"Здравната ни система издържа": Ангелов определи мерките като навременни

"Здравната ни система издържа": Ангелов определи мерките като навременни

Виж видеото

Хората, които ще се пенсионират с пенсия в две части - и от държавното обществено осигуряване, и от частен фонд, трябва да заемат активна позиция, да се поинтересуват в кой фонд са осигурени, колко пари имат натрупани и каква пенсия биха получавали оттам. Това препоръча председателят на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов (ДПС). Той разясни новите положения в Кодекса за социално осигуряване, които уреждат фазата на изплащане на втората пенсия.


Първите пенсионери, които ще получават пенсии и от втория стълб, се очакват през септември 2021 г. Тогава част от родените през 1960 г. жени ще навършат определената в чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване пенсионна възраст. Първите по-значителни групи пенсионери от универсалните пенсионни фондове се очакват след 2024 г., когато и родените през 1960 г. мъже ще навършат такава възраст. Какви са новите положения четете тук.


Пенсионната система в годините беше поставена в услуга на други системи, в които работодатели имаха нужда да плащат по ниски вноски, за да се повиши конкурентоспособността. И заради тези компромиси пострада цялата система, а сега цената се плаща от ниските пенсии и огромния дефицит в държавното обществено осигуряване - над 6 млрд. лв., каза Адемов. Той подчерта, че управляващите днес вместо да обяснят на хората, че не могат да очакват високи пенсии от втория стълб, са опитали да скрият законопроекта като правителството одобри проекта на 30 декември 2020 г. - между празничните дни.


Най-важното е, че вече има ясна процедура за получаване на основните видове пенсии. В частния фонд ролята на кандидат - пенсионера става много по-активна - да направи информиран избор дали да го остави, или да прехвърли парите си в НОИ и какъв вид пенсионен продукт да избере, каза той. Над 80% от хората не знаят в кой фонд са осигурени, необходима е масирана информационна кампания, препоръча той.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Идеята за втора пенсия бе опорочена.

 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 878 Весело

  ама то се знае че с всяка година трябва да сме по активни бъдещите пенсионери щото след 15-20 години работоспособните ще имат умението да крадат булки,берат ДЖИлязо и бъркат в казаните и трябва на тях да разчитаме за пенсии :D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 878 Весело

  до 2027 всички трябва да сме с водомери на дистанционно отчитане 250-300 на водомер :D:D:D:D айде да видим Факлутета,Меден рудник,Столипиново и т.н ще има ли :D:D:D:D:
  да не говорим за техническите паспорти до края на тази година 250-500 лева на апартамент :D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  В България малко нещата са работиш доживот и пенсия няма. Интересно ако средната продължителност на живота при мъжете съвпада с годините, които се изискват да навършиш за да започнеш да получаваш пенсия, какво правим?

  Анатема на комунизма!
 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#1] от "Красимир Андонов":

  Идеята за втора пенсия бе опорочена

  +++++++

  Това е престъпление и към следващите поколения пенсионери.
  Индивидуална пенсия, сложена във фонд който да инвестира и носи доходност, която да се наследява ще даде спокойствие за старините.
  Да, ама не!
  Не че и сега бъдещите пенсионери не могат да инвестират, могат. Бизнеси, имоти, земи, губещи влогове в банки, заровени буркани. Но всичките тези неща на стари години са трудни за управление, лесни за фалит, лесни за присвояване от “загрижени” надледници.

 6. 6 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Весело

  Любимата ми тема. Остават 6 месеца!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 7. 7 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Весело

  Хасан Адемов е открит лобист на частните фондове, и е готов да прецака всички в името на частните "касички" на една шепа хора, които станаха новите олигарси и се вживяват в ролята на "велики инвеститори".... a в действителност са крадливи "селски тарикати"...... искам да го попитам Хасан Адемов след като Акциите на S&P 500  са се увеличили средно 15,4% през изминалата година , фондовете като са такива велики инвеститори ще отчетат ли поне 15,4% ръст тази година средно???... Тея фондове, дето са велики управленци и инвеститори???? И по швейцарското правило пенсиите в НОИ се индексират всяка година..... дори при сходни показатели...... Частните фондове ще индексират ли? ..... Май не......

 8. 8 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Да се поинтересуват, да. Няма да е лошо и малко финансова култура и запознаване със законите регулуращи дейността на фондовете. Омръзна ми да чета сравнения тип нека видим сумата натрупана в партидата след 20 години дребни месечни вноски колко лихва би събрала в банка, ама ако някак си цялата сума магически е била на депозит още в самото начало. Или пък защо доходността била по-ниска от някакъв си борсов индекс в САЩ, в който има само акции, докато по закон фондовете ни са принудени да инвестират най-вече в държавни облигации.

  Това 80% да не знаят в кой фонд са е пълна трагедия. Все едно да имаш пари на депозит, но да не знаеш в коя банка. При такъв мързел и такова безхаберие как няма една шепа хора да яхнат цялата държава и да правят каквото си искат?

 9. 9 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Пенсионерите, трябвало да са по-активни,
  но пенсиите им остават вечно негативни.

 10. 10 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#6] от "chichka":

  То това малко като абитуригените - едно, две, три, дванайсе, земииии тоя кхъм нали от суравия и курав жувот :)

  Facing Worlds
 11. 11 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Любимата ми тема. Остават 6 месеца!
  —цитат от коментар 6 на chichka


  Смешното е, че дори и да си прав и фондовете да са кухи, явно не се сещаш, че това няма как да проличи след 6 месеца. Ако всичко е някаква конспирация и пирамида, фондовете ще имат проблем чак когато вноските, които получават всеки месец, станат по-малко от пенсиите, които изплащат. Предвид темповете на пенсиониране и тенденцията за увеличаване на доходите, това няма да се случи още много години, ако не и десетилетия.

  Така че ако ще предричаш някакъв грандиозен провал и скандал, измести го малко във времето, за да не се изложиш.

 12. 12 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 661 Весело

  До коментар [#6] от "chichka":
  Поздравления. И при мен е така... само 6 месеца и цял живот после пенсионер. Толкова ще сме добре, че сами ще си завиждаме...

  От идиоти отговор не чакам
 13. 13 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Пенсионер съм от 6 г. След 6 месеца ще има "пук ЧПФ"....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 14. 14 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Какво точно означава кандидат-пенсионерите да бъдат по-активни? Да обикалят НАП и частните пенсионни фондови и да питат какво ,колко и кога? Толкова ли е трудно да се направи електронен портал в който да се влиза с ПИК или електронен подпис и да ти предствят двата варианта - пенсия само от НОИ или от НОИ и УПФ?

 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  До коментар [#1] от "Красимир Андонов":

  Не, не беше. Едни наши хора направиха куп пари с тези фондове. И това беше идеята. За масовите участници остана по една студена вода.

 16. 16 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#13] от "chichka":

  Е, предстои ми пенсионерско новобранство. В ДПФ.

  От идиоти отговор не чакам
 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  До коментар [#1] от "Красимир Андонов":

  Идеята за втора пенсия бе опорочена.
  ++++++++++++
  Тъпо бе част от вноската в НОИ да бъде преместена някъде си, но общо да остане същата.
  Говорил съм със счетоводители дали мога да внасям по-високи вноски и да получа по-висока пенсия. Не можело!
  Вече имам един апартамент, обявен за сребърен фонд, освен да купя още един?

  Еретик
 18. 18 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Ако някой след 6 месеца се пенсионира, съвета ми е всичко в НОИ да прехвърля !!! .....ако е инвалидизиран с висок процент ТЕЛК , има право веднага да изтегли 50% от партидата си в брой и после пак да прехвърли остатъка си в НОИ по най бързият начин ......

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  До коментар [#17] от "Костадин Иванов":

  Правилно си се ориентирал. Наемите можеш да коригираш нагоре с инфлацията, докато пенсиите никога няма да ги повишават с толкова.
  Пенсионираш се със сравнително висока пенсия, но след няколко години пенсията вече няма да има тази покупателна способност.

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#16] от "chudomor":

  Стипендиант на НОИ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Ако някой след 6 месеца се пенсионира, съвета ми е всичко в НОИ да прехвърля !!! .....ако е инвалидизиран с висок процент ТЕЛК , има право веднага да изтегли 50% от партидата си в брой и после пак да прехвърли остатъка си в НОИ по най бързият начин ......
  —цитат от коментар 18 на MPetr


  Този съвет е за хора, които ще имат изчислени големи пенсии. Ако е бил дълго безработен или с нищожна заплата..... ще се пенсионира с 300 лв, а парите от УПФ дори и да са 100 лв ще си ги получи! Този въпрос умишлено не се коментира.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 22. 22 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vlado Nikolov":

  В края на тази година масово по медиите ще се коментира как 20-тина млрд лв потънаха в ЧПФ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Хората трябва да се научат, че пенсионните фондове не са социални фондове. Че получаваш толкова, колкото внасяш.

 24. 24 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#20] от "chichka":

  Спомням си една карикатура на големия Рачо Рачев в "Труд" някъде в средата на 90-те, началото на "стипендиантската" реформа..
  Дядка с бастунче пред изкопан трап /!!!/, а от другата страна свитък с надпис "пенсия".
  Дядката : Ееех, от пенсията една крачка ме дели..."
  Черничко, ама желая всекиму не една крачка.

  От идиоти отговор не чакам
 25. 25 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  То ако българите бяха активни, нямаше цял живот да чакат някой да ги оправи. И нямаше да гласуват всеки път за някой месия. Затова половината народ чака някой да му даде и държавата да се погрижи за него. Това те самите да се грижат за своите дела, за тях е нещо неразбираемо. Тогава би им се наложило да четат, да осмислят, за преценяват, да ВЗЕМАТ РЕШЕНИЯ. По-лесно е да чакат някой друг да мисли за тях, а те да се успокояват после, че не са виновни те за битието си.

 26. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси":

  "Хората трябва да се научат, че пенсионните фондове не са социални фондове. Че получаваш толкова, колкото внасяш."
  ============
  Не. При еднакво внасяне, ще има различна доходност, зависи къде си. Хората с фуражки вече го отчетоха.

  Еретик
 27. 27 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Хората трябва да се научат, че пенсионните фондове не са социални фондове. Че получаваш толкова, колкото внасяш.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Уважаема, нека някой си направи труда и да си разгледа годишните извлечения , които му изплаща ЧПФ. Да събере всички суми в колона 2 /месечната сума преведена във фонда/ да събере за всичките 20 г. След това от последното извлечение да умножи брой дялове по цена на един дял и да сравни двете числа. Кое ще е по-голямо и с колко процента според теб?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#4] от "anonim440":

  В България малко нещата са работиш доживот и пенсия няма.
  —цитат от коментар 4 на anonim440


  Извинете, но това не е вярно. Ако сте си плащали редовно вноските както е по закон - има пенсия и то не лоша.

 29. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  То средната продължителност на живота на мъжете в България не позволява да достигнеш до възраст за пенсия.

  Анатема на комунизма!
 30. 30 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#27] от "chichka":

  Към второ тримесечие 2020 брутните вноски постъпили в УПФ са 12,6 милиарда, изплатени на наследници са 120 милиона, 470 милиона са прехвърлени в НОИ, а стойността на активите е 13,5 милиарда. Тоест след всякакви такси, наследници и прехвърляния има над 1,4 милиарда лева повече отколкото са внесени. Смятай го както си искаш, но това е реалността.

 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#19] от "pamela":

  До коментар [#17] от "Костадин Иванов":Правилно си се ориентирал. Наемите можеш да коригираш нагоре с инфлацията, докато пенсиите никога няма да ги повишават с толкова. Пенсионираш се със сравнително висока пенсия, но след няколко години пенсията вече няма да има тази покупателна способност.
  —цитат от коментар 19 на pamela


  Не е съвсм така. Покупателната способност на пенсиите се поддържа чрез прилагането на т.нар. швейцарско правило - всяка година пенсиите да се индексират с коефициент равен на половината от процента на повишаването на средния осигурителен доход и половината от процента на инфлацията. Пример - ако средния осигурителен доход се е повишил със 7%, а инфлацията е 4% пенсиите се индексират с 5,5%.

  В България има един друг проблем - едно, че швейцарското правило не се прилагаше доста години, а друго - променят се правилата за пенсиониране. И се получава така, че при едни и същи условия по-старите пенсии изостават от по-новите.

  Решението е всички пенсии да бъдат преизчислени по последните правила и тези правила повече да не се променят.

  Да, но Бойко Борисов не желае да направи такова преизчисляване за да може да лъже пенсионерите, че им "дава".

  Това не са празни приказки, а информация от първа ръка. Ако пенсиите на съпругата ми и моята бъдат преизчислени съгласно правилата към 31.12.2020 г. ще получим общо 265 лв. повече на месец. Бойко Борисов ни "дава" по 50 лв, общо 100 лв. на месец.

  Истината е, че не Бойко ни дава на нас, а ние внасяме всеки месец по 165 лв. в неговото чекмедже.

  Нищо лично - просто бизнес.

 32. 32 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#30] от "Locke":

  ====вноски постъпили в УПФ са 12,6 милиарда активите били 13,5 милиарда. т.е има над 1,4 милиарда лева повече ......==== Дайте линк към това което сте написали и ако може с портфолио на инвестиционният пакет...... и се замислете върху това което написах по долу: "''"''след като Акциите на S&P 500  са се увеличили средно 15,4% през изминалата година , фондовете като са такива велики инвеститори ще отчетат ли поне 15,4% ръст тази година средно???... Тея фондове, дето са велики управленци и инвеститори???? """""" ...... проверете за доходността на един американски пенсионен фонд колко е годишно????? и ще разберете в какви ръце са ви парите.......

 33. 33 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Но Адемов е прав за едно......Хората, които ще взимат минимална пенсия, уредена по закон, бе бива да местят парите си от частните пенсионни фондове в НОИ. ......  т.е. тези, които са на минимален размер, имат интерес да си запазят парите в частните фондове“ най вероятно ще им бъдат изплатени в брой..... същото се отнася за хората с максимална пенсия, която тази година е равна на 1440 лв. Просто няма как да получиш повече от НОИ, дори да прехвърлиш парите си, защото сумата е закована в закона...... Но всички други яко да бягат към НОИ...... И въобще преди години когато стартира тази система никой не каза на хората че ще има редукция на първата пенсия заради втората, Адемов тва забрави ли го?.......и другото което прави впечатление ....Адемов е против изискванията за по-висока капиталова адекватност на пенсионно-осигурителните дружества...... Защо бе човек?....... Защото я нямат нали ?.....""""по-висока капиталова адекватност вика означават нова философия, която изисква ново съгласуване"""'...... Бря-бря.....хахаха.......

 34. 34 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#32] от "MPetr":

  На това отговорих вече. Инвестиционната дейност на ДЗПО е регулирана и ограниченията са описани в КСО. По закон инвестициите в акции не могат да надвишават 25% от портфейла на фонда. Отделно има ограничения кои акции могат да се купуват, както и колко акции може да са от един емитент. Сравнението с индекс от 100% акции е просто безсмислено. Ограниченията са наложени с цел, поне официално, да се намали риска до минимум. Нисък риск означава ниска доходност. На практика фондовете инвестират повечето си пари в облигации, най-вече държавни. От коя държава имат най-много? Не съм сигурен, но знам със сигурност, че от България имат стотици милиони, ако не и милиарди. Всеки да си прави изводите.

  Знам това, защото всеки фонд е длъжен да си публикува портфейла. Всичките имат сайтове и лесно се намират, така че няма да пускам линкове. Не е тайна и размера на брутните вноски и стойността на активите. Тази информация се публикува от КФН. Появявала се е и в много статии и интервюта. Конкретно цифрите, които цитирах, са показани буквално като таблица в това интервю:

  https://trud.bg/даниела-петкова-председател-на-управителния-съвет-на-пок-доверие-пред-труд-лъжат-хората-и-/

  Ако някой като чичката по-горе твърди, че във фондовете всъщност са постъпили 20 милиарда (негова цифра), да пусне сигнал по всякакви институции, защото те съвсем открито пускат други цифри и засега никой не ги оспорва.

 35. 35 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#34] от "Locke":

  Ами не знам ..... Прехвърлих няколко страници се замаях от цифри.... и нищо дето да ми проясни картинката с %ти и цифри ..... гледам  фев 2019 кво пишат тея от профит https://profit.bg/kade-pensionnite-fondove-investirat-parite-ni/

 36. 36 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Весело

  До коментар [#34] от "Locke":

  Вие пишете "Към второ тримесечие 2020 стойността на активите е 13,5 милиарда"....... Тея от Профита пишат  февруари 2019..... "активите на пенсионно-осигурителните дружества у нас в края на 2018 г. са 13.46 млрд. лв. срещу 12.18 млрд. лв. за преди година".......... И сега няма ли увеличение на активите от края на 2018 до второ тримесечие 2020 ?????...... Както и да е съвсем се обърках.....

 37. 37 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#35] от "MPetr":

  Като гледам картинката описана в тази статия е същата. Над 5 милиарда в дългови ценни книжа, издадени от държави или техните централни банки, от ЕЦБ, ЕИБ или международни финансови организации, а в акции 3,38 милиарда. В КСО акции и колективни инвестиционни схеми са две отделни категории с отделни ограничения, така че реално е възможно да се надвхърли органичението от 25% акции, но разликата е малка. От посочените в статията активи за 11,28 милиарда, 3,38 милиарда са 30%. Няма как това да се сравни с портфейл от 100% акции.

  Доколкото страниците, този сайт може да помогне: https://www.poc-doverie.bg/bg/karta-s-investicii/2020-12-31/upf

  Направили са интерактивна карта с инвестициите си по държави, видове и т.н. Със сигурност е по-лесна за навигиране от някакви таблици. Само за един фонд е, но пак става за разглеждане.

 38. 38 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#36] от "MPetr":

  Аз цитирах данни за УПФ, а въпросните данни в статията на профит са за целия пазар, тоест УПФ+ППФ+ДПФ. УПФ+ППФ+ДПФ са вече над 17 милиарда.

 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#30] от "Locke":

  "след всякакви такси, наследници и прехвърляния има над 1,4 милиарда лева повече отколкото са внесени"

  Чичката твърди, че след четири месеца от тия 1.4 млрд. нетно приходи ще трябва да се вадят по 20 млн. лв. (20 хил. новопенсионерки на тримесечие, получили цялата си партида, дори по новите правила).
  Догодина това "вадене" ще се удвои, а през 2025 г.ще се удесетори.
  В същото време, за да се запазят същите приходи, то доходите (МРЗ) трябва да се удвояват на всеки десет години с оглед, че броят на ново-осугуряващите ще е почти три пъти по-малък от ново пенсионерите - 70 хил. новородени 1997 - 2007 г. срещу 140 - 170 хил. новородени през 1972 - 1977 г..
  Единственият шанс на УПФ е осигуряващите се при тях да нямат наследници и да им усвояват вноските както НОИ го прави, дори и за тия с наследници, но не доживяли поредното повишение на възрастта за пенсиониране.

 40. 40 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Весело

  До коментар [#38] от "Locke":
  ++++++
  Да....мерси..... Светна ми .....не е точно както си го мислих.....прав сте !!

 41. 41 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#39] от "wanderer":

  Тези 1.4 милиарда не са приходи, а реализираната доходност. Разпределени са по партидите на клиентите до момента. Всеки клиент ще си получи неговите вноски плюс неговата част от доходността независимо от това кой друг се пенсионира и кога и как точно ще си получи неговата партида. Това е хубавото на капиталовата схема - няма задължителна солидарност с други.

  Аз имах предвид друго. Ако тезата на чичката е вярна и фондовете са кухи, тогава в момента там няма пари и цялата работа е пирамида. Само че в УПФ влизат над 1 милиард лева на година вноски на работещи. За 2015 са били малко над милиард, а 2019 вече са били почти 1,5 милиарда. Тенденцията за увеличение ще продължи. Тоест дори и в момента да няма нито един актив струващ дори една стотинка в нито един фонд, те пак няма да имат проблем преди пенсиите, които трябва да изплащат, надвишат 1,5 милиарда на година. А докато стигнат 1,5 милиарда на година, те междувременно ще са започнали да получат по 2 милиарда и така докато вноските се изравнят с пенсиите. Това няма да се случи след 6 месеца. Няма да се случи и след 6 години. Затова тезата на чичката е абсурдна и се разпада дори и да приемем всичките му конспиративни теории.

 42. 42 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  И по швейцарското правило пенсиите в НОИ се индексират всяка година..... дори при сходни показатели...... Частните фондове ще индексират ли? ..... Май не......
  —цитат от коментар 7 на MPetr


  Далеч съм от мисълта да защитавам управата на частните фондове, те са длъжни сами да обясняват какво са постигнали за вложителите, зашото им се плаща за управление!
  Но, искам да Ви задам само един въпрос: Откъде идват парите за пенсиите в НОИ? Ако отговорите на този въпрос, би трябвало да спрете да препоръчвате НОИ.

 43. 43 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Пенсионер съм от 6 г. След 6 месеца ще има "пук ЧПФ"....
  —цитат от коментар 13 на chichka


  Личи ти, че си пенсионер от 6 г. Говориш като изкукуригал пенсионер.
  Да си жив и здрав, но нищо не разбираш от пенсионни фондове.

 44. 44 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#30] от "Locke":

  Цъ, тази мантра как внесените брутно пари от вноските са се увеличили ги остави за щараните. Извадете си извлеченията и само събирайте числата срещу всеки месец, това са брутните вноски. За страната това са вече над 20 млрд лв. После вижте наличноста на брой дялове и цена за дял, колкото и условно да е това! Истината боли!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 45. 45 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#42] от "vankata1":

  Явно рабогиш в ЧПФ. Но самото задаване на този въпрос "откъде са парите в НОИ" показва колко ти разбираш от пенсионна система.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 46. 46 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  "Тези 1.4 милиарда не са приходи, а реализираната доходност. Разпределени са по партидите на клиентите до момента."
  Никога не си „чел устав или правилник за работа на ПОД и ЧПФ!!! Реализираната доходност отива за издръжка на апарата /лапачите/ в администрацията на фонда!!!!! Някакви 10-50% отиват по партидите. Реално от 2001 г никога партидите /внесените брутни суми/ не са имали положителна доходност!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 47. 47 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#41] от "Locke":

  Втория абзац на поста ти е самата истина, поздравления.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 48. 48 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#38] от "Locke":

  "УПФ+ППФ+ДПФ са вече над 17 милиарда"
  Грешиш това са счетоводно оценени "инвестиции" на фондовете!!! Например акции на Мостстрой с условна цена по 1 млн лв! за акция. Виж как се търгуват в момента.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 49. 49 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#33] от "MPetr":

  За редукцията на първата пенсия пиша от 2014 г!!! Обикновено веднага ме трият.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 50. 50 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Весело

  До коментар [#42] от "vankata1":

  Не знам ....хората наливат пари в касичките и по най-консервативни оценки инвестициите на фондовете в свързани с групата лица възлизат на около 20-25% от активите им, а голяма част от директните им инвестици в акции са в компании, които открито се контролират от същата група...... Съгласие", "Лукойл Гарант" и "Алианц България"..... всички.... фондовете на "Алианц" влагат в "Индустриален холдинг България" те мъж и жена ама......има вика Комисията за финансов надзор (КФН)....тя гледа......

 51. 51 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Весело

  До коментар [#49] от "chichka":

  Добре де....аре по "селски" ......дори да приемем че фондовете са "жИлезни"а те всич не са такива.... при тая "доходност" която отчитат не им се вързва картинката защото: увеличението по така нареченото „швейцарско правило“ от 1 юли 2022 и 2023 година, съответно ще са 5,5 и 5,6%. Това е записано в анализ за 2020 година на Националния осигурителен институт ....... пак е 200% в полза на НОИ.....спрямо частните....поне така аз го виждам....

 52. 52 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#51] от "MPetr":

  По-селски пример. Пенсионирах се 2014 г с изчислена пенсия 1200++ лв но под 1300 беше. Сега изчислената ми пенсия с периодичните увеличения е 1600 лв! Не я получавам заради тавана, но за 6 г увеличение на изчислената пенсия с близо 400 лв не е малко.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 53. 53 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Весело

  До коментар [#52] от "chichka":

  Абсолютно, вие бяхте от Бургас мисля, имам роднини от там, включително знам, че 1/4 от к-с Славейков са с около "вашата пенсия"...... Ами те на времето ако им бяха казали на нефтохимиците че ще им правят редукция на първата пенсия , за да дадат парите им на пишман инвеститори....."АтанасЗайковци" и тем подобни ...те щяха революция да направят...... Никой не спомена за редукции и "цесирания" на пенсиите от НОИ тогава.....

 54. 54 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#46] от "chichka":

  С такива свободни съчинения и измислени цифри човек не може да спори. Хубавото е, че рано или късно реалността си казва думата.

 55. 55 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#53] от "MPetr":

  Бомбата ЧПФ се заложи от двамата Ивановци, Нейков и Костов. Задължително парите за категорийните работници и близо 1/3 от осигуровките на родените след 1959 г се дадоха в ръцете на приближени на власта, вместо да си постъпват в НОИ..... резултата е че дефицита нарства. Славните сметки как след 20-30 г хората ще получават "втора", че и "трета" пенсии от високата доходност в ЧПФ се лееха от екрана и медиите. Червената лампичкасветна 2008 г когато близо 50% от парите изчезнаха..."финансова криза". После по-грамотните почнаха да питат, да коментират, да обясняват че парите изчезват..... но лобито на лапачите от ЧПФ веднага гракна как лошата държава иска да открадни "парите на осигурените"... а точно лошата държава в момента ми плаща категорийната пенсия, защото в ППФ при пенсионирането ми имаше само 1/3 от внесените брутни вноски! Същото ще го проумеят повече хора след 6 месеца! С високи изчислеви пенсии са военните пилоти 2500-3500 лв, около 350 човека са, вяколко хиляди от НХК, малко докери, работещите в АЕЦ и Булгаргаз ,малко водолази и миньори. В момента под 10 000 човека са с орязани от тавана пенсии.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 56. 56 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Весело

  До коментар [#55] от "chichka":

  ....... ....... ........ За 2021 г. очакваният коефициент на намаление на основната пенсия заради втората ще бъде 20.3%. През 2022 г. ще се увеличи до 20.5%, през 2023 г. ще бъде 20.7%, през 2024 г. - 20.9%, през 2025 г. - 21.1%, през 2040 г. вече ще е 24.3% при жените и 22.7% при мъжете, през 2050 г. - 25.6% при жените и 25.9% при мъжете, а от 2060 г. нататък ще се задържи 25.3% за двата пола. Прогнозите са направени в актюерския доклад на НОИ за 2019 г. Според експерти обаче коректният коефициент на намаление трябва да бъде не повече от 6-7%........ Чакай ти 2 пенсии да са повече от 1....... особенно пък ако свалят тавана...... и се вдигне минималната..... под външен натиск.....

 57. 57 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#55] от "chichka":

  Ореваха орталъка частните фондове че 5 год. преди пенсия , срока за евентуално прехвърляне бил много голям ..... глупости ! .... да пълним частните касички на "лапачите-инвеститори" до последно ..... тоя срок дори не трябва да го има, а хората по всяко време да могат да се прехвърлят партидите си....... как така някой ще те вързва и ще те лишава от избор, чак до 5-ата година преди пенсия?........ и като изгърми някой фонд, тоя дето те вързва на въртележката той ли ще плати ? ....

 58. 58 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#57] от "MPetr":

  Христоматиен пример за кражва на осигуровки е ППФ. Въпреки, че не плащат пенсии на категорийните работници, не се очертава и да плащат... парите за първа и втора категория /грубо 12 и 7%/ продължават да влизат в частния джоб! При пенсиониране те превеждат остатъка в партидата в НОИ, а държавата изплаща пълната пенсия на категорийните работници! Вече 8 /осем/ години!!! Имайте предвид че тези заплати не са по 600 лв!! Представяте ли си какви суми преминават през частния джоб на ППФ?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#49] от "chichka":

  "За редукцията на първата пенсия пиша от 2014 г!!!"

  За какво редукция иде реч?
  Започнал съм да внасям пенсионна осигуровка, 42%, от 1983 г. ... плюс 10% ергенски данък. От 2000 г. внасям по 36% пенсионна осигуровка на максималния праг.
  От 2002 г., по силата на закона (не е мой избор), от 36.7% внасям 2 % в УПФ. По твоите представи съм бил ощетил НОИ с 5% (2% делено на 36.7%), а всъщност двата процента по-малко са заместени с 1% безработица и 1% трудова злополука (каквито не са плащани преди);
  От 2006 г. започват да се внасят по 5% към УПФ от пенсионна осигуровка в размер на 29.5%. Само ти, Владислав Горанов и Ваня Григорова смятате "ощетяването" на НОИ с пенсионната осигуровка от 2010 г., 11.6%. И нарочно изпускате, че са увеличени и здравната осигуровка, и социалните осигуровки.
  Пенсионирал си се 2014 г., с платени 16 години здравни осигуровки и то 10 години на 6%, вместо 8% и повече за рискова професия (ощетил си здравната каса с 33% по "гениалната" логика на Горанов). И смяташ да ползваш здравното осигуряване още 20 години (Жив и здрав бъди!). И сега искаш да ми редуцираш пенсията от НОИ (защото над 40 години ще съм плащал данъци за 50% издръжка на НОИ), за да има за здравето ти. Няма да се получи! Минавам на половин щат на минимална работна заплата с по три месеца годишно неплатен отпуск и всичко останало "под масата". Да видим какво ще редуцирате през 2030 година!? Тогава идиотите сигурно ще вдигнат пенсионна възраст на 70 години. Ама какво значение като далеч, далеч преди това ще съм умрял.

 60. 60 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#59] от "wanderer":

  + за труда. Темата за размера на пенсиите е вълнуваща за всички , които са работи, осигурявали се и разчитащи на пенсиите на старини. Не съм аз човека знаещ образцовото решение удовлетворяващо всички. Коментирам за да разбия илюзиите и лъжите за вторите и третите пенсии. Единствения ми съвет към хората, които ще разчитат на пенсия в третата възраст е да си прехвърлят вноските в НОИ, за да получат максималната възможна пенсия за вноските си!
  Годините трудов стаж са незначителен фактор за размера на пенсията, важни са размера на осигурителните вноски! По-голямата част от трудовия ми стаж вноската /паричната/ за осигуровки е била 72% ДОО. Това е причината за разликата в размера на пенсиите на хора с 40 г стаж, едните 30% другите 72%. Е коя пенсия ще е по-голяма.
  Капиталовия стълб на ЧПФ звучи добре, перфектен е, но е побългарен така, че да бъде окраден. При нас темата стана привлекателна след като Робърт Максуел приватизира най-големия британски пенсионен фонд и го източи до пени! Същия Максуел, който с издателството Пергамон издаваше на чужди езици "трудовете" на Брежнев, Живков... и го направихме милионер. Тогава нашите сини корифеи видяха лесния начин законово да приберат пенсионните вноски на българите и да ги откраднат. В края на 90-те разумните гласове бяха смачкани и днес виждаме резултата. Потънали брутно в ЧПФ около 20-тина влрд лв, и наличне 16-17 млрд лв в "активи". Остават 6 месеца до истината за ЧПФ.
  Допивам кафето и отивам за риба, лек ден.

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK