Ударна ваксинация на възрастните - друг път

Пети ден след началото на имунизирането срещу ковид-19 без ред – в провинцията е "паднала бомба". (Снимката е архивна)

© Цветелина Николаева, Капитал

Пети ден след началото на имунизирането срещу ковид-19 без ред – в провинцията е "паднала бомба". (Снимката е архивна)Х. е пенсионер на 80 години и желае да се ваксинира. От София е, но живее в наследствена селска къща на 3-4 часа път от там. Има личен лекар в столицата, направил е и временен избор на личен лекар на село. Записан е в списъците за ваксина и на двамата. На 2 км от къщата му има разкрит ваксинационен пункт - един от 318-те (от 23 февруари - вече 352), определени от Министерството на здравеопазването (МЗ). Въпреки това Х. няма шанс да бъде ваксиниран скоро, освен ако изведнъж всички лекари и пунктове в страната не получат ваксини и едновременно с това не бъде извикан с предимство заради напредналата си възраст.


Пети ден, след като премиерът е обявил повсеместно и масово имунизиране без спазване на ред, и втори ден след обявяване на курс към ударна ваксинация. Националните телевизии гърмят за "зелени коридори" и ваксиниране в София. А


"Джипка тв" излъчва пряко от различни села как пред очите на Бойко Борисов граждани се ваксинират
а той победоносно обявява: "Организацията на ваксинацията е перфектна".


Как е на практика: Според оповестеното в медиите от МЗ хората могат да избират дали да се ваксинират при личния лекар, или в някой от определените имунизационни пунктове. Например ако листата на чакащите при личния лекар е твърде дълга и ще се чака много, човек има и друга възможност - в пункта. Това обаче, уточняват от министерството, ще стане когато приключи фаза 3 на имунизацията - полицаи, служители от ВиК сектора и енергетиката, хранителната индустрия, медии и както стана ясно - банкови служители и ИТ компании. 80-годишният Х. не е с приоритет пред тях. Щеше да бъде, ако беше в Германия, Кипър, Великобритания, Израел, Испания.


Записването на час за имунизационните пунктове ще става в бъдещия електронен регистър, който трябва да стане готов до края на седмицата, когато свършва февруари, обяснява здравният министър Костадин Ангелов. А може и по телефона, казват от пунктовете. Паралелно всеки може да се запише и при личния си лекар, който е длъжен да участва в кампанията, според заповедта на здравния министър. За всяка поставена ваксина лекарите и сестрите трябва да получат по 10 лева, независимо къде се провежда имунизацията.


23 февруари, сутринта, ваксинационен пункт в град Павликени, област Велико Търново. На електронната страница на поликлиниката, определена от правителството за място за ваксиниране, липсва каквато и да било информация за това. По телефона трети ден не знаят кога желаещите ще могат да се ваксинират. Затрудняват се да отговорят и как може да стане това, повтарят единствено, че трябва предварително записване с посочване на ЕГН и телефонен номер. Някой ден, когато има ваксини за хората от фаза 4 - възрастните и тези с хронични заболявания, те ще получат обаждане. Кога - неизвестно. Когато обаче научават за Х., го пращат да чака при личния си лекар.


От разговорите се разбира, че в момента в павликенския ваксинационен пункт има ваксини единствено за учителите от фаза 2 на правителствения план за имунизиране срещу ковид-19. На "Pfizer-BioNTech" са. Някои преподаватели вече получават втората си доза. Лекар, който ще ваксинира, дава малко повече информация. Тя е кратка: ваксини няма.


Не е възможно местното население да се нареди на опашка, като в София, и да получи ваксина


В пункта съветват пациентите да се обърнат към джипитата си. Споменава, че на хора, които не са от града, дори може да им се наложи да плащат по 20 лева за ваксина, без да е ясно за какво. На въпрос как така, след като МЗ плаща по 10 лв на ваксиниран, и може ли да бъде цитиран, докторът се притеснява как ще бъде цитиран и препраща все пак към личния лекар, който "трябва да има ваксини". Уклончиво казва, че Х. можело да бъде записан, но кога ще му дойде редът, не може да се прогнозира. Първо щели да ваксинират пациентите на поликлиниката.


Как е при личните лекари. "Личните лекари в малките населени места в област Велико Търново нямат готовност да се включат в масовата ваксинация на желаещите", съобщава в репортаж в понеделник вечерта кореспондентът на БНР Здравка Маслянкова. Причината - нямат никакви указания за това от РЗИ, както и за доставката на ваксини. Оказва се, че "зелени коридори" са осигурени само на три места във Велико Търново и в един кабинет в Свищов. След предварително записване. И на четирите места работното време е по 3-4 часа на ден, показва справка на страницата на РЗИ-Велико Търново. Който иска, да пътува натам и да чака на опашка. Ако успее да се вмести в работното време. И ако има ваксини за всички.


Личните лекари от цялата област имат възможност да получат ваксини от един-единствен кабинет в РЗИ, като се явят лично в него в работното му време от 6 часа и половина на ден. Отново при условие, че ваксините стигнат. Докато пътуват натам и обратно и чакат на опашка, няма как да лекуват пациенти. Тъй като ваксината е единствено на "Астра Зенека", могат да се справят и с обикновени хладилни чанти, които трябва да си носят очевидно сами, разсъждават лични лекари в популярна група за медици във "Фейсбук". Личен лекар от Пловдив алармира по БНР: Желаещите са много, ваксините - малко.


Съобщение от страницата на РЗИ във Велико Търново

Съобщение от страницата на РЗИ във Велико Търново


"Няма хаос около организацията с ваксинацията", заявява във вторник здравният министър Костадин Ангелов. И внася яснота: "По въпроса на личните лекари - да, имаме проблем с осигуряването на достатъчно количество ваксини от заявените от личните лекари, но пак да повторя: ние сме готови за начало на масовата ваксинация в началото на месец март, тоест от 3 и 4 март нататък."


Явно масовата ваксинация е само в София и тук-там, където мине джипът


Какво прави в тази ситуация 80-годишният Х., за да се ваксинира? Може, ако иска, да се качи на влака и да отиде в София, където да изчака пред някоя болница час-два прав и да получи първа доза. Рискът да се зарази по пътя не е малък, във влака например спазването на противоепидемичните мерки е разтегливо понятие. Уморително е и чакането - за възрастните хора не е предвидено сядане. Автобуси за София от Павликени няма. Не може да се качи на колата си, защото шофьорската му книжка е изтекла на 11 януари и не е сред късметлиите, на които парламентът удължи валидността на личните документи.


Затова е избрал да чака. Март, април, когато - тогава. През това време през ден ходи до магазина, плаща сметки на гише, реди се на опашка за пенсия в банката. Ако се разболее - малшанс. Х. все пак е здрав и подвижен, за разлика от много от връстниците си, а и от по-млади, които едва се движат. За тях е проблем дори да докуцукат до кабинета на местния лекар, където също трябва да чакат на опашка. В Берлин, за сравнение, ги развозват с таксита за общинска сметка.


P.S. Междувременно Х. е получил обещание от медицинска сестра, че може да го "бодне" към края на седмицата, ако местен лекар успее в близките дни да вземе ваксини от РЗИ. Неяснотата обаче остава за съпругата му, която е на 75 години, трудно подвижна и има алергия, заради което се налага да се знае точен ден за ваксина, за да пие предварително противоалергични хапчета.


Бел.ред. - Вашия опит и трудности с ваксинирането може да разкажете във форума или на [email protected]


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK