На живо

Коронавирусът в България: При повече заразени и липса на ваксини започва разхлабване (хронология)

Проф. Венцислав Мутафчийски лично се включи във ваксинирането.

© Надежда Чипева, Капитал

Проф. Венцислав Мутафчийски лично се включи във ваксинирането.Въпреки ръста в броя на заразените и на настанените за лечение в болница управляващите са на път да разхлабят всички мерки от 1 март. След заседанието на правителството и среща при здравния министър се разбра, че оттогава ще отворят заведенията, игралните зали и ще бъдат разрешени изложенията при ограничен капацитет. Туроператорите ще могат да правят организирани пътувания в страната. За 1 април се отлага единствено отварянето на нощните заведения и организираните екскурзии в чужбина.


Премиерът Бойко Борисов защити разхлабването с "щита" от преминали през вируса и ваксинирани.


За последното денонощие официалните данни показват 1800 нови заразени, което на седмична база е ръст от 37% и 13.8% от всички изследвани. Настанените в болница се върнаха на нивата от средата на януари и там вече се лекуват 4037 души при 349 в интензивни отделения. За излекувани през последното денонощие се смятат 471 души, като спадът по този показател на седмична база е със 17%. С близо четвърт за седмица расте и броят на починалите, които за последното денонощие са 45.
През изминалото денонощие са поставени 17 163 дози ваксини. Така общият брой поставени ваксини е 148 226. От тях 29 677 души вече са ваксинирани с втора доза. В медиите изтече писмо на здравния министър до ръководството на компанията "Астра Зенека", в което се настоява за спешна доставка на забавени 50 хил. ваксини, за да не се компрометира процесът по ваксинирането.


"Дневник" проследи на живо ситуацията с коронавируса.

България настояла спешно за 50 хил. дози от "Астра Зенека"

Костадин Ангелов

© Георги Кожухаров

Костадин Ангелов


Министерството на здравеопазването е поискало в писмо до "Астра Зенека" компанията спешно да изпрати 52 хиляди дози от препарата към България още утре. Това съобщи Нова телевизия, която разполага с писмото и показа страниците му. В него се посочва, че на 1 март България би следвало да получи над 142 хил. дози, докато вероятно ще получи само 52 хил.


В писмото здравният министър Костадин Ангелов изразява готовност България да изпрати въздушен транспорт за пратката.


В документа се посочва и че масовата ваксинация в България се движи с много високо темпо, а с липсата на ваксини "Астра Зенека" "отнема надеждата на хората". Неизпълнението от ваша страна е пагубно за доверието и надеждата на милиони българи за спасение от пандемията на COVID-19, пише Ангелов.


Вчера "Ройтерс" съобщи, че се очаква компанията да достави през второто тримесечие по-малко от половината дози от ваксината си, договорени с Европейския съюз. Служителят на ЕС, пряко участващ в разговорите с англо-шведската компания, казва пред агенцията, че тя е съобщила на ЕС по време на поверителни срещи, че "ще достави по-малко от 90 млн. дози през второто тримесечие". Договорът на AstraZeneca, който бе разпространен неофициално миналата седмица, показва, че ангажиментът на производителя е от април до юни, включително, да изпрати 180 млн. дози на ЕС.


Главният мюфтия даде пример и се ваксинира

Коронавирусът в България: При повече заразени и липса на ваксини започва разхлабване (хронология)

© Главно мюфтийство


Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и представители на Главното мюфтийство в България получиха първата дозата от ваксината срещу COVID-19, съобщиха от вероизповеданието.


Според главния мюфтия ваксината срещу Covid-19 е възможност да усетим духа на общността отново и да сложим край на изолацията. Той изрази задоволството си от факта, че голяма част от имамите България са готови да последват този пример и да го предадат на вярващите. Към този момент всички ваксинирани се чувстват добре и не са проявили странични ефекти, се казва в съобщението.


Ваксинацията е извършена във Военномедицинската академия.


Българската православна църква няма официална позиция за ваксинацията.

Предлага се промяна в датите на пролетната ваканция

Коронавирусът в България: При повече заразени и липса на ваксини започва разхлабване (хронология)

© Георги Кожухаров


Отрасловият съвет към Министерството на образованието и науката, включващ представители на училищните ръководства и синдикатите, иска промяна на датите на пролетната ваканция, съобщи Диян Стаматов, член на съвета и директор на 119 СОУ в София, цитиран от БТА.


Според заповедта на министъра на образованието и науката в момента пролетната ваканция трябва да бъде между 3 и 11 април.


Отрасловият съвет обаче предлага ваканция в две части - между 18 и 21 март, когато приключва ротацията на учениците, и между 29 април и 9 май, когато са празниците около Великден и Гергьовден.


Като мотиви се посочват силната натовареност на учениците при редуването на присъствено и онлайн обучение; нагласата за по-добра подготовка на учениците от 7 и 12 клас.

Университетите сами ще решават дали да има изпит за специалност "право"

Висшите училища сами ще могат да изберат как да организират приема на студенти в специалност "право" през учебната 2021/2022 г. като писмените конкурсни изпити няма да са задължителни. Това става след като кабинетът одобри допълнение в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист", съобщиха от правителствената пресслужба.
Коронавирусът в България: При повече заразени и липса на ваксини започва разхлабване (хронология)

© Анелия Николова


Университетите ще могат да изберат друг формат за провеждане на изпит или след решение на Академичния съвет да приемат студенти с успешно издържани държавни зрелостни изпити. Заради продължаващата извънредна обстановка, препоръките и прилаганите мерки от здравните власти, най-удачният вариант е приемът на студенти за предстоящата учебна година по специалност от регулираните професии "право" да бъде осъществен по същия ред като предходната учебна година, посочват от МС. Целта е да не се събират големи групи хора във висшите училища.

Графика на деня: България е на дъното по ваксинации в ЕС

Коронавирусът в България: При повече заразени и липса на ваксини започва разхлабване (хронология)


Румъния е лидер сред страните в ЕС по дял на населението, получило втора доза от ваксина срещу коронавирус, а България е последна. Това показва порталът за данни ourworldindata.org, който се поддържа от екип на Оксфордския университет. Трябва да се има в предвид обаче, че по неясни причини няма информация за ваксинациите в Нидерландия.


Коронавирусът в България: При повече заразени и липса на ваксини започва разхлабване (хронология)

Настанените в болница надхвърлиха 4 хил.

Коронавирусът в България: При повече заразени и липса на ваксини започва разхлабване (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Паралелно с нарастването на броя на новите заразени до близо 2 хил. на ден, се увеличават и пациентите с коронавирус, настанели за лечение в болниците. Данните от единния информационен портал показват, че вчера настанените в болница надхвърлят прага от 4 хил. В момента там се лекуват 4037души, приблизително на нивото от 12 януари, когато са били 4046.


Оборотът във въздушния транспорт през последното тримесечие на миналата година е спаднал с 57.7%, а във водния транспорт с 26 на сто, показват данните на Националният статистически институт. Като цяло общият индекс в сектор "Транспорт, складиране и пощи" е с 1.5% под равнището на същото тримесечие на 2019 година.


Увеличение се наблюдава при "Пощенски и куриерски услуги" - с 16.4%, и "Сухопътен транспорт" - с 3.6%.


Повече по темата четете тук.

От 1 март ще бъдат разрешени и организираните пътувания и конгресите

От 1 март се очаква да отпадне забраната за организирани туристически пътувания в страната, а от 1 април - и в чужбина. Това се разбира от съобщение на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), чиито представители са участвали в срещата на здравния министър с туристическия бранш. По-късно това бе потвърдено и от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова след проведената дискусия при здравния министър. Редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите.


На срещата е потвърдено, че заведенията отварят на 1 март, а нощните клубове - на 1 април. Заведенията ще работят с 50% капацитет, до 6 души на маса и до 23 часа.

Конгресният и събитийният туризъм също може да започнат от 1 март. В следващата заповед на министъра на здравеопазването ще бъде разрешено организирането на събития и конгреси при капацитет от 30%, допълва Николова.
Запазва се ограничението от 15 човека за организирани частни събития като сватби и кръщенета.


Здравният министър е призовал представителите на туристическия сектор и техния персонал да се ваксинират. За целта браншът трябва да даде приблизителен брой на хората си, а ваксинацията ще бъде организира от министерството.


От БХРА преди дни изразиха позиция, че масовата ваксинация ще деблокира туристическия сектор и е стъпка в правилната посока, но тя не трябва да е за сметка на отношенията собственик-служител и да е изискване за оставане на работа или ново назначение. По-рано днес от Съюза на собствениците на заведения и Асоциацията на заведенията не заеха позиция и оставиха избора на служителите си.


Коронавирусът в България: При повече заразени и липса на ваксини започва разхлабване (хронология)

© Министерство на туризма

Почти половината фирми имат спаднали приходи през януари

Общо 42.8% от нефинансовите предприятия през януари са имали намалени приходи спрямо декември, при 45.3% няма промяна, а 11.2% са имали увеличение. Това показват данните на НСИ от кратко бизнес изследване сред тези фирми, което се прави всеки месец за ефекта от коронавируса.


Очаквано 54% от фирмите в "Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности" отчитат намаление на приходите, следвани от "Търговия, транспорт и ресторантьорство" - с 48.6%, за индустрията този дял е 41%, а за строителството - 46.6%

По отношение на наетия персонал 15% от анкетираните са пускали хората си в платен отпуск, 14.9% - в неплатен, 13.7% са въвели дистанционна работа, а 9.9% са ползвали правителствените мерки.

За следващия месец 92.9% от анкетираните прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 3.4% - ще я преустановят, а 2% - ще прекратят дейността си.

Обявеното от премиера Бойко Борисов пълно разхлабване на мерките е в момент, когато почти цяла България е в максимална степен на зараза и броят на новите случаи от коронавируса се увеличава. Аргументите, с които това се мотивира, са повече от спорни.


Коментар по темата четете тук.

Денонощният кабинет за ваксина в Плевен се мести в друга болница

РЗИ в Плевен промени лечебното заведение, в което ще работи денонощния имунизационен кабинет за поставяне на ваксини срещу Covid-19. От тази вечер медицински екип ще дежури в МБАЛ "Свети Панталеймон", а досега бе в спешно отделение на Университетската болница "Д-р Георги Странски".


Остава изискването за предварително записване, сега на посочения телефон телена телефон 064872020.


От болницата посочват, че в него работят три екипа.

Сертификатите за ваксинация - след втора доза

Сертификат за имунизация срещу COVID-19 могат да получат хората след приложена втора доза от ваксината, напомня Министерството на здравеопазването.


Всеки, който има издаден КЕП (квалифициран електронен подпис) на свое име, може да влезе в пациентското си досие на електронен адрес https://his.bg , от меню "АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО", подменю "МОЕТО ПАЦИЕНТСКО ДОСИЕ". След успешен вход сертификатът се разпечатва от раздел "ИМУНИЗАЦИИ".


При следването на тези стъпки обаче в момента не всеки потребител успява да влезе до етапа, в който системата изисква прилагането на сертификат. От здравното министерство увериха, че тази функционалност работи.


Гражданите без електронен подпис могат да поискат своя сертификат от избрания от тях личен лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена ваксината.


Министерството обръща внимание, че сертификатът за ваксинация няма подпис и печат, тъй като се генерира автоматично, за да бъдат избегнати злоупотреби.


Уверява, че българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите-членки на Европейския съюз, като е надграден с QR код, позволяващ достъп от всяка точка на света.

С щит от ваксинирани и преболедували Борисов заяви отварянето на заведенията

Кадърът е архивен и е от фейсбук профила на премиера.

Кадърът е архивен и е от фейсбук профила на премиера.

Премиерът Бойко Борисов мотивира с "щит" от ваксинирани и преболедували явно твърдото си намерение да разреши на заведенията да отворят на 1 март. По време на правителственото заседание той посочва, че при близо 150 хил. ваксинирани и над 200 хил. оздравели заведенията и игралните зали може да отворят от 1 март, а нощните - от началото на април.


С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения.


Бойко Борисов,

премиер

Всъщност 148 226 са поставените дози ваксини в България от началото на кампанията досега. Броят на хората, които са завършили имунизационния курс, като са получили необходимите две дози, е 29 677. Това са хората, за които се смята, че до две седмици след втората ваксинация достигат оптималния имунитет и за които шансът да се заразят е минимален. Получилите първа доза - според Единната информационна система това са 88 872 души, започват седмица след убождането да развиват частичен имунитет, който не е достатъчен, за да ги предпази от заболяване, но значително намалява риска от тежко протичане на болестта и стигане до болнично лечение. Според здравните специалисти реален ефект за обществото от ваксинирането може да бъде усетен, ако бъде имунизирано около 70 на сто от населението, т.е. 3.9 млн. души сред пълнолетните българи.


Борисов разпореди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да обсъди на предстоящата среща днес с бранша налагащите се действия по отношение на готовността на ресторантите и заведенията да заработят от 1 март. Посочва, че ваксинацията трябва да продължи с постигнатото темпо, тъй като това е пътят затворените от пандемията сектори отново да заработят при определени условия и капацитет.


Здравният министър докладва, че мобилни екипи днес ваксинират в Ахтопол и селата над Велико Търново и че всички кметове са информирани за възможността за заявка за мобилни екипи и здравните власти им съдействат максимално бързо.


Повече по темата четете тук.

Според математик България е в разгара на третата вълна

В момента България се намира в разгара на трета вълна на епидемията, която отразява връщането на учениците в училищата и отварянето на фитнесите и др., обяви пред "Нова телевизия" математикът Лъчезар Томов. Посочи, че трябва да има сериозен епидемиологичен анализ колко от тези нови случаи от къде идват.


Смята, че заради спадналия брой PCR тестове и това, че не се тестват достатъчно свързаните с училищната система, броят на заразените е сериозно подценен.


По негови оценки около 1.5 млн. българи са прекарали болестта досега при 240 хил. според официалната статистика. Според него, ако на 1 март отворят ресторантите и заведенията, има вероятност броят на заразените да се увеличи, особено ако те се напълня Тогава очаква "много бърза експлозия" на случаите на зараза.


Смята, че за да може ваксинирането да изпревари разпространението на заразата трябва да се имунизират по 100 хил. души на ден и без поставянето на ограничителни мерки. За последното денонощие са ваксинирани малко над 17 хил. души.

Сачева: Мерките на правителството извадиха на светло наети служители

Тези, които работеха на светло и плащаха пълни осигуровки на служителите си, получиха много по-големи компенсации по мярката 60/40, обяви пред "Нова телевизия" социалният министър Деница Сачева.


В крайна сметка кризата е лакмус за това кой е в сивия сектор и кой е на светло.


Деница Сачева,

министър


Допълва, че в част от секторите, които сега се подпомагат, е тенденция служителите да не се осигуряват върху цялата заплата. Обяви, че една трета от договорите са излезли на светло благодарение на мерките в помощ на сектора "Хотелиерство и ресторантьорство".


Коронавирусът в България: При повече заразени и липса на ваксини започва разхлабване (хронология)

© Велко Ангелов

Собствениците на заведения: ваксинирането е личен избор

Собствениците на заведения не заеха позиция по въпроса с ваксинирането на служителите им. В съвместна декларация Съюзът на заведенията и Асоциацията на заведенията посочват, че този въпрос не е от тяхната компетентност и всеки сам трябва да реши.

Подчертават, че като сдружения не смятат за редно да агитират и да налагат каквито и да било приоритети за служители, които са си поставили ваксини, нито пък да апелират за обратното за хора, които не са или не желаят да бъдат ваксинирани срещу Covid-19.

Допълват, че не са правили вътрешни проучвания за нагласите на заетите в сектора.

Директорът на "Пирогов": Хаос с ваксините няма

Хаос с ваксинирането няма, но имаше хора, които не спазваха фазите, в които са включени, и бяхме принудени да решим какво да направим. Така директорът на "Пирогов" Асен Балтов обяви внезапното отваряне на т.нар. зелени коридори и пристъпване към масово ваксиниране.


"Стоят екипи по 12 часа и ваксинират 30 души", коментира той по адрес на хора, които не са се явили за ваксина по графика, в който са били включени за съответната фаза. Посочи, че първоначално се е предвиждало личните лекари да започнат да ваксинират през март, но те като видели зелените коридори, поискали да се включат в процеса. Прогнозира, че през март ще се ваксинират по 15 хил. души на ден, когато се очаква да пристигнат и половин милион дози ваксини.


Обяви, че през март ще се разбере каква е организацията за инвалидите, които няма как лично да отидат за ваксина. Очаква се да подават заявки за посещение от мобилен екип през личните лекари или общините.


Посъветва хората, на които предстои планова операция, но не са преболедували вируса, да изчакат първо да се ваксинират, а тези, които са преболедували, да си направят тест за антитела и да изчакат с ваксинирането, защото дори да не са много антителата те имат клетъчен имунитет.


Увери, че данните към момента сочат, че ваксинираните не могат да разпространяват вируса след 21 ден от имунизирането.


Коронавирусът в България: При повече заразени и липса на ваксини започва разхлабване (хронология)

© Георги Кожухаров

Заведенията са под напрежение ще отворят ли на 1 март

Заведенията имат нужда от глътка свеж въздух – да започнат да работят. Персоналът е доста изнервен. Това обясни пред БНР Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България. Отново посочи, че по данни от различни анкети около 30% от заведенията най-вероятно няма да отворят на 1 март. За тогава премиерът Бойко Борисов е обещал разхлабването и на тази мярка, но до момента няма издадена заповед на здравния министър.


"При всички случаи не сме спокойни. Няколко пъти вече същият министър ни обещаваше, че ще отворим и пак не отворихме. Сценарият дано не се повтори от миналия месец", коментира Коларов.


Отварянето от днес за утре е трудно, затова искаме предвидимост, подчерта Коларов. "На нас ни трябва поне седмица, за да можем нормално да подготвим обектите си."


Според Коларов логично и нормално е заведенията да заработят при условията, при които са работили при затварянето им и които по думите му са близки до валидните за ресторантите в хотелите.

Туроператорите очакват по-ранна възможност за ваксиниране на хората в бранша

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов ще се срещне днес с представителите на туристическия бизнес във връзка с ваксинирането на персонала преди предстоящия летен сезон.


"Това ще е важно за служителите в офиса, за екскурзоводите, за шофьорите на трансферните автобуси, за всички, които са в досег с туристите, и е много важно, за да бъдем безопасна дестинация, да бъдем ваксинирани", коментира пред БНР Павлина Иванова, председател на обединение "Бъдеще за туризма".


Туроператорите ще настояват за влизащите в страната български и чуждестранни туристи, които имат ваксинационен сертификат, да отпадне изискването за PCR тест. Също така да бъде коригирана ценовата политика на тестовете в страната и по границите, които на места са доста завишени, каза още Иванова.


"Следващото нещо, което искаме, е предвидимост на заповедите и някаква прецизност", посочи тя като даде пример с внезапното въвеждане на негативен PCR тест за влизане в страната, което доведе до анулирани резервации в зимните курорти.


Представителите на бизнеса ще настояват за изработването на правила, чрез които да станат възможни автобусните екскурзии, както и да се възстанови конгресният туризъм.

За седмица заразените се увеличават с 37%

Коронавирусът в България: При повече заразени и липса на ваксини започва разхлабване (хронология)

© Георги Кожухаров

1800 са новите случаи на заразени за последното денонощие, установени при 13 026 теста, което означава, че 13.8% е делът на положителните. Броят спрямо предходното денонощие намалява, но на седмична база ръстът е с 37%.


Очаквано най-много са случаите в областите

София-град - 496,
Пловдив – 181 и
Бургас – 154.

Продължава да нараства и броят на настанените за лечение в болница, които вече са 4037, а в интензивните отделения са 349.


За излекувани през последното денонощие се смятат 471 души, като спадът по този показател на седмична база е със 17%.


С близо четвърт за седмица расте и броят на починалите, които за последното денонощие са 45.


През изминалото денонощие са поставени 17 163 дози ваксини. Така общият брой поставени ваксини е 148 226. От тях 29 677 вече са ваксинирани с втора доза.


Данните в графики можете да видите тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (242)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  И една графика за сравнение с близкото минало:

  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_2_2021_W6.png

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 15 Любопитно

  Доброволно си правим зле сами на себе си. Хора фалират, бизнеси се мъчат, ама никой не можел да спре българина... една година карантина... до кога бе, мили сънародници?

 3. 3 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4390 Весело

  Абе кой ти гледа такива статистики, кръчмите трябва да се отварят, Боко го нареди от Жипката и тва е.😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#2] от "b.rainstorm":

  Доброволно си правим зле сами на себе си. Хора фалират, бизнеси се мъчат, ама никой не можел да спре българина... една година карантина... до кога бе, мили сънародници?
  —цитат от коментар 2 на b.rainstorm


  Според класика (с лека перифраза) на карантината пишело:
  „Шаб мъдри, мощни мене сътвори
  ведно със вековечните предмети,
  Щаб праведни лиши ме от зари.

  Ще трая, дорде траят вековете.
  О вий, кои престъпяте тоз праг,
  надежда всяка тука оставете.“

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  Данните от нощес.
  Продължава увеличаването на броя на откритите новозаразени. Средно на ден:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  ...
  25-31.1 -562
  26.1-1.2.- 570
  ...
  1-7.2 – 712
  ...
  8-14.2 – 849
  ...
  15-21.2 – 998
  16-22.2 – 1121
  17-23.2.- 1185

 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  В последните дни започва и нарастване на броя на починалите. Среднодневно:
  3-29.1. - 30 /минимум/
  ...

  4-10.2 -44 /максимум/
  5-11.2 – 41
  6-12.2 – 42
  7-13.2 – 42
  8-14.2 – 42
  9-15.2 – 36
  10-16.2 – 32
  11-17.2 – 31 /минимум/
  12-18.2 – 32
  13 -19.2 – 32
  14-20.2 – 33
  15-21.2 – 33
  16-22.2 – 37
  17-23.2 - 39

 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса си остава в границите 1,1-1,2, но не достига стойностите от октомври-ноември /1,4-1,6/, поради което увеличаването на броя на заразените е плавно:

  21-31.1 – 1,16
  22.1-1.2 – 1,17
  23.1-2.2 – 1,18
  24.1-3.2 -1,19
  25.1 – 4.2 – 1,19
  26.1-5.2 – 1,17
  27.1 – 6.2 – 1,17
  28.1 -7.2 - 1,16
  29.1-8.2 – 1,17
  30.1 -9.2 – 1,19
  31.1 – 10.2 – 1,20
  1.2 – 11.2 – 1,22
  2.2 – 12.2 – 1,20
  3.2-13.2 – 1,18
  4.2 – 14.2 – 1,14
  5.2 – 15.2 – 1,11
  6.2 – 16.2 – 1.11
  7.2 -17.2 – 1,13
  8.2 – 18.2 – 1,10
  9.2 – 19,2 – 1,12
  10.2 – 20.2 – 1,10
  11.2 – 21.2 – 1,09
  12.2 – 22.2 – 1,15
  13.2-23.2 – 1,18

 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  Данните от НСИ за общата смъртност:
  период Починали 2020 Починали 2021 разлика Починали от ковид %
  4-10.1 ........2110 ........................2549 ...............439 ................448............................... 17,6
  11-17.1 ........2275 ........................2428 ...............153 ................357 ................................14,7
  18-24.1 ........2182 ........................2463 ...............281 ................337 .................................13,7
  25-31.1 ........2393 ........................2394 ...................1 ................225 .................................9,4
  1-7.2 ........2434 ........................2298 .............-136 ................286 .................................12,4
  8-14.2 ........2349 ........................2278 ...............-71 ................293 .................................12,9

 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#3] от "padrino":

  Абе кой ти гледа такива статистики, кръчмите трябва да се отварят, Боко го нареди от Жипката и тва е.😂
  —цитат от коментар 3 на padrino


  Кръчмите ли са виновни за "покачването"? Нали са затворени? По добре да опитаме обратното - да затворим държавните чиновници и политиците и да отворим заведенията, може да стане по-добре...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4390 Неутрално

  До коментар [#7] от "Patsis":

  R числото пак се понесе нагоре, това е притеснително....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Сега по радиото говореше някакъв собственик на кръчме, и категорично заяви, че не трябва да се допускат до работа неваксинирани сервитори, бармани, готвачи, чистачки и т.н....

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2781 Любопитно

  Числата са притеснително нагоре, уви. Не бих се хванал на бас, че ресторантите ще отворят - здравната логика сочи точно обратното. Въпреки целия организационен хаос има някакъв келяв прогрес и при ваксините, но е рано да се успокояваме.

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#2] от "b.rainstorm":

  Докато на поне 70 % от сънародниците ни им "светне" очевидният факт, че трябва да се ваксинират за да прекъснат веригата на заразяване, мутирането на вируса и препълването на болниците!!!
  До тогава!

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5714 Неутрално

  Започва третата вълна. Това е положението.
  Ако прочетете историята на испанския грип, графикът е същия, както тогава.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  До коментар [#13] от "selqnin":

  На тях им е светнало, имам впечатления, всеки се щура, интересува се кога неговото джипи ще се сдобие с ваксини, процентите дори са повече от 70%, защото българина разбра, че без ваксина няма да може да пътува в чужбина.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  До коментар [#13] от "selqnin":

  Но, няма нужният брой ваксини, и още бая време като гледам, няма да ги има.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Доброволно си правим зле сами на себе си. Хора фалират, бизнеси се мъчат, ама никой не можел да спре българина... една година карантина... до кога бе, мили сънародници?
  —цитат от коментар 2 на b.rainstorm


  Докато на некои ора не им уври кратуната, че ученици и студенти могат да почнат очни чак когато 2/3 бъдат ваксинирани по два пъти. И докато стадото не се научи, че общественият транспорт е само в краен случай, а не начин на живот.

 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#14] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Докато търси графики как се е движил испанския грип, попаднах на ето тези интересни картинки - развитие на болестта по градове, съпоставена с периода на ограничаване на масовите прояви.

  https://www.nationalgeographic.com/history/article/how-cities-flattened-curve-1918-spanish-flu-pandemic-coronavirus

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4390 Любопитно

  До коментар [#2] от "b.rainstorm":Докато на поне 70 % от сънародниците ни им "светне" очевидният факт, че трябва да се ваксинират за да прекъснат веригата на заразяване, мутирането на вируса и препълването на болниците!!!До тогава!
  —цитат от коментар 13 на selqnin


  Образовай се малко....НЯМА...пак да повторя НЯМА ваксина по света която да СПИРА заразяването. Работата на ваксините, всички ваксини, е да подготвят организма за да се справи по бързо и без големи усложнения с вируса, какъвто и вирус да е.
  Избийте си от главите, че ако се ваксинирате няма да носите вируса или евентуално да се разболеете. Просто шансовете да се справите с него без усложнения нарастват с десетки пъти и това е целта на ваксинациите.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 20. 20 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 816 Весело

  Вдигнаха блокадата на Калофер и резултатът е налице - калоферският щам плъзна из страната.
  А някои анатемосват кръчмите, които от три месеца се пръскат по шевовете и разпространяват Вируса.

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Весело

  " Хаос с ваксинирането няма, но имаше хора, които не спазваха фазите, в които са включени и бяхме принудени да решим какво да направим. Така директорът на "Пирогов" Асен Балтов обяви внезапното отваряне на т. нар. зелени коридори и пристъпване към масово ваксиниране."

  Хаос няма, има пълно безхаберие и предизборни напъни на групировката да се докара пред публиката.....

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  "Кръчмите ли са виновни за "покачването"?"
  До коментар [#9] от "Nil satis nisi optimum":

  Учениците го разнасят, но грях било деца да обвиняваме.

 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Бавно, но славно катерим.

  Третата вълна няма да ни подмине, за съжаление.

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  " Заведенията имат нужда от глътка свеж въздух – да започнат да работят. Персоналът е доста изнервен. Това обясни пред БНР Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България. Отново посочи, че по данни от различни анкети около 30% от заведенията най-вероятно няма да отворят на 1 март. За тогава премиерът Бойко Борисов е обещал разхлабването и на тази мярка, но до момента няма издадена заповед на здравния министър."

  Същите тия заведения като правеха големи обороти до преди година и укриваха масово данъци не бяха особено нервни, нито заделяха за черни дни ! Сега насмигват на бай Тошовия за отваряне на вратите, а само преди 2 месеца хората нямаше къде да ги настаняват по болниците от втората ковид вълна..........

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Колкото повече, толкова повече./Мечо Пух/
  Колкото повече се ваксинират, толкова повече се заразяват.
  Пикът ще бъде както го е предвидил Боко, две седмици преди изборите. Това най-много го устройва.

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 844 Разстроено

  До коментар [#16] от "hamiltonf":

  За съжаление липсата на достатъчен брой ваксини, както и организационните и логистични неуредици са факт, както за съжаление са факт и скептицизма и готовността на "онези" 80 % да вярват във всякакви .... недомислици и абсурди!

 27. 27 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#22] от "Judjuk":

  Срещам се е с много млади хора и деца, включително и покрай внука ми и доколкото знам не съм се заразявал...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 28. 28 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4254 Весело

  До коментар [#12] от "boevbisser":

  здравната логика сочи точно обратното.

  А чекмеджийската логика?

 29. 29 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 816 Неутрално

  >само преди 2 месеца хората нямаше къде да ги настаняват по болниците от втората ковид вълна......
  До коментар [#24] от "samoedin":

  Преди два месеца 70% от лежащите в болница не бяха за там, а за домашно лечение.
  Хипохондриците и ковидистериците тогава разказаха играта на всички. За температура 37.3 викаха бърза помощ и се тръшкаха да ги приемат в болница.

 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Спокойно хора. Вирус има за всички. От СЗО предупредиха, че това ще трае две години. Едната вече мина. Ще мине и втората. После ще има ковид 22. И така, до края на света (както се пееше в една песничка).

 31. 31 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Защо никой не каже имат ли право пунктовете за ваксинация да събират личните ни данни? Дали освен с ваксина няма да се окажем с някой бързо изтеглен кредит?

 32. 32 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#21] от "samoedin":
  " Хаос с ваксинирането няма, но имаше хора, които не спазваха фазите, в които са включени и бяхме принудени да решим какво да направим. Така директорът на "Пирогов" Асен Балтов обяви внезапното отваряне на т. нар. зелени коридори и пристъпване към масово ваксиниране."

  Хаос няма, има пълно безхаберие и предизборни напъни на групировката да се докара пред публиката.....

  Хаос не се е появил. Ние така си живеем 11 години – сутрин едно, на обед обратното, вечер – а, изненада! Новина, обратна на предните.
  ГЕрП ТОЛКОВА МОГАТ! С тази дълга пейка от Дани кириловци и най-вече фюрерът им!!!
  Толкова елементарна предизборна реклама, щото това не е пропаганда, а слагане на наивния българин, когото Боко ще обвини накрая, като препълни болниците!
  Много народ ще измре наистина от неговите напъни да угоди на всеки.
  Толкова безогледно лъже, че сам вече не си вярва!!

 33. 33 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  > Хаос с ваксинирането няма, но имаше хора, които не спазваха фазите

  Както обикновено - виновна е природата, населението и всичко останало.

  Само не тези дето отговарят за организацията и процеса.

  કટાક્ષ
 34. 34 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  И една графика за сравнение с близкото минало:https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_2_2021_W6.png
  —цитат от коментар 1 на Ан Он


  А има ли статистика колко хора са умрели заради спрени планови операции, невъзможност да получат адекватно лечение или просто от страх? Едва ли ще са 2000 (колкото е горницата в края на 2020 спрямо другите години), но все пак?

 35. 35 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 155 Неутрално

  До коментар [#25] от "Judjuk":

  Явно президента добре го е предвидил, зашото, ако не знаеш, не Боко, а Радев насрочва датата за изборите.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 36. 36 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  Колкото повече, толкова повече./Мечо Пух/ Колкото повече се ваксинират, толкова повече се заразяват. Пикът ще бъде както го е предвидил Боко, две седмици преди изборите. Това най-много го устройва.
  —цитат от коментар 25 на Judjuk


  Пикът плавно ще премине в високо плато и невъзможност на здравната система да издържи!

 37. 37 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Учениците го разнасят, но грях било деца да обвиняваме.
  —цитат от коментар 22 на Judjuk


  Както добре каза един човек по радиото - като спрете учениците да не разнасят заразата в училище и да не заразят възрастните си баба и дядо, то какво мислите, че ще правят тези ученици по цял ден? Ще стоят при баба и дядо, защото мама и татко работят и пак ще се виждат с приятели и пак ще ги заразят. Грях би било да си затваряме очите за реалната картинка.

 38. 38 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#34] от "Лео":

  Тепърва ще има дългосрочни последствия от отказа на здравната система да преглежда / лекува всеки който няма общо с модерната болест.

  Евентуално след пет години може да се появи някой по-детайлен анализ - ако изобщо го допуснат до публикуване...

  કટાક્ષ
 39. 39 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Някой беше казал, че ако умре един човек, това е трагедия, ако умрат хиляди, е статистика.

 40. 40 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#39] от "uq":

  чичко Сталин ?

  કટાક્ષ
 41. 41 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 135 Неутрално

  А така, подготвят плебса за " лошата новина преди изборите "..., гледайте " след отварянето на 1 март " кво чудо ще е.. - затова завивайте се през глава и чакайте инджекцията,,ама то няма

 42. 42 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  До коментар [#26] от "selqnin":

  Между другото има организация, джипитата се задействаха, след като им обещаха по 10 лв. на ваксиниран, при средно по 3 000 пациенти, това са бързи 25 000 лв. за джипито и 5 000 за сестрата, ако я има, естествено. Списъците им са готови, взимат по колкото им дават ваксини и действат. Ако сега имахме, например, 2 млн. дози ваксини щяха да ги сложат за по-малко от месец.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 43. 43 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#42] от "hamiltonf":

  Ако се бяха сетили да дават по 10 лева и на пациентите, можеше и още по-бързо да мине стадото нужно за стадния имунитет (стига да има доставки де).

  Все пак 10 лева са си (почти) две кутии цигари с бандерол.

  કટાક્ષ
 44. 44 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  Всъщност по 10 лева + по едно талонче за търкане от новата национална лотария (тотото)

  કટાક્ષ
 45. 45 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nil satis nisi optimum":

  Абсолютно!

 46. 46 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#41] от "Nik Nikolov":

  Каква е лошата новина? Това е тежък вирус, но не е ебола. Няма да си отиде току-тъй с години, защото тежките вируси не си отиват току-тъй, затова карантините са излишни. Нужно е лечение на болните. Ваксините - по желание.

 47. 47 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Когато учениците са в клас,молове и фитнеси работят -друго не може да се очаква.
  А кръчмите още не са отворили.

 48. 48 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1994 Весело

  Докато започнем масовата ваксинация и те фазите взели, че минали....от първа до четвърта...
  Сега започват планове за пета до двадесета фаза...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 49. 49 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Е как така се качва процента, нали вече се ваксинираме а от една година налагаме “мерки”, ходим с парцали на устата в магазините, пазим дистанция и т.н.
  А иначе някой дали ще обърне внимание че смъртността в България през февруари е по ниска от тази през февруари предните 3-4 години, когато я нямаше Кашлицата?

 50. 50 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#47] от "kwy38371721":

  Не сте в час, колега. Нито учениците, нито моловете и фитнесите са причината.
  Всичко тръгна от едно хоро в Калофер преди 50-ина дни...

 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#25] от "Judjuk":Явно президента добре го е предвидил, зашото, ако не знаеш, не Боко, а Радев насрочва датата за изборите.
  —цитат от коментар 35 на Умнокрасив гербераст от Позитано


  Датата на изборите е съгласно графика. Вече е насрочена. Пикът на епидемия обаче може да се намества според нуждите. Ще го натаманят по най-рационалния начин. Гербавите от всичкото най умеят да правят избори. Въпреки липсата на Цецо. Щото за тях изборите са най-важни. От тях зависи мръвката.

 52. 52 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 213 Весело

  М-да....Значи:

  1. 17 163 ваксини за ден. Мината е психологическата граница от 15 000, до 1 март ще бъде мината и тази от 20 000. Само ако ни прецакат с доставките няма да се достигне моята прогноза от 1 млн. до 1 април.

  2. Достигнахме 148 226 имунизирани с първа доза или 2,13%, което обещах на умнокрасавците вчера. Въпрос на 3-4 дни да минем 3%

  4. Уж едната ваксина била "скапана", но пък едновременно с това "я нямало", уж нямало интерес, но едновременно с това имало "хаос и опашки".

  Як шок в умнокрасавците, този път и кризисния им PR не помага, хихи

 53. 53 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1994 Любопитно

  А защо никой не приказва за клетъчен имунитет, а само за количество антитела? Или няма как да го измерват?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#22] от "Judjuk":Срещам се е с много млади хора и деца, включително и покрай внука ми и доколкото знам не съм се заразявал...
  —цитат от коментар 27 на Nil satis nisi optimum


  Ти си голям късметлия, браво! Но днес 1800 души не са имали твоя шанс. По-лошото е, че за утре и по-нататък и ти нямаш гаранция. Те учениците скоро тръгнаха, а вирусът за какво и за къде да бърза. Ама не искам да те плаша, сега да не вземеш да вдигнеш кръвно!

 55. 55 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Вчера за първи път си позволих разходка по бул.Витоша.
  Със съжаление ще кажа, че имаше кафенета , които работеха.

  И не, не говоря за кафе на крак или сандвич в движение да си купим .

  Не съм против ваксините, но засега няма да се ваксинирам .

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 56. 56 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 155 Неутрално

  До коментар [#51] от "Judjuk":

  Това са абсолютни глупости. По времето, когато Радев насрочи изборите беше ясно на всички, че в края на февруари, началото на март ще сме точно в началото на третата вълна. Въпреки това той не ги насрочи за края на май, когато също щеше да е в графика, а за втората възможна дата. Остава всички пламенни защитници на пРезидента да си извадите главите от ..... и да си отговорите на въпроса, защо подава, толкова удобна, според собствените ви думи, топка на Борисов.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 57. 57 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#53] от "mitko11":

  Вече има тестове за клетъчен имунитет, например този:

  antiSARS-CoV-2-VNT - вирус неутрализиращи антитела. - дава възможност да се прецени както дали пациентът има образувани полезни антитела, така и дали те реално спират навлизането на вируса в клетките на човешкия организъм. За разлика от тестовете, налични досега, този дава информация за ефективната блокираща способност на антителата."

  Засега на първо място по най-добър клетъчен имунитет са векторните ваксини, демек тази дето някои съфорумци мислят за "скапана", ахах

 58. 58 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#56] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  =======
  Това са абсолютни глупости. По времето, когато Радев насрочи изборите беше ясно на всички, че в края на февруари, началото на март ще сме точно в началото на третата вълна. =======

  А може ли разумно обяснение, защо тогава Март ще отворят заведенията ?
  Точно в началото на третата вълна , според Вас.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 59. 59 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino":

  Ако махнат половината тестове и оставят писиарите само числата които гледате и анализиране ще паднат двойно.

 60. 60 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#52] от "Moni":

  > но пък едновременно с това "я нямало" ... но едновременно с това имало "хаос и опашки".

  Аз не виждам нищо противоречиво или непостижимо в горната ситуация, предвид организационните способности на Оотеката.

  કટાક્ષ
 61. 61 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 816 Неутрално

  >Но днес 1800 души не са имали твоя шанс...
  До коментар [#54] от "Judjuk":

  Кой може да докаже, че са 1800? А ако лабораториите са предали информация за 1000 положителни, но щабЪт ги е умножил с "предизборното репродуктивно число"...?

 62. 62 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#56] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  > защо подава, толкова удобна, според собствените
  > ви думи, топка на Борисов.

  Може би има да му връща услуга за предишните избори за президент ?

  કટાક્ષ
 63. 63 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4390 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino":Ако махнат половината тестове и оставят писиарите само числата които гледате и анализиране ще паднат двойно.
  —цитат от коментар 59 на k_


  Е то по същата логика ако спрат тестовете изобщо няма да има позитивни и ще преборим вируса на секундата.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 64. 64 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#13] от "selqnin":

  А грипа спряхте ли го да мутира с ваксините?

 65. 65 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#57] от "Moni":

  > демек тази дето някои съфорумци мислят за "скапана"

  Колега - коя ваксина е 'добра' и коя е 'скапана' - всеки може да си прецени сам след консултация с личния си лекар или съответните специалисти.

  Проблемът е че въпреки многократно повтаряната мантра от властите:

  ...
  Хората ще имат право на избор коя от поръчаните ваксини да поставят, стана ясно
  още от брифинга на здравните власти.
  ...

  Изведнъж избора остана само между Астра Зенека и Астра Зенека и Астра Зенека.

  При това даже почнаха да ни набиват в главите че няма нужда да избираме между Астра Зенека и Астра Зенека и Астра Зенека, защото всички упоменати са одобрени от ЕУ и еднакво ефективни (всъщност най-добрите).

  કટાક્ષ
 66. 66 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#63] от "padrino":

  > Е то по същата логика ако спрат тестовете изобщо
  > няма да има позитивни и ще преборим вируса на секундата.....

  Да - сходно на началото на 2017-та и 2019-та.

  કટાક્ષ
 67. 67 Профил на iceland
  iceland
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#54] от "Judjuk":

  Съседка, за жалост млада, почина от цироза, ама неофициално. Щото видиш ли не било цироза, а Корона вирус. Та така.

 68. 68 Профил на emo1
  emo1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  >само преди 2 месеца хората нямаше къде да ги настаняват по болниците от втората ковид вълна......До коментар [#24] от "samoedin":Преди два месеца 70% от лежащите в болница не бяха за там, а за домашно лечение. Хипохондриците и ковидистериците тогава разказаха играта на всички. За температура 37.3 викаха бърза помощ и се тръшкаха да ги приемат в болница.
  —цитат от коментар 29 на Bond007


  Кога ще спрете с глупостите?
  Че са приемани и болни, които не са за болница, е така. Ама По Коледа и Нова година имаше над 5000 човека в болница. Ако бяха с болно гърло, както дебилите като теб твърдите - щяха да се приберат вкъщи. Имаше един проферсор от Св. Анна, който по време на пика през ноември каза, че нямат леки случаи и всички, които са при тях са тежки. Това по повод на това, че същата сутрин Манъров за пореден път се беше изказал как 90% от пациентите са за вкъщи. След това Мангърв стана началник на ковид отделение и дори той почна да говори как 50% процента са за вкъщи.

  Друг е въпросът как се лекуват болните в самите болници и какви са условията там.

 69. 69 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#64] от "Billy Pilgrim":

  > А грипа спряхте ли го да мутира с ваксините?

  Компаниите които произвеждат ваксини срещу грип са в бизнеса с произвеждане на ваксини срещу грип.

  Ако грипа изчезне, директно остават без бизнес.

  કટાક્ષ
 70. 70 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#54] от "Judjuk":

  Моето хлапе не ходи на училище - нали е опасно и се развъждат мязми и зарази там, но ходи на тренировки с други деца във всичкото време в което тиквата му е разрешил. Болни деца на тренировки не се допускат разбира се. Те и нямат желание да ходят - няма смисъл от тренировка, ако физически не се чувстваш добре в момента. И с бабите се среща. Е няма болни. Бабите са си ОК. Само имаме един със сърдечна операция, дето до преди година знаеше, че му трябват няколко км. разходка на ден да е добре. Сега току му я забраваняват, току го карат да я прави с маска на суратя, току измислят нещо друго и пропуска - понякога дни, понякога дори с месеци да си прави разходката и става все по-НЕдобре и все по-НЕдобре. И смея да твърдя, че не е от срещите му с внуците!

 71. 71 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Подобни данни са дело на враговете на тутраканската селищна система
  « 1800 са новите случаи на заразени за последното денонощие, установени при 13 026 теста, което означава, че 13.8% е делът на положителните. Броят спрямо предходното денонощие намалява, но на седмична база ръстът е с 37%. »

  Бибитко е наредил от Жипката да се отварят кръчми и бардаци на 1 Март - няма сега някакви заболявания да Го опровергаят??!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 72. 72 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#68] от "emo1":

  > и какви са условията там.

  Както вече сме споменавали - да събереш 20 здрави човека в едно затворено помещение е забранено според Мерките (защото всички ще се заразят и умрат).

  Но да събереш 20 болни в различно ниво на оплаквания в едно затворено помещение (болнична стая) е стандартна практика. (Не съм сигурен какъв е предполагаемия резултат.)

  Предполагам че все някой ден ще разбера концепцията.

  કટાક્ષ
 73. 73 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#54] от "Judjuk":

  Ама не искам да те плаша, сега да не вземеш да вдигнеш кръвно!
  —цитат от коментар 54 на Judjuk


  Не се притеснявай, откакто тези които ме плашат заприличаха на лъжливото овчарче не се плаша лесно. Например, кажи - маските полезни ли са или са забранени в половин Европа?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 74. 74 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Между другото да запитам, някой чу ли в Беларус хорат да са измрели?

 75. 75 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#73] от "Nil satis nisi optimum":

  > маските полезни ли са или са забранени в половин Европа?

  Има различни видове маски - с различно предназначение.

  https://www.natamno.com/16959-large_default/maska-widmann-bio-hazard.jpg

  કટાક્ષ
 76. 76 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1994 Любопитно

  До коментар [#61] от "Bond007":

  Струва ми се, че статистиката е изцяло фалшива. Данните се вземат само от сертифицирани лаборатории по списък на Министерството на здравеопазването. Например във Варна в списъка на Министерството е само Лаборекспрес 2000. А има поне още 10 лаборатории, които извършват ПСР и бързи тестове, но техните данни не се вземат за статистиката, въпреки че се подават в РЗИ.
  Такива са СитиЛаб, Статус, Лина, Кандиларов, МедикълЛайф....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 77. 77 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#74] от "Billy Pilgrim":

  >Между другото да запитам, някой чу ли в Беларус хорат да са измрели?

  Имам познат радиолюбител, казва че от две седмици няма никакви сигнали от Беларус.

  કટાક્ષ
 78. 78 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До 10:"padrino"... числото пак се понесе нагоре, това е притеснително...."

  Паралелно с кампанията с ваксиниране.
  Увеличиха се и починалите. Някаква връзка с ваксините?

 79. 79 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ан Он":

  Статията на националните географи е много хубава и е излязла навреме, но в царството май няма управляващи дето четат.

  Та на базата на статията и дереджето в царството мога да направя само една прогноза. Царството ще заприлича най-вероятно на Бостън. По две причини. Първата е ясна и е описана в статията. А втората е леко странна, но има логика и в нея. При почти 20к превишение на общата средна смъртност през ноември и декември общият брой на хората, които биха могли лесно да се капичнат, е по-нисък и вероятността за гибирясване намалява. Така че следващата вълна от гибирясали ще бъде по-ниска, но и по-дълга.

  73! Go Go
 80. 80 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Заведенията, нарочени за главни разпостранители на пандемията още не са отворени, но заразените се увеличиха? Според др. Пацис починалите също са се увеличили. ?

 81. 81 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#54] от "Judjuk":Съседка, за жалост млада, почина от цироза, ама неофициално. Щото видиш ли не било цироза, а Корона вирус. Та така.
  —цитат от коментар 67 на iceland


  Виж как става. Статистиката заедно с всичко останало отчита всяка година броя на починалите. Взема се предвид стандарта, инфлацията, климата и още много фактори. По този начин относително коректно може да се отчети "приноса" на епидемията. Иван Костов сметна за 2020-та цифрата 15000. Аз го смятам по-просто, данните от статистиката ги умножавам по 2. Но така или иначе едно 15-20 хиляди ги уби епидемията. В смисъл ако я нямаше, тези хора щяха да са живи. Та така.

 82. 82 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#68] от "emo1":

  > Друг е въпросът как се лекуват болните в самите
  > болници и какви са условията там.

  По спомени според критерия на СЗО, ако прекараш 15 мин, в близост до КОВИД заразаен, в затворено помещение вече си кандидат за тест + изолация + следене за влошаване

  А при тия заболелите дето ги държат по 20 човека заедно в една стая целодневно, какво очакват да се случи - освен всеки пациент много бързо и категорично да си дообогати концентрацията на вируса и разнообразието на щамовете в организма си.

  કટાક્ષ
 83. 83 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  " Например, кажи - маските полезни ли са или са забранени в половин Европа?"
  До коментар [#73] от "Nil satis nisi optimum":

  Това е баламски въпрос. Ако докторите не слагаха маски, скафандри и прочее, всички до един щяха да се заразят. Вирусът се пренася по въздуха. А по-добре е да се плашиш. Повечето от 1800-те днешни заразени сигурно са били безстрашни като тебе. Вече не са.

 84. 84 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 816 Неутрално

  >Заведенията, нарочени за главни разпостранители на пандемията още не са отворени, но заразените се увеличиха?
  До коментар [#80] от "historama":

  Напиши в търсачката на Дневник "ледено хоро" и ще си отговориш на въпроса 😉

 85. 85 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "...Но така или иначе едно 15-20 хиляди ги уби епидемията. В смисъл ако я нямаше, тези хора щяха да са живи. Та така...."

  Може и да е така?
  Но аз бих добавил и рязката промяна в навиците ни, в условията на живот! Напр. рязкото снижаване на социалните контакти, включ. и между близки, семейства, в изолираността - вече дори и в работата си самотен, изолацията на деца, липса на обичайната разходка на открито, на чист въздух в планината, в парка, покрай морето. Обичайните срещи в кафенето или в кварталното ресторантче - отчужденост, водеща до депресия...

 86. 86 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  Ето едно решение от народ, който е по-работлив и по-мъдър от българския:
  "гласуване на парламентарни избори. Властите решиха тази година вотът да се състои в три дни, до 17 март, за да се ограничат здравните рискове. Изборните бюра ще бъдат отворени до 21 часа. "Засега все още се намираме в изключително трудна фаза", каза Рюте, допълвайки, че според експерти трета вълна е неизбежна. "Числата отново растат. Това е реалност, която трябва да приемем"

  Ние сме в натрапена реалност от човек, който се интересува единствено от ЛИЧНИЯ СИ УСПЕХ НА ИЗБОРИТЕ!
  Не съм сигурен, дали въобще си дава сметка, какво става в момента в България!
  У нас намаляват ли заболелите или обратно!
  Намаляват ли починалите?
  В пик ли сме?
  В увеличение на заболелите имаме ли нужда от ресторанти и разпускане на мерките, които и без това са символични, защото така харесва на българина?

 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#85] от "historama":

  Една от големите придобивки на трудещите се в богатите страни бе отпуската, често добре организирана с почивка на планина, или море, в условия на пълен релакс. За северните народи тя бе свързана с почивка в страни с много по-интензивно слънцегреене, акумулиране на тен, витамин Д, и радост от прекараното време под силното слънце. Заменено с изолираност, почивка но между стените в дома, разходки най-много до градската градинка под свъсеното облачно небе.

 88. 88 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 726 Любопитно

  До коментар [#83] от "Judjuk":

  Не ми бягай по фланга и не ми казвай за лекарите - знам защо те носят маски.

  Кажи останалите хора. Защо аз да нося маска? Може би защото маската ми пази здравето така, както покриването на лицето предпазва здравето на жените по време на режима на талибаните?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 89. 89 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#85] от "historama":

  ." Обичайните срещи в кафенето или в кварталното ресторантче - отчужденост, водеща до депресия..."

  Ако си изолиран в болнична стая, депресията ти ще е многократно по-голяма!

 90. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  "Е няма болни."
  До коментар [#70] от "idianata":

  Вярно, не всички са заразени и не всички са болни. Но в САЩ вече 10% от населението са се заразявали а половин милион умряха. В Чехия за един ден 20000 заразени! И не му си вижда края.

 91. 91 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Това е баламски въпрос. Ако докторите не слагаха маски, скафандри и прочее, всички до един щяха да се заразят. Вирусът се пренася по въздуха. .."

  Докторите, масово отговарят по друг начин - Всички те са били вече заразени, прекарали са болестта безсимптомно, и реално са имунизирани. Затова масово отказват ваксина, от която реално нямат нужда.

 92. 92 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#85] от "historama":." Обичайните срещи в кафенето или в кварталното ресторантче - отчужденост, водеща до депресия..."Ако си изолиран в болнична стая, депресията ти ще е многократно по-голяма!
  —цитат от коментар 89 на Alexander97


  Бил съм в болнична стая, в интензивно отделение. Цели 6 дена, бях длъжен да се обадя на медсестрата дори като отивах до прозореца.
  Не смесвай клиничното лечение с ваканция по време на годишната си отпуска.

 93. 93 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Ако под на светло има изпонавпредвид на борсата, тогава съм съгласен.

 94. 94 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nil satis nisi optimum":

  не, виновни са идиотите, "кафето" което е сборище са околните безделници алкохолици не пуска никого но пред него има десетина души зъзнещи и пийващи. Заети с важни разговори...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 95. 95 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 155 Неутрално

  До коментар [#58] от "NessaRox":

  Съжалявам, не много да обясня логично действията на егоцентрик, при който няма нито логика, нито мисъл, а само импулсивни действия. Личното ми мнение? Ресторантите се оказа, че са малкия проблем. Те и сега не работят. Фактите говорят достатъчно ясно. Присъствено обучение, нарастване на случаите. Дистанционно- спад. Аз отдавна съм се отказал да търся логика в действията МУ. Тук всичко се случва хаотично, обикновено много след точния момент. Сега пак ще е така. Ще отворим всичко, след известно време панически ще затворим всичко, защото хората пак ще започнат да мрат по линейките.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 96. 96 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Вярно е, че в нашите кафенета се събират много безделници, "убиващи" времето. Типично за страни с висока безработица. Но често те са място за кратки делови срещи, в "неформална" обстановка, известни са т.нар "делови" обеди, където се сключват дори важни договори.
  Във френските кафенета пък често се виждат студенти, които учат, пишат нещо в тетрадките си, дори работещи служители. На никого не пречат, никой не им досажда.

 97. 97 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Аз съм ЗА отварянето на заведенията. Въпрос на избор е дали ще отида там да се настаня. Дали ще остана там, затворен 1 час, в хипермаркета блъскащ се с най-различини хора, 20 мин. в чакалнята пред кабинета на Джи Пи-то, е едно и също.

 98. 98 Профил на xil14671640
  xil14671640
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#54] от "Judjuk":
  —цитат от коментар 73 на Nil satis nisi optimum


  Коя пък ще е тая половин ЕВропа, да не смесваме някой сериал с реалността?

  МЕжду другото защо ли така няма грипна епидемия тази година? Не само в България,а общо взето навсякъде, където се носят маски и се пази дистанция?

  Предполгам, че коронавирусът е канибал и е изял грипните щамове, няма как маските да са причина!

 99. 99 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Доброволно си правим зле сами на себе си. Хора фалират, бизнеси се мъчат, ама никой не можел да спре българина... една година карантина... до кога бе, мили сънародници?
  —цитат от коментар 2 на b.rainstorm


  И как така стана, че "бизнесът" спря, а хазната пълна догоре? Скажи бе пыч?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 100. 100 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  "ако на 1 март отворят ресторантите и заведенията, има вероятност броят на заразените да се увеличи, особено ако те се напълня"
  За Борисов най-важно е, хората да се страхуват да отидат да гласуват, за да му подарят следващото управление с 15-16 % гласували за ГЕРБ и после четири години да натяква, как бил за пореден път.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK