Лозан Панов предупреди, че директорът на института по правосъдие може да бъде служебно преизбрана

Миглена Тачева

© Георги Кожухаров

Миглена ТачеваДиректорът на Националния институт на правосъдието (НИП) Миглена Тачева може да бъде служебно преизбрана за втори мандат без да има нова публична процедура, в която да се явят и други кандидати. Това става възможно с приети днес от Управителния съвет на НИП промени в правилата за избор на директор, предложени от самата Тачева, чийто мандат изтича през юли тази година, съобщава lex.bg.


За измененията и т.нар. "служебен втори мандат" съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС), чийто председател Лозан Панов е и председател на УС на НИП. Негови членове са шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков, главният прокурор Иван Гешев и министърът на правосъдието Десислава Ахладова, както и кадровиците Красимир Шекерджиев и Евгени Иванов и проф. Сашо Пенов, който е представител на министъра на правосъдието.


В съобщението на ВКС се посочва, че са създадени специални привилегии за Тачева. По нейна идея в правилата за избор е записано, че процедурата се открива не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичане на мандата. Но, ако в срок от пет месеца преди края на мандата и не по-късно от три месеца, настоящият директор на НИП подаде заявление, с което декларира желанието си за втори мандат, може и да няма ново публично и открито състезание на поста, а директно преизбиране.
Това е така заради одобрен нов раздел в правилата, озаглавен "Преизбиране за втори мандат". Според предложеното от Тачева процедурата се открива със заявление от директора за преизбиране за втори мандат, към което е приложен отчетът му за първите пет години.


Повече четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK