Отново не е ясно при какви условия ще се затягат COVID мерките

Отново не е ясно при какви условия ще се затягат COVID мерките

© Георги КожухаровДосегашният праг, при който ще се взимат решения за затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса, се промени и вече е до 300 нови заразени на 100 хил. население. Това стана известно от отговори на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния за четвъртък брифинг за ситуацията с COVID-19 в страната.


В края на януари министърът каза, че прагът, при който здравната система не изпитва затруднения да покрие нуждите от медицинска помощ, е 200 нови заразени на 100 хил. население и при прекрачването му трябва да се взимат решения за мерките. Tова се потвърждава не само от изказването на министъра през януари, а и от съобщение на пресцентъра на ведомството от 4 февруари:


"Въвеждането на нови мерки е обвързано с преминаването на прага от над 200 заболели на 100 хил. души население за последните две седмици."
Според актуалните данни, цитирани от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, заболеваемостта в България през последните две седмици е 156 нови заразени на 100 хил. население. Председателят на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски пък цитира, че ако се гледат данните на седмична база, то през последните седем дни заболеваемостта е 216 нови заразени на 100 хил. население.


На фона на това по заръка на премиера Бойко Борисов от 1 март отварят заведенията (с изключение на нощните) при няколко условия: да работят на 50% от капацитета си, да затварят до 23 часа и на маса да седят до шестима души. Отново според изявленията на Ангелов от януари при влошаване на COVID обстановката се връщат първо ограниченията, които последно са били разхлабени. Това би могло да означава, че дни след като са започнали да приемат посетители, заведенията отново няма да могат да правят това и ще се върнат към режима с доставки и взимане на храна от място.


В четвъртък министърът предпочете да акцентира, че капацитетът на болниците за настаняване на пациенти с COVID-19 далеч не е изчерпан с изключение на най-големите в София. Ангелов отбеляза, че няма ръст на смъртността, но пропусна да каже, че ефектът от епидемията върху смъртността се отразява около три седмици след ръст или спад на случаите на нови заразени.


"Числото от 200 (нови заразени на 100 хил. население за две седмици - бел. авт.) е число, което следим условно. Над това число, от 200 до 300, системата може да издържи и може да започне да изпитва сериозни трудности. Когато преценим, че имаме проблем и не можем да контролираме, ще предприемем необходимите мерки", заяви министърът на здравеопазването.


Според данните, изнесени от него, 47% от болничните легла за пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние са заети, а 51% е заетият капацитет на леглата за болни с коронавирус в тежко състояние. Процентите са средни за страната. По думите на ген. Венцислав Мутафчийски "се наблюдава изчерпване на местата" във Военномедицинска академия, "Пирогов" и "Св. Анна" в София (известна като Окръжна).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  Ще бе, ясно е.
  Каквото каже шефа.

 2. 2 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Ясно е, че препълването на болниците няма да е достатъчно ускловие. Вероятно ще чакат да се препълнят моргите!

 3. 3 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Значи е ясно, че нищо не е ясно. Днес говорим едно, утре се отричаме и коригираме че не сте разбрали, утре е ново двайсе. И така до безкрай.

  Колкото повече - толкова повече
 4. 4 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 593 Неутрално
 5. 5 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1372 Весело

  А защо е необходимо да се затягат мерки? За да се успокоят паникьосаните хипохондрици? Друг смисъл не се вижда. Хайде, няма нужда от едни и същи безрезултатни безумия! ... :-)

 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Напомням че Мерките се пише с главна буква.

  С уважение.

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2611 Любопитно

  "На фона на това, по заръка на премиера Бойко Борисов..." - фонът е в прекрасни нюанси, а числото 200 е ясно, не само заради оценката на Баш Боцко. Само неяснотата, дали с камион, самолет или по пощата е дилемата на оправдаващите се с всичко, при всяко "решително" действие, при всяка акция за ползу роду. Ходовете на ЩАБ и сие са винаги правилни, но тайфите от вЕрващи дори и не знаят. Плановете следват умовете.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Напротив, абсолютно ясно е при какви условия ще се затягат или разхлабват мерките - условието е "Ако Боци каже". Всичко друго - щабове, стратегии, препоръки - е за шоу. За Боци критерият е "Аз съм им обещал ...". Нищо не се е променило от "Ало, Ваньо" насам. Там критерият беше "Аз съм му обещал на Първанов да не закачаме Мишо Бирата".

 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#8] от "Smoke":

  >"Ако Боци каже".

  Правилната терминология е

  "Ако Науката каже".

  Също така може да се използват заместители като

  "Ако Бай Науката каже".

  или (за предпочитане, за горното казаха че триели постове)

  "Ако Баш Науката каже".

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иполит Матвеевич":

  > За да се успокоят паникьосаните хипохондрици?

  Е то не може 10 месеца да плашиш хората че ако не изпълняват Мерките, всички други ще Омрат заради тях - и сега да заявиш - извинете, стана грешка.

  Сега ще отстъпвам заднешком пред Заразата и всеки път когато тя достигне някакво ново статистическо постижение ще казваме - 'всичко е наред, здравната система може да се справи'.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Стига сте хленчили! Тук мерките са доста хлабави в сравнение с останалата част на Европа! Трайте и живейте. Короната си е опасен, но не може да легнем да умрем, защото можело да се заразим!

 12. 12 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Е, как да не е ясно? Според електоралните нагласи.
  както знаем стратегията на ББ е да се хареса на всички, ако може-на Брюксел, Вашингтон, Москва, на работниците, на интелектуалците и т.н. Това, разбира се води до управленски хаос, но електората свикна вече за 10 години :)

 13. 13 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1412 Разстроено

  Не се знае Баце на коя страна е станал и какво ще му щукне на акъла, с други думи.
  Тъжна история.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#12] от "debruckere":

  > Това, разбира се води до управленски хаос

  Не знам къде виждате Хаос.

  Има ли Зелени Коридори? Има.

  Това че разни анти-ваксъри се записват в списъци за ваксинация, но не ходят да се боцкат - а отделно не само убеждават другата част от населението че Ваксината убива , но и саботират доставките от производителите ... ми нищо не може да се направи.

  Щото сме демокрация и като милиционерите почнат да ги бият, скачат някакви защитници на човешките права и настават усложнения.

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  ПРИ НИКАКВИ!
  Хайде стига с тая истерия, как не ви писна, една година!
  Мрънкалници!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 16. 16 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Квото Бойко каже, той е властта в тая комунистическа западнала държава

 17. 17 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Заглавието е невярно! Съвсем ясно е, лога ще се затегнат мерките. В България има Еди Експерт, който заменя всички други експерти, специалисти, комисии, държавни органи, съдилища и народни събрания.
  Това е боце!
  Каквото каже той, това е! Никой друг няма значение! Народа него обича, на него си поверил съдбата и живота! Каквото каже банкянският гений това ще изпълняваме! Нищо друго няма значение, защото любофта е по-силна от всичко!

 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#16] от "b.rainstorm":

  > Квото Бойко каже, той е властта

  Напомням че правилната формулировка е

  "Каквото Баш Науката каже"

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#17] от "1107":

  > Това е боце!
  > Каквото каже той, това е!

  Айде стига с тия инсинуации.

  Има Наука. Има и Баш Наука.

  Това че не следите информационния поток и за определена информация чувате за пръв път от нашия министър председател, не значи че тя не е базираната на сериозни Баш Научни Изследвания и Баш Научни Изводи.

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 744 Гневно

  ''Отново не е ясно при какви условия ще се затягат COVID мерките''


  ясно е - като почнат пак да умират хора по стълбите

 21. 21 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#20] от "carmello":

  >ясно е - като почнат пак да умират хора по стълбите

  Ако правилно разбрах какво каза министъра - онова тогава се е дължало на временни логистични проблеми. Вече са уточнили Алгоритъма и ще ги прибират вътре преди да умрат.

  કટાક્ષ
 22. 22 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Давай, народе, нареждай се "първа игла" :)

  Бай Науката нали ви обясни колко страшен е вируса. Затова той отваря ресторантите :) Понеже "им бил обещал"! И понеже Конституция, закони, парламент него не го интересуват, той издава разпореждания без да има каквото и да било право за това. А понеже и държавната администрация е такава, тя изпълнява разпорежданията на самодържеца без да задава въпроси. Това той го нарича "правова държава", а себе си - "най-голям демократ".

 23. 23 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Толкова е прозрачно, че чак обидно. По време на изборите всичко, което има малко акъл да гласува против всякакви форми на БКП трябва или да се е тръшнало, или да е под карантина. Позволено до урните ще е само на държавните чиновници, техните семейства и господа ромите.

 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Весело

  Значи е ясно, че нищо не е ясно. Днес говорим едно, утре се отричаме и коригираме че не сте разбрали, утре е ново двайсе. И така до безкрай.
  —цитат от коментар 3 на mitakadm


  Аз преди време зададох въпрос тук във форума към всиюки:
  Може ли някой да посоюи едно решение на правителството което да не е променено или отменено в последните 2/3 години?

  Нямаше отговор 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  Мерките ще се затегнат на 2 .4. колкото по-малко гласуват ,толкова повече тежи гласът на калинките и ,,десните " цигани

 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#24] от "padrino":

  >Може ли някой да посочи едно решение на правителството което
  > да не е променено или отменено в последните 2/3 години?

  Значи схемите са малко сложни, защото решение свързано с енергетиката може да го променят през допълнителни клаузи в прокарани между първо и второ четене в закона за туризма...

  Но като цяло - има бая динамика, явно не могат от първи опит да измислят най-добрата схема ...

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#25] от "hodounski":

  > Мерките ще се затегнат на 2 .4.

  Сега като се замислих, може би е време да започнем да използваме по-коректна терминология:

  "Баш Мерките"

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#12] от "debruckere":> Това, разбира се води до управленски хаосНе знам къде виждате Хаос.Има ли Зелени Коридори? Има.Това че разни анти-ваксъри се записват в списъци за ваксинация, но не ходят да се боцкат - а отделно не само убеждават другата част от населението че Ваксината убива , но и саботират доставките от производителите ... ми нищо не може да се направи. Щото сме демокрация и като милиционерите почнат да ги бият, скачат някакви защитници на човешките права и настават усложнения.
  —цитат от коментар 14 на Ан Он


  Извинете,но милиционерите са навласт и никой не ги бие, защото са се подсигурили с институции-бухалки и обръчи от корпорации, а който не играе по тяхната, бива отлъчен и цялата държавна машина го погва. Примери искате ли или не сте чак толкова заслепен ?

 29. 29 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1372 Весело

  Мисля, че е най-добре да се блокира Банско за две седмици от човек, носещ каскет. Страхотна мярка, доказала своята стопроцентова ефективност миналата пролет! Не знам защо никой не споменава за нея! ... :-)

 30. 30 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#28] от "debruckere":

  Че Милиционерите са на власт е ясно.

  Просто опитвах да обясня на другия колега че Хаос няма. Всичко е планирано и си върви по уточнения план според инструкциите на Баш Науката.

  Въпреки опитите на някои ретроградни сили да попречат.

  કટાક્ષ
 31. 31 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иполит Матвеевич":

  > Мисля, че е най-добре да се блокира Банско за две седмици от човек, носещ каскет.

  Предвид влошаващото се международно положение, аз бих предложил да го блокираме за три седмици. За всеки случай.

  И ако Каролев тръгне да се пак да се разхожда сам в гората, тоя път да му наложим глоба 250 000 лева. Да се научи най-накрая да спазва Баш Мерките.

  કટાક્ષ
 32. 32 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 653 Весело

  Съвсем ясно е на всички при какви условия ще се затягат COVID мерките. Зависи от това с коя част на тялото си нагоре Науката става сутрин от леглото си.

 33. 33 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5603 Неутрално

  Такова е цялостното управление на ГЕРБ, не прозрачно, неясно, хаос

 34. 34 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#33] от "pet_fire":

  > не прозрачно, неясно, хаос

  Значи термина хаос не ми харесва, но дори и да е хаос, това си е предварително планиран Баш Научен Хаос.

  А на Науката можем да се доверим, нали така ?

  કટાક્ષ
 35. 35 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 653 Весело

  Мисля, че е най-добре да се блокира Банско за две седмици от човек, носещ каскет. Страхотна мярка, доказала своята стопроцентова ефективност миналата пролет! Не знам защо никой не споменава за нея! ... :-)
  —цитат от коментар 29 на Иполит Матвеевич


  Приемам го като шега, но в това сега отново имаше смисъл поради новите мутации на вируса. Много държави го прилагат за да ограничат по-заразните варианти.
  За нас сега е важно да не допуснем варианта който първо е открит в Южна Африка, защото ударното ваксиниране ще си загуби смисъла - ваксината на АЗ не предпазва от тази мутация. Само че кой го е грижа - няма и да разберем как е станало ако изведнаж се окаже доминиращ вариант.

 36. 36 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#35] от "blagoj":

  >За нас сега е важно да не допуснем варианта който първо е открит в Южна Африка

  Няма ли вариант да помолим Путин да го неутрализира още в зародиш с нужното количество атомно оръжие ?

  Все пак сме едни от най-добрите му приятели след Сърбия - построихме му Съвецки поток за 3 милиарда, без никакви разходи за него.

  Баш Дипломацията май ни куца, малко...

  કટાક્ષ
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Патента на ГЕРБ, нищо не е ясно.

 38. 38 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Баш Науката си има критерии.
  Ако стане с левия крак, не е добре. Затваряме всичко.
  Ако стане с десния - добре е. Отваря ресторанти, барове....

  Баш науката е и вярващ.
  Вяра и наука в едно.

 39. 39 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Когато се съгласи бате Бойко, тогава ще се затегнат мерките. Предполагам - след около 3 седмици с препълнени болници и драми с умиращи на стълбите отпред може и да предприеме нещо, ако е на кеф.

 40. 40 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  [quote#24:"padrino"][/quote]

  Напротив. Отговорът е много прост: няма такова :):)

 41. 41 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 464 Гневно

  Хаос! Много ми се щеше президентът да беше определил най-късната дата за изборите, та да имаше време и най-тъпия електорат да прогледне , да види че за разлика от света от джипа, в реалния свят България по всичко е на последно място. Както се казваше в един виц: 100 години назад и 40 встрани. Ама не съм оптимист, прасетата си харесват да лежат в блатото.

 42. 42 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Весело

  От 11 години условието в България е ясно.Кое не ви е ясно!От това условие зависи.

 43. 43 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Весело

  От 11 години условието в България е ясно.Кое не ви е ясно!От това условие зависи.

 44. 44 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Всъщност може да се каже кога ще се затегнат (ако трябва) - около две седмици по-късно от необходимия момент.

 45. 45 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2506 Неутрално
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Всъщност е абсолютно ясно. ТОЙ разхлабва мерките. ТЕ слушат и не смеят да гъкнат. Когато ТОЙ се осере, следва затягане. Веднъж го играхме, ще го изиграем пак. Е, ще умрат хора, но те повечето ще са стари и болни. За арогантен циник, като НЕГО, това са допустими жертви.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 48. 48 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Най -добре локдаун до нова година, ва еа в зомбитата

 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Весело

  До коментар [#46] от "Gaden_No_Chesten":

  Нито си гаден, нито си честен.
  По-скоро си малък и твърде глупавичък.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  привърженик съм на тезата, че Борисов цели да има голям ръст заразени по време на изборите, колкото по-малко гласуват - толкова по-важни ще са твърдите ядра и купените гласове

  фондове има да се разпределят

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 51. 51 Профил на gaden_no_chesten
  gaden_no_chesten
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#46] от "Gaden_No_Chesten":Нито си гаден, нито си честен.По-скоро си малък и твърде глупавичък.
  —цитат от коментар 49 на Храбър


  а ти дали си храбричък или пък си страхливичък короноид ....

 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  Как искате да е ясно при какви условия ще се затягат COVID мерките, като и на негово всезнаещо величие не е ясно.
  За това че Борисов си сменя мнението по три пъти на ден се знае още от първия му мандат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Похвални са усилията на медиците от обкръжението на Борисов да дадат системно обяснение (науча обосновка) на решенията Му. Известно е, че Борисов има инстинкт на улична котка за това, което може да му донесе политически келепир. Естествено, че ще го приложи, а за медиците остава задачата да го облекат във формата на научно обяснение. По същия начин стоят въпросите с със стартовете/спиранията на АЕЦ Белене, разните му там потоци и пр. ...

  ----
  Специално с игнорирането на строгите мерки срещу прословутия вирус - това е добре, което идва да покаже, че инстинктът на улична котка у Борисов по някой път полезен. Огромната част от съзнателните действия на Борисов обаче са същинско бедствие за тази страна...

 54. 54 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 317 Неутрално

  В Германия е 50 на 100 000 ма ние сме по умни тия шваби нищо не разбират.

 55. 55 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Не им било ясно. Условията са да се убие малкия и средния бизнес и да се промотират ваксини за да може модерна да обяви 20 милиарда печалба за 2020. Просто е само на жирналята от дневник не им светва.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 56. 56 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Стига ривахте, до 4.4 локдаун няма да има.

 57. 57 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 561 Неутрално

  На луди ни направиха!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK