Македонският външен министър минал през България транзит, но се срещнал със Захариева

Македонският външен министър минал през България транзит, но се срещнал със Захариева

© МВнРВицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие по негова молба външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, който пътува транзитно през България, съобщи Министерството на външните работи.


Визитата на Османи в България по-рано днес беше анонсирана от медиите в Северна Македония с очакванията двамата със Захариева да обсъдят Плана за действие - документ, който би трябвало да помогне за намаляване на двустранното напрежение.


В съобщението на българското министерство от тази вечер се казва, че Захариева и нейният гост са направили преглед на съвместната работа по изпълнение на задълженията от Договора за приятелство от 2017 г. и са обсъдили предстоящото свикване на междуправителствената конференция, която ще заседава, когато двете страни одобрят проекта на протокол.


Припомнено е, че съгласно Договора от 2017 г. бъдещо заседание на Съвместната междуправителствена комисия следва да направи пълен преглед на изпълнението на Договора, да приеме годишен доклад за работата на Смесената мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси и да посочи конкретни бъдещи действия за сътрудничество.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK