В София вече може да се пътува с е-билет, който ще важи 90 минути

В София вече може да се пътува с е-билет, който ще важи 90 минути

© Георги КожухаровОт днес в градския транспорт на София може да се пътува с е-билет, който се купува през телефона с регистрация в уеб приложението MPASS на адрес: https://sofia.mpass.bg. Е-билетът е с цена 1.60 лева и трябва да се купи същия ден, за който ще важи. Не може примерно вечерта да се заявят билети за следващия ден. Затова препоръката на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) е това да става сутрин, като в телефона се получава QR-код.


Тези е-билети са различни за метрото и за наземния градски транспорт и важат само за деня, в който са купени. "Ако не се ползват, изгарят", уточни директорът на ЦГМ Димитър Дилчев.


При влизане в трамвая или автобуса е-билетът е на дисплея на телефона и се доближава на 5-10 см от валидатора. От този момент той важи за 90 минути пътуване и то само в това превозно средство.
"С него не можете да се прекачвате на друг трамвай, автобус или метро", посочи Дилчев. Хартиените билети ще продължат да важат, добави той. С новия начин на купуване на превозни документи се цели улесняване на гражданите, тъй като в момента водачите в градския транспорт не могат да продават билети, а и пунктовете за продажбата им са по-малко.


Е-билетът е част от дългоочакваната електронна система за купуване на превозни документи в градския транспорт, по-известна като тикет система. Тя трябваше да заработи в края на 2020 г., но заради пандемията и слаба координация с третата метролиния все още не е внедрена изцяло. Тя е на стойност 83 млн. лева без ДДС и цялото й поддържане до 2028 г. е включено в тази цена по договор, отбеляза Дилчев.


Предстои да се внедри и възможността да се плаща пътуването с дебитна или кредитна карта при влизане в превозното средство. За тази цел в третата метролиния вече са монтирани валидатори, с които се действа като с банкомат - докосваш картата и набираш пинкода при влизане.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK