Конституционният съд се заема със специалния прокурор по разследването срещу главния

Докладчик по делото е конституционният съдия Павлина Панова

© Цветелина Белутова, Капитал

Докладчик по делото е конституционният съдия Павлина ПановаКонституционният съд образува дело, след като вчера (24 февруари) бе сезиран от президента Румен Радев с искане новите текстове в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, с които се създава нова фигура на прокурор по разследванията срещу главния, да бъдат обявени за противоконституционни. Докладчик по делото е съдия Павлина Панова, съобщиха от съда. Очаква се произнасянето на съдиите дали е допустимо разглеждането на въпроса, повдигнат от държавния глава, а на по-късен етап и по съществото на питането.


Ситуацията е особена, тъй като, от една страна, промените вече са обнародвани и трябва да влязат в сила от утре. По силата на същите промени обаче започва да тече срок от 3 месеца, в който пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да проведе процедура и да избере конкретен прокурор, който да поеме разследванията и сигналите срещу главния и неговите заместници. От друга страна обаче, би трябвало да се изчака решението на Конституционния съд, който все пак може да приеме тезата на президента и да обяви промените за противоконституционни.


Така на практика, ако ВСС започне процедура, има опасност да се окаже, че я провежда по текстове, които са в разрез с конституцията. А ако не я започне - да наруши закона. Конституционният съд от своя страна няма задължителен срок за произнасяне, а ако се спазват промените в НПК и ЗСВ до 25 май трябва да бъде избран конкретен прокурор, който ще има правомощия да разследва главния и неговите заместници.
До патовата ситуация се стигна, след като въпреки отрицателните становища на Висшия съдебен съвет прокуратурата, експерти и юристи както в България, така и в европейски институции, както и ветото на президента Румен Радев, на 17 февруари мнозинството в парламента гласува и прие повторно промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава нова фигура на прокурор, който да води разследванията срещу главния прокурор и неговите заместници.


Окончателното решение за създаването на такъв специален прокурор бе взето със 125 гласа "за" (на ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля"), 77 "против" (БСП и ДПС), както и с трима въздържали се (и тримата от ДПС), а по време на дебатите от ГЕРБ многократно заявиха, че до края на мандата на това правителство ще има такъв прокурор.


След серия от промени в генералната идея за това кой да може да разследва главния прокурор окончателно беше гласувана трета поредна редакция на концепцията на управляващите. Дебатът мина очаквано и с вече многократно изразявани становища както в комисията по правни въпроси при първите обсъждания на законопроекта (на 27 януари) и при обсъждане на ветото на президента, така и в пленарната зала - с критики на БСП и обяснения от ГЕРБ и "Обединените патриоти", но без да отстъпват от намерението да приемат текстовете до края на мандата на това правителство и със заявката да отговорят на очакванията.


Предишното предложение на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" за фигурата на т.нар. независим прокурор, който да може да започне наказателно разследване срещу главния, предвиждаше той да се избира от пленума на ВСС с мандат 7 години и мина на първо четене в парламента, но последваха поправки между първо и второ четене. Първият проект за промени на бившия правосъден министър Данаил Кирилов претърпя провал и бе изоставен.


Атанас Славов: Очаквам ВСС да започне процедура от лоялност към статуквото


"Срокът за Висшият съдебен съвет (ВСС) да започне процедурата по избор на специален прокурор, който да може да разследва главния и неговите заместници, е инструктивен и няма да има санкции за неспазването му, тъй като ВСС е конституционен орган", коментира пред "Дневник" доц. д-р Атанас Славов, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".


По думите му е напълно възможно да се стигне до избор на такъв прокурор и постфактум да се окаже, че той е избран въз основа на противоконституционни текстове или дори КС да обяви самата фигура на този прокурор за противоконституционна.


"Преди да се произнесе КС трябва да отправи запитване и да събере становища от заинтересованите страни. Преди лятото не знам дали ще има такова произнасяне. Допускам, че ВСС ще форсира такава процедура, преди новият парламент да постави въпроса за евентуално отзоваване на някои от членовете на ВСС и преди да излезе новият евродоклад по механизма за върховенството на закона. Това би дало комфорт на силите на статуквото", коментира Славов.


"Контекстът е такъв, че по-скоро "здравите сили" ще искат да са си осигурили сигурен човек за поста и това е по-важното за тях. Ситуацията е особена и очаквам най-малко мнозинството във ВСС да демонстрира лоялност към статуквото и да стартира процедура, в която ще обявят срокове, но дали ще я довършат е друг въпрос", прогнозира още той.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3045 Весело

  Константин Пенчев ще участва ли? А Братиньо?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Ще видим, не храня особени надежди...

 3. 3 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1920 Любопитно

  ======по време на дебатите от ГЕРБ многократно заявиха, че до края на мандата на това правителство ще има такъв прокурор.=========

  Въпреки много бройните напомняния от страна на институциите
  ГЕРБ предварително знаят какво ще има.

  Нагли до безочие

  Всички разбеахме за офшорните фирми на сина на съдия Пенчев , а точно този съдия горе долу ставаше за нещо .

  кАКВО предложихте този път ? Остана ли още нещо за завземане ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1920 Весело

  Константин Пенчев ще участва ли? А Братиньо?
  —цитат от коментар 1 на Николай Колев


  Държат ги на "каишка" , така че , да участват

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 5. 5 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  Никакво доверие не може да се има на този Конституционен съд ......решенията му последните години са силно политизирани и се гледа повече целесъобразност а не законност......

 6. 6 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  От пусто в празно! Да тече депутатският стаж! Това е важното за герберите комунета и Каскетът да НЕ разследва!
  Гарантирано от ГЕРБ!

 7. 7 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1267 Весело

  Хммм... като нищо след изпадане в положение пат между Президентството и ГЕРБ, Конституционният съд да даде „мат“ на самозабравилата се законодателна власт. Де да видим, много стара и интересна игра е шахът.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 8. 8 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Гарван гарвану око не вади

 9. 9 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  Само си спомнете: КС: """Няма задължителен еталон за специализиран съд, твърденията за извънредно правосъдие са крайни!"""" Действащата Конституция на Република България не съдържа регламент, който да е относим пряко към дефинирането в детайли на понятията извънреден и специализиран съд по смисъла на чл. 119, ал. 2 и 3, и който да съдържа конституционно отправна точка за обособяването им като такива, ......... Но тея го узакониха....... бъдещите поколения ще го четат това и ще се смеят, и ще се чудят що за "фашистки лобизъм" ги е накарал тея от КС да го направят ........при положение че Конституцията не съдържа легално определение що е то извънреден съд, а спец.съда де факто е такъв, защото няма никаква специализация.... КС го узакониха...... Срам.... От 9 кладенеца вода докараха но го направиха..... https://defakto.bg/2018/03/29/кс-няма-задъжителен-еталон-за-специал/

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Да видим имаме ли Конституционен съд или и там са същите зависими мижитурки.

 11. 11 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1861 Разстроено

  Никаква файда няма от този прокурор при тази сбъркана система!
  Дали ще има още един прокурор, който ще си драпа макарите и за пет пари работа няма да свърши или не - все тая.
  Абе, тъжна история.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Специалния прокурор,който да може да разследва главния прокурор да е назначения от Европейската прокуратура.

 14. 14 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5232 Любопитно

  Май само Радев има мнение, че промяната в закона противоречи на Конституцията?

 15. 15 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Специалния прокурор, както и главния прокурор ги назначава Пеевски. Ако не ви харесва ситуацията, знаете как на изборите.

 16. 16 Профил на Gerberche Malko
  Gerberche Malko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Специалния прокурор, както и главния прокурор ги назначава Пеевски. Ако не ви харесва ситуацията, знаете как на изборите.
  —цитат от коментар 15 на wkk57607068


  Знаем - глад за ГЕРБ

 17. 17 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Новият прокурор, който трябва да разследва гл. прокурор и заместниците му ще е като Специализирания съд и КПКОНПИ - бухалка и изтривалка на властта и на статуквото.

 18. 18 Профил на Chegobara
  Chegobara
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Ако искаха да променят нещо, щяха да закрият институцията, по цял свят е доказано, че главен прокурор = корупция и политически поръчки

  всичко е суета, Боку ни обра
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK