Кадровиците оставиха Окръжния съд в Русе без председател, кандидатът нямал амбиции

Кадровиците оставиха Окръжния съд в Русе без председател, кандидатът нямал амбиции

© ДневникСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет остави без постоянен председател Окръжния съд в Русе, след като не избра на последното си заседание единствения кандидат Йордан Дамаскинов, съдия от същия съд, информира подробно сайтът newslex.bg


Централен въпрос, който надделя на обсъждането, се оказа мнението на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, че кандидатът не бил амбициран да оглави съда.


В конкурса е участвала и съдия Росица Радославова, но се е отказала по здравословни причини и призовала да подкрепят колегата й Дамаскинов. И двамата са редови съдии в ОС - Русе, Общото събрание на съдиите е посочило като подходящи и двамата кандидати.
Дамаскинов е отличен съдия, ако се съди по атестацията му, която е с 99 точки от 100-те възможни, и това беше отбелязано и при обсъждането на кандидатурата.


Пред съдийската колегия в отговор на въпроси на кадровиците той открито говори и аргументирано анализира макар и критично за някои проблеми, реформата на съдебна карта и единнната информационна система на съдилищата (ЕИСС).


Но най-обсъждана се оказа мотивацията му за заемане на поста, тъй като на общото събрание на съдиите в Окръжния съд в Русе е изразил съжаление, че по-старши съдии не са се кандидатирали за поста, "за да освободят останалите от чувството за дълг".


Чувството за дълг е липса на амбиция и обреченост?


- така излиза, ако се съди по конкретния въпрос и коментар на отговорите на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, който поиска да чуе от съдия Дамаскинов амбциран ли е и наистина ли иска да стане председател на съда, или се явява на конкурса само от чувство за дълг. Мнението на Чолаков по-късно се оказа най-важното за кадровиците.


"Трудно взех това решение, защото никога не съм бил административен ръководител и не съм абсолютно уверен, че ще се справя, но вярвам, че председателят трябва да бъде излъчен от съда, да го познават и да му вярват колегите. Така че, да, амбициран съм, но това не е егоистична амбиция да израствам в йерархията, защото на този етап е повече бреме, отколкото успех. Аз цял живот съм решавал дела", отговори Дамаскинов.


Цветинка Пашкунова, член на колегията от съдебната квота, призова да бъде подкрепен Дамаскинов, защото дава честни и обосновани критични отговори на проблеми на системата, изразява открито позицията си, а за това се иска освен кураж и почтеност.


Георги Чолаков обаче заяви, че няма да го подкрепи, защото не виждал необходимата мотивация, но каза, че безспорно Дамаскинов е отличен съдия, тъй като и атестацията му е от 99 точки, но няма да го подкрепи, защото нямал необходимата мотивация за длъжността, а се явявал от чувство за обреченост.


Към мнението му се присъедини кадровикът от парламентарната кота Драгомир Кояджиков, който пропусна изслушването на кандидата, но пък заяви, че бил "говорил с много съдии от Русе", които смятали, че "нито Дамаскинов, нито Радославова биха обединили колектива".


Председателят на ВКС Лозан Панов призова колегите си да не търсят несъществуващи доводи за негативен вот, а да оценят професионалните му качества.
"Ще започна с чувството на обреченост и за мотивацията. То може да се третира като чувство, което всеки усеща и тук като предпоставка за решение, което е вече взето", каза Панов и поиска искрените отговори на Дамаскинов за модела за реформа, за информационната система и членството му в Съюза на съдиите в България (ССБ) да не стават пречка да бъде избран.


Красимир Шекерджиев, член на колегията от съдебната квота, призова да бъде подкрепен кандидатът, но "да не се отваря кутията на Пандора с внушения, че изборът зависи от членствата на кандидатите в съсловни организации и от мнението им за предложения от ВСС модел за реформа" (Дамаскинов е член на Съюза на съдиите в България и през годините е избран и в ръководнте органи на съсловната организация).


В крайна сметка мнението на председателя на ВАС Георги Чолаков, че Дамаскинов нямал амбиция, а чувството му за дълг било чувство за обреченост, се оказа решаващият предлог той да не бъде избран с 4 на 6 гласа. За него гласуваха Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова, Красимир Шекерджиев и Лозан Панов. Против - Георги Чолаков, Боян Магдалинчев, Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров, Боряна Димитрова и Вероника Имова.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Както всички знаем Жоро Чолаков е от Сливен и е слуга на Иван Димов
  /същия който стана известен със скандала с Черничкия и https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/1999/06/26/250918_antimafiia_razsledva_sin_deputat/,явно и още много други услуги за народа. Така че уважаеми читатели излиза ,че този съдия не им се е подчинил и затова "няма амбиции". Вижте хубаво имената,Чолака,Магдалинчев все отбор юнаци. Все слуги на догана и мулти.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Малка поддробност е, че този съдия е в УС на ССБ и искаше оставката на ВСС по случая Джок. Критикувал ги е неколкократно. Аз също не виждам амбиция от негова страна за това място, май предпочита да си е съдия. Поне така звучи.

 3. 3 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Правилно решение, всеки председател на окръжен съд трябва да е амбициозен, да обича медиите, да се стреми към политическа и професионална кариера и да е готов на всякакви жертви, вкл. да жертва закона, за да стане член на ВСС някой ден и лично да вари кафе на Чолаков. Какво е това "чувство за дълг". То ако с чувство за дълг се ставаше висш магистрат, представяте ли си какъв скучен ВСС щяхме да имаме? Никакви фракции на Пеевски, Гешев или Панов, никакви политически мотивирани уволнения и дисциплинарки, никаква тръпка. Тия с чувството за дълг да си чоплят там делцата. Истинската Кариера е достижима само за амбициозните. Ето вижте Цацата, вижте Гешев, вижте Лизашки, вижте Георги Марков, дори Барни Ръбъл вземете - истинска плеяда амбицирани юристи, строители на съвременна България. Да живей!

 4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Правилно не са го избрали. Липсва му комсомолски плам да пази шкафчетата, за доброто на Шайката.
  Няма да се вързва в компанията на всеотдайните гербави юристи и слуги на Сараите.

 5. 5 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1325 Разстроено

  Гнилите ябълки отново надделяха

  Спечелихме битка, но не и войната!
 6. 6 Профил на Chicho_Gosho
  Chicho_Gosho
  Рейтинг: 659 Весело

  Георги Чолаков /шефа на ВАС/ е толкова малък и жалък човечец, да не говорим и колко слаб юрист и професионалист е, но е послушко, изпълнително момче е, изпълнява всички поръчки на "нашите хора" и не може да допусне още един шеф на Окръжен съд да бъде непослушен и да не се подчинява и да слушка "нашите хора" .... Колкото по-бързо му изтече мандата и напусне съдебната система Г. Чолаков /човека на Красьо Черничкия и на Делянчо Мамин във ВСС!/, толкова по-добре за всички разумни и мислещи юристи и в частност съд и съдии ... ::):) Не се сещам ВАС да е имал по-жалък шеф поне от 30 години ... :)

 7. 7 Профил на xil14671640
  xil14671640
  Рейтинг: Неутрално

  Яко, политическа репресия в уж независимия ВСС.

  Явяват се двама кандидати,

  Единият споделя пред колегите си в ОК Русе, мнение относно вътрешната им процедура, въпреки че е отличен съдия само заради тези думи, които са негово свободно право да ирази мнението си

  Шайката във ВСС му отказва.

  Чолаков, Чолаков, ще дойде време и ще оглеждаш страхливо всеки път, като излизаш от сградата на ВАС.

  Тия дето те инсталираха там, няма вечно да те пазят, това предполагам ти е ясно.

 8. 8 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#7] от "xil14671640":

  Всъщност Гошо не е лош юрист.Много изкусно премяташе на времето клиентите си /като адвокат/,само дето не плачеше с тях.Естествено губеше,после стана нотариус в Балчик или Каварна /не помня/ ,много добре знае хватките и триковете в закона,знае кога да се "репчи"/по сливенски/,и кога да се снишава,а сега за да се изкаже дори някой го е подпрял яко.В университета даже по купоните не го канеха,просто е малодушен,и жалко.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  Отличен, неотличен, щом не е от нашите, няма да го изберат. Всичко, отгоре до до долу, трябва да е заето от герберските некадърници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK