"Демократична България" оттегли доверието си от кмета на "Красно село"

"Демократична България" оттегли доверието си от кмета на "Красно село"

© Надежда ЧипеваРъководството на коалицията "Демократична България" оттегля политическото си доверие от кмета на район "Красно село" Росина Станиславова, тъй като е създала "морално недопустим прецедент, определяйки сама себе си за ръководител на проект, получаващ допълнително заплащане по изпълнявана от районната администрация европейска програма". Това се посочва в изявление на коалицията до медиите.


Тази сутрин ръководството на коалицията е призовало Станиславова да възстанови взетите от нея средства като ръководител на програмата "Патронажна грижа за възрастни и за лица с увреждания", финансирана по ОП "Развитие на човешките ресурси". След като тя не е направила това, "Демократична България" дари равностойността на тази сума (7010 лева) на "SOS Детски селища".


Ръководството на коалицията призова за пълен одит на приложението на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2012-2020" във всичките 24 района на София и настоя резултатите да бъдат огласени публично.
На въпроса защо се е самоназначила за ръководител на проекта Станиславова обясни, че през май 2020 г. е пуснала по Закона за обществените поръчки процедура за избор на изпълнител, която е била обжалвана. "Поради това ние нямахме възможност да възложим изпълнението", обясни тя пред БНТ.


Проектът е започнал на 15 май и е продължил до края на декември. За шестте месеца ръководният екип на проекта, който е бил от пет души, е получил общо 41 хил.лева, посочи Станиславова. В този екип, освен нея, са били включени дългогодишни служители на районната администрация на "Красно село" - секретарят на района, счетоводител, завеждащият отдел "Човешки ресурси" и зам.-кмет, който изпълнявал функцията на пиар на проекта, обясни тя.


Министерството на труда и социалната политика като управляващ орган на тази оперативна програма е започнал проверка на изпълнението на проекта в "Красно село". Сезирани са и Главната инспекция по труда и Агенцията за държавна финансова инспекция, които да се произнесат дали има нарушения. Предстои да се инспектират и останалите 17 столични райони, които изпълняваха дейностите по "Патронажна грижа за възрастни хора и и лица с увреждания".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK