Масовото ваксиниране спря по-малко от седмица, след като започна

Масовото ваксиниране спря по-малко от седмица, след като започна

© Надежда Чипева, КапиталСвободният достъп до ваксини срещу COVID-19 на всички желаещи бе спрян по-малко от седмица след като бе обявен, защото ваксините се изчерпаха, стана известно на редовния за четвъртък брифинг за ситуацията с коронавируса в страната.


Редица болници обявиха, че временно спират т.нар. зелени коридори, когато за ваксиниране можеше да отиде всеки желаещ. Не бе даден конкретен отговор на въпроса къде има наличности на ваксини, така че да имат достъп до тях поне хората от приоритетните групи, колкото и неясно да са определени те.


Наличности


По думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов към 25 февруари има около 39 хил. дози от ваксината на "АстраЗенека"/Оксфорд, които са разпределени между личните лекари и ваксинационните центрове. Той посочи, че са налични около 30 хил. дози от продукта на "Пфайзер"/"БиоНТех" и 12 хил. дози от ваксината на "Модерна".
Така и обаче не стана известно дали дозите от иРНК ваксините (на последните два посочени производителя) продължават да се пазят за хората от изборната администрация, или до тях ще имат достъп хора, които са част от приоритетните групи, наречени в правителствения план фази. Както "Дневник" писа, въпросните фази са твърде неясно описани.


"Наличности на ваксини има в регионалните здравни инспекции, които могат да кажат по места къде са ги разпределили", твърди министърът на здравеопазването. Той допълни общо, че "ще бъдат пуснати обяви, така че хората да могат да се ваксинират. Всеки трябва да информира хората по подходящ начин къде и как има ваксини". От изказването не стана ясно, дали пускането на обяви е ангажимент на болниците, на личните лекари или на Регионалните здравни инспекции (РЗИ).


Къде са ваксините


На въпрос дали заради освобождаването на възможности за ваксиниране (след заръка на премиера Бойко Борисов) в т.нар. зелени коридори се е стигнало до изчерпване на флаконите, така че сега при личните лекари също да има недостиг, Ангелов посочи за виновни неспазените уговорки за доставки.


По думите му през последните три дни са ваксинирани 15 168 души извън приоритетните групи, но въобще не стана известно как се определя това: дали само на база часови диапазон (въпреки че часовете на зелените коридори се различават на отделните места) или по друг критерий.


Според данните, цитирани от министъра на здравеопазването, досега е поставена първа доза на 14 296 души, които са на възраст над 65 години, а първа игла е поставена на 1222 души с хронични заболявания.


По думите на Ангелов проблемът с недостига на ваксини ще продължи за едва два дни, защото камион с 52 хил. дози от ваксината на "АстраЗенека"/Оксфорд се очаква да пристигне в събота. Половината от препаратите се очаква да бъдат разпределени на личните лекари, а останалата част - във ваксинационните пунктове, които са 352 в страната.


Според заявките на Ангелов са водени разговори с Германия и Франция, за да получи България от двете страни общо 1 млн. дози от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех". "Този план ще започне да се изпълнява през март", твърди министърът на здравеопазването.


Лошите "АстраЗенека"


Брифингът започна с изявление на здравния министър, в което той изрази възмущението си от доставките на фармацевтичния производител "АстраЗенека". Той цитира данни, според които две от договорените доставки през февруари въобще не са дошли, а на 22 февруари са дошли 117 хил. дози, като това е с 333 хил. дози по-малко от "поетия ангажимент".


В първия ден на март пък ще пристигнат 50 хил. дози, а не около 140 хил. дози, както е било очаквано. Министърът на здравеопазването обобщи, че до края на август се очакват с 40% по-малко количества ваксините от договорените. С производствени проблеми фармацевтичната компания се оправда още в края на януари, когато обяви, че ще намали доставките си до Европейския съюз с 60%.


"Нямаме нужда от Вашата учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини", заяви на 25 февруари Костадин Ангелов в своеобразно обръщение към фармацевтичния производител през медиите.


Той изрази надежда в очакваното през март одобряване на ваксината на "Янсен", защото тя щяла "да ни подпомогне за изграждането на стратегията с желаещи да се ваксинират".


Къде е втората доза


На брифинга бяха потвърдени редицата сигнали от социалните мрежи, в които се съобщава, че не е получена втората доза от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех", въпреки че досега здравните власти винаги са твърдели, че тя се пази. Включително с това е обясняван и бавният темп на ваксиниране в България.


"Те не са върнати, те са отложени", заяви директорът на здравната инспекция в София Данчо Пенчев, имайки предвид хората, които не са получили втората си доза на дадена дата. По думите му до това развитие се е стигнало, "защото една част от хората не идват на точно определения ден, който е казало лечебното заведение".


С други думи: веднъж разредена, ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех" трябва да се използва в срок от няколко часа, иначе ще бъде неизползваема. Оттук следва, че ако човек не се яви в точно определен и час, то иначе запазената му доза ще бъде поставена на някой друг, за да не бъде изхвърлена ваксината.


"По никакъв начин издърпването на втората доза с няколко дни напред или назад не е проблем за имунния отговор", увери главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK