Бюджет от 1.9 млрд. лева ще управлява Фандъкова през 2021 г. за забавени проекти

Йорданка Фандъкова и зам.кметът по финансите Дончо Барбалов

© Цветелина Белутова, Капитал

Йорданка Фандъкова и зам.кметът по финансите Дончо БарбаловСтоличната община ще има най-големия годишен бюджет - 1.891 млрд. лева. Той бе предложен от кмета Йорданка Фандъкова и приет от Столичния общински съвет с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и "Атака". Против бяха БСП, "Демократична България" и Борис Бонев. Въздържал се гласува Тома Белев от "Демократична България".


До вчера размерът на проектобюджета беше по-малък, но комисията по финанси заложи с 6.05 млн. лева по-високи приходи от данъците върху недвижимите имоти, върху моторните превозни средства и върху възмездните сделки и дарения.


От общата сума 63% се осигуряват от местни приходи, а делегираните от държавата дейности са 37% от бюджета. Размерът на капиталовата програма е 511 млн. лева, от тях 296 млн. лева са осигурени от европейски програми, посочи Фандъкова.
След като не се обсъжда изпълнението на бюджета за 2020 г., ще отбележа, че изпълнението на капиталовата програма е едва 45.3%, обяви Милка Христова от БСП. В доклада това се обяснява със 75 млн. лева, които с министерско постановление са предоставени на общината през втората половина на 2020 г. Ако те се извадели от общата сума, изпълнението на програмата щяло да е 74%. Няма такова нещо, в най-добрия случай то е 57%. Подобен провал беше през 2017 г., когато изпълнението беше 46%, добави тя.


Фандъкова очерта трите приоритета в бюджета за 2021 г.: изграждане на стратегическата инфраструктура и работа в кварталите; нови детски градини за децата от 3 до 6 години до края на мандата; подобряване качеството на въздуха и екологичен градски транспорт.


За инфраструктурата са отделени 140 млн. лева. Обектите са ремонтът на бул."Тодор Каблешков", довършването на ул."Филип Кутев", Източната тангента, бул. "Ломско шосе", ул. "Опълченска", бул. "Първа българска армия". Ще се реконструира и трамвайното трасе по бул."Цар Борис III".


Борис Бонев: Кога ще си изпълните обещанията от първия мандат


От 5-6 години сте написали едни и същи обекти, те не се изпълняват, но вие с малки добавки ги повтаряте, обърна се към кмета Борис Бонев от "Спаси София". Изредените булеварди, както и ремонта на трамвайното трасе на "Цар Борис III" трябваше да са завършени преди години. За 2018 г. от девет обекта сте изпълнили само три. През 2019 г. от осем обекта - пак само три. Тогава са заложени 17 нови детски градини, а 7 от тях още не са изпълнени. Колко още мандата трябва да сте кмет, за да изпълните обещанията си от предишните, попита Бонев.


"Бюджет 2021 на практика е копи-пейст на предходния, заявява някакви приоритети, но без финансово обезпечение", потвърди и Христова.


Строеж на детски градини, а ваучери за неприетите деца


За втория приоритет - изграждане на детски градини и ясли, в бюджета са заделени 65.7 млн. лева. С тях ще се строят 45 нови сгради във всички райони на града.


При близо 10 хиляди деца, неприети в детските градини и ясли "Демократична България" предложи да се дадат ваучери за обезщетяване на техните родители. Сумата от 7.2 млн. лева е разчетена за 2000 деца, месечна компенсация от 300 лева за период от 12 месеца. Предложението не бе включено в бюджета.


За въздуха - много пари, но за "глупави проекти" според Панев


За подобряването на качеството на въздуха са заложени 200 млн. лева в бюджета на Фандъкова.88 млн. лева от тях са предвидени за почистване на улиците, а 12 млн. лева - за подмяна на старите печки. Започва и премахването на т.нар. кални точки в града, които имат роля за замърсяването на улиците и въздуха.


Стотици милиони левове не са усвоени от капиталовата програма, подчерта и Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение и "Демократична България". Тези средства могат да се вложат в решаването на неотложни задачи като изкупуването на частните имоти в зелените площи - в Южния парк, за т.нар. зелени клинове, които "докарват" свеж въздух от Витоша.


"Няма достатъчно заделени средства за ремонт на улиците в кварталите, за ремонт на училищата и детските градини. Това не е защото няма пари в бюджета, а защото те са заделени или за дейности, които няма да се извършат, или за вредни дейности като изграждането на инсинератор за горене на отпадъци. Влагат се пари за глупави проекти, а после се оплакваме, че няма 1-2 млн. лева за изкупуване на зелени площи", очерта грешната според него философия на проектобюджета на Фандъкова.


Столичната община ще прехвърли тази година 61 млн. лева на "Топлофикация София" за инсинератора, потвърди Симеон Ставрев. Тези пари ще стигнат да се поправят половината тротоари в София.


Парите за тротоари са с 10 млн. лева повече от миналия бюджет, отговори Георги Георгиев, председател на финансовата комисия.


За приоритета на Фандъкова за чистотата на въздуха Методи Лалов напомни, че "Демократична България" настоява такса смет да се определя не по данъчната оценка на имота, а на принципа "замърсителят плаща". Така ще е справедливо, а и ще се вразумят някои източници на вредни емисии. Колегата му Тома Белев поиска в бюджета да се посочва за определената сума пари колко дървета ще се посадят или чешми ще се изградят.


"Пише в проектобюджета на Фандъкова, че 200 хил. лева ще се дадат за чешми, но колко ще са те? Преди беше обявено, че са купени два шумомера за 100 хил. лева, а аз проверих и се оказа, че най-скъпият е 20 хил. лева", даде пример Белев. Отговор не получи.


БСП предложи как да се повишат приходите в бюджета с 30 млн. лева


Групата на БСП поиска да се гласуват техни предложения за промени в проектобюджета на Фандъкова. Те предвиждат повишаване на приходите с 30 млн. лева, които ще дойдат от подобряване на събираемостта на данъци и такси и глоби. Тези средства да се насочат за квартална инфраструктура и за спортни дейности.


Предложението не бе прието от СОС, тъй като БСП получи само един допълнителен глас - на Борис Бонев.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Разсипията продължава...

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  престъпно безхаберие

  Истината ни прави свободни.
 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Ами БКП заедно с ДБ не успяха да спечелят последните избори за кмет.
  Те в София след като дойде демокрацията кога са печелили?

  ДБ=БКП
 5. 5 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Фандупкова и бандата и са корумпирани и крадат!ОСТАВКА!
  —цитат от коментар 2 на pinoccio


  Е как при този бюджет ще даде оставка Фандъкова ?

  За 10 години обещания за детски градини , тази година за 10 000 българчета в София няма места

  Десет хиляди

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 6. 6 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Леле какво усвояване ще падне.
  "Приоритетите" за обществото от години са едни и същи. Само се пишат програми, стратегии, проучвани... Усвояването си върви, заедно с изпълнението на личните приоритети на участниците във властта...

 7. 7 Профил на ouk01308652
  ouk01308652
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Какво стана с продължението на бул. Рожен. Тия смешници пет години една улица от два километра не могат да направят с 1.8 млд. бюджет.

 8. 8 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Толкова семпла женица ...
  Щом народът търпи банкянския гений, що пък да не търпи Фандъкова? Тя нали все казва, че се грижи за нас.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Съдбата си прави шеги! Какво разбира Фандъкова от финанси, че да ги управлява. В общината сигурно има и хора, които разбират, но главно, да уреждат себе си и свои близки.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Без коментар.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Gerberche Malko
  Gerberche Malko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Добре че направихме правилния избор и това не е Мая.Ма

 13. 13 Профил на Gerberche Malko
  Gerberche Malko
  Рейтинг: 0 Неутрално

  престъпно безхаберие
  —цитат от коментар 3 на Forrest Gump


  Рън Тролест, рън .,, ама ще стигнеш ъндер дъ крив круш

 14. 14 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Фандъкожа е корназ жена, върти община по-голяма от Черна гора!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK