Защо Столичната община се усъмни в раздаване на бонуси в район "Красно село"

Сградата на районната администрация "Красно село".

© Георги Кожухаров

Сградата на районната администрация "Красно село".Кметът на район "Красно село" упорито отказва да каже дали са си раздавали бонуси по проекта "Патронажна грижа за възрастни и за лица с увреждания", обяви председателят на финансовата комисия на общинския съвет Георги Георгиев от ГЕРБ. Въпросният кмет е Росина Станиславова от "Демократична България", която взе участие в онлайн заседанието на комисията.


Георгиев получил жалба, че районната администрация начело с кмета си е раздала бонуси по проекта, който се финансира по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Той каза, че изпратил няколко писма, но Станиславова не му давала отговор по същество.


Този проект "Патронажна грижа" започна на 15 май и завърши на 31 декември като се изпълняваше във всичките 24 района на София. Общият му бюджет е 5.2 млн.лева. Най-много е получил "Люлин" - 462 хил.лева, после е "Младост" - 392 хил.лева и трети е "Красно село" с 365 хил.лева. Данните представи Станиславова.
В "Красно село" парите са били разделени в две направления. В първото - 261 хил.лева са отишли за шестте месеца заплати на над 30 наети сътрудници за разнасяне на храна и пазаруване на социално слаби. Второто е с бюджет 104 хил.лева е било за заплати на ръководния екип от пет души начело с кмета и за гориво на колите на шестте екипа. Те ежедневно са носили храна и са пазарували на 510 социално слаби и болни хора, макар по проекта индикативният им брой да е бил около 230 души, твърди кметът.


"Ние и днес обслужваме тези хора, защото спестихме от средствата и вместо да спрем в края на декември, проектът ще свърши в средата на март", каза Веселин Кирев, зам.-кмет на района за "Дневник".


Давал ли си е бонуси кметът?


Георгиев отново попита кмета Станиславова какви бонуси са си дали ръководството на района, но тя отрече. "Аз съм ръководител на проекта и в него са заложени възнаграждения за екипа, който го ръководи. Всички разходи са контролирани от финансиращия орган - (ОПРЧР)", заяви тя. И обясни, че има допълнителен трудов договор на 4 часа, за да ръководи проекта като за този допълнителен труд е формирано възнаграждение "на база заплатата по основния ми трудов договор, която е 2400 лева", уточни кметът на "Красно село". Нейният заместник Веселин Кирев, който също е участвал в ръководството на проекта е вземал под 1000 лева месечно, по думите му.


Методи Лалов, председател на групата на "Демократична България" в СОС се съгласи с Георгиев, че когато общински съветник иска официално информация от районен кмет, тя трябва да му се предостави. Станиславова се оправда, че исканата информация от съветника Георгиев е била на база сигнал-жалба, а в тези случаи по Административно-процесуалния кодекс процедурата била по-сложна.


ГЕРБ: Няма политическа поръчка


Защо ГЕРБ се интересува дали са раздавани бонуси само в "Красно село", след като проектът е реализиран във всичките 24 района. "Призовавам да се изиска същата информация и от другите кметове, за да имаме общата картина", призова Лалов.


Георгиев възприе идеята и каза, че ще изиска и от другите райони информацията и подчерта, че в случая с "Красно село" не става въпрос за политическа поръчка. Той и други съветници от ГЕРБ - Стефан Марков, Екатерина Йорданова заявиха, че вероятно всичко по проекта може да е законно, "но отказът ви да дадете информация го превърна в проблем и истината се загуби в разправии и крамоли", обърна се към Станиславова председателят на финансовата комисия.


Защо точно "Красно село"?


Когато проектът завършва в края на декември, в "Красно село" продължават, тъй като били спестили средства. "Ще стигнат до средата на март", каза за "Дневник" Веселин Кирев.


Още през януари решават да продължат патронажната грижа по същата ОПРЧР. Изпращат писмо до Министерството на финансите дали могат да участват като район. Отговорът от там е - да, можете. "Красно село" и най-активните 11 района по първия проект могат да участват самостоятелно в следващия проект, а останалите - чрез дирекция "Социални дейности" на общината, според Кирев.


"Атаката от Столичната община дойде още на следващия ден. Те бяха подготвили доклад общинския съвет да им даде съгласие да кандидатстват по оперативната програма. А се оказа, че районите също можем и... сигналите и жалбите срещу нас започнаха", казва Кирев.


Кметът Станиславова потвърди за "Дневник", че според нея именно активността на район "Красно село" да се продължи патронажната грижа е осигурила и на други 11 района самостоятелно да я изпълняват.


"От Министерството на финансите и от Министерството на труда и социалната политика ясно ни отговориха, че можем да бъдем директни получатели по проекта. Той се нарича "Патронаж плюс" и освен сегашните социални дейности, включва и медицинско обслужване на социално слаби и болни хора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK