попадащите в нея хора) и четвърта фаза. Представител на болницата уточни за "Дневник", че не правят проверка за принадлежността към дадена приоритетна група.


Някои от ваксинационните пунктове в страната са в частни лаборатории, като в София е посочена манипулационна на "Цибалаб". За поставянето на инжекцията се твърди, че не се изисква допълнително заплащане. Фирмата е създала модул за записване на час за ваксиниране. Единна платформа за страната, с онлайн регистрация за вид ваксина и избран пункт здравният министър анонсира, че ще работи от първите дни на март.


Във ваксинацията се включиха и личните лекари


От понеделник ваксини (засега само на "АстраЗенека") започнаха да поставят и общопрактикуващите лекари, като е решен и проблемът със софтуера, с който те работят и въвеждането на всички данни за извършена ваксинацията е възможно. Това съобщи за "Дневник" Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и личен лекар.


За да се снабдят с ваксини, личните лекари трябва да отидат до Регионалните здравни инспекции, като на места общопрактикуващите медици се редят на опашки. Здравните власти не са се отказали от намерението да организират мобилни екипи за ваксиниране в малки и отдалечени населени места.


Списък на Министерството на здравеопазването с ваксинационните пунктове в страната - тук
Пунктовете в София са изброени тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на basmechobas
  basmechobas
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Е как сда върви пълен провал. Първо юрош на ваксините без възможност за избор на ваксина и задължително с висене на опашка. После Буци с различни авто компаньонки с високи държавни заплати и бонуси прави опити за ефет от дефекта. ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ

  https://glupostitevivijdamm.blogspot.com/2021/02/blog-post_22.html

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 661 Неутрално
 4. 4 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  " Засега на практика избор няма"

  Всички желаещи за " зелените коридори"за сега могат да избират между Астра Зенека и Астра Зенека. Тези от първите фази си имат относително точен график на ваксиниране и с другите две ваксини.

 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2779 Весело

  Някой ще направи ли една "социология", за #КОЙ ще гласуват на изборите ваксинираните?
  Да не се окажат партийна кампания.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Когато цялата основа почива на избора на АЗ, за да може майката на Ева Майдел да вземе комисионна, нещататръгват накриво с начале. Започват се едни лъжи, че щяло да има от всички. Недоверие от всички групи - лекари, учители, дори полицаите им отказаха ваксинацията. По тъпи управници тая държава не е имала никога.

 7. 7 Профил на Агент Провокатор
  Агент Провокатор
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Астра Зенека - 62 % ефективност срещу симптоматично протичане. Това значи, че на 100 човека, били в контакт с вируса - 38 ще имат симптоми.
  Файзер - 95 % . 5 човека от 100 ще имат симптоми.
  Значи...38/5= 7.8, което значи, че Файзер е над 7 ПЪТИ по-ефективна?

  Обаче няма проблем според нашите кютуци- АЗ е с "малко" по-слаба ефективност...

 8. 8 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 613 Любопитно

  Айдее, почна се с манипулативните снимки и статийки дето уж народа се е юрнал да се ваксинира щото било много полезно.
  Никой даже дума не обелва, че фармацевтичните компании са освободени от всякаква отговорност за нежелани ефекти.
  Я кажете как върви ваксинацията във Франция?

 9. 9 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  Брилянтно решение на Боко и НОЩ !!! С него темпът на ваксинирането много се увеличи,властта показа,че третира всички граждани еднакво и всеки ,който иска може да отиде и да се боцне. Не са забравени и малките населени места,където ще има и мобилни екипи. С този си ход,Борисов подпечата новия мандат на ГЕРБ.

 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Изрази като 'Зелени коридори' са поетично-драматична манипулация на съзнанието на масите с която Тиквения Бостан да ги увери ,че всичко е прекрасно, свободно ,ухаещо на рози (и цветя) , нещо като комунистическата идея за Сендеро Луминозо (Сияйна Пътека)
  Всъщност лошо планиране ,слаба организация, хаотична логистика и пак незачитане на опита и практиката на Западния свят. А личните лекари от Копривщица ще трябва да бият 120 км до РЗИ София област за да вземат ваксината лично от ръцете на другаря завеждащ РЗИ след като дадат и 20 лева за бензин напред назад). И така е и на много други населени места далеч от областното РЗИ. Това е илюстрация на тъпоглавското управление, иначе много петимно да се изказва пред камери за своята чутовна 'организация'

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4787 Неутрално

  Засега изглежда, че всеки, когато и да отиде, ако няма претенции към продукта на конкретен производител, стига да изчака на опашка, ще бъде ваксиниран срещу COVID-19.
  --------------------------------------------------------------------------------

  Не само изглежда, Боко може да е "прост", но много бързо напипа слабостта на българина!

  Просто гениално решение на един държавник!

 12. 12 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dariya Koleva":

  Хаотични действия. По този начин ваксини няма да стигнат до малки населени места в близко бъдеще. И до възрастни и нуждаещи се. Изключвам режисираното посещение в селото днес.
  Виждам по-скоро паника в действията на Борисов

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Звучи като хаос!
  Особено с тия опашки без час, без нищо!
  И разбира се огромния провал с образоването на хората относно вируса, ваксините, безопасността.
  Дори хора които вярваха че има вирус, пазеха се, чакаха ваксини, сега се чудят да сложат или не.
  Пълен провал, пълен хаос.
  То щеше да е пълно учудване ако беше различно де?

 15. 15 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  До преди няколко дена четяхме как приоритетните групи не искат да се ваксинират. Четяхме как ваксинирането е провал. Сега, ще четем пак същото, с тази разлика, че приоритетните групи не са завършили, а пък вече се ваксинира на общо основание. Важното е , че ваксинираните се увеличават.

 16. 16 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#7] от "Агент Провокатор":

  Смптоми не са болест.
  АЗ е добра!
  Аз искам да карам ТЕСЛА, ама.
  Злодумците винаги имат аргументи.
  АЗ е евтина и лесна за съхранение, това е важно.

 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dariya Koleva":

  ...-Не само изглежда, Боко може да е "прост", но много бързо напипа слабостта на българина! Просто гениално решение на един държавник!
  —цитат от коментар 11 на Dariya Koleva


  Аз не виждам нищо гениално един случайник да се мъчи да ме управлява чрез моите слабости. Предпочитам някой смислен човек да измъчи мен в стремежа си да ме управлява чрез моите достойнства.

  Пък Вие както си решите.

 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#1] от "basmechobas":

  А, ако не Ви харесва това, което държавата прави, защо не си организирате много по-добро!?

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Днес пак сега вечерта ми е кофти. Явно при мен симптомите след първата инжекция ще са по-продължителни от 24 ч. Разбира се не е като вчера с висока температура, но пак имам температура, но е ниска.

  Анатема на комунизма!
 21. 21 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Дежурното мрънкотене. Топ целта е да се разходват бързо дозите. Дадоха приоритет на някои, те не го оцениха - щели да чакат Файзер. И пуснаха за останалите не толкова "придирчиви". Умишлено го пиша в кавички, защото с каквото и да си ваксиниран е хиляди пъти по-добре от нищо. Така би трябвало всички да са доволни... Ама едва ли. Мрънкането край няма.

 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#14] от "Таралеж":

  Напротив сега е по-добре. Аз например бях против ваксинирането, защото съм против Пфайзер и Модерна, но след като пуснаха свободно и разбрах, че е Астра Зенека и отидох да се ваксинирам. Не знам как така пишете наизуст, но пред "Пирогов" в неделя всичко беше много културно. Всеки беше спокоен. За 40 мин. минах. Просто в "Пирогов" има много стаи в които ваксинират. Професионализмът на медиците там е извън всякакво съмнение.

  Анатема на комунизма!
 23. 23 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  До коментар [#20] от "anonim440":
  Извинявай за личните въпроси.На колко години си ?Каква беше температурата ти снощи и каква сега ? Освен нея,какви други оплаквания имаше и имаш в момента ? Питам,защото още се колебая ,да ида ли да се боцна с Астрата ,или да почакам за Пфайзера.

 24. 24 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Ясно е, че този т. нар. план с фазите беше абсолютна глупост. Това правителство и тази администрация, пълна с калинки, нямат капацитет да изпълнят нещо толкова сложно по замисъла си. Имаше смисъл единствено фаза 1 - да се ваксинрат първо мед. и образователен персонал за да се облекчи работата на тези две най-важни сфери. От три дни на пракитка вече няма никакъв план и никакви фази. И това е за добро, защото опростява нещата. Всеки един от предполагаемите привилегировани групи може да отиде и да се ваксинира навсякъде, ако все още не го е направил. Всеки друг може да направи същото, но в съответния часови пояс. Има и денонощни пунктове. Изобщо, нещата вече са опростени като ходене до кварталния магазин. А в следващите три месеца пристигат огромни доставки от ваксините, така че по-скоро стои рискът да останат неизползвани, отколкото да не стигнат.

 25. 25 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  До коментар [#23] от "uvtest":

  Отговорите на въпросите няма да ти помогнат. Все пак е индивидуално. И аз вчера се ваксинирах с Астрата, до момента никакви грижи. Ако си решил, отивай.

 26. 26 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#23] от "uvtest":

  На 49 съм. Снощи температурата беше висока, електронният термометър показваше първо 37 градуса, после 38 градуса, и после вече стигна до 38,5 градуса, но според мен просто не отчита вярно. Температурата беше много висока, защото не можех да стоя прав. Целият се тресях. Спаси ме парацетамолът. Температура вдигнах вчера вечерта в 22.00 ч., а се ваксинирах в 11.00 ч. Все още имам проблеми с концетрацията. В главата ми е някакво объркано. Надявам се да мине. Все пак казват, че е нормално да продължи неразположението няколко дена. Но при мен случаят е малко особен, лежал съм по болници, имунната ми система е много слаба. Няма да влизам в подробности. Това беше и една от причините да се ваксинирам, мислех, че ако се заразя може и да не оживея. Сега пак имам някаква температура, но не е висока. Явно вечерта се вдига температура. Пих пак парацетамол.

  Анатема на комунизма!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  В момента съм съм с 37,3 градуса температура.

  Анатема на комунизма!
 29. 29 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  карат го на quick and dirty, което пак е някакъв подход. да видим дали наистина ще издържи и ще стигнат 30-40-50 хиляди на ден. едва ли ще отлепим от последно място, ама пак да не е много назад.

 30. 30 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#9] от "uvtest":

  Здравей, Калинке.

 31. 31 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  До коментар [#26] от "anonim440":

  Благодаря !!!

 32. 32 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#31] от "uvtest":

  Моля!

  Анатема на комунизма!
 33. 33 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Паниката е логичен резултат от едно хаотично управление. При паника не чакайте разумни постъпки ...

  master
 34. 34 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#15] от "nema_labavo":

  Здравейте госпожо Караянчева. Шапка свалям на всички, които така незаслужено наричат ПКП.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#28] от "anonim440":

  Аз стигнах 37,8 но на следващия ден всичко беше ОК. Надявам се, че е нормална реакция. Успех.

 37. 37 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#23] от "uvtest":

  Мислите ли, че тези странични ефекти са само при Астра Зенека? Аз съм останал с впечатлението, че ги има и при Пфайзер.

  Ние с жена ми решихме да не участваме в ленинския съботник по отчитане на масовост във ваксинирането. Не, не по идейни съображения - имаме някои безпокойства. Оставаме с впечатлението, че при Астра Зенека защитата е малко по-ниска отколкото при Пфайзер. Може да е внушение, но на нашата възраст нали знаете - страх лозе пази. Освен това не ни е ясно при този бригадирски плам какво ще става с втората доза.

  Затова решихме да изчакаме до 3 март. Тогава ще се запишем в електронния регистър, който ни обещават. Разбираме, че там ще можем да заявим кой ваксинационен пункт предпочитаме (не че е много важно) и каква ваксина искаме. Ще заявим Пфайзер. Освен всичко друго те все пак създадоха виаграта. Както казва жена ми - може да им се има доверие, те "мъртъвци" съживяват! Пък ако трябва - ще почакаме.

 38. 38 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  До коментар [#34] от "wkk57607068":

  Здравейте, г-це Дончева. Аз шапка не нося, друго за вас не бих свалил.

 39. 39 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#36] от "wkk57607068":

  Благодаря.

  Анатема на комунизма!
 40. 40 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#28] от "anonim440":

  Дано съвсем скоро вече всичко да е наред с вас. По мои впечатления това състояние трае 24 - 48 часа при различните хора, така че надявам се утре ще е отминало и при вас. При мен беше точно 24 ч. - от вечерта след ваксинацията до следващата вечер - лека температура, втрисане, болки в муслулите. На другия ден вечерта просто внезапно всичко това изчезна.

 41. 41 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#9] от "uvtest":

  Кметът на Кърджали отправи упрек, че 50% от желаещите до скоро се колебаят, в цялата Област е така заради липсата на избор. Така ме оплакванията на ББ днес от капризите на населението не са без основание. Явно масово не искат АЗ. В Благоевград и региона само 293 до 17.00 часа. Приготви се за поредния провал.

 42. 42 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#41] от "nij50393132":

  Имам познати в провинцията, които пък смятат, че точно с Астра Зенка трябва да се ваксинират.

  Анатема на комунизма!
 43. 43 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 661 Неутрално

  По план е, по план е.
  А планът е когато Главният Шофьор На Републиката спре за кратка релаксираща почивка на задника си да разбие Шехерезадно всички съществуващи планове.
  И веднага съставителите на разбитите планове планово ръкопляскат на Шофьора.

  От идиоти отговор не чакам
 44. 44 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#39] от "anonim440":

  Извинявайте, че Ви досаждам, ама ако може и от мен един личен въпрос - как се съотнасят ваксините с алкохола? Казаха ли Ви нещо по въпроса? Че чувам някакви ужаси за пълно въздържание!

 45. 45 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Падението е тотално, два трола си обменят впечатления колко безопасно е ваксинирането с АЗ. Хихихи. Явно облече е по-сериозен отколкото го представят, та плащат на троловете да разиграват театър.

 46. 46 Профил на Vasil Angelov
  Vasil Angelov
  Рейтинг: 83 Неутрално

  и аз минах в неделя сътрин през ВМА, после и други познати през деня.
  2ма от 5 -аз съм единия - развихме грипоподобните симптоми през нощта.
  тоест, температура, леки болки в муксулите, главоболие. До сутринта преминаха, през деня ми остана леко главоболие.
  3ма души никакви проблеми освен болка около убождането.

 47. 47 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  "Планът не е точно план: как продължава ваксинирането срещу COVID-19"

  За какъв план може въобще да става дума при башбакана ? До утре ще е измислил някаква нова идея как да го натресе на овченародието с 200. После отново ще пита дали боли.

 48. 48 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#44] от "Един препатил":

  Казаха първите 24 ч. да не се пие никакъв алкохол.

  Анатема на комунизма!
 49. 49 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#42] от "anonim440":

  Аз пък от който чувам не я иска тая, само в хоби групата са над 100 000 човека от цялата страна и роднините им също. Тая май ще залежи, може да я върнат на Ева Майдел на майка и.

 50. 50 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#48] от "anonim440":

  Е тук загубиха 95% от желаещите

 51. 51 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#45] от "nij50393132":

  Ако визирате мен, то аз избрах именно Астра Зенека, защото отдавна следя новините за поява на ваксини (в чужди медии), и Оксфорт беше най-близо да създаде ваксина, даже създаде, но се говореше, че не може да се използва заради многото странични действия. И се продължи да се работи. В чужди медии чужди медицински специалисти казваха, че Оксфорд е номер едно и като доверие към него.
  Освен това съм резервиран към РНК ваксините. И затова избрах Астра Зенека.

  Анатема на комунизма!
 52. 52 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Нема се пУашите, то и ваксината не е точно ваксина.

 53. 53 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#50] от "nij50393132":

  Е днес някъде гледах в една медия, че един специалист каза, че от една бира едва ли нещо ще стане, но да не се прекалява. Но според мен е нелепо да не можеш да издържиш поне 24 ч. без алкохол.

  Анатема на комунизма!
 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Стабилността не е точно стабилност.
  Споко.
  Начинается праверка ;)

  "Планът не е точно план"

 55. 55 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#37] от "Един препатил":


  Шегувам се разбира се, но на Пфайзер може да даде ощастливяващ дамите ефект :)

 56. 56 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#51] от "anonim440":

  Ми тва са си аргументи, респект. Не казвам че си прав или не, ама поне си взел някакво аргументирано решение а не на принципа една жена каза

 57. 57 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#48] от "anonim440":

  Благодаря Ви. Това е добра вест. Оправяйте се бързо. Преди много години пътувах по работа из Африка и всеки път трябваше да се ваксинирам срещу холера. Може да Ви изглежда, че няма връзка, ама изкарвах същото, което сте описали. Кураж!

 58. 58 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#53] от "anonim440":

  Ако не можеш, няма смисъл да се ваксинираш, с 60% алкохол в кръвта вируса умира веднага

 59. 59 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#51] от "anonim440":

  Браво, аз пък съм семеен приятел с Мангъров и ще пропуснем всички мероприятието. Не си налагам мнението. Всеки си решава.

 60. 60 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1956 Весело

  Мхм, сега тия, дето се тълпиха и редиха по опашки и се наваксинираха с Пауновата ваксина, като вдигнат температура, почне да ги боли всичко и им стане гадничко за 2-3 дни, такъв вой ще надигнат, че планът за петилетката ще пропадне. Нищо, че цар Тиква днес разпореди да не коментираме марки ваксини. Ах, чудно ще стане 😆

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 61. 61 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Кунчев изрично каза, че и секс може, дори да са с различни ваксини. Това е лафа на деня.

 62. 62 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#57] от "Един препатил":

  Благодаря!

  Анатема на комунизма!
 63. 63 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Весело

  До коментар [#55] от "nij50393132":

  Е, разгадали сте и задната ми мисъл. За награда обещавам да докладвам.

 64. 64 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#53] от "anonim440":


  Майтапя се

 65. 65 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#60] от "Хриси":

  Всички ваксини имат такива ефекти. В нета е пълно с хора, които описват на различни езици как преминават първите 24 ч. след ваксинирането.

  Анатема на комунизма!
 66. 66 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 726 Неутрално

  властта показа,че третира всички граждани еднакво и всеки ,който иска може да отиде и да се боцне.
  —цитат от коментар 9 на uvtest  Властта наистина ни третира еднакво. Третира ни като гъби - държи ни на тъмно и ни зарива с фъшкии.

 67. 68 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#65] от "anonim440":

  Ми, не, не са. Всяка година си слагам грипна. Най-много да ме боли ръката 2-3 дни. И други съм си слагала - същото.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 68. 69 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#68] от "Хриси":

  Това не е грип.

  Анатема на комунизма!
 69. 70 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Весело

  До коментар [#53] от "anonim440":

  Какво са 24 часа без алкохол? Питате ли ме мен - есента ме нацели кърлеж, оказа се заразен с лаймска болест, 20 дена Доксициклин, нито грам алкохол. Разсъхнах се отвякъде, ама устисках! Е, продължавам да наваксвам.

 70. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Да не питаш за Избор на алкогол
  Да не питаш за Избор на ваксина
  Да не питаш за Избори на първия пръв
  партиен и державен руководител...

  Некога не е било.
  Никога

  До коментар [#48] от "anonim440":
  До коментар [#44] от "Един препатил":

  Казаха първите 24 ч. да не се пие никакъв алкохол.

 71. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Как различавате едното от другото?

  Странно, официална пандемия грип не се случи
  в сезона 2019... 2020...

  Все за ККП вид или щам прикакаказваха средствата
  за активно масово уведомляване

  До коментар [#69] от "anonim440":
  До коментар [#68] от "Хриси":

  Това не е грип.

 72. 73 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#37] от "Един препатил":

  От това което чета, ваксината на АЗенека създава впечатление за най-слабата защита. И като потенциален имунитет и като широчина на спектъра на защита срещу мутации.
  Естествено, това са само коментари на лекари за момента, не е доказано научно.

  От друга страна предимството на Азенека е (може би) че има по-малък шанс за реакция при хора с други заболявания. Уж де.

  По-късно тази година ще има по-добри ваксини от векторната на Азенека със сигурност.

 73. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Лаймска болест е родствена с Lame Duck.
  Временно куц паток ;)
  Временно.

  Южен или Северен, все едно.
  Временно

  До коментар [#70] от "Един препатил":
  До коментар [#53] от "anonim440":

  Какво са 24 часа без алкохол? Питате ли ме мен - есента ме нацели кърлеж, оказа се заразен с
  лаймска болест,
  20 дена
  Доксициклин, нито грам алкохол. Разсъхнах се отвякъде, ама устисках!
  Е, продължавам да наваксвам.

 74. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 76 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 964 Неутрално

  План всъщност няма и никога не е имало. Има трудно управляема герберска цигания.

 76. 77 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#13] от "uvtest":
  "След първа доза на Пфайзер,рискът от попадане в болница се снижава с 84 %. След Астра Зенека -с 94 % ."

  Данните в 24 часа не са точни.
  Точни са данните в The Lancet:
  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736 (21)00432-3/fulltext

  Обобщавам Лансет така
  "21 дена след първа доза на ПфАстра Зенека във Великобритания нито един човек не е приет в болница с ковид."

  подпис
 77. 78 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#7] от "Агент Провокатор":

  Може ли да посочите източника на тези данни? Защото тук виждам по-различни: https://bit.ly/37GgbMK

 78. 79 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 24 Неутрално  Интересен доклад.

  И като се зачетеш се оказва, че "умните" британци залагат 12 седмици между първа и втора доза на Файзербионтех и на база на това са правили изследването.

  Докато СЗО, американската СДС и много други препоръчват и администрират ваксинациите с до 6 седмици, т.е. (за препоръчване е около 3-4 седмици) ДВОЙНО по-малко, отколкото са заложили британците...

  И като се почнат едни съмнения...

 79. 80 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  "Планът не е точно план: как продължава ваксинирането срещу COVID-19"


  Що бе? Това си е "План а-ла Боко"!

  Юруш на ваксините!
  Паунова доволно потрива ръце; Боко - качинг-качинг; ще има постъпление в чекмеджето!

  Хей! Да не забравите да гласувате за ГЕРБ на 4-ти Април!
  С отвращение, но за Барба Ганьос!🤣🤣🤣

 80. 81 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#66] от "Калник":

  +++

  Ако днес само Боко или само който и да е от Щаба беше рецитирал смешката, че само българите проявявали предпочитание към дадена ваксина, можеше да хване дикиш!
  Само че... Преиграха!

 81. 82 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  В близките ще стане ясно колко е голям интереса към АЗ, ако има спад в броя на ваксинираните, определено НОЩ ще се чудят какво да ги правят тия ваксини. По изнервеността на ББ,Ангелов, Мутафчийски и Кунчев, а и прекалената активност на троловете да я препоръчват от свое име говори, че има проблем.

 82. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 84 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#75] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":


  Точно както Простия купи най-скапаните ПСР тестове, сега предлага най-калпваите ваксини на Матр'яла.
  —цитат от коментар 75 на Ша Шчупат държавата на Пеевски


  Матр'яла е последната грижа за Банкялията!

 84. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 88 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 24 Весело

  До коментар [#77] от "Иван K":

  Както казах доста, доста подвеждащо изследване, при положение, че британците администрират 2 дози с почти 90 дена разлика, а

  Останалата част от света с макс до 42 дена.

  И услужливо и "навреме" за АстраЗенека (предвид масовите откази от тази ваксина) са взели първите 21 дена.

  После ко прайм?

 88. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 99 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2321 Весело

  До коментар [#37] от "Един препатил":

  "Освен всичко друго те все пак създадоха виаграта."

  Как беше създадена виаграта!?
  https://qz.com/1070732/viagras-famously-surprising-origin-story-is-actually-a-pretty-common-way-to-find-new-drugs/

  Докато вървели клиничните изследвания на "новата молекула", силденафил, патентована за лечение на различни кардиовискуларни заболявания като ангина, хипертония, инфаркт и артериосклероза
  http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO2&Sect2=HITOFF&u=/netahtml/PTO/search-adv.htm&r=158&f=G&l=50&d=PTXT&s1=5250534&p=4&OS=5250534&RS=5250534

  медицинските сестри забелязали един странен "страничен ефект" - когато влизали в стаите с мъжете-доброволци, всички се обръщали по корем.
  Иначе, Пфайзер са велики - за да удължат монопола върху силденафила, поискаха одобрение за изследване на педиатричното използване на Виаграта за лечение на еректилна дисфункция. Като не мина номера, смениха марката на Ревацио и ... воала
  https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/paediatric-investigation-plans/emea-000671-pip01-09-m10
  лечение на пулмонарна артериална хипертония при деца.

 99. 100 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2321 Весело

  До коментар [#88] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  "После ко прайм?"

  Чекаме нов партиен, опс научен доклад, където ефективността се повишава при "разсрочване" на втората (и следващи дози) ... на 12 години. Но първо през 12 седмици, после 12 месеца и накрая "светлото бъдеще" ... по китайския календар.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK