Заведенията ще работят при 50% заетост и до шестима души на маса

Заведенията ще работят при 50% заетост и до шестима души на маса

© Цветелина Белутова, Капитал



Въпреки че епидемията от COVID-19 в страната се разраства и над две трети от областите в страната вече имат заболеваемост от COVID-19 над 120 души на 100 хил. население, заведенията в страната (с изключение на нощните) ще отворят от 1 март при заетост на капацитета до 50%, ще работят до 23 часа и на една маса ще седят до шестима души.


Това става известно от съобщение на Министерството на здравеопазването след среща с бранша и министъра на туризма Марияна Николова. "За заведенията поехме ангажимент още при изготвянето на сега действащата заповед те да могат да отворят на 1 март. Сега ще изпълним това обещание, но при ясни и конкретни правила", заявява здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от пресслужбата на ведомството.


В съобщението е записано още, че "дейността в обектите ще се извършва и при спазване на сега действащите противоепидемични мерки". Това означава, че персоналът на заведенията ще трябва да носи маски (с които покриват носа и устата си), но не и шлемове, защото тази възможност отпадна. На частни тържества ще продължават да могат да се събират до 15 човека - досега те можеха да се провеждат на практика само в домашни условия, но от март ограничението в броя присъстващи ще важи за сбирки в заведение.




В цитата липсва уточнението, което министърът правеше, когато започна разхлабването на мерките след почивните дни по Коледа и Нова година - тогава Ангелов заявяваше, че мерките ще се разхлабват поетапно, ако разпространението на COVID-19 го позволява. В отговор на въпрос на "Дневник" той каза и, че ограниченията ще бъдат връщани при преминаване на прага от 200 нови заразени на 100 хил. население за страната, като ще бъдат отново върнати мерките, които последно са били разхлабени.


Прагът от 200 нови заразени на 100 хил. население е преминат в редица области, като най-тревожна продължава да бъде обстановката в област Кюстендил. Все още обаче средно на национално ниво стойностите не са достигнати. (За неяснотите при въвеждане на мерки по области - тук)



Отваряне на заведенията премиерът Бойко Борисов заръчва от няколко дни, като в сряда се разпореди от 1 април да отворят и нощните клубове и барове. Развлекателният бранш е най-засегнат от COVID кризата, като нощните заведения работеха последно през ноември миналата година, а оттогава ресторантите и кафенетата могат да правят само доставки или да предлагат взимане на поръчки от място. Официалната заповед, която ще регламентира работата на заведенията от 1 март все още не е издадена.


Преди три седмици пък щабът за коронавируса прогнозира нов пик на заразата, с тревожност се говореше и за разпространението на британската мутация на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19).


От 1 март ще може да се организират и конгреси, като трябва да се използва до 30% от капацитета на залите. Случайно или не, разхлабването на тази мярка почти съвпада с наближаващото официално начало на предизборната кампания.


На срещата в здравното министерство допускането на организирани конгреси е коментирано в контекста на туризма. От съобщение на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), чиито представители също са участвали в срещата, се разбира, че от 1 март се очаква да отпадне забраната за организирани туристически пътувания в страната, а от 1 април - и в чужбина. Редът за тези пътувания ще се определя от туроператорите и туристическите агенти при спазване на съответните санитарни марки за безопасност и сигурност на туристите.


"Дневник" следи ситуацията с коронавируса в страната. Развитието от деня четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK