Журналистка от "Господари на ефира" е подложена на тормоз заради разследване

Виктория Симеонова

© Господари на ефира - скрийншот

Виктория СимеоноваРепортерката на "Господари на ефира" Виктория Симеонова е била подложена на тормоз заради нейно разследване, свързано с финансови пирамиди. Снимки от личния ѝ профил в социалните мрежи, както и телефонният ѝ номер са били публикувани в сайтове за платени сексуални услуги, вследствие на което от дни получава и нецензурни обаждания и съобщения.


За това съобщиха от екипа на предаването, а малко по-късно през деня и Асоциацията на европейските журналисти в България, на която Симеонова е член, разпространи позиция и призив властите да не остават безучастни към разследването на случая.


Журналистката е подала сигнал до Главна дирекция за борба с организираната престъпност, но до момента извършителите не са разкрити. "АЕЖ - България, настоява властите да предприемат бързо разследване на тормоза срещу нашата колежка. Подобни посегателства срещу журналисти заради работата им са недопустими и властите трябва да открият и изправят виновните пред правосъдието", пишат още от организацията.
Снимки от личния профил на Виктория Симеонова в социалните мрежи, както и телефонният ѝ номер са били публикувани в сайтове за платени сексуални услуги, вследствие на което от дни получава и нецензурни обаждания и съобщения

Снимки от личния профил на Виктория Симеонова в социалните мрежи, както и телефонният ѝ номер са били публикувани в сайтове за платени сексуални услуги, вследствие на което от дни получава и нецензурни обаждания и съобщения


От екипа на предаването пишат, че през 2013 година финансовият брокер "Глобал Маркетс" е бил обект на разследване от ДАНС заради "всяване на банкова паника", а лицензът на компанията е бил отнет от Комисията за финансов надзор. Години по-късно, през 2018 година, в "Господари на ефира" бяха представени историите на засегнати от дейността на "Интерактив кампъни" - тогавашното ново име на "Глобал Маркетс". Прокуратурата образува 5 досъдебни производства по случая, обеща проверки и обвинения при събиране на достатъчно доказателства.


През 2020 г., след като са сезирани от граждани, "Господарите" започват разследвания на нови предполагаеми финансови измами от свързани фирми с различни имена. Според данните, с които разполагат от предаването, зад всички тези фирми стоят две лица - въпреки че е практика официално в управителния съвет на компаниите да се вписват други имена. Нито една от въпросните фирми, обвързани с вече познатата схема, няма лиценз от Комисията за финансов надзор и от Българската народна банка. Сред пострадалите от дейността на фирмите има хора, инвестирали шестцифрени суми. Има данни, че същата група действа и в Гърция, Македония и Сърбия, а в Румъния дейността е била прекратена през 2019 година след акция на властите.


"Господарите" са се натъкнали и на група от сайтове, които публикуват клеветнически статии срещу всеки, решил да подаде жалба срещу тях в полицията или прокуратурата. Клевети по адрес на засегнатите се разпространяват от месеци от сайтове, в чийто управителен съвет влиза управител на една от фирмите - част от схемата. Нито един от въпросните сайтове - crimes.bg, kliuki.bg, kliuki.ws, hotarena.net и mreja.bg, не е подал декларация към Министерството на културата като доставчик на медийни услуги, каквото е изискването на закона.


Въпреки дългогодишната работа на "Господарите" по темата и многобройните жалби, подадени до прокуратурата, до момента не се забелязва институциите да работят по тези сигнали. Според журналистиката Симеонова именно това мотивира стоящите зад финансовата пирамида да продължават с измамите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK