Парламентът прие доклада на Цацаров за 2020 г., без да го изслуша

Председателят на антокорупционната комисия Сотир Цацаров дойде в парламента, но не беше изслушан по доклада и депутатите не му задаваха въпроси.

© Юлия Лазарова

Председателят на антокорупционната комисия Сотир Цацаров дойде в парламента, но не беше изслушан по доклада и депутатите не му задаваха въпроси.Със 76 гласа "за", нито един против и 35 "въздържал се" депутатите в Народното събрание приеха доклада за дейността на антикорупционната комисия КПКОНПИ, без да изслушат председателя Сотир Цацаров, който бе поканен и присъстваше в пленарната зала. Без въпроси, без дебат и само с едно изказване на депутата Милко Недялков от БСП докладът за дейността на антикорупционната комисия за миналата 2020 г. бе приет.


Данните от доклада обобщи и представи председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев, който обясни, че Цацаров и неговите заместници са били изслушани в комисия и са отговаряли на въпроси.


Ячев посочи, че в доклада за дейността на КПКОНПИ са поставени няколко акцента, сред които организационната и административната структура, както и на нейната международна дейност.


През 2020 г. за засечени 30 случая на конфликт на интереси
През 2020 г. в дирекция "Конфликт на интереси" е извършена проверка по общо 292 сигнала. След преценка по компетентност са допуснати и са проверени общо 242 сигнала. Образувани са производства по 115 сигнала, а по останалите 127 сигнала такива основания не са били налице.През 2020 г. Комисията е приела общо 373 решения в производства за установяване на конфликт на интереси, включително и по сигнали, постъпили през предходната 2019 г.. 242 са решенията във фазата по допустимостта (115 за образуване и 127 за липса на основания за образуване на производство за конфликт на интереси). Взети са 122 решения по същество (30 решения, с които се установява конфликт на интереси, и 92 - с които не се установява конфликт на интереси). 9 са решенията, с които се прекратява производството.


Глоби теза конфликт на интереси са в размер 610 000 лв., а за сравнение, през 2019 г. те са били в размер от 203 000 лв. По думите на Ячев, 11 са потвърдените решения от съда, отменени са 5.


В 76 случая са установени данни за корупционни престъпления


През 2020 г. са постъпили общо 491 прокурорски проверки, по които са снемани обяснения и са изисквани документи. По 386 такива преписки работата е приключена и резултатите са докладвани на съответните прокурори. По 74 случая е установено наличие на данни за извършени корупционни престъпления. За сравнение - през 2018 г. от органите на прокуратурата са възложени общо 343 проверки по Закона за съдебната власт, като в 70 от случаите са установени данни за престъпления


През 2020 г. са получени 810 сигнала, по които са извършени конкретни действия.

От получените сигнали в дирекция "Противодействие на корупцията" 141 са срещу органи на изпълнителната власт, 136 са срещу държавни служители, 124 са срещу магистрати, 184 съдържат данни за частни интереси, извън правомощията на органите по чл. 16, ал. 2 от закона. 89 от сигналите са анонимни, а в 136 не съдържат данни за престъпления.


Окончателно уважени са искове за 7,5 млн. лв. за отнемане на имущество


Исковете за незаконно придобито имущество са на стойност 822 млн. лв. Общо 690 иска са минали през съдилищата за 3 млрд. лв. 47 решения на антикорупционната комисия, с която се конфискува имущество, са влезли в сила след съдебни решения.


Изцяло уважени са 21 иска на обща стойност над 7,5 млн. лв., частично уважените искове са 17 с размер на отнетото имущество над 4,6 млн. лв. и отхвърлена част в размер на над 3,5 млн. лв. Изцяло отхвърлени са 9 иска на обща стойност 3,8 млн. лв.


В 22 законопроекта са установили индикации за корупционен риск


Комисията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, е съгласувала общо 79 законопроекта, като се е произнасяла по въпроса дали в текстовете има индикации за корупционен риск. За 22 законопроекта са установени индикации на корупционен риск и комисията е направила предложения за редакция като около 62% от предложенията им са приети. Извършен ежегоден последващ анализ на въздействието на 12 действащи закона, както и задълбочено проучване и са отправени запитвания.


Корупцията е като пандемията - свикваме да живеем с нея


"Борбата с корупцията прилича на борбата с пандемията - основната идея е, че ние трябва да свикнем да живеем както с вируса, така и с корупцията". Това заяви Милко Недялков от БСП, който бе единственият, поискал и направил изказване по доклада и цифрите в него.


По думите му за разлика от предните два годишни доклада (за дейността по времето на бившия председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев - бел. ред.) този съдържа данни, които могат да послужат за анализ.


"Има акценти, които говорят оттук нататък какво трябва да се предприеме. Данните показват, че само 2% от решенията са били по превенция на корупцията. Акцентът трябва да бъде по-друг. 62% от препоръките за антикорупционен риск са приети, но какви са тези препоръки?", коментира Недялков.


По думите на депутата нараства броят на неподадените декларации или тези, които не са подадени в срок. Задължените по смисъла на закона са "политическият елит на България", припомни Недялков и обясни, че този елит като че ли счита тези декларации за не толкова съществена част.


"Липсва акцент при работата на комисията по линия на усвояването на огромен публичен ресурс и обществените поръчки. Трябва да се търси и ефективност в отнемането на имуществото. На практика КПКОНПИ е успяла да реализира искове за 0,35% - това показва сметката. Ефективността на комисията е около 60%", обобщи още депутатът.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  И на депутатите не им е смешен тоя виц. Послушно подпечатват процедурно и да влиза следващата марионетка.

 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4573 Гневно

  "Парламентът прие доклада на Цацаров за 2020 г., без да го изслуша"

  Какъвто и коментар да се направи няма да може да отрази подигравката и гаврата която тези нарекли себе си "Народни Представители" си правят с Българите като народ и България като държава........😠😡😠

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2178 Разстроено

  Бурна имитация на дейност- ефективност и резултат от гледна точка на обществена полза и защита на обществения интерес - в ляво от нулата!!!

 4. 4 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Разбира се, при лица като Доган, Пеевски, Ковачки и Борисов, некога няма котфликт на интереси и незаконни неща .... примерно, Росенец ..... всичко е кристално чисто там.

 5. 5 Профил на MBS
  MBS
  Рейтинг: 197 Неутрално

  Няколко журналиста от Биволъ вършат в пъти повече работа от индивиди като цацарката

 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  То предложението за промени в конституцията го подписаха, без да го четат, щото видиш ли "нямало значение", та какво ли остава за изслушване.

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  " "Борбата с корупцията прилича на борбата с пандемията - основната идея е, че ние трябва да свикнем да живеем както с вируса, така и с корупцията". Това заяви Милко Недялков от БСП, който бе единственият, поискал и направил изказване по доклада и цифрите в него"

  Някои живеят " с " нея, други - " от" нея, но много малко са тези, които живеят " без" нея ! За " борба" с корупцията изобщо не може да става и дума !

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Каквото и да направи парламента, то винаги е най-правилното! Това е върховният орган в България. Даже когато прие, да не се търси съдебна отговорност на Костовото правителство за престъпления!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Scotsman
  Scotsman
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Не харесвам Цацарв, но трябва да отдадем заслуженото за рботата на тази институция! Тя е една от мн. добре работещите!

 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Кво да го слушат, той вече се е отчел пред този, който му възлага задачите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Весело

  "приеха доклада за дейността на антикорупционната комисия КПКОНПИ, без да изслушат председателя" - един изтъкнат конституционалист, от "годежарите", повлече крак, макар и да е чел поне класическото "... бре чети", та болшинството от БГ "представители", със сигурност чели и повече, няма да следват примера!? Народни хора са, в представителния орган на държавата, в който дори Баш Боса не смее да пристъпя без страх, с преклонение и почит. Да са живи и здрави, дето се вика!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Не харесвам Цацарв, но трябва да отдадем заслуженото за рботата на тази институция! Тя е една от мн. добре работещите!
  —цитат от коментар 9 на Scotsman


  Бе и аз не харесвам Никола Стържън, но трябва да ѝ отдадем заслуженото -- с напълно законни средства ще унищожи една страна по-добре, отколкото други вредители в други условия са постигали с терор и насилие.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Няколко журналиста от Биволъ вършат в пъти повече работа от индивиди като цацарката
  —цитат от коментар 5 на MBS


  Така е. На доста хора им пари под краката от техните разследвания.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  "Парламентът прие доклада на Цацаров за 2020 г., без да го изслуша"

  По същия начин аз чета условията в сайтовете, където влизам. Пущат ми един текст от 200 точки, аз го превъртам с мишката, стигам до квадратчето "Прочетох условията и съм съгласен" - маркирам го. Край. Вече съм приел условията и съм се съгласил, без да прочета дори един ред.

  Парламентът по същия начин. И те като мен бързат и не им се губи време. Избори идват, кампанията вече започна. Кой ще ти губи време да чете и обсъжда 100-200 страници доклад? Просто натискаш едно "ЗА" и приемат доклада. Дори вътре да пише, че никаква работа не е свършена от Цацата. Може на страница 135 в червено каре да пише "Г-н Д.П. пожелава от Дубай на депутатите весели великденски празници", но понеже никой не го е чел - няма и да се разбере.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 15. 15 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Парламентът прие доклада на Цацаров за 2020 г., без да го изслуша

  Ами то няма за какво да го изслушва. Ефектът от ,,работата" на комисията е почти нулев. Как да се отчете нищото от несвършената работа?

 16. 16 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Парламентът на Кой и отчетът на служителят на Кой са в пълен синхрон.

 17. 17 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#9] от "Scotsman":
  Искаш да кажеш, че институцията на Цацаров работи добре, неизависимо от зависимостите на нейния шеф?!
  Последното такова животно е убито в България преди 80 години.

 18. 18 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Това трябва да е водеща новина поне 1 седмица, защото сме пред кампания, а няма по-ясно как да разберем отношението на "системните" партии към най-големия ни вътрешно-политически проблем. Тези изслушвания, ако не се бъркам, бяха въведени след протестите. Тогава с половин уста БСП и други се правеха на опозиция. Защо сега този доклад не беше изяден от опозицията и всеки детайл вече да евъв въздуха. Страх? Зависимости?

 19. 19 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Не харесвам Цацарв, но трябва да отдадем заслуженото за рботата на тази институция! Тя е една от мн. добре работещите!
  —цитат от коментар 9 на Scotsman


  Факт е че работи. Но как? Прокуратурата е по закон обществена, а не партийна или частна институция. Съответно, работата й се измерва в това какво тя прави за обществето. Ако това един ден стане така, ще й отдадем заслуженото.

 20. 20 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1133 Весело

  Браво, Браво на тез "народни предствители"! Браво на тоз т.нар. "парламент"!
  Отново не сме изненадани. Те, същите тия индивиди, щяха за малко да приемат проект за Конституция без да го четат, та за един доклад на онзи плъшок горе на снимката ли ще си тургат кахър на душиците.
  Милите ни те! Няма да го притесняват Главния ни КОНПИр, я!

 21. 21 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1133 Весело

  До коментар [#8] от "lz2":
  До коментар [#9] от "Scotsman":

  Да взема да ви донеса тоалетна хартия и на двамата?

 22. 22 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1133 Весело

  До коментар [#19] от "observador":

  Ти май още не си разбрал, че Цацаров е Главен КОНПИр. Каква прокуратура???

 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  Така, де! Що трябва да си затриват времето със слушане? Пълни глупости. Те няма и да го четат.

 24. 24 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Май парламентът съвсем се е превърнал в гумен печат на управляващата шайка.

 25. 25 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Всеки доклад предварително се разпраща на всички депутати, и те са го чели и знаят за какво гласуват!

  Ама като искаш да генерираш определени настроени сред читателите просто не го съобщаваш!

  Полковник Паликъщов
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Ми може нищо да не е работил, затова.

 27. 27 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#22] от "Косьо Генчев":

  Те с Гешев са като Путин и Медведев - тръгвам си, за да остана.
  Сигурно затова подсъзнателно съм го пратил пак на старата му работа.

 28. 28 Профил на Chicho_Gosho
  Chicho_Gosho
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не харесвам Цацарв, но трябва да отдадем заслуженото за рботата на тази институция! Тя е една от мн. добре работещите!
  —цитат от коментар 9 на Scotsman


  Явно сте много, ама много далеч от правото и математиката :):):) - На практика КПКОНПИ е успяла да реализира искове за 0,35%, КПД-то на КПКОНПИ е 0,35% и това според Вас е много добре работеща институция? :):):):) А какво трябва да е КПД-то на някоя друга институция, за да е лошо работещо - отрицателно ли, що ли? :)::):) Подадени искове за отнемане на имущество на стойност 822 млн. лева, одобрени от съда за конфискация 15 млн. лева, "само" още 807 млн. лева суми са пропуснали от съдилищата да одобрят, но некомпететността на служители в КПКОНПИ е пословична, трудно е даже да се каже, че имат каквато и да е компететност ... :):):):)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK