На живо

Коронавирусът в България: липсата на ваксини наложи спирането на зелените коридори (хронология)

Коронавирусът в България: липсата на ваксини наложи спирането на зелените коридори (хронология)

© Георги КожухаровПочиналите от COVID-19 в България, според официалните данни, надхвърлиха 10 хил. и вече са 10 026 след 48 смъртни случая за последното денонощие. Новозаразените с коронавируса са 1733.


По време на традиционния за четвъртък брифинг на здравните власти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов официално преустанови временно "зелените коридори" за масова ваксинация, функциониращи от по-малко от седмица. Причината е липса на ваксини, за която според властите отговорни са от един от производителите - "АстраЗенека", които бавят договорените пратки и изпращат ограничени количества. Личните лекари също сигнализират за липса на ваксини, с които да ваксинират хората над 65 г. и хронично болните.


"Дневник" проследи развитието на епидемията в България на живо.
През януари 51% от хотелиерите са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 65.6% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 47.5% - на нощувката. Това показват традиционната анкета на НСИ за ефекта от коронавируса върху бизнеса. Общо 24.7% от ръководителите са пуснали персонала в неплатен отпуск, а 17.6% - в платен. Към освобождаване на служители са прибегнали 13.6%. От преминаване на непълно работно време са се възползвали 9.7% от мениджърите, 7.7% са намалили заплатите, а 5.3% са въвели дистанционна работа. Същевременно 32.2% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите. Намаление в приходите спрямо декември декларират 49%.


През следващия месец половината мениджъри прогнозират, че ще могат да обслужат до 50% от разходите за дейността със собствени средства, 27.7% няма да могат да се справят сами, а 22.3% от анкетираните посочват, че ще успеят напълно.

Добавката от 50 лева към пенсиите е гарантирана и за април, съобщи министърът на финансите Кирил Ананиев при посещението на манастир край брезнишко село, цитиран от БНР. Първоначално помощта, която получават всички пенсионери от август насам, бе предвидено да приключи през март. По-късно след като изборите бяха насрочени за началото на април, социалният министър Деница Сачева обяви, че се обмисля парите да се платят и тогава. Днес Ананиев обясни, че правителството е поело ангажимент 50-те лева добавка да се изплащат на пенсионерите до края на извънредната епидемична обстановка, която на този етап е до 30 април. Месечната добавка за всички пенсионери ще струва на бюджета 106 млн. лв.


За изплащането на добавката за един месец от бюджета се заделят 106 млн. лв., каза днес Ананиев. Макар че се намираме в изключителна ситуация от гледна тока на пандемията, ако тя продължи, правителството е в своите правомощия да удължи това изплащане. В този момент възрастните хора имат нужда от допълнителна помощ, свързана и с лекарства, и с по-големи трудности в изхранването. Това са хората, това са нашите родители, баби и дядовци, които заслужават. Те са изнесли голяма част от изграждането на държавата и мисля, че това е един добър жест за тях, посочи министърът, като подчерта, че този жест в никакъв случай не е предизборен. Средствата са предназначени за потребности, които хората имат, обяви той, цитиран от БНР.

Българската банка за развитие е предложила на Министерството на икономиката удължаване на програмата за безлихвено кредитиране на физически лица, които временно са останали без работа заради епидемията.


"Промените са в контекста на усложнената епидемична обстановка и имат за цел осигуряване на допълнителен финансов ресурс, с който да се отговори на продължаващото активно търсене на безлихвени заеми по програмата", посочват от банката. Допълват, че предвидените през миналата година гаранционни лимити от страна на държавата са изчерпани и заявления все още приемат само "Инвестбанк" и "Търговска банка Д".


Коронавирусът в България: липсата на ваксини наложи спирането на зелените коридори (хронология)

© Георги Кожухаров


Програмата е за хора на трудов договор и самоосигуряващи се, земеделски производители и сезонни работници, които са преустановили дейността си. Държавната банка гарантира заеми до 6 900 лв. и предоставя възможност за кредитиране на граждани, които са били в неплатен отпуск поради пандемията, а в настоящия период на наложени ограничителни противоепидемични мерки са безработни. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Туроператорите настояват за спешна държавна помощ, чрез която да се създаде гаранционен фонд в туризма. За начало той трябва да се разплати с техните клиенти за провалените пътувания през миналата година, а след това да служи за покриване на разходи на туристите в случай на фалит и форсмажорни обстоятелства. Туроператорите подчертават, че срещу България вече има наказателна процедура, защото не е създала този фонд, чието действие е отложено само заради пандемията. Допълват, че този фонд е изцяло в защита на клиентите.


Призивът им е заради наближаването на средата на март, когато изтича срокът на част от ваучерите, които са дали на своите клиенти за провалени пътувания, защото не са могли да им върнат парите.


Повече по темата четете тук.

"АстраЗенека България": Възможно е да има трудности в производството на ваксини

Коронавирусът в България: липсата на ваксини наложи спирането на зелените коридори (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Представителството на фармацевтичната компания "АстраЗенека" в България излезе със своя позиция по повод доставките на ваксината срещу COVID-19 за страната. "За февруари ние очаквахме близо половин милион дози от "АстраЗенекa", а всъщност явно ще получим по-малко от 200 хил.", коментира по-рано днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. До края на седмицата се очакват 58 хил. дози от препарата. Премиерът Бойко Борисов пък поиска съд и връщане на част от парите, с които България се включи в общоевропейската поръчка на ваксини.


"Производството на ваксини, в частност ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID19, е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че "АстраЗенека" полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известна вариабилност и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес.


Все пак в резултат на продължаващите ни усилия очакваме да сме в състояние да доставим в България следващото количество два дни по-рано от планираното.


До средата на м. март сe очакват още две доставки", пише в позицията.


В 17 часа българско време пред комисиите по обществено здраве (ENVI) и промишленост (ITRE) в Европейския парламент започва 3-часово изслушване с участието и на еврокомисарите Стела Кириакидис (Здравеопазване и безопасност на храните) и Тиери Бретон (Вътрешен пазар). Те ще дебатират какво става със създаването и доставянето на ваксините с шефове на шефове на 8 от най-големите фармацевтични компании в света.

Д-р Симидчиев, пулмолог: Апелирам медицинските аспекти да са приоритет при решенията

Коронавирусът в България: липсата на ваксини наложи спирането на зелените коридори (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


"Четири седмици поред имаме нарастване на броя на новозаразените, не много стръмно, но постепенно. На този фон, мерки, които бяха на място, а сега се премахват, могат да ускорят този процес. Това е от медицинска гледна точка. Вторият момент е политическият и социалният, и икономическият. Решението винаги се взема, балансирайки всички фактори. Бих апелирал да имаме приоритет на медицинските аспекти при вземане на решение за отхлабване на мерките. В края на краищата се касае за здравето и за живота на хората, а такива решения могат да доведат до невъзвратими последици". Това коментира пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев.


Той посочи, че страната е далеч от надеждния щит срещу болестта, защото за предотвратяване на разпространяването на COVID-19 общият брой на ваксинирани и преболедували българи трябва да е около 5 милиона. Към момента ваксинираните с две дози са 32 008 човека.


"Имаме средство за управляване на пандемичния процес - ваксината, но към това трябва да добавим добра организация, логистика, визия", казва още Симидчиев.

Променя се досегашният праг, който бе обявяван от здравните власти, след който се променят противоепидемичните мерки в страната. До този момент това бе 200 новоинфектирани на 100 хил. души на 14-дневна база.


"При между 200 и 300 новозаразени с коронавируса на 100 хил. души на 14-дневна база здравната система би могла да издържи", каза днес здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че когато заразените минат 200 властите започват да следят ситуацията с повишено внимание .


Ангелов коментира числото 300 и променения праг с препратка към началните фази на епидемията, когато са взимани много по-строги мерки при по-ниска заболеваемост. "Сега имаме повече информация, знаем мерките, които дават резултат, болниците са подготвени, имаме достатъчно количество лични предпазни средства, дезинфектанти, консумативи, лекарства, ваксини. Изходната позиция е съвсем различна. Сравненията сега с преди не са уместни", каза министърът.


На 28 януари Ангелов отговори на въпрос на "Дневник", че при ръст от нови заболели над 200 души на 100 хил. население здравните власти отново ще затегнат мерките срещу разпространението на коронавируса. Поводът тогава бе връщането на по-големите ученици в клас по график от 4 февруари и очаквано отваряне на ресторанти от 1 март.


Настоящата заболеваемост на 14-дневна база е 156 на 100 хил. души, но 7-дневната е 216 и нараства експоненциално, по думите на Венцислав Мутафчийски.


Следващата промяна в мерките е отварянето на всички ресторанти от 1 март. Тези в хотелите работят от 21 декември със съответните изисквания за отстояние между присъстващите.

Брой на ваксинираните от различните групи

Ваксинираните до момента българи срещу коронавирус с първа доза са 135 269, като от тях 120 101 са от приоритетни групи, включени в първите четири фази на националния ваксинационен план. Това сочат сумираните числа, съобщени от здравния министър Костадин Ангелов. На традиционния за четвъртък брифинг за епидемиологичната обстановка той съобщи разбивка по професионални занимания на имунизираните.


Ангелов каза, че втора доза са получили 29 374 души, всички от приоритетните групи. За три дни масова ваксинация са се имунизирали 15 168 души, които не попадат в първите четири фази на плана.


Съобщените данни се разминават с официалната статистика, според която са поставени 168 462 дози, а близо 30 хил. души са с поставени две дози. Така ваксинираните с една доза би следвало да са около 108 хил. човека.


"Дневник" попита пресцентъра на здравното министерство за разминаването, но отговор все още няма. От днес, заради липса на ваксини, масовата ваксинация временно е спряна. Подробности вижте в таблицата.


България се нарежда на 22-ро място по заболеваемост от коронавируса спрямо останалите европейски страни. Над две трети от областите в страната вече имат заболеваемост от COVID-19 над 120 души на 100 хил. население. По заболеваемост страната е на пето място на Балканския полуостров. По смъртност е на 14 място в ЕС.


"14-дневната заболеваемост продължава да расте, но с нисък темп. Тя е 156 на 100 хил. души. Положителното е, че смъртността се задържа на постоянно ниво", обясни доц. Ангел Кунчев на брифинга за актуалната епидемична обстановка.


"Ако разгледаме заболеваемостта на 7-дневна база, нещата не са толкова оптимистични - 216 на 100 хил. души. Това е 26% ръст в сравнение с миналия четвъртък и с 57% повече отпреди две седмици. Последните 3 дни има признаци за експоненциалното нарастване на случаите. Смъртността обаче бележи спад. В момента е 7.1 на 100 хил. души, каза председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.


Леглата за лечение на инфекцията в столичните болници ВМА, "Св. Анна" и "Пирогов" се изчерпват, допълни Мутафчийски. На национално ниво заетостта на болничните легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние е 47 на сто, а за такива, нуждаещи се от интензивна грижа - 51%.


РЗИ-тата пазят дози за завършване на имунизацията с "Пфайзер"/"БиоНТех"

Във всички регионални здравни инспекции в страната са обезпечени нужните втори дози за завършване на имунизацията на хората, започнали я с ваксина на "Пфайзер"/"БиоНТех", каза директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев. По думите му основната цел на здравните инспекции е да няма бракувана доза. Така, ако в деня, в който трябва да бъде поставена втора доза, някой от хората не се яви, предвидената за него игла се поставя на друг човек. По този начин за неявилите се завършването на ваксинацията се удължава повече от интервала, предвиден от производителите на ваксините в кратката им характеристика.


"Тези случаи не са много, но ги има. Апелирам да се следи внимателно датата за поставянето на втората доза от ваксината. Ако има проблем, нека хората да се допитват до лекаря, а не субективно да решават дали да отидат", обясни Пенчев.


Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че евентуално разтягане на сроковете между поставяне на двете дози не влияе значително на имунния отговор и съответно ефективността на ваксинацията. "Не съществува проблем ако втората доза от ваксината се сложи няколко дни по-рано или по-късно. Важно е обаче имунизационният пункт да знае дали и кога ще дойдете, за да не се изхабят дозите", обясни той.

Борисов: Надявам се да има съд и да ни се върнат пари за ваксините

снимка: пресслужба МС

© Пресслужба Министерски съвет

снимка: пресслужба МС


Премиерът Бойко Борисов изрази възмущението си от неспособността на големите фармацевтични компании да спазят уговорените срокове на доставка на ваксини срещу COVID-19.


"Ние бяхме надлежни платци, плащахме това, което комисията ни каже солидарно със страните от ЕС. (...) Надявам се да има и съд и да ни се върнат парите от това, което сме инвестирали в тези големи компании", каза Борисов и настоя Еврокомисията да е много сурова. Той отново изрази готовност държавата да транспортира пратките ваксини със самолет, за да не спира процесът на ваксинация. При инспекция на строителството на спортна зала в Панагюрище с участието и на външния министър Екатерина Захариева, той заяви, че с въздушен транспорт ще се спестяват по 2 денонощия, за да се запази темпото от последните два дни на ваксиниране по 20 хил. души.


"Зеленият коридор" за масова ваксинация, разпореден от Борисов миналият петък, към момента е временно преустановен, като обяснението на властите е забавена доставка на ограничени количества от ваксините на "Астра Зенека".

"Зелените коридори" официално са преустановени заради липса на ваксини

Коронавирусът в България: липсата на ваксини наложи спирането на зелените коридори (хронология)

© Велко Ангелов


"Временно ще преустановим зелените коридори заради липса на ваксини", съобщи по време на брифинга на здравните власти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. До края на седмицата се очакват 52 хил дози от ваксината на "Астра Зенека". Ако бъдат получени навреме, 50% от тях ще бъдат разпределени за личните лекари. В последните дни лечебни заведения и общопрактикуващи лекари съобщават за липса на ваксини. По време на брифинга участниците в него на няколко пъти отказаха да съобщят има ли в някой от откритите 352 пункта налични ваксини.


Ангелов изрази недоволството от неспазените срокове и неизпратени ваксини от страна на "Астра Зенека". "Искам да ви съобщя няколко факти за доставката от тази фирма: 117 хил. дози пристигнаха на 22 февруари – с 333 хил. дози по-малко от поетия ангажимент за доставка от фирмата през февруари. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на месеца България предстои да получи две доставки - от 87 хил. и 54 хил. дози. Сега разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези пратки. Описаните по-горе факти доказват, че "Астра Зенека" няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини. В рамките на 3 дни водим изключително сериозни разговори на различни нива с въпросната фирма доставчик", каза министърът.

"Дневник" излъчи на живо брифинга на здравните власти.

Болници преустановяват "зелените коридори", ваксините са изчерпани

Коронавирусът в България: липсата на ваксини наложи спирането на зелените коридори (хронология)

© Надежда Чипева


Временно се преустановява имунизацията по т. нар. "зелени коридори" във ВМА (функциониращи от 8 до 20 ч.), поради изчерпване на наличните количества ваксини, съобщават от лечебното заведение. В него продължава ваксинирането по отделните фази, съгласно Националния ваксинационен план и поставянето на втора доза на направените до момента имунизации.


За спиране на ваксинацията поради недостиг на ваксини съобщиха и болниците "Св. Иван Рилски" и "Св. Анна". В най-големите градове в страната - София и Пловдив лични лекари също съобщават, че ваксини за тях няма.


Това се случва по-малко от седмица след като премиерът Бойко Борисов разпореди да се създадат "зелени коридори" за ваксиниране. С писмо до всички Регионални здравни инспекции (РЗИ) в страната министърът на здравеопазването нареди да бъде направена организация, така че да има часове, в които да се ваксинират всички желаещи, независимо дали попадат в приоритетните според ваксинационния план фази или не.

Д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар: Ваксини няма

"Ваксини няма". Това заяви пред БНТ общопрактикуващият лекар в София д-р Гергана Николова. "Чакаме да получим ваксини, подали сме списъците, както с необходимите бройки, така и със записаните пациенти", обясни д-р Николова.


Няма как втората доза да е от ваксина на друга фирма, при всички случаи би било по-добре да бъде сложена поне една доза, обясни д-р Николова.


"Да, ние лекарите се оказваме от двете страни на пресата - от една страна ходим и търсим, а няма ваксини, а от другата е пациентът, който иска да бъде ваксиниран", завърши тя.

Не е проблем поставянето на втората доза от ваксината срещу COVID-19 да се осъществи след посочения от производителите срок. Това каза пред "Нова телевизия" епидемиологът проф. Мира Кожухарова. За ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех" интервалът е 21 дни, при "Модерна" - 28 дни, а "Астра Зенека"- между 4 и 12 седмици.


"Имунологията показва, че колкото по-късно се постави втората доза, толкова е по-добър имунният отговор. Слагаме интервали между дозите, защото е възможно през този период човек все пак да се зарази. Хората не бива да се плашат, ако са пропуснали дадената им дата в картончето. Всеки производител пише, че ако имаме остро инфекциозно заболяване, трябва да отложим следващата доза", обясни Кожухарова.


Тя посочи, че при поставена първа доза от която и да е от одобрените ваксини хората са еднакво защитени.

В страната пристигнаха 12 хил. дози от ваксината на "Модерна"

Коронавирусът в България: липсата на ваксини наложи спирането на зелените коридори (хронология)

© Юлия Лазарова


12 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Модерна" са пристигнали днес в страната, съобщават от Министерството на здравеопазването. Това е четвъртата доставка от препарата на "Модерна".


До края на седмицата в страната се очаква да пристигне четвъртата доставка и от ваксината на "Астра Зенека".


България до този момент е получила 150 580 дози от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех", 117 600 дози от ваксината на "Астра Зенека" и 24 хил. Дози от тази на "Модерна".


Не се предвижда компенсаторно увеличение на цените в ресторантите

Ресторантите са готови за предстоящото отваряне на 1 март, каза пред "Нова телевизия" Ричард Алибегов, председателят на Българската асоциацията на заведенията. Те ще работят при 50% заетост и до шестима души на маса. Информацията на Алибегов е, че засега около 20% от бранша е фалирал и няма да отвори отново.


Той добави, че не се предвижда увеличение на цените в ресторантите, което да компенсира загубите в периода, в който те не работиха. Очакванията му са през март и април да има по-слаба посещаемост, а клиентите все още да се свикват с условията.


Вчера се проведе среща между представители на министерството на здравеопазването, министерството на туризма, ресторантьори и хотелиери. На нея е било решено от професионалните асоциации да подадат към министерството на туризма списъци с желаещите от бранша да се ваксинират, а оттам да ги предадат на министерството на здравеопазването.


"Предпочитаме работниците да са ваксинирани. Рано или късно всички ще трябва да се ваксинираме, за да спре това отваряне и затваряне и да се върнем към нормалния живот", каза Алибегов.

В 10 ч. ще се проведе традиционният за четвъртък брифинг на здравните власти по повод актуалната епидемична обстановка. На него ще присъстват министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, изпълнителният директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски, директорът на "Пирогов" Асен Балтов, директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев и зам.-председателят на УС на лекарския съюз Николай Брънзалов.


"Дневник" ще излъчва брифинга на живо.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева призова българите, гласуващи в чужбина, да спазват противоепидемичните разпоредби в съответната държава. "Да не сигнализира някой, че не се спазва дистанцията и секцията да бъде затворена в средата на деня," предупреди тя в интервю за Би Ти Ви.


Българите които пътуват в чужбина по изборния процес, ще бъдат ваксинирани, ако желаят, каза министърът. Призова общностите в чужбина да осигурят членове на секционните комисии, защото в някои държави се изисква и PCR тест, и карантина на влизане.

Над 20 хил. дози ваксина са поставени за денонощието

За последното денонощие са поставени 20 236 ваксини срещу COVID-19. 16 032 от тях са от продукта на "Астра Зенека", 3769 на "Пфайзер"/"БиоНТех" и 435 на "Модерна". Най-много дози са поставени в област София-град – 5888. Хората със завършена имунизация (поставени две дози) са 32 008.


Починалите от COVID-19 надхвърлиха 10 хиляди

Коронавирусът в България: липсата на ваксини наложи спирането на зелените коридори (хронология)

© Надежда Чипева


Регистрираните новоинфектирани с коронавируса за последното денонощие са 1733 човека. Положителните проби са 14.3% от общо направените 12 066 теста (6331 PCR и 5735 антигенни) за посочения период.


Новооздравелите са 505 души. В болница към полунощ се намират 4202, от тях 369 в интензивно отделение.


Починалите са 48, с което общият им брой от началото на епидемията в България вече е 10 026.


Графики с данни за развитието на болестта - тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (203)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Смъртността на човек от населението в България се оказа по-висока дори от тази в САЩ.
  Но Борисов пак ще твърди, че се е справил най-добре.

 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  Коронавирус БГ
  Данните от нощес.
  Продължава увеличаването на броя на откритите новозаразени. Средно на ден:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  ...
  26.1-1.2.- 570
  ...
  1-7.2 – 712
  ......
  8-14.2 – 849
  ...
  15-21.2 – 998
  16-22.2 – 1121
  17-23.2.- 1185
  18-24.2 - 1255

 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  В последните дни започва и нарастване на броя на починалите. Среднодневно:
  3-29.1. - 30 /минимум/
  ...
  4-10.2 -44 /максимум/
  ...
  11-17.2 – 31 /нов минимум/
  12-18.2 – 32
  13 -19.2 – 32
  14-20.2 – 33
  15-21.2 – 33
  16-22.2 – 37
  17-23.2 – 39
  18-24.2 - 40

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Смъртността на човек от населението в България се оказа по-висока дори от тази в САЩ.Но Борисов пак ще твърди, че се е справил най-добре.
  —цитат от коментар 1 на Virgin


  Борисов Е СЪЗДАЛ ЩИТ(?) от ЗАБОЛЕЛИ И ВАКСИНИРАНИ!?
  Затова ОТВАРЯМЕ! На 1-ви Март!
  Казано преди десетина дни!!
  Чакаме да видим "купуването" на народната обич преди изборите до колко новозаразени ще докара!

 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  Репродуктивно число на вируса - трайно над 1, засега не достига стойностите от 1,4-1,6 от октомври-ноември, поради което нарастването на заразата е плавно. В последните дни, обаче, има тенденция за нарастването на репродуктивното число.
  22.1-1.2 – 1,17
  23.1-2.2 – 1,18
  24.1-3.2 -1,19
  25.1 – 4.2 – 1,19
  26.1-5.2 – 1,17
  27.1 – 6.2 – 1,17
  28.1 -7.2 - 1,16
  29.1-8.2 – 1,17
  30.1 -9.2 – 1,19
  31.1 – 10.2 – 1,20
  1.2 – 11.2 – 1,22
  2.2 – 12.2 – 1,20
  3.2-13.2 – 1,18
  4.2 – 14.2 – 1,14
  5.2 – 15.2 – 1,11
  6.2 – 16.2 – 1.11
  7.2 -17.2 – 1,13
  8.2 – 18.2 – 1,10
  9.2 – 19,2 – 1,12
  10.2 – 20.2 – 1,10
  11.2 – 21.2 – 1,09
  12.2 – 22.2 – 1,15
  13.2-23.2 – 1,18
  14.2 – 24.2 – 1,22

 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  Направих опит да изчисля с колко коронавирусът намалява продължителността на живота в България за 2020 година.
  Тъй като нямах сведения за точното разпределение на починалите в повече по възраст, направих го в два варианта:
  Първи вариант – цялата свръхсмъртност е на хора над 65 години.
  Втори вариант – една трета от починалите в повече от нормалното е под 65 години /по съобщение на Мутафчийски от един брифинг този месец/.
  Резултати: – първи вариант – средната предстояща продължителност на живота при раждане се намалява от кръгло 75 години на 72,5 години.
  : – втори вариант – средната предстояща продължителност на живота при раждане се намалява от кръгло 75 години на 71 години.
  Средната предстояща продължителност на живота на доживелите 65 години според първия вариант намалява от 16 на 13 години, а според втория – на 14 години.
  Сама по себе си продължителност на живота от 72,5 години или 71 години не е толкова малко. Ок.72,5 години е била продължителността на живота в България към 2000 година. Продължителността на живота в България е била около 71 години от 1965 до 1995 година.
  Тревожното е, че по-рано по-ниската продължителност на живота е била заради по-високата детска смъртност, която е засягала главно малцинствените групи. Коронавирусът променя ситуацията – продължителността на живота се понижава заради повишената смъртност на възрастното население, предимно на етническите българи.
  Което засилва и без това явния процес на циганизация на България и нейното общество...

 7. 7 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 102 Неутрално

  Малко е неетично, но ще е интересно да се види колко от тях все пак ще се окаже, че са гласували на изборите. Чувал съм от местни за мнозина, които отдавна живеят в Западна Европа и не се интересуват от политика, но "гласуват" по местоживеене в области като Търговище, Разград и Шумен.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 8. 8 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Животът си е супер, ама много кофти туземци!
  Скапват живота на хората.

 9. 9 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Вярно е това, че Борисов се справя най-добре с кризата в цяла Европа.
  Туземците са напълно освирепели и изтрещяли.
  Да им пуска там кръчмите, да отваря казаните, да ги подкарват пастирите, че инак - олеле.

 10. 10 Профил на Krasimir Stoyanov
  Krasimir Stoyanov
  Рейтинг: 183 Неутрално

  Беше преди няколко месеца. Засега е на 15 място според -https://www.worldometers.info/coronavirus/ .
  За Борисов сте прав. То неговото си е болестно състояние и психодокторите си имат специална терминология за подобни случаи. Но още по-сериозни са случаите с тези, които му се възхищават.

 11. 11 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Най-добрият туземец е този, който се намира в идеологически и физически унес. Ако му се даде власт, става онова клише - после му гледаш сеира. Затова: бачкане по цял ден и после в казиното и нощния бар, а неделя да се помоли за здраве и берекет.
  Трудно се осъзнава това обстоятелство (личен опит), ама истината трябва да се признае. В крайна сметка КОВИДА ще си умре и тука, ама след като го изкарат всичките туземци - веднъж, дваж, колкото дойде. С ваксина или без, местните ще пребъдат.

 12. 12 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2977 Любопитно

  Няма ли накрая, някой с отговорност към обществото да се изправи и да каже истината:
  Починали от Ковид в диапазона: до 30 години - толкова, от 30 до 50 години - толкова, от 50 - 70 години и над 70 години, примерно разделение. Да се разбере най-накрая какво става!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 13. 13 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Само този мохабед (работиш - не работиш - получаваш помощи) не ми изглежда много читав. Съвсем ще се елиминира средната класа, едновременно с манталитета и културата и. Ще останат само социално дъно и милионери.

 14. 14 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1335 Любопитно

  Общо взето ..в близките 5 г. броя на починалите на седмица е константа - почти един и същ, дори в последните седмици броят на починалите намалява спрямо същия период на 2020г.
  Така, че тия трагедии, които ги разиграват по средствата за масова дезинформация и манипулация са пълен смях...
  Справка НСИ :
  https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 15. 15 Профил на GM
  GM
  Рейтинг: 543 Любопитно

  Нещо графиката с починалите не е така. Що е различна от тая на НСИ? https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_2_2021_W6.png

  Тая на НСИ показва нормална смъртност спрямо предходните години чак до края ба Октомври 2020 (също интересно).

  "Давайте БЪЛГАРИ, да се съберем и да строшим на ламята главата!!!Ма аз баш тогава не мога да дойда, че ми излезна една работа..."
 16. 16 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#6] от "Patsis":

  Смятай го с по пет години на всеки прекарал го средно тежко и по зле. Нямаме данни дали и леко прекарване не води в бъдеще до намаляване на живота с по две три пет години

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  До коментар [#9] от "zxe00613919":

  "Да им пуска там кръчмите, да отваря казаните, да ги подкарват пастирите, че инак - олеле."
  ?????????
  Кога са затваряли казаните?

  Еретик
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Няма ли накрая, някой с отговорност към обществото да се изправи и да каже истината:Починали от Ковид в диапазона: до 30 години - толкова, от 30 до 50 години - толкова, от 50 - 70 години и над 70 години, примерно разделение. Да се разбере най-накрая какво става!
  —цитат от коментар 12 на Consumer


  Много искаш да знаеш.
  Веднъж се прокрадна информация , че средната възраст на починалите от Ковид в България е 75 години, а в Западна Европа и в САЩ е 80 години.

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  До коментар [#12] от "Consumer":

  Всеки ден се съобщават починалите от коронавирус индивидуално с възрастта си. Но няма кой да обобщава данните. Аз се отказах през октомври - прекалено много станаха.
  https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/1-800-sa-novite-sluchai-na-covid-19-potvrdeni-u-na/

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  " Починалите са 48, с което общият им брой от началото на епидемията в България вече е 10 026."

  Едно средно голямо градче се изтри от лицето на страната ни, ако приемем числото за меродавно, разбира се ! А и без това се топим демографски с всяка изминала година......Тъжно ! Всъщност, най - тежката тенденция в обществото ни е именно тази - обезлюдяването !

 22. 22 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4321 Разстроено

  До коментар [#15] от "GM":

  Доколко смъртността в България е "нормална" до коронавируса се вижда по данните за средната продължителност на живота през последните години у нас - 75 години и в 40 развити страни - 79 години.

 23. 23 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Поне 20000 хил. са починалите. Другите ги водят неуточнени. Погледнете и статистиката малко. Последната, колкото и да е нагласена, силно противоречи на Боковите лъжи...

 24. 24 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#23] от "Хи-хи":

  20 хил.

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  До коментар [#1] от "Virgin":


  Ти вярваш ли на такава статистика, която трябва да ни покаже в тежка ситуация, за да получим някой милиард евро в повече, както и се оказа?! Статистика, която болниците предоставят, за да си "вържат гащите" и да получават бонуси от по 1000 лв/месец/специалист колкото може повече хора от бздравно заведение. Колко твои познати знаеш да са починали от ковид-19? Аз - само 1, Тоти, бог да го прости, но си беше с 40 кг. поне, извънбордови. Други не зная, а имам доста приятели и познати...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 26. 26 Профил на Cv St
  Cv St
  Рейтинг: 25 Разстроено

  Да почиват в мир всички 🙏🏼

 27. 27 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Най-големият грях на Борисов е наложения навик да гледаме само собственото си шкембе! Той нали е ваксиниран, и то не с Аста Зенека, народът нека мре и без това не ме обича вече, не ме венцеслави, нека си ходи на кръчми и барове, да се заразява на воля! Нали им направих зелени коридори, нищо че след три дни ваксините свършиха! Който се ваксинирали - ваксинирали, то и без това за втора доза няма да има, но пък какво ми пука аз нали няма да съм на власт вече, друг да ми обира пешкира...

 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Някой би ли дал информация за това

  КОЛКО са починалите ОТ ДРУГИ БОЛЕСТИ за същия период !

  И КАК ТАКА става че ОБИКНОВЕНИЯ ГРИП ИЗВЕДНЪЖ ИЗЧЕЗНА !!!!

  НЯМА ГО !!!!

  Има нещо гнило което ще го разберем ама не сега

 29. 29 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Коронавирусът в България: починалите надхвърлиха 10 хиляди

  Мдааааа. Ако не бяха въвели мерки, щяха да са по- малко. Като в Швеция....... мда Тука плловината умреха от страх.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#28] от "Hawaii":

  И КАК ТАКА става че ОБИКНОВЕНИЯ ГРИП ИЗВЕДНЪЖ ИЗЧЕЗНА


  Мдаааа. Не е изчезнал грипа. Просто се появиха нови думи кат , пулмолог, футуролог, имунолог, климатолог и т.н. -лози. Та и грипа вече не е грип, а Ковид 19. Догодина 20, или 21...... мда

 33. 33 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  "Да не сигнализира някой, че не се спазва дистанцията и секцията да бъде затворена в средата на деня," предупреди тя в интервю за Би Ти Ви.

  Инструкциите са ясни.

 34. 34 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  аз имам познати починали от КОВИД, но по-голямата част от тях се влезнали в болницата без КОВИД и са ги изнесли с КОВИД

 35. 35 Профил на kit10680791
  kit10680791
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Починалите надхвърлиха 10000. Боко знае ли това,изащо не издаде заповед повече никой да не умира!

 36. 36 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#30] от "Веселин Дечев":

  По това време на календара на умнокрасивите за всичко е виновен ББ

 37. 37 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 640 Любопитно

  С тези темпове на доставките Пфайзер дали ще успеят да ни доставят 3,9 милиона дози до края на годината и дали изпълняват задълженията си по-добре от АЗ?

 38. 38 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#35] от "kit10680791":

  Никой не го еваба. Пак ще си умират....... мда

 39. 39 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#37] от "Moonshine":

  Ами по-добре ги изпълняват:

  От 3,9 млн. поръчани са дошли 150 хил.

  При АЗ от 4,5 млн. са дошли 117 хил.

  Разбира се трябва да се отчете че Пфайзер е одобрена доста по-рано и реално е с месец напред

 40. 40 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#15] от "GM":


  До коментар [#15] от "GM":

  Нещо графиката с починалите не е така. Що е различна от тая на НСИ?

  Тези от НСИ не могат едни списъци на реално присъстващите българи за гласуване, ти ще ми говориш за съвпадение на починали и оздравели и така нататък

 41. 41 Профил на moominmamma
  moominmamma
  Рейтинг: 152 Неутрално

  До коментар [#14] от "bati vi":

  126 364 са починалите 2020 г. според таблицата на НСИ, която сте постнал. Има "леко" увеличение от 2019, когато са 108 083.
  За първите шест седмици на 2021 починалите са 667 човека повече от 2020 и тенденцията не е да намаляват.
  Повод за притеснение има и все се чудя, колко е числото, което би стреснало скептиците. Жалко, че отложиха преброяването, но и без него данните са, че за 20 години сме намалели с близо 1 300 000.

 42. 42 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#41] от "agb08541284":

  Ами нене точно това че сме намалели с 1,4 млн. Просто за последните години има сигурно над 1 млн. българи в други държави. Т.е. тези 1,4 млн. не е по-голяма смъртност от раждаемост.

  Но че има демографска криза е ясно. Тук обаче има още един елемент - хората станаха по-егоистични и искат масово да имат само по 1 дете, вкл. и тези които имат добро финансово полжение за 3....

 43. 43 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Смъртността на човек от населението в България се оказа по-висока дори от тази в САЩ.
  —цитат от коментар 1 на Virgin


  САЩ - 1560/млн
  България - 1450/млн

  Мараба, С-ДС доносници!
 44. 44 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#28] от "Hawaii":

  От година насам - други болести няма .
  Затова и ноември миналата година смъртността нарастна двойно .
  Всички, независимо от заболяването, с което отиват в болница, се лекуват първо от Ковид и после им гледат общото състояние. Отделно, в изпълнение на разпоредбите на НОЩ, първо чакат с часове да ги приемат и тестват. Като казвам часове, визирам над 3 часа чакане в студа. За хора с инфаркт и инсулт - това се оказа пагубно. И не само за тях...
  Доста народ

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 45. 45 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  12 хил....капка в море ...но все пак добра новина за хората които чакат с нетърпение да се ваксинират.

 46. 46 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#39] от "Moni":

  Чисто статистически това са много сходни цифри, още повече че ЕМА одобри ваксината на Пфайзер 1 месец преди тази на АЗ.

 47. 47 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 135 Неутрално

  брао, някоя и друга хипохондрия ще е спокойна вече...поне тях да не ги мислим

 48. 48 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  08:46
  Не се предвижда компенсаторно увеличение на цените в ресторантите.....
  Що? Нека ги увеличат....сами ще ги затворят....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 49. 49 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  До коментар [#19] от "tacheaux":

  Откъде пък го измислихте тези 75 години за починалите от ковид в България?
  Официално са съобщавани данни от 62 до 70 години през разни периоди. Последн в началото на месеца бяха споменати 70 години - 69 за мъжете и 71 години за жените.

 50. 50 Профил на Moni
  Moni
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#46] от "Moonshine":

  Taka e. Аз като гледам по-скоро Пфайзер ще увеличи доставките - АЗ се опитват да обхванат десетки страни, докато американо-германските са основно ЕС, Израел и САЩ и вероятно по-бързо ще могат да качат количества.

 51. 51 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2414 Весело

  До коментар [#28] от "Hawaii":

  Вие да сте болеувал от грип тази зима? Как да хванем грип, като мерките против COVID-19 помагат да се спре разпространението на грипа също. Отделно че този сезон повече хора от обикновено се ваксинираха против грип- да не стане грешка. Затова и умрелите от грип тази година са по-малко.

 52. 52 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  А някъде през есента един много цитиран от медиите математика беше казал, че до изминалия ноември починалите ще са надминали 20 х.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2414 Разстроено

  До коментар [#37] от "Moonshine":

  "Пфайзър" и "Модерна" имат да доставят по договор по 300 млн. дози за САЩ до края на юли (достатъчни за 300 млн. човека). След това тези производствени мощности ще се освободят. Отделно че производството за ЕС си върви.

  Проблемът не е колко ваксини могат да произвеждат фирмите. Въпросът е колко дози от всяка фирма е поръчали българското правителство. А то е поръчало повече бройки от по-евтините (но както се оказа по-малко ефективни) ваксини.

 55. 55 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4321 Разстроено

  До коментар [#52] от "Хелиана":

  Ами те надминаха 20 хиляди, включително починалите в повече, които не са регистрирани като почишнали от ковид...

 56. 56 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  Масовото ваксиниране спря след статията на Силвия, правова държава ли е тази, която прави "масово ваксиниране"!?

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 57. 57 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1273 Весело

  Айде, ковидистите обратно под кревата да треперят в очакване на апокалипсиса...

 58. 58 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2414 Разстроено

  До коментар [#55] от "Patsis":

  То живите не се тестваха за COVID-19 в повечето случаи, пък какво остава да тестват всички починали...

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 135 Неутрално

  Е не, ей сега вече ше го преместя ахахаха

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Със липсата на ваксини се създава желанието в хорау да се ваксинират. Нещо подобно гледахме преди години с евтините самолетни билети на Спас от Кочериново.

 63. 63 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#62] от "Dankol":

  "хорау" - хората.

 64. 64 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Доста гнусно е да се коментират починалите.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2992 Неутрално
 68. 68 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  В сайта само се търси сензация. Ако започна да изреждам статиите в "дневник", които са свъзани с пандемията...
  1. Оказа се, че според "дневник" ваксините на Астра Зенека не са одобрени от ЕС за използване, а ББ е закупил най-много именно от нея... (след няколко дена ваксината беше одобрена, и от "дневник" знаеха, че това ще стане, но важното е да се прави предизборна агитация).
  2. Ваксината на Астра Зенака е одобрена от ЕС, но "дневник" веднага излиза със статия, че не била ефикасна, т. е. въобще ББ за какво я е закупи... (те в UK и Oxford са въобще бунаци и никой нищо не разбира, затова масово ваксинират хора именно с ваксини на Астра Зенека).
  3. Изведнъж хората не искат да се ваксинират именно с Астра Зенека и започват лекари да говорят, че хора не идват да се ваксинират на датите и часът в който са се записали. Какво ще стане с ваксините? Най-вероятно ще се изхвърлят.
  4. ББ обаче пуска свободна ваксинация и изведнъж хората, които не искали да се ваксинират поискват, което е голям проблем.
  5. Ваксините свършиха. Край. (след няколко дена ще има нова пратка).

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 69. 69 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#55] от "Patsis":

  Това, че истерията, вътреболничната инфекция, вълната от хипохондрици с кашлица възпрепятствана профилактиката и лечението на останалите болести, не водят до смърт от ковид, а заради ковид. Всички тези животи щяха да бъдат спасени, ако не бе истерията ковид.

 70. 70 Профил на moominmamma
  moominmamma
  Рейтинг: 152 Неутрално

  До коментар [#42] от "Moni":

  Точно от разликата между смърт/раждаемост е намаляването и липсата на желаещи да дойдат да живеят тук. Въпросния "егоизъм" на хората да раждат малко деца датира с намаляването на детската смъртност и засяга целия свят. В България, малко след 60-те се налага модела на 1 дете в семейството.

 71. 71 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Хубава работа, ама герберска, както обикновено

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 72. 72 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Това на нищо не прилича.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на xex02646215
  xex02646215
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Боце, боце, изтрепа един град като Пазарждик вече... къде са ти мерките??

 75. 75 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Пак "бедните държави"...на опашката.

 76. 76 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ха ха ха нема такива смешници и седи е те гледа и грам срам няма.

 77. 77 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#50] от "Moni":

  Да но като сме поръчали АЗ ще си я чакаме нея

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Ангелов е недоразумение голямо...... бля-бля, заучени 15 изречения и се мислим за интелигентни..... Никаква здрава медицинска логика няма в решенията им....медици мислили от гледна точка на туризма....пълен абсурд ..... Той тоя видиш ли писал писма до Астра зенека и те го отебали културно......Абе оу ти кой си , страна по сделката ли си, що.....ти ли контактува с тях бе оуууу, ти ли се договаря, с теб ли имат договор бе сулю, че ще ти дават отчет, точно на теб ..... пълен малоумник.....

 80. 80 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Като дойде ДБ на власт и всичко ще се оправи... Ще има бира на корем, ще може всеки да си блокира което кръстовище иска... Палатките ще се раздават безплатно на всеки желаещ... РСМ ще бъде приета в ЕС, българите ще признаят, че всъщност са македонци...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 81. 81 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Весело

  Това на нищо не прилича.
  —цитат от коментар 72 на Бланш


  Що?

  На мен ми прилича на добре познатият ни тиквеник!

  Само малко повече попрестоял, мухлясал и изпускащ течност разлагащ се, ама си е пак същият тиквеник ...

 82. 82 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Една проста истина си има...от прост човек умни решения няма как да очакваме..а д-р Тони Филипов го е казал преди 10г ...никога не сме имали нещо толкова просто , толкова нависоко....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 83. 83 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Зелен коридор към Централния софийски затвор е осигурен за Буда Методиевич Борисич

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 84. 84 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  ББ
  "Надявам се да има съд и да ни се върнат пари за ваксините"

  И парите за погребенията..... или тях ще ги приспаднем.

  подпис
 85. 85 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1560 Весело

  Ако не беше трагично, щеше да е изключително забавно.
  Цар Тиква беше намислил да си прави предизборна агитация с ваксините, ама те пък взеха, че свършиха. Въх, ами сега?! Клетата Ботоксова кралица се сърди, тропа по масата и пише "остро" писмо на АЗ да си ѝ пратят ваксините незабавно. И самолет заплашва да прати. Пък АЗ като взе, че пък като се трогна... Не само, че ги прати, ами и три кашончета гратис отгоре сложи :D

  Издънка по герберски. Поредната категорична демонстрация на пълната управленска импотентност на гербижда и лакеите им. ПуснАха юруш на маслините. Все едно онзи ден са кацнали от Марс и не са чули, че АЗ не си изпълняват договорките и поръчките и нагло се е*ават както си искат с могъщия ЕС. А калинките разчитат да си получат договорените дози и сега са неприятно изненадани и много ядосани, че няма да си ги получат и агитацията от жипката на Цар Тиква пропада.

  А той, моля ви се, търгнАл по села и паланки с по три баби и пет козички, дето не са и чувАли за коронавирус и рискът да се заразят клони към минус безкрайност, да ги ваксинирВа и да хаби безмислено и без това явно изключително оскъдните количества ваксини. Не че бабите по паланките много държат да се ваксинирВат.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 86. 86 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Преди да възстановят зелените коридори, трябва да дадат на личните лекари и организациите заявените ваксини. В тези именно списъци са хората, които подкрепиха ваксините и не се втурнаха да хулят властите за тях. А властта ги отритна, за да си прави ПР акции с опашките в зелените коридори.

 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Преди няколко дена имаше вълнуващи репортажи от летището, как разтоварват ваксината. Очаквам командировани от националните медии по чужди летища, които на живо ще ни предават как товарят ваксините.
  Както през 1985г. с трепет следяхме как трудно и бавно се придвижва корабът с въглищата за ТЕЦ Варна през Азовско море.

 88. 88 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Весело

  ==== "зелените коридори" официално са преустановени заради липса на ваксини====.......ами тея на Модерна, дето идват кво стана бе щаба....... да не би да са прекалено скъпички за "ефтините" българи и да ги реекспортирате или бартерче срещу ефтинджоса на Астра зенека да направите ......примерно с братска Бавария......

 89. 89 Профил на fanfar
  fanfar
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Днеска има утре нема . Колко дена просъществуваха тези зелени коридори ?

 90. 90 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Да не се окаже, че Бойко е реекспортирал ваксините?

 91. 91 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Браво на Бойко - така се държи в тонус личният състав на н-ското РПУ през соц-а. Накарваш им се на старшинките и им държи влага до следващия сутрешен инструктаж.
  Въобще не е за чудене, че тази система печели гласове в БГ 30 г. след прехода. За вътрешна употреба тази спявка е за 6+. Катето кима с глава, ако да е зад маска. Но ако на запад чуе цялата спявка (и за "самолета") ... ще умре от смях. (а ако познава българския фолклор, ще си каже: "Куче, дето лае - не хапе").

 92. 92 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1560 Весело

  Днеска има утре нема . Колко дена просъществуваха тези зелени коридори ?
  —цитат от коментар 89 на fanfar


  Цели шест дни. Изненадана съм даже. Тук всяко чудо е за три дни.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 93. 93 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#15] от "GM":Доколко смъртността в България е "нормална" до коронавируса се вижда по данните за средната продължителност на живота през последните години у нас - 75 години и в 40 развити страни - 79 години.
  —цитат от коментар 22 на Patsis


  Напълно нормално е в страната с най-сбъркана здравна система, висок дял на сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване на населението, както и висок стрес от живота да има и висока смъртност. Короната само усилва факторите, но те са тук от години. Ако бяхме работили върху тях, нямаше да ни стресне короната.

 94. 94 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 345 Весело

  Хе, така правеха и с бананите в онова време. Половината народ всъщност не ги харесваше, ама като кажеха няма - ела и виж...

 95. 95 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#90] от "historama":

  И все пак, как се случи, че Университетската Многопрофилна Болница за Активно Лечение и Спешна Медицина „Н.И. Пирогов” се превърна вмясто за биене на инжекции, а личните лекари, които бяха ангажирани списъци да правят, ред да създават, духат супата? Заради едни 10 лв, които Борисов обеща за всеки ваксиниран ли?

 96. 96 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Цялата работа ми се вижда нагласена. СЕГА ПАК НЯКОЙ ОТВЪН ИМ Е ВИНОВЕН. И стига с този страх! Боко мутрата какви ги разправя за зелени паспорти, коридори итн.. Огромна манипулация се случва с цел ограничаване на права. Съвсем скоро целият балон ще се пукне.

 97. 97 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  2/3 от населението не желае да се ваксинира, и вместо да има в излишък, оказва се че има недостиг.
  Да не говорим, че Пфайзер май изобщо не ги видяхме?

 98. 98 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 416 Неутрално
 99. 99 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Сега затварят зелените коридори. Ако ситуацията се усложни, след две седмици ще затворят и заведенията. Предполагам, някой ресторантьори предвидливо ще изчакат поне седмица, но без достатъчно ваксини до изборите "щитът на Баце" ще се превърне в копие.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK