С уговорката, че трябва по-ясна политика, парламентът награди 65 творци

С уговорката, че трябва по-ясна политика, парламентът награди 65 творци

© Асен ТоневС обещание за цялостна държавна политика, с признание за скандал парламентът одобри предложения от Министерството на културата и гласуван от правителството списък с 65 творци, носители на награда от "Златния орфей". "За" предложението изпълнителите да получават месечни парични награди (500 или 350 лева) в следващите три години гласуваха 76 депутати, нямаше нито един против или въздържал се.


Сред наградените са Богдана Карадочева, Васил Найденов, Кирил Маричков, Маргарита Хранова, Петя Буюклиева. Критерият за сумата е дали изпълнителите са печелили първа или втора награда.


Инициативата, която е по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава
и нацията, предизвика остри реакции сред представителите на различните гилдии. За да успокои страстите, министърът на културата Боил Банов предложи нов списък с още 92- ма изпълнители и творци, които вчера правителството одобри. Те ще получават по 500 или 700 лева. Сред имената са братя Аргирови, Росица Кирилова, ФСБ и други групи и изпълнители.
"Докато няма цялостна държавна политика по отношение на хората на изкуството и какво се случва, когато те навършат определена възраст, дотогава все ще има хаос", заяви преди гласуването депутатът от БСП Нона Йотова. За нея неясно е останало защо точно този критерий е избран за разпределението на парите към творците.


Председателят на парламентарната комисия по медии Вежди Рашидов се съгласи, че трябва да има по-ясна политика. "Но нека не ощетяваме самите творци, нека приемем критиките като достойни хора и наистина в тази тежка пандемия в края на този парламент да дадем възможност творците да живеят малко по-добре", заяви още Рашидов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK