С уговорката, че трябва по-ясна политика, парламентът награди 65 творци

С уговорката, че трябва по-ясна политика, парламентът награди 65 творци

© Асен ТоневС обещание за цялостна държавна политика, с признание за скандал парламентът одобри предложения от Министерството на културата и гласуван от правителството списък с 65 творци, носители на награда от "Златния орфей". "За" предложението изпълнителите да получават месечни парични награди (500 или 350 лева) в следващите три години гласуваха 76 депутати, нямаше нито един против или въздържал се.


Сред наградените са Богдана Карадочева, Васил Найденов, Кирил Маричков, Маргарита Хранова, Петя Буюклиева. Критерият за сумата е дали изпълнителите са печелили първа или втора награда.


Инициативата, която е по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава
и нацията, предизвика остри реакции сред представителите на различните гилдии. За да успокои страстите, министърът на културата Боил Банов предложи нов списък с още 92- ма изпълнители и творци, които вчера правителството одобри. Те ще получават по 500 или 700 лева. Сред имената са братя Аргирови, Росица Кирилова, ФСБ и други групи и изпълнители.
"Докато няма цялостна държавна политика по отношение на хората на изкуството и какво се случва, когато те навършат определена възраст, дотогава все ще има хаос", заяви преди гласуването депутатът от БСП Нона Йотова. За нея неясно е останало защо точно този критерий е избран за разпределението на парите към творците.


Председателят на парламентарната комисия по медии Вежди Рашидов се съгласи, че трябва да има по-ясна политика. "Но нека не ощетяваме самите творци, нека приемем критиките като достойни хора и наистина в тази тежка пандемия в края на този парламент да дадем възможност творците да живеят малко по-добре", заяви още Рашидов.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 825 Весело

  За Боил Банов и другите илитерати във властта формулата е следната:
  Творци = Певци
  Елементарно, Уотсън, на тях им е по-лесно да разберат осмината с точка и шестнадесетината, отколкото биномния коефициент.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Много силно и лошо мирише на вкиснат соц!
  Ако имат достойнство Богдана и Кирил Маричков ще откажат!

 3. 3 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Хайде да напомним, че архивът не е изгорял:
  https://www.ploshtadslaveikov.com/po-sledite-na-izgorelite-navodneni-dokumenti-za-trudov-stazh-na-estradata/

  Да попитам Боил Банов, а нима наградените с 1,2 или 3-та награда от Общобългарските състезания за певци и инструменталисти не заслужават или наградените от конкурса ,,Светослав Обретенов" подобна награда?

 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Все още чакаме някой с достойнство да се откаже публично от подаянието.
  Има ли певец с достойнство и морал?
  Ехооооооопоо!

 5. 5 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Поредният позорен, унизителен сблъсък.

 6. 6 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Тъй ами - само Орфеят е критерий за класа и постижение.Само те са допринесли а културното развитие на ГЕРБ - естрадата е най-великото соц достижение.
  След 30-тина години днешните деца ще платят на сегашните велики поп изпълнители у нас - Криско, Графа и Венци Венц.Щото те само по журита разни дават оценки, в сутрешни блокове и вечерни шоута се мъдрят, а като могат - страхотни концерти правят и нямат време те да си внасят осигуровки и подобни незначителни дейности.
  И по същата логика - всички чалга изпълнители трябва да получат двойно!Те "възпитаха" и "одухотвориха" доста повече българи с високото си творчество.А и децата, сигурен съм, ще искат повече на тях да дават, отколкото на другите!

 7. 7 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Избори идат. Сега е моментааааа, за апартаментааа.

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  Хайде да напомним, че архивът не е изгорял:https://www.ploshtadslaveikov.com/po-sledite-na-izgorelite-navodneni-dokumenti-za-trudov-stazh-na-estradata/ Да попитам Боил Банов, а нима наградените с 1,2 или 3-та награда от Общобългарските състезания за певци и инструменталисти не заслужават или наградените от конкурса ,,Светослав Обретенов" подобна награда?
  —цитат от коментар 3 на Nelumbo


  Който много пита – бързо остарява!
  Тези певци и инструменталисти, за които питате свирят една музика.... която е толкова далечна на Боил Б., временно управляващ министерството СРЕЩУ културата!
  Той дори да прочете Вашето и моето мнение, няма никога да разбере за какво става дума, защото ... Тук трябва дълго да се обяснява за тоталната липса на образователна и обща култура. За този човек, а и не само за него "културата" започва и свършва с "Повей, повей..." на Паша Христова, "Ако до всяко добро същесво застане..." на Богдана, изпълнителки, които дълбоко уважавам и харесвам тези песни, но тази близка "до народа" музика не изчерпва "културата" у нас, а от там се започва, за да се стигне до онези образци, които са преживяли вековете! Боиле, замисли се колко си бос, толкова, колкото и БОСЪТ ТИ!
  Тогава - посягай към черпака и раздавай, комуто колкото е нужно!

 9. 9 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Проблема си е на така наречените "творци". Аз лично не виждам ФСБ кво правят тук. На тяхно място директно щях да ги напсувам, учтиво разбира се!
  Да те принизят до Аргирови и Кирилова е направо подигравка и унижение!
  Второ, за къв чеп ги награждават?! Някой питал ли ни е нас? Има си концерти - правили са, печелили са - да се оправят. Що трябва въобще да награждаваш някого? Да вземат и внучето на бай Тодор на наградят, че дядо му се обграждаше с такива идиоти. Следват на Райнов и Джагаров дечицата. И още, и още!

 10. 10 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1836 Любопитно

  Статията от вчера -
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/02/24/4178722_fsb_rosica_kirilova_bratia_argirovi_i_oshte_blizo_90/?ref=id #comment-3

  "...ФСБ, Росица Кирилова, Христо Кидиков, братя Аргирови, "Тангра", "Ера", "Тоника" са сред групите и изпълнителите в новото предложение на Министерството на културата за месечни награди за цялостен принос. Списъкът е бил гласуван на заседанието на правителството на 24 февруари, съобщиха от правителствената информационна служба. Те ще получат между 500 и 700 лева, ....."
  В тази статия -
  "....Те ще получават по 500 или 700 лева. Сред имената са братя Аргирови, Росица Кирилова, ФСБ и други групи и изпълнители....."

  Разликата е в глагола - ще получат или ще получават - последно....?
  Разликата е 36 пъти.....!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 11. 11 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 967 Неутрално

  И да пожелаем на Боил и Боку лична срещ с Роси Кирилова, на която тя да им "изпее" "оса пу хасвалта, бате"

 12. 12 Профил на Chegobara
  Chegobara
  Рейтинг: 385 Неутрално

  А защо не дадете пари на младите? Опа, извинявай, то няма, щото никой не пее от сърцето вече, шоута за таланти, пеят стил дай да покажем ко можем, и след 2 месеца никой не ги помни. Жалко е, добрите музиканти в момента са по подлези, барове и т.н. или въобще не си вадят хляба с това а свирукат вкъщи.
  Говоря за поп музика разбира се. Има чат пат проблясъци в рапа, ама до там. Но процесът не е локален, не е само в БГ. Просто творците в един момент решиха, че трябва да слушат тоя или ония или публиката и спряха да пеят от сърцето. А то си личи. Публиката не са музиканти, каквото направиш това слушат, публиката няма компетенция, а огромната част от артистите просто се пускат по течението. Когато е реално и е от сърцето стилове и тн изчезват и всички се кефят и са ти в ръката. Но не можеш да предадеш послание или да промениш начина по-който някой се чувства ако не си реален. А реални няма... Жал ми е цял живот се занимавам с музика и в това съм най-добър, така се родих, но не си вадя парите от това.
  От време на време свирукам с едно аверче в подлеза, чудесен музикант, но интроверт, не привлича вниманието. Като свирим, аз и пея, шапката с кинтите се пълни здраво всеки втори киха, кефят се. Когато видят че ти се кефиш. Ама не наужким. Надявам се че разбрахте.

  всичко е суета, Боку ни обра
 13. 13 Профил на Хаджи Генчо
  Хаджи Генчо
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Див, див популизъм и срам! Каква е идеята и смисълът на това подаяние - че са правили това, което могат и са искали да правят? Че са останали без доходи? Че са правили нещо уникално? Не разбирам....
  Да не говорим, че за някои от тях това са джобни пари, не знам как не изпитват свян да приемат това нещо. По-зле е и от 50-те лв на пенсиите...

 14. 14 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Замазват им очите заради загубените пенсионни документи ли ??

 15. 15 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  Много силно и лошо мирише на вкиснат соц!Ако имат достойнство Богдана и Кирил Маричков ще откажат!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Като написа "вкиснат соц", та се сетих какви "спорове и обсъждания" кипяха и вряха на другия ден слад "Орфея" 😁!
  Коя песен, па кой текст, па кой компонист – да умреш от смях!
  Всяка фризьорка се вълнуваше "кого са прецакали" и кой бил най, по и свръх!Преди мен колегата Нелъмбо припомня за едни други българи, които са се строшили от работа, но са заели водещи места, концертмайстори на СВЕТОВНИТЕ, ВОДЕЩИТЕ ОРКЕСТРИ в Европа, Щатите, Ю Америка и къде ли не! Това въобще не го вълнува!
  Хайде стига с тези "опери", че ще ядосаме Бойко, а той лесно вдига кръвно, а харесва "Цъфнал Гербер" – изпълнител и диригент – Мама Цеца Цачева!

 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  Замазват им очите заради загубените пенсионни документи ли ??
  —цитат от коментар 14 на valtoro


  Не ме разсмивай!
  По-нагоре има линк към интервю на директора на "Дирекция българска музика". Нищо не е загубено, просто елементарно, българско шмекеруване! Ако мине, като келнерите!

 17. 17 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Кирил маричков.....не Щурците.

 18. 18 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  не плащаш към НОИ полечаваш награда
  Ние обикновените данакоплатци как да разбираме да спираме да плащаме към НОИ

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално

  Това е безумие. Например, чувала съм Васил Найденов да казва, че не се нуждае от помощи. Сигурно има и други. Дайте на нуждаещите се, които бедстват, но стига с този комунизъм-на всички по-малко и по равно.За последните 30 години, колко от тези изпълнители са внясяли осигуровки. Все пак те не са престарели. След 1989 година са били още работещи хора.

 20. 20 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Било е Министерство на културата, сега е Министерство на естрадата, очаквайте да стане Министерство на чалгата.

  Дори имам идея за подходящ министър :)

 21. 21 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1331 Гневно

  Журналя ,стига сте притопляли тази загоряла манджа през ден.Само дразните хората.

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Всички храненици ще гласуват за ГЕРБ. По комунистически!

 23. 23 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Никой не се отказва мислех си че поне Богдана ще го направи уви,
  Жалко за баща и.
  Имах колежка в Концертна дирекция Счетоводител нищо не е изчезнало просто нищо не е внасяно.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 24. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  Ние докато люпим семки тука, хубавците са станали 92 ма, като вътре пише Иван Иванов музикант, Петър Петров музикант, Иван Драганов композитор, Драган Иванов композитор, световно неизвестни личности ще получават стимули. Срам, срам, срам.

 25. 25 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#24] от "Alexander97":

  Хм, погледнах новия списък. И хлъцнах от изумление. Като как точно 28-29 годишни девойчета получават награда за особени заслуги към българската държава и нацията. Та, те са още неразличими.
  Не искам да се заяждам, но Виктория Василенко, с целия си талант, не може да се мери с учителите си - Стела Димитрова и Боян Воденичаров.
  Е, те защо не са в списъка???

 26. 26 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Абсурдно е, но това е положението, сега ще чакаме списъците с футболисти, после с атлантици и така.........

 27. 27 Профил на cfs34668776
  cfs34668776
  Рейтинг: 113 Неутрално

  Плаща оня, дебелак мазен,купува си изборите с наште пари.
  Айде интелектуалците, идете му целувайте ръка.
  Затова и вас ви нЕмаше на протеста, щото чакате да залебите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK