Едно наум: Как един закон стигна до парламента за по-малко от 36 часа

Министърът на културата Боил Банов

© Велко Ангелов

Министърът на културата Боил Банов"Едно наум" е рубрика на "Дневник", в която публикуваме прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други текстове и материали, които трябва да се четат с едно наум.


По-малко от 36 часа.


Толкова беше необходимо на проекта за промени в закона за радио и телевизия да премине от Министерството на културата през гласуване от кабинета на необявено заседание до внасяне в парламента, където ресорната комисия ще започне да го обсъжда още днес.
До вторник (23 февруари) по всичко изглеждаше, че проектът, който от ноември се намира в Министерството на културата, и по който има "многобройни бележки и предложения, включително по текстове, които не са обсъждани при подготовката на проекта" (бел. ред. - това гласи отговор от Министерството на културата до "Дневник") ще престои там и няма да успее да влезе в парламента. Проектът е важен, защото с него се очаква да бъде въведено нова начин на финансиране на обществените медии, както и нови моменти за това как ще се управляват.


Проектът беше подложен на обществено обсъждане в средата на октомври 2020 година. След края му - в средата на ноември нямаше яснота в какви срокове ще се движат промените. По информация на "Дневник" работната група, която е трябвало да обобщи идеите след обсъждането е била формирана в началото на 2021 година и й е бил даден срок за работа - две седмици.


Представеният за обществено обсъждане текст през октомври предизвика генералния директор на БНР Андон Балтаков да поиска оставката на министъра на културата Боил Банов. Той го обвини, че е премахнал разпоредби, свързани с мандатите на генералните директори и управителните съвети, въпреки че подобни разпоредби са били одобрени от работната група. Балтаков дори заплаши, че ще подаде оставка, ако текстовете не бъдат върнати, но беше разубеден от колегите си в БНР. Банов, който първоначално отричаше да са махани предложения, в крайна сметка призна, че не е включил текстовете заради страх от протести и остри реакции. Министърът твърдеше, че тези предложения, могат да бъдат добавени след общественото обсъждане.


На 16 февруари - близо три месеца, след като изтече срокът за предложения - генералният директор на БНР Андон Балтаков написа фейсбук пост, в който предвиди, че проектът ще претърпи крах и настоящият състав на парламента няма да има време да го приеме. Министерството на културата не отговориха публично на критиката на Балтаков. Няколко дни по-късно, на 19 февруари, от ведомството заявиха пред "Дневник", че работната група работи усилено, че има постъпили много предложения от общественото обсъждане и че Министерството на културата ще се опита да внесе законопроекта в срока, предвиден в Закона за държавния бюджет - 31 март 2021 година.


Проектът се появи на страницата на Народното събрание в графата последни законопроекти във вторник, 23 февруари по обяд. В документа е обозначено, че е внесен от Министерския съвет. Бланката обаче е празна, няма сигнатура на решението на Министерския съвет, както и останалите необходимите елементи - оценка на въздействието, справка за отразяване на получените становища и други. Документът изглежда като в работен вариант. Макар да няма необходимите елементи срокът за депозиране е спазен.


След като попадне в Народното събрание, в срок от три дни председателят на парламента го разпределя на водещите комисии, които могат да започнат да го обсъждат не по-рано от 24 часа след внасянето.


Скрийншот от първия качен законопроект на страницата на Народното събрание.

Скрийншот от първия качен законопроект на страницата на Народното събрание.


Проверка на "Дневник" установи, че проектът е бил гласуван от кабинета в понеделник, 22 февруари, на заседание на Министерския съвет. Дневният ред на това заседание не е публичен, няма никаква информация какво друго е било разглеждано. За това, че проектът е гласуван от кабинета, не знаеха и от Министерството на културата. Те твърдяха, че проектът трябва да бъде гласуван от кабинета на редовното му заседание на 24 февруари, сряда. От пресцентъра на Министерски съвет така и не отговариха на обажданията. Пред "Дневник" Боил Банов не пожела да коментира и обяви, че интервюта дава само през началника на кабинета си - Ваня Бедрова.


Според правилника за устройство на Министерския съвет, по изключение, един закон може да бъде приет и неприсъствено. Това става по предложение на министър-председателя. При неприсъственото приемане на акт той се представя за подпис на всички членове на Министерския съвет с изключение на командированите и ползващите законоустановен отпуск и се счита за приет, ако бъде подкрепен с "да" от повече от половината от тях. Приетите такива актове се вписват в протокола от първото след тяхното приемане заседание.


Скрийншот на това как изглежда законопроекта в деня, в който ще бъде обсъден в комисията по култура и медии. С попълне номер на решение на Министерски съвет.

Скрийншот на това как изглежда законопроекта в деня, в който ще бъде обсъден в комисията по култура и медии. С попълне номер на решение на Министерски съвет.


В сряда сутринта, 24 февруари законопроектът вече е публикуван в правителствената информационна система, заедно с други решения от необявеното публично заседание на правителството в понеделник. Все още не е публикувана стенограма от заседанието (обикновено се публикуват с няколко дни закъснение).


На 24 февруари, сряда, денят, в който според Министерството на културата проектът трябваше да бъде гласуван от кабинета, той ще бъде обсъждан на първо четене в комисията по култура и медии. В него се съдържат разпоредбите за мандатите на генералните директори и управителните съвети. В страницата на парламента същият законопроект вече е с попълнена бланка с номер на решението на Министерския съвет.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Гневно

  Брутална ПРАСЕЩИНА!!!
  Докато не бъде законово регламентиран лобизма ще се случват подобни безобразия!

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  " Бланката обаче е празна, няма сигнатура на решението на Министерски съвет, както и останалите необходимите елементи - оценка на въздействието, справка за отразяване на получените становища и други. Документът изглежда като в работен вариант. Макар да няма необходимите елементи срокът за депозиране е спазен."
  Успелият млад мъж ще му попълни " елементите" с необходимото съдържание ! Доверете се на сарай Груп ! Вервайте им !

 3. 3 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Ярък пример за това как се управлява цялата държава.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  ГЕРБ имитират управление на държавата, ние имитираме народ.

 5. 5 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Лустрацията има пъпна връзка с нещо, което повечето граждани смятат за банално: архивите. За мнозина архивите не са нищо повече от купчини прашна стара хартия. Но тази стара хартия има експлозивна сила. Защото в архивите се крият информации за изтезания, убийства, проследяване и подслушване, психотерор, ограбване, разхищения, контрабанда, пране на пари. Неслучайно през 1989-1990 всички тогавашни комунистически партии и тайните служби в съветския лагер бързо започнаха да унищожават архивите. В Берлин демонстрантите щурмуваха централата на Щази още на 15 януари 1990 - именно за да запазят архивите. През същата година в България демонстрантите атакуваха Партийния дом на БКП, а в това време (до лятото на 1990) ДС успя да унищожи почти 40% от архивите си.
  Кадрите и мрежите на старата комунистическа ДС са ключът към възникването на сегашната „мафиотска държава“. В „дивите“ първи години на прехода милиони и милиони държавни и партийни пари изчезнаха именно благодарение на мрежите и обвързаностите, в които се намираха офицери от ДС, партийни и стопански функционери. Според един бивш служител на КГБ, сменил фронта, още през 1980 година в България е имало над 1000 милионери, натрупали власт и богатство благодарение на държавните си постове. През 1990-те години се появиха и нови. Явлението „куфарчетата с пари“, се дължи на тогавашният премиер Андрей Луканов, който осигури финансиране на внимателно подбрани кадри от редовете на партията и на ДС, за да основават фирми, медии, бизнеси, хотели, банки, застрахователни дружества, охранителни фирми. За застрахователите и охранителите се грижеше Любен Гоцев с които дисциплинираше прехода в интерес на оцеляването на БКП и ДС след разпада на комунизма. Те създадоха и ГЕРБ в отговор на ЕНП да се клонира в България по силата на факта, че вече владееха напълно властта и икономиката на държавата. Държавните пари станаха частни, а офицерите от ДС и партийните кадри получиха стартова помощ за новия живот при капитализма. Когато крушението на комунизма принуди старите другари от ДС и Комунистическата партия отчасти да се откажат от политическата си власт, те си подсигуриха икономическо и обществено влияние по друг начин, прикрити неслучайно в структурите на създадената от тях ДПС, което им дава мощен политически лост на въздействие - етническият. Така зад ДПС се оформи скритата истинска власт, плахо наричана от някои паралелна власт. Плахо, защото лошо наказва всеки дръзнал да оспори властта и. По почерка на наказанията и може да се разбере кое е икономическото острие на паралелната власт - Ирен Кръстева, която арогантно демонстрира характера си, изкарвайки напред синчето си. Политическото острие на паралелната власт е предоставена на проклятието на България, морфичният резонатор - разпределителя на порциите в държавата. Така се случват нещата в царството на клепоухите!!!

 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 762 Неутрално

  За това, че проектът е гласуван от кабинета не знаеха и от Министерството на културата

  Ами то и от Министерския съвет не знаят, че са гласували. НяКой подава хвърчащи листчета и всички калинки по веригата почват да действат.

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  "Бате к*ре, тия пияндурници кинаджиите ца умрели от глад. Ако им подфърлиме некой леф цоц едно дзаконче, че продадат и майка ци! Цао К*р Бане ъ им напомни, дза кого треъ ъ глацуът!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 8. 8 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 477 Разстроено

  „ Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate“ или „ Надежда всяка тука оставете, вие, що пристъпвате тук“

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 9. 9 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Е как, трябва да се дфейства, че после я камилата я камиларя:)
  Ше си го прокарат, па после ше го ремонтират, птк после ше дойдат други и ше приемат друг. Накрая всички ще плеснят с ръчички и ще запеят дружно и вечното щастие ще настъпи (щото са културни)

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5640 Неутрално

  Когато трябва да обслужи нечий интереси, бързо се придвижва

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  „ Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate“ или „ Надежда всяка тука оставете, вие, що пристъпвате тук“
  —цитат от коментар 8 на soul


  Много е важен ритъмът!

  "Вий що пристъпяте тоз праг, надежда всяка тука оставете!"

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Любопитно

  Тоз Андон Балтаков (дали пък не е Болтаков) нещо много се е уплашил за местенцето си.
  Изобщо не бях чувал за него преди това.
  Някой да знае що за стока е?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1843 Гневно

  Никакви изненди от БКП - ГЕРБ. Никакво управление, всичко в името на човека помиярът комунист от Банкя, Тодор Живков на 21-ви век.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 14. 14 Профил на Освалдо Риос
  Освалдо Риос
  Рейтинг: 291 Гневно

  Това не е изобщо прецедент! В момента на сайта на НС им 7-8 законопроекта действащи напред със същата скорост - например Законопроект за изменение и допълнение на ЗЗО и много други. Този законопроект е също в разрез със логиката и законите , но се бърза.....
  Същественият въпрос е - Един закон трябва да защитава пэрво обществения интерес и след това на частните субекти или?

 15. 15 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Пълна газ преди изборите да се харесаме а всички, да сменим де-що можем директори на държавни фирми, където и колкото може да се окопаем, заеми на макс.,обиколки с джипката на макс, хвалби на макс

 16. 16 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Някои биха казали с много мерак.

 17. 17 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Някои биха казали с много мерак.

 18. 18 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Някои биха казали с много мерак.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK