Партиите ще могат да финансират предизборните си кампании с най-много 3 млн. лв.

Партиите ще могат да финансират предизборните си кампании с най-много 3 млн. лв.

© Надежда Чипева, КапиталЦентралната избирателна комисия (ЦИК) определи таван за финансирането на предизборната кампания. Партиите и коалициите не могат да изхарчат повече от 3 млн. лв., а инициативните комитети - повече от 200 хил. лева.


Кампанията ще се финансира от собствени средства на партиите и на регистрираните кандидати, както и дарения от физически, юридически лица и еднолични търговци по определен ред. Партиите без субсидия имат право на т.нар. медийни пакети, т.е. до 40 хил. лв. за платена кампания.


Ако дарението е повече от една минимална заплата - 650 лв., дарителят предоставя декларация за произхода на парите. Когато дарението или предоставените средства са над 1000 лв., Сметната палата ще проверява за съответствие между размера на дарението и размера на доходите на дарителя.
Анонимните дарения са забранени. Забранено е и финансиране от юридически лица и еднолични търговци, които имат просрочени публични задължения или са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Кампанията не може да се финансира и от чуждестранни физически лица, със средства от религиозни институции, от чужди правителства, чуждестранни държавни предприятия, чужди търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел.


Забранява се безплатното използване на публичен административен ресурс по време на предизборната кампания. Това са бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и други транспортни средства, оборудване, движими, недвижими вещи, държавна или общинска собственост. След изборите партиите, коалициите и инициативите комитети трябва да отчетат похарчените средства пред Сметната палата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK